Henri Lefebvre, Ο Χίτλερ στην εξουσία (διδάγματα από πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία)

Δημοσιεύθηκε: 12/4/2017

 

 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι του Γάλλου φιλόσοφου, που παρουσιάζεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι καταρχήν εξαιρετικά επίκαιρο. Αναλύει σε πολύ απλή γλώσσα, κατανοητή σε κάθε αναγνώστη, την ουσία της πολιτικής των ναζί. Το γεγονός ότι  ο Λεφέβρ υπήρξε φιλόσοφος δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον αναγνώστη. Να σημειωθεί ότι γράφτηκε το 1938, πριν δηλαδή αρχίσει το μεγάλο μακελειό του παγκοσμίου πολέμου και πριν αυτό φανερώσει ξεκάθαρα σε όλους το πρόσωπο του ναζισμού. Η κατάκτηση της Γαλλίας από το ναζισμό επέφερε την καταστροφή του βιβλίου από τα στρατεύματα κατοχής. Έτσι, ακόμη και σήμερα το βιβλίο αυτό είναι σπάνιο.

 

 

Ο Λεφέβρ περιγράφει με καταπληκτική ευκρίνεια πώς οι ναζί πήραν την εξουσία, ποιοι τους βοήθησαν, τι τεχνάσματα ακολούθησαν. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι συχνά ανατριχιαστικές. Στη συνέχεια το βιβλίο καταμερίζει τις πολιτικές ευθύνες των δυνάμεων εκείνων που συνέβαλαν στη λειψή επαγρύπνηση και διευκόλυναν αντικειμενικά την έλευση του ναζισμού.

 

 

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η ανάλυση με συγκεκριμένα στοιχεία και πάντα με προσιτή γλώσσα της ουσίας της πολιτικής των ναζί. Τι πρόσφερε ο φασισμός στην εργατική τάξη; Τι είχε υποσχεθεί και τι έπραξε τελικά; Τι πρόσφερε στους αγρότες; πως τους εξαπάτησε; Το πρόσφερε στους βιοτέχνες και στις μεσαίες τάξεις; Πως τους ξεγέλασε και τους παρέδωσε στο μεγάλο κεφάλαιο; Τι έφερε ο φασισμός για τις γυναίκες και τη νεολαία; Τι επιπτώσεις είχε στον πολιτισμό; Και τέλος, τι πρόσφερε (και μάλιστα εξαιρετικά απλόχερα) στο μεγάλο κεφάλαιο;

 

 

Το βιβλίο αυτό, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αξίζει να διαβαστεί. Και διαβάζεται μονορούφι.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο μεγάλος Ζωολογικός Κήπος" του Νικολάς Γκιγιέν - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

9 Μάη: H αντιφασιστική νίκη επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ - Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


Τιμώντας την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο θέλω να εκφράσω το βαθύ μας θαυμασμό στον ηρωικό σοβιετικό λαό που προσέφερε μια κολοσσιαία υπηρεσία στην ανθρωπότητα...

...Τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών που πέθαναν στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το έκαναν επίσης για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. 

Για το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομουνιστές. Για να βγούμε από την προϊστορία. 

Φιντέλ Κάστρο Ρουζ / 7 Μάη 2015


read more ...

Τι συνεπάγεται η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; - Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Μιλήσαμε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο για τον αντίκτυπο που έχει ήδη ο ερχομός της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις ζοφερές προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια φαίνεται ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην ίδια την έννοια της εργασίας όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μεγάλοι οικονομολόγοι, αλλά και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- κάνουν λόγο για μέτρα όπως τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου βασικού εισοδήματος», σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ραγδαία εξάλειψη επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χάμψα, στον Δρόμο της Αριστεράς

 

read more ...

Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

...Η Αριστερά υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σε περίπτωση επιθετικού πολέμου από την Τουρκία, κρατώντας ως πρώτο καθήκον την αποτροπή του πολέμου, τον οποίο φέρνει πιο κοντά η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης. Υπερασπίζεται τη φιλία και τη συνεργασία των λαών και των χωρών της περιοχής, αρνείται τη στημένη κούρσα των εξοπλισμών και των λεόντειων συμφωνιών με τις χώρες – προμηθευτές πολεμικού εξοπλισμού (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ), καταγγέλλει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ζητά την έξοδο από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ζητά πιο επιτακτικά το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ από τις οποίες εφορμούν οι ΗΠΑ.

read more ...