Henri Lefebvre, Ο Χίτλερ στην εξουσία (διδάγματα από πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία)

Δημοσιεύθηκε: 12/4/2017

 

 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι του Γάλλου φιλόσοφου, που παρουσιάζεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι καταρχήν εξαιρετικά επίκαιρο. Αναλύει σε πολύ απλή γλώσσα, κατανοητή σε κάθε αναγνώστη, την ουσία της πολιτικής των ναζί. Το γεγονός ότι  ο Λεφέβρ υπήρξε φιλόσοφος δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον αναγνώστη. Να σημειωθεί ότι γράφτηκε το 1938, πριν δηλαδή αρχίσει το μεγάλο μακελειό του παγκοσμίου πολέμου και πριν αυτό φανερώσει ξεκάθαρα σε όλους το πρόσωπο του ναζισμού. Η κατάκτηση της Γαλλίας από το ναζισμό επέφερε την καταστροφή του βιβλίου από τα στρατεύματα κατοχής. Έτσι, ακόμη και σήμερα το βιβλίο αυτό είναι σπάνιο.

 

 

Ο Λεφέβρ περιγράφει με καταπληκτική ευκρίνεια πώς οι ναζί πήραν την εξουσία, ποιοι τους βοήθησαν, τι τεχνάσματα ακολούθησαν. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι συχνά ανατριχιαστικές. Στη συνέχεια το βιβλίο καταμερίζει τις πολιτικές ευθύνες των δυνάμεων εκείνων που συνέβαλαν στη λειψή επαγρύπνηση και διευκόλυναν αντικειμενικά την έλευση του ναζισμού.

 

 

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η ανάλυση με συγκεκριμένα στοιχεία και πάντα με προσιτή γλώσσα της ουσίας της πολιτικής των ναζί. Τι πρόσφερε ο φασισμός στην εργατική τάξη; Τι είχε υποσχεθεί και τι έπραξε τελικά; Τι πρόσφερε στους αγρότες; πως τους εξαπάτησε; Το πρόσφερε στους βιοτέχνες και στις μεσαίες τάξεις; Πως τους ξεγέλασε και τους παρέδωσε στο μεγάλο κεφάλαιο; Τι έφερε ο φασισμός για τις γυναίκες και τη νεολαία; Τι επιπτώσεις είχε στον πολιτισμό; Και τέλος, τι πρόσφερε (και μάλιστα εξαιρετικά απλόχερα) στο μεγάλο κεφάλαιο;

 

 

Το βιβλίο αυτό, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αξίζει να διαβαστεί. Και διαβάζεται μονορούφι.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Select one of the available views
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις ελλ.-τουρκ. σχέσεις και την απάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς - Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018


Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη ριζοσπαστική αριστερά σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατά απέναντι στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα». Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για πολύ σημαντική συζήτηση που πρέπει να βαθύνει και να συνεχιστεί, και γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτουμε και τη δική μας τοποθέτηση.

read more ...

. - Τρίτη, 17 Απριλίου 2018
Το Telesur για την εκδήλωση της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα - Todos Somos Venezuela"

 


Δήλωση της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας για την επίθεση στη Συρία - Σάββατο, 14 Απριλίου 2018


Η επαναστατική κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας εκφράζει την πιο έντονη καταδίκη της για τη νέα επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων από τους συμμάχους τους, το βράδυ της 13ης Απριλίου κατά στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την υποτιθέμενη χρήση από την κυβέρνηση της Συρίας χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

read more ...

Οι κομμουνιστές απέναντι στον πόλεμο - Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

 

του Σταύρου Μαυρουδέα

Απέναντι σε κάθε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας μέσα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι προφανές ότι η θέση των κομμουνιστών είναι στην πρώτη γραμμή στην πάλη για την αποτροπή της. Αυτό σημαίνει πάλη για την ειρήνη και την φιλία των λαών, πάλη για την αποτροπή των πολεμοκάπηλων τυχοδιωκτισμών των αστικών τάξεων και για την ανατροπή των τελευταίων, πάλη για την εθνική ανεξαρτησία από ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες, πάλη για το απαραβίαστο των συνόρων και την αποτροπή εισβολών και κατακτήσεων. 

 

 

read more ...

Όχι στον πόλεμο, ναι στην υπεράσπιση της πατρίδας - Τρίτη, 10 Απριλίου 2018


Πρώτιστο καθήκον σήμερα αποτελεί η πάλη για την αποτροπή μιας πολεμικής σύρραξης. Εάν αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας απαιτείται αγώνας διττά απελευθερωτικός, και απέναντι στους ξένους επίδοξους κατακτητές και απέναντι στη ντόπια ξενόδουλη αστική τάξη.

read more ...

. - Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΣΧΑ-ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ;;

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

 

Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν, και τα τελευταία χρόνια η χαρά χιλιάδων εργαζομένων για τις λιγοστές μέρες ξεκούρασης και τα λίγα περισσότερα ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό ή στο πορτοφόλι, έχουν αντικατασταθεί από το άγχος για το αν ο εργοδότης θα δώσει το δώρο, αν δηλαδή με άλλα λόγια θα τηρήσει μία από τις βασικές εργοδοτικές του υποχρεώσεις.

 

read more ...