Ενότητα και αγώνας για την ανατροπή ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Δημοσιεύθηκε: 30/4/2017

Αθήνα 1 Μάη 2017

Σήμερα η επέτειος της 1ης Μαΐου 1886 είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Από τότε που το δημοκρατικό αίτημα για οκτάωρη εργασία έγινε παγκόσμια απαίτηση των εργαζομένων, μέχρι την οριστική καθιέρωσή του, χρειάστηκαν αμέτρητοι μακρόχρονοι αγώνες σε όλο τον κόσμο, αμέτρητοι νεκροί, τραυματίες και φυλακισμένοι.

Με την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, οι κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με τους πολύχρονους αγώνες και το αίμα των εργαζομένων, έχουν πλέον αναιρεθεί, όπως προϊδεαζόταν ήδη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο και την αντεργατική στρατηγική της Λισσαβόνας. Στη χώρα μας, με τα μνημόνια της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι υποτελείς κυβερνήσεις που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την εθνική κυριαρχία της χώρας, η αντιπολίτευση -που είτε συμφωνεί και επαυξάνει, είτε αρκείται να παρακολουθεί παθητικά ως Πόντιος Πιλάτος τον αργό θάνατο του εργαζόμενου λαού- και οι διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι συνένοχοι της σταδιακής εγκαθίδρυσης εργασιακού μεσαίωνα.

Η απλήρωτη και η ανασφάλιστη εργασία, η δεκάωρη και δωδεκάωρη απασχόληση, το εκβιαστικό καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση της εβδομάδας των πέντε ημερών, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η φορολαίλαπα, η ανεργία, η απάλειψη του κράτους πρόνοιας, οι ελαστικές μορφές εργασίας, έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε τραγική θέση φτώχειας και εξαθλίωσης και τους έχουν βάλει στο περιθώριο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο, και χωρίς η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ να αντιμετωπίζει σοβαρή αντίσταση από εργατικές κινητοποιήσεις, ψηφίζεται νέο μνημόνιο με το οποίο συντάξεις και μισθοί περικόπτονται παραπέρα, ο δημόσιος πλούτος και η δημόσια περιουσία εκποιούνται αντί πινακίου φακής και καταργείται κάθε μορφή κοινωνικής ασφάλισης με θύματα τη δημόσια υγεία και παιδεία. Μπροστά σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική, οι εργαζόμενοι καλούνται να συσπειρωθούν και να κατέβουν στους δρόμους για ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ – ΔΝΤ.

Στις συνθήκες αυτές, απαιτείται η ανασυγκρότηση και η ενεργητική παρουσία του συνδικαλιστικού και γενικότερα του διεκδικητικού μαζικού κινήματος. Είναι αναγκαίο να αρχίσει να ξεπερνιέται το κλίμα παθητικής αναμονής.

Είναι φανερή, προς το παρόν, η εξαιρετικά αδύναμη παρουσία μιας συνεπούς αγωνιστικής και παράλληλα ενωτικής συνδικαλιστικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή αυτή δεν αρκεί να είναι αγωνιστική, πρέπει να είναι και ενωτική. Δεν αρκεί να είναι ενωτική, πρέπει να είναι και πραγματικά αγωνιστική. Η κατάσταση αυτή πρέπει και μπορεί να αλλάξει.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την ενότητα όλων των τμημάτων της μισθωτής εργασίας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η εργατική πρωτομαγιά είναι ημέρα της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων. Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων απαιτούν ενότητα και συντονισμό των αγώνων σε χώρους και κλάδους δουλειάς, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Όταν επιτυγχάνουν την βελτίωση των όρων ζωής τους, οι εργαζόμενοι εξυψώνονται ηθικά, πνευματικά και πολιτικά, γίνονται ικανότεροι να πραγματοποιήσουν τους μεγάλους απελευθερωτικούς σκοπούς.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός μετώπου όλων των δημοκρατικών, πατριωτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, με συντονισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την συνολική ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, με όρους εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί πραγματική χειραφέτηση όλων των εργαζομένων με δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τον λαό, σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, για να τιμήσουμε τον κόσμο της εργασίας και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά ΕΙΡΗΝΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

* O γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους. Για να ανατρέψουμε την πολιτική τους. Για απαιτήσουμε τα κλεμμένα. Για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος -αναγκαία για τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τους νεκρούς της εξέγερσης στο Σικάγο. Όλοι μαζί με τα συνδικάτα στις προσυγκεντρώσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων στο Μουσείο και Πολυτεχνείο.

* Όχι στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο. ΟΧΙ στο νέο Μνημόνιο. Κατάργηση των μνημονιακών μέτρων. Επαναφορά των εργασιακών κατακτήσεων καταρχήν στο επίπεδο του 2008.

 

Ένωση των Δικαίων,  Δρόμος Ανοιχτός,  Σπίθα Ν.Κόσμου –Κουκακίου "Γ.Καραϊσκάκης",  Συλλογικότητα αγώνα για την Επαναστατική Ενοποίηση της ανθρωπότητας,  Σύλλογος «Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ»,  Σχέδιο Β

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Ο πόλεμος είναι στη γειτονιά μας. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι. - Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Οι συνταξιούχοι  εκπαιδευτικοί υψώνουν τη φωνή τους μαζί με όλο το λαό ενάντια στην επίθεση  στο λαό της Συρίας,   που  μετράει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες από τις εστίες τους  εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ   στην περιοχή της Μ. Ανατολής.  Ταυτόχρονα απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση  να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας μας σε κανένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο.   Είμαστε και θα είμαστε πάντα με  τους λαούς που  είναι θύματα ιμπεριαλιστικών  επεμβάσεων και πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)


read more ...

Εκδήλωση-Συζήτηση: Σύγχρονες απειλές στην σκακιέρα των ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας - Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018


Την Κυριακή 22 Απριλίου, συζητάμε με τον Κώστα Ήσυχο, πρώην αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Δημήτρη Καλτσώνη, αναπληρωτή καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και τον Γιάννη Ραχιώτη, νομικό, για τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τα δυτικά Βαλκάνια, την ελληνοτουρκική κρίση και το μακεδονικό. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της παράταξής μας (Τριπόλεως 43 & Ροδοπόλεως) στο Ελληνικό, στις 7 το απόγευμα. Σας περιμένουμε.

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης

read more ...

Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις ελλ.-τουρκ. σχέσεις και την απάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς - Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018


Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη ριζοσπαστική αριστερά σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατά απέναντι στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα». Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για πολύ σημαντική συζήτηση που πρέπει να βαθύνει και να συνεχιστεί, και γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτουμε και τη δική μας τοποθέτηση.

read more ...

. - Τρίτη, 17 Απριλίου 2018
Το Telesur για την εκδήλωση της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα - Todos Somos Venezuela"

 


Δήλωση της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας για την επίθεση στη Συρία - Σάββατο, 14 Απριλίου 2018


Η επαναστατική κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας εκφράζει την πιο έντονη καταδίκη της για τη νέα επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων από τους συμμάχους τους, το βράδυ της 13ης Απριλίου κατά στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την υποτιθέμενη χρήση από την κυβέρνηση της Συρίας χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

read more ...

Οι κομμουνιστές απέναντι στον πόλεμο - Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

 

του Σταύρου Μαυρουδέα

Απέναντι σε κάθε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας μέσα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι προφανές ότι η θέση των κομμουνιστών είναι στην πρώτη γραμμή στην πάλη για την αποτροπή της. Αυτό σημαίνει πάλη για την ειρήνη και την φιλία των λαών, πάλη για την αποτροπή των πολεμοκάπηλων τυχοδιωκτισμών των αστικών τάξεων και για την ανατροπή των τελευταίων, πάλη για την εθνική ανεξαρτησία από ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες, πάλη για το απαραβίαστο των συνόρων και την αποτροπή εισβολών και κατακτήσεων. 

 

 

read more ...

Όχι στον πόλεμο, ναι στην υπεράσπιση της πατρίδας - Τρίτη, 10 Απριλίου 2018


Πρώτιστο καθήκον σήμερα αποτελεί η πάλη για την αποτροπή μιας πολεμικής σύρραξης. Εάν αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας απαιτείται αγώνας διττά απελευθερωτ&i