Henri Lefebvre, Ο Χίτλερ στην εξουσία (διδάγματα από πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία)

Δημοσιεύθηκε: 12/4/2017

 

 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι του Γάλλου φιλόσοφου, που παρουσιάζεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι καταρχήν εξαιρετικά επίκαιρο. Αναλύει σε πολύ απλή γλώσσα, κατανοητή σε κάθε αναγνώστη, την ουσία της πολιτικής των ναζί. Το γεγονός ότι  ο Λεφέβρ υπήρξε φιλόσοφος δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον αναγνώστη. Να σημειωθεί ότι γράφτηκε το 1938, πριν δηλαδή αρχίσει το μεγάλο μακελειό του παγκοσμίου πολέμου και πριν αυτό φανερώσει ξεκάθαρα σε όλους το πρόσωπο του ναζισμού. Η κατάκτηση της Γαλλίας από το ναζισμό επέφερε την καταστροφή του βιβλίου από τα στρατεύματα κατοχής. Έτσι, ακόμη και σήμερα το βιβλίο αυτό είναι σπάνιο.

 

 

Ο Λεφέβρ περιγράφει με καταπληκτική ευκρίνεια πώς οι ναζί πήραν την εξουσία, ποιοι τους βοήθησαν, τι τεχνάσματα ακολούθησαν. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι συχνά ανατριχιαστικές. Στη συνέχεια το βιβλίο καταμερίζει τις πολιτικές ευθύνες των δυνάμεων εκείνων που συνέβαλαν στη λειψή επαγρύπνηση και διευκόλυναν αντικειμενικά την έλευση του ναζισμού.

 

 

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η ανάλυση με συγκεκριμένα στοιχεία και πάντα με προσιτή γλώσσα της ουσίας της πολιτικής των ναζί. Τι πρόσφερε ο φασισμός στην εργατική τάξη; Τι είχε υποσχεθεί και τι έπραξε τελικά; Τι πρόσφερε στους αγρότες; πως τους εξαπάτησε; Το πρόσφερε στους βιοτέχνες και στις μεσαίες τάξεις; Πως τους ξεγέλασε και τους παρέδωσε στο μεγάλο κεφάλαιο; Τι έφερε ο φασισμός για τις γυναίκες και τη νεολαία; Τι επιπτώσεις είχε στον πολιτισμό; Και τέλος, τι πρόσφερε (και μάλιστα εξαιρετικά απλόχερα) στο μεγάλο κεφάλαιο;

 

 

Το βιβλίο αυτό, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αξίζει να διαβαστεί. Και διαβάζεται μονορούφι.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Ο Γιώργος Ρούσης για την αστική δικαιοσύνη - Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Η ταξική εξουσία του κεφαλαίου στηρίζεται μέσω του κράτους σε δυο πόλους.
Ο ένας είναι ο καταναγκασμός και η βία και ο άλλος  είναι η δόλια αποσπασμένη συναίνεση, αυτό δηλαδή που έλεγε ο Μακιαβέλι "λιοντάρι και αλεπού".

read more ...

Για την πολιτική συμμαχιών - Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Η εξελισσόμενη διεθνής καπιταλιστική κρίση και η κανιβαλική αστική πολιτική που τη συνοδεύει δημιουργεί ανακατατάξεις και σημαντικές αλλαγές στις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα. Τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού καταποντίζονται και οδηγούνται στις γραμμές της εργατικής τάξης κουβαλώντας μαζί τους, όλες τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που έχουν για τη θέση τους μέσα στον καπιταλισμό. 

read more ...

Επιστολή συμπαράστασης στην Ηριάννα Β. Λ. από Βιολόγους, Βιοεπιστήμονες και Ερευνητές - Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

 

Την 1η Ιουνίου, η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για συμμετοχή στη ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο μάλιστα δεν έχει συνδεθεί με τη ΣΠΦ.

read more ...

Βιβλιοπαρουσίαση - Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017
read more ...

Η κόρη του αρχιΝαζί που εκτέλεσε τον δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα - Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

 

Ο συνταγματάρχης του βολιβιανού στρα­τού Ρομπέρτο Κιντανίλια Περέιρα είχε κάθε λόγο να πετάει στα σύννεφα από χαρά. Ίσιωσε με τον δείκτη και τον αντίχειρά του το λεπτό, φροντισμένο μαύρο μουστάκι του και προέταξε το σαγόνι του, ώστε να μη φαίνεται το προ­γούλι του.

read more ...