Oswando Ramos (PCV): H Μπολιβαριανή διαδικασία σε νέο στάδιο

Δημοσιεύθηκε: 4/9/2017

του Oswando Ramos*

Η πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης. όχι γιατί το θέλησαν οι ηγεμονικές δυνάμεις μέσα στην Μπολιβαριανή διαδικασία, αλλά γιατί τα σχέδια πραξικοπήματος – τα οποία υφίστανται από την αρχή της διαδικασίας – έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. 

Αυτά τα σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πράξεις τρομοκρατικής βίας μέσω μισθοφορικών και φασιστικών ομάδων, απέτυχαν στους στόχους που έθεσε ο ιμπεριαλισμός και υλοποιήθηκαν με την συμμετοχή των λακέδων της αντιπατριωτικής δεξιάς που η πλειοψηφία της συνενώνεται στη ΜUD (Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας). 

Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Νότιας Διοίκησης (του στρατού των ΗΠΑ) σχεδιάζονται και διευθύνονται αυτά τα σχέδια, επιδιώκοντας την αναπαραγωγή αποσταθεροποιητικών σεναρίων που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες. 

Ο λαός της Βενεζουέλας έχει δει και υποστεί την χρησιμοποίηση των πιο διαφορετικών μορφών πραξικοπηματικών ενεργειών , σε επικοινωνιακό, ψυχολογικό, οικονομικό, θεσμικό και διεθνές επίπεδο, επιτυγχάνοντας προόδους με την εφαρμογή κάθε μίας από αυτές. 

Έχουν επιβάλει ως κυρίαρχη άποψη ότι δεν υπάρχει στη Βενεζουέλα γεωγραφικός χώρος χωρίς διαδηλώσεις και ότι ο λαός συμμετέχει σε αυτές, όταν στην πραγματικότητα μειώνονται καθημερινά οι τομείς που τους υποστηρίζουν, αφού και οι δικοί τους οπαδοί είναι υπό πολιορκία, “πληρώνουν (και αυτοί) το μάρμαρο” και υποφέρουν από τις δολοφονικές και τρομοκρατικές τους επιθέσεις. 

Πολιτική Αντίληψη και σαφήνεια 

Τα τρομοκρατικά τμήματα της MUD, αλλά και οι εκτός της MUD που δρουν από κοινού, κατηύθυναν τις επιθέσεις τους ευθέως στο θεσμικό μέτωπο, επιδιώκοντας την κατάρρευση του μηχανισμού διακυβέρνησης και της ικανότητας αντίδρασης της Κυβέρνησης, για να αποδυναμώσουν και να σπάσουν το ηθικό του μπολιβαριάνικου λαού. 

Δεδομένου ότι δεν έχουν επαρκή λαϊκή υποστήριξη, επέλεξαν να πιέσουν στην οικονομία, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων, προκειμένου να οξύνουν την έλλειψη τροφίμων και την αύξηση των τιμών, με στόχο να υποκινήσουν την συμμετοχή στις λεηλασίες , που αυτοί προκαλούν πολλές φορές, σε σιδηροπωλεία, καταστήματα αλκοολούχων ποτών και άλλων εγκαταστάσεων που δεν έχουν καμία σχέση με την προμήθεια τροφίμων. 

Αφιερώνονται σε πολύωρες επιχειρήσεις πολιορκίας του πληθυσμού εξαπολύοντας μισθοφορικές ομάδες που άφηναν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες, καταστροφές και λεηλασίες, φωτιές και τρόμο, με εικόνες που χτυπάνε και τρομοκρατούν το ατομικό και συλλογικό θυμικό του λαού της Βενεζουέλας και της διεθνούς κοινής γνώμης. 

Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά της φασιστικής δεξιάς έχει να κάνει με την αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει ο ιμπεριαλισμός – ειδικότερα ο βορειοαμερικάνικος - για να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο στην λατινοαμερικάνικη ήπειρό μας και να πάρει πίσω τις κατακτήσεις στη διαδικασία εθνικής απελευθέρωσης των λαών. Γι αυτό αυτή η σύγκρουση έχει ξεκάθαρο διεθνή και πατριωτικό χαρακτήρα. 

Η αύξηση των σχεδίων πραξικοπήματος - που γεννιούνται και υποστηρίζονται από το εξωτερικό – προβλέπει, αν είναι απαραίτητο, την άμεση στρατιωτική δράση του ιμπεριαλισμού, προς όφελος της μεγάλης αστικής τάξης και ενάντια στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Επομένως και αυτή η αντιπαράθεση αποκτά επίσης ένα καθορισμένο ταξικό χαρακτήρα. 

Για όλα αυτά, είναι απαραίτητη η πιο ευρεία πατριωτική και αντιιμπεριαλιστική ενότητα, ιδιαίτερα των επαναστατών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Καθώς επίσης και η υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων που έχουμε επιτύχει ιστορικά, αλλά και μέσα στην μπολιβαριανή διαδικασία και στις συγκεκριμένες εκφράσεις της προόδου της ενοποίησης των λαών στον αγώνα για ανεξαρτησία και κυρίαρχη ανάπτυξη. 

Επιπλέον, στα πλαίσια της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC) , είναι επίσης απαραίτητο να βαθύνει η πάλη ενάντια στον ταξικό εχθρό, έχοντας καθαρό ότι ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην Συντακτική Συνέλευση – από μόνος του- δεν είναι ευνοϊκός για την επαναστατική εμβάθυνση της μπολιβαριανής διαδικασίας, αλλά για επιτευχθεί πρόοδος και πολιτικές πραγματικά προς όφελος των συμφερόντων του λαού, που να απαντούν στα αιτήματα και τις ανάγκες του κόσμου, απαιτείται η συνειδητή, οργανωμένη και μαχητική κινητοποίηση, με εργατική – αγροτική και λαϊκή ενότητα, που θα προωθεί επαναστατικές προγραμματικές προτάσεις.

*Ο Oswando Ramos είναι Εθνικός Γραμματέας Ιδεολογικής Μόρφωσης  του K.Κ Βενεζουέλας (PCV)
ΠΗΓΗ: http://prensa-rebelde.blogspot.gr

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Χωρίς σχόλια... - Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018


Για τις φαρμακοβιομηχανίες το κέρδος είναι πάνω από την υγεία. Ασυδοσία τιμών. - Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018...Το όνομα του Νίρμαλ Μουλάι ήταν μέχρι πρότινος άγνωστο. Έγινε παγκοσμίως γνωστός αφότου διαβάσαμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Nostrum Laboratories που εδρεύει στο Μιζούρι, πρόσφατα στήριξε την απόφαση της εταιρείας του να τετραπλασιάσει την τιμή ενός αντιβιοτικού, από τα 474,75 στα 2.392 δολάρια το μπουκάλι, υποστηρίζοντας πως «είναι ηθική υποχρέωση των επιχειρηματιών να πουλάνε τα φάρμακα όσο ακριβότερα γίνεται και να βγάζουν λεφτά με κάθε ευκαιρία».
Το αντιβιοτικό Nitrofurantoin ωστόσο όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνεται στη λίστα με τα «απαραίτητα φάρμακα» και καταναλώνεται από πολλούς ασθενείς. Χορηγείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, ενώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953.
Ο Μουλάι διευκρίνισε πως η αύξηση της τιμής ήταν ουσιαστικά η «απάντηση» στην επίσης άνοδο του κόστους του φαρμάκου Furadantin το οποίο παράγεται από την ανταγωνιστική εταιρεία Casper Pharma και θεραπεύει τις ίδιες παθήσεις με το Nitrofurantoin. Η Casper Pharma αύξησε την τιμή του προϊόντος της κατά 182% συνολικά από τα τέλη του 2015 έως το Μάρτιο του 2018, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ένα μπουκάλι να κοστολογείται στα 2.800 δολάρια...


read more ...

Σταύρος Μαυρουδέας: Το σύστημα δεν έλυσε τα δομικά αίτια της κρίσης - Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Δέκα χρόνια από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το διεθνές συνέδριο Πολιτικής Οικονομίας (ICOPEC 2018), με τίτλο «Δέκα χρόνια μετά τη Μεγάλη ύφεση: Η Ορθόδοξη απέναντι στην Ετερόδοξη Οικονομική» και συμμετοχή 80 και πλέον ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών. Με την ευκαιρία του συνεδρίου συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας (ΕΕΠΟ) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σταύρο Μαυρουδέα.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό

read more ...

Ανακοίνωση για τη ΔΕΘ της Κίνησης για την Απελευθέρωση του Λαού - Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Όλοι/όλες στις κινητοποιήσες στην ΔΕΘ ενάντια στην υποτέλεια και τον ιμπεριαλισμό! Η πόλη ανήκει στους δημοκρατικούς αγώνες του λαού!


Η Κινηση γα την Απελευθέρωση του Λαού καλεί τα λαϊκα στρωμματα να συμμετέχουν στις κινητοποιησείς στην ΔΕΘ, απαιτώντας να πάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν με τα μνημονια, την λιτότητα και το μαζικό ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.
Η φετινή ΔΕΘ,αφιερωμένη στις ΗΠΑ, έχει την σφραγίδα τις εξάρτησης και τις υποτέλειας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμο, ο οποίος κάνει έντονη τη παρουσία του μετατρέποντας την πόλη της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι του αμερικανικού στόλου. Οι γεμάτοι από αμερικανικές σημαίες και πράκτορες της CIA και του FBI δρόμοι, δίνουν την αίσθηση μιας κατεχόμενης πόλης, που υποδέχεται υποτελώς τους γιάνκηδες. Η υποτέλεια αυτή δεν εκφραζει το λαό μας, αλλά το ντόπιο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που υποδέχεται τους προστάτες του. Σε εμας πέφτει μοναχά το βάρος να το δείξουμε.

...


read more ...

Η επιστροφή των μονοπωλίων - Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018


του Λεωνίδα Βατικιώτη στη Νέα Σελίδα και στο ιστολόγιό του

...Τα παραδείγματα συγκέντρωσης τεράστιας οικονομικής ισχύος, στην καρδιά μάλιστα του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, είναι πάρα πολλά ώστε να συνεχίζονται αδιατάρακτα οι ύμνοι στον ελεύθερο ανταγωνισμό και η συνεχής επίκλησή του. Όταν μάλιστα όλα δείχνουν πώς η άρση των κάθε λογής εμποδίων αν κάπου τελικά οδηγεί δεν είναι στις ίσες ευκαιρίες για όλους, έστω στον …πλουτισμό, αλλά σε μια χούφτα μονοπώλια. Που ελέγχουν την παραγωγή, την απασχόληση, τις πωλήσεις και κρατούν τις τιμές στα ύψη!...


read more ...

«Ζήτω η νεοαποικιοκρατία!» - Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

της Φραγκίσκας Μεγαλούδη για το thepressproject.gr

...Η ανεργία, αν και επίσημα δεν ξεπερνάει το 15%, είναι ο βασικός λόγος μετανάστευσης των νέων. Σε πραγματικούς αριθμούς ο μισός εργατικός πληθυσμός της Σενεγάλης δεν βρίσκει δουλειά ενώ τα 3/5 όσων εργάζονται κάνουν εποχιακές και κακοπληρωμένες δουλειές και μόνο ένας στους 4 έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης.  Η κακή οικονομία, η έλλειψη ευκαιριών, η ανεργία αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μετανάστευση....

...«υποχρεωτική αλληλεγγύη» ένα σύστημα το οποίο η Γαλλία έχει επιβάλλει στις 14 πρώην αποικίες της στην Αφρική, και βάση του οποίου όλες αυτές οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν το 50% των αποθεμάτων τους σε ξένο νόμισμά σε ειδικο λογαριασμο στην Τραπεζα της Γαλλιας μαζί με ένα επιπλέον 20% ως αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές που υπέστη η Γαλλία όταν αποχώρησε από την περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, όλες οι 14 πρώην αποικίες της Γαλλίας έχουν πρόσβαση μόνο στο 30 με 50% των αποθεμάτων τους σε συνάλλαγμα. Αν χρειάζονται παραπάνω χρήματα πρέπει να τα δανειστούν από τη Γαλλία σε τιμές αγοράς. Στην ουσία οι χώρες πληρώνουν «φόρο αποικιοκρατίας» ως αντάλλαγμα για τις δομές που έχτισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της κατοχής των χωρών αυτών.  Με βάση τις ίδιες συμφωνίες, η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει πρώτες ύλες από τις πρώην αποικίες της, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν αλλού εάν δεν συμφωνήσει η Γαλλία. Έτσι οι γαλλικές εταιρίες έχουν προτεραιότητα σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πρώην αποικιών της.

Τα στοιχεία αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον εάν αναλογισθεί κανείς ότι από τις 67 ανατροπές κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στην Αφρική τα τελευταία 50 χρόνια, το 61% συνέβη σε πρώην γαλλικές αποικίες...

 

read more ...