Σφακιανάκης

Δημοσιεύθηκε: 14/5/2017

 

 

Διάβασα κάπου ότι ο Νότης Σφακιανάκης γιόρτασε κουνώντας επιδεικτικά το σύμβολο της χούντας δεξιά και αριστερά. Δεν θα πω τίποτα για τους νεκρούς, για τους δολοφονημένους, για τους βασανισμένους, για τους αδικημένους, για την εθνική προδοσία στην Κύπρο, για την αποσάρθρωση της χώρας, ακόμη και των ενόπλων δυνάμεων από τους χουντικούς.

 

Θα θυμίσω μόνο ότι στη διάρκεια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα 1967-1974 η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού εντάθηκε. Καταρχήν, ενισχύθηκε η

εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας η οποία εκφράστηκε και στο τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που από 745 εκατομμύρια δολάρια το 1966 έφτασε τα 2.275 εκατομμύρια δολάρια το 1973. Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε στα ύψη. Είναι το χρέος που μέχρι σήμερα μας τυραννάει.

 

Παράλληλα, από το 1967 ως το 1971, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, τα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων είχαν υπερδιπλασιαστεί. Το μέσο ημερομίσθιο του εργάτη είχε αυξηθεί κατά 35% αλλά η αύξηση αυτή είχε εξουδετερωθεί από την αύξηση του τιμάριθμου.

 

Το βιοτικό επίπεδο του λαού πήρε την κατηφόρα. Ιδιαίτερα χτυπήθηκε το βιοτικό επίπεδο των αγροτών και της νεολαίας. Οι εργαζόμενοι νέοι έπαιρναν περίπου το μισό ημερομίσθιο για ίση εργασία.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία ήταν ευνοϊκή για το καπιταλιστικό σύστημα και, κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις προς την εργατική τάξη.

 

Όσο για το πλιάτσικο και τα σκάνδαλα των ημέτερων; Ο καλός δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος τα έχει γράψει στο βιβλίο του Λαμόγια στο χακί. Ας το ξεφυλλίσει όποιος αμφιβάλλει.

 

Α, ναι, να μην ξεχάσω. Πάντα η υποκουλτούρα, το κιτς και η ανοησία ταίριαζαν πάντα στη χούντα και στους θαυμαστές της.

 

Ο επίμονος

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ μιλούν για τη ζωή τους μέσα στην εργατική τάξη των ΗΠΑ - Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» και οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 26 Μάη, 7μ.μ., στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάριτος 6, στο Κολωνάκι. Θα χαιρετίσει η πρέσβης της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Κορτίνα Ντομίνγκες.

read more ...

«Oι πεθαμένοι δεν πληρώνουν χρέη» - Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

 

του Κ. Παπουλή

Η Κριστίνα Κίρχνερ, μια χαρισματική ομιλήτρια, μια παρουσία στην  κληρονομιά της  Εβίτα Περόν, πέρασε από την Αθήνα, πηγαίνοντας για το ευρωκοινοβούλιο και έδωσε μια διάλεξη  στο Μέγαρο Μουσικής, με βάση την εμπειρία της Αργεντινής.

read more ...

Βραδιά λατινοαμερικάνικης ποίησης - Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

 

 

Τετάρτη 17 Μαϊου στις 8 μμ,

στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2α

read more ...

ΠΕΝΕΝ: Κατάργηση Φοροαπαλλαγών Εφοπλιστικού Κεφαλαίου - Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Προς: Επιτροπή Διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Προτάσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Π.Ε.Ν.Ε.Ν) αναφορικά με την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού και την φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Θέμα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

read more ...