Henri Lefebvre, Ο Χίτλερ στην εξουσία (διδάγματα από πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία)

Δημοσιεύθηκε: 12/4/2017

 

 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι του Γάλλου φιλόσοφου, που παρουσιάζεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι καταρχήν εξαιρετικά επίκαιρο. Αναλύει σε πολύ απλή γλώσσα, κατανοητή σε κάθε αναγνώστη, την ουσία της πολιτικής των ναζί. Το γεγονός ότι  ο Λεφέβρ υπήρξε φιλόσοφος δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον αναγνώστη. Να σημειωθεί ότι γράφτηκε το 1938, πριν δηλαδή αρχίσει το μεγάλο μακελειό του παγκοσμίου πολέμου και πριν αυτό φανερώσει ξεκάθαρα σε όλους το πρόσωπο του ναζισμού. Η κατάκτηση της Γαλλίας από το ναζισμό επέφερε την καταστροφή του βιβλίου από τα στρατεύματα κατοχής. Έτσι, ακόμη και σήμερα το βιβλίο αυτό είναι σπάνιο.

 

 

Ο Λεφέβρ περιγράφει με καταπληκτική ευκρίνεια πώς οι ναζί πήραν την εξουσία, ποιοι τους βοήθησαν, τι τεχνάσματα ακολούθησαν. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι συχνά ανατριχιαστικές. Στη συνέχεια το βιβλίο καταμερίζει τις πολιτικές ευθύνες των δυνάμεων εκείνων που συνέβαλαν στη λειψή επαγρύπνηση και διευκόλυναν αντικειμενικά την έλευση του ναζισμού.

 

 

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η ανάλυση με συγκεκριμένα στοιχεία και πάντα με προσιτή γλώσσα της ουσίας της πολιτικής των ναζί. Τι πρόσφερε ο φασισμός στην εργατική τάξη; Τι είχε υποσχεθεί και τι έπραξε τελικά; Τι πρόσφερε στους αγρότες; πως τους εξαπάτησε; Το πρόσφερε στους βιοτέχνες και στις μεσαίες τάξεις; Πως τους ξεγέλασε και τους παρέδωσε στο μεγάλο κεφάλαιο; Τι έφερε ο φασισμός για τις γυναίκες και τη νεολαία; Τι επιπτώσεις είχε στον πολιτισμό; Και τέλος, τι πρόσφερε (και μάλιστα εξαιρετικά απλόχερα) στο μεγάλο κεφάλαιο;

 

 

Το βιβλίο αυτό, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αξίζει να διαβαστεί. Και διαβάζεται μονορούφι.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ μιλούν για τη ζωή τους μέσα στην εργατική τάξη των ΗΠΑ - Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» και οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 26 Μάη, 7μ.μ., στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάριτος 6, στο Κολωνάκι. Θα χαιρετίσει η πρέσβης της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Κορτίνα Ντομίνγκες.

read more ...

«Oι πεθαμένοι δεν πληρώνουν χρέη» - Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

 

του Κ. Παπουλή

Η Κριστίνα Κίρχνερ, μια χαρισματική ομιλήτρια, μια παρουσία στην  κληρονομιά της  Εβίτα Περόν, πέρασε από την Αθήνα, πηγαίνοντας για το ευρωκοινοβούλιο και έδωσε μια διάλεξη  στο Μέγαρο Μουσικής, με βάση την εμπειρία της Αργεντινής.

read more ...

Βραδιά λατινοαμερικάνικης ποίησης - Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

 

 

Τετάρτη 17 Μαϊου στις 8 μμ,

στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2α

read more ...

ΠΕΝΕΝ: Κατάργηση Φοροαπαλλαγών Εφοπλιστικού Κεφαλαίου - Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Προς: Επιτροπή Διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Προτάσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Π.Ε.Ν.Ε.Ν) αναφορικά με την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού και την φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Θέμα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

read more ...