Oswando Ramos (PCV): H Μπολιβαριανή διαδικασία σε νέο στάδιο

Δημοσιεύθηκε: 4/9/2017

του Oswando Ramos*

Η πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης. όχι γιατί το θέλησαν οι ηγεμονικές δυνάμεις μέσα στην Μπολιβαριανή διαδικασία, αλλά γιατί τα σχέδια πραξικοπήματος – τα οποία υφίστανται από την αρχή της διαδικασίας – έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. 

Αυτά τα σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πράξεις τρομοκρατικής βίας μέσω μισθοφορικών και φασιστικών ομάδων, απέτυχαν στους στόχους που έθεσε ο ιμπεριαλισμός και υλοποιήθηκαν με την συμμετοχή των λακέδων της αντιπατριωτικής δεξιάς που η πλειοψηφία της συνενώνεται στη ΜUD (Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας). 

Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Νότιας Διοίκησης (του στρατού των ΗΠΑ) σχεδιάζονται και διευθύνονται αυτά τα σχέδια, επιδιώκοντας την αναπαραγωγή αποσταθεροποιητικών σεναρίων που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες. 

Ο λαός της Βενεζουέλας έχει δει και υποστεί την χρησιμοποίηση των πιο διαφορετικών μορφών πραξικοπηματικών ενεργειών , σε επικοινωνιακό, ψυχολογικό, οικονομικό, θεσμικό και διεθνές επίπεδο, επιτυγχάνοντας προόδους με την εφαρμογή κάθε μίας από αυτές. 

Έχουν επιβάλει ως κυρίαρχη άποψη ότι δεν υπάρχει στη Βενεζουέλα γεωγραφικός χώρος χωρίς διαδηλώσεις και ότι ο λαός συμμετέχει σε αυτές, όταν στην πραγματικότητα μειώνονται καθημερινά οι τομείς που τους υποστηρίζουν, αφού και οι δικοί τους οπαδοί είναι υπό πολιορκία, “πληρώνουν (και αυτοί) το μάρμαρο” και υποφέρουν από τις δολοφονικές και τρομοκρατικές τους επιθέσεις. 

Πολιτική Αντίληψη και σαφήνεια 

Τα τρομοκρατικά τμήματα της MUD, αλλά και οι εκτός της MUD που δρουν από κοινού, κατηύθυναν τις επιθέσεις τους ευθέως στο θεσμικό μέτωπο, επιδιώκοντας την κατάρρευση του μηχανισμού διακυβέρνησης και της ικανότητας αντίδρασης της Κυβέρνησης, για να αποδυναμώσουν και να σπάσουν το ηθικό του μπολιβαριάνικου λαού. 

Δεδομένου ότι δεν έχουν επαρκή λαϊκή υποστήριξη, επέλεξαν να πιέσουν στην οικονομία, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων, προκειμένου να οξύνουν την έλλειψη τροφίμων και την αύξηση των τιμών, με στόχο να υποκινήσουν την συμμετοχή στις λεηλασίες , που αυτοί προκαλούν πολλές φορές, σε σιδηροπωλεία, καταστήματα αλκοολούχων ποτών και άλλων εγκαταστάσεων που δεν έχουν καμία σχέση με την προμήθεια τροφίμων. 

Αφιερώνονται σε πολύωρες επιχειρήσεις πολιορκίας του πληθυσμού εξαπολύοντας μισθοφορικές ομάδες που άφηναν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες, καταστροφές και λεηλασίες, φωτιές και τρόμο, με εικόνες που χτυπάνε και τρομοκρατούν το ατομικό και συλλογικό θυμικό του λαού της Βενεζουέλας και της διεθνούς κοινής γνώμης. 

Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά της φασιστικής δεξιάς έχει να κάνει με την αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει ο ιμπεριαλισμός – ειδικότερα ο βορειοαμερικάνικος - για να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο στην λατινοαμερικάνικη ήπειρό μας και να πάρει πίσω τις κατακτήσεις στη διαδικασία εθνικής απελευθέρωσης των λαών. Γι αυτό αυτή η σύγκρουση έχει ξεκάθαρο διεθνή και πατριωτικό χαρακτήρα. 

Η αύξηση των σχεδίων πραξικοπήματος - που γεννιούνται και υποστηρίζονται από το εξωτερικό – προβλέπει, αν είναι απαραίτητο, την άμεση στρατιωτική δράση του ιμπεριαλισμού, προς όφελος της μεγάλης αστικής τάξης και ενάντια στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Επομένως και αυτή η αντιπαράθεση αποκτά επίσης ένα καθορισμένο ταξικό χαρακτήρα. 

Για όλα αυτά, είναι απαραίτητη η πιο ευρεία πατριωτική και αντιιμπεριαλιστική ενότητα, ιδιαίτερα των επαναστατών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Καθώς επίσης και η υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων που έχουμε επιτύχει ιστορικά, αλλά και μέσα στην μπολιβαριανή διαδικασία και στις συγκεκριμένες εκφράσεις της προόδου της ενοποίησης των λαών στον αγώνα για ανεξαρτησία και κυρίαρχη ανάπτυξη. 

Επιπλέον, στα πλαίσια της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC) , είναι επίσης απαραίτητο να βαθύνει η πάλη ενάντια στον ταξικό εχθρό, έχοντας καθαρό ότι ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην Συντακτική Συνέλευση – από μόνος του- δεν είναι ευνοϊκός για την επαναστατική εμβάθυνση της μπολιβαριανής διαδικασίας, αλλά για επιτευχθεί πρόοδος και πολιτικές πραγματικά προς όφελος των συμφερόντων του λαού, που να απαντούν στα αιτήματα και τις ανάγκες του κόσμου, απαιτείται η συνειδητή, οργανωμένη και μαχητική κινητοποίηση, με εργατική – αγροτική και λαϊκή ενότητα, που θα προωθεί επαναστατικές προγραμματικές προτάσεις.

*Ο Oswando Ramos είναι Εθνικός Γραμματέας Ιδεολογικής Μόρφωσης  του K.Κ Βενεζουέλας (PCV)
ΠΗΓΗ: http://prensa-rebelde.blogspot.gr

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Μια νατοϊκή λύση δεν είναι λύση, αλλά υποθήκη για νέα δεινά - Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν λύση στο ονοματολογικό για να ισχυροποιηθεί άμεσα η Νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μαζική ένταξη κρατών της Νότιας Βαλκανικής στον ευρωατλαντικό άξονα, την ασφυκτική πίεση στη Σερβία, την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Μια Νατοϊκή λύση δεν είναι καλή λύση γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί είναι εξ ορισμού προβληματικό, αποσταθεροποιητικό, επικίνδυνο.


read more ...

Θερινό σεμινάριο 2018: τέσσερα βιβλία του μαρξισμού - Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στο 73% των δικτατορικών καθεστώτων του πλανήτη - Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018



...Σύμφωνα με το σύστημα της οργάνωσης Freedom House για την αξιολόγηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, υπάρχουν 49 κράτη στον πλανήτη, τα καθεστώτα των οποίων, με βάση τα στοιχεία του 2015, μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν «δικτατορικά». Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, του τελευταίου έτους για το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στρατιωτική στήριξη σε 36 από τα καθεστώτα αυτά, με την ευγενική χορηγία των φόρων που πληρώνετε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 73% των δικτατορικών καθεστώτων που υπάρχουν στον κόσμο!...


read more ...

Ο Ανορθόδοξος Πόλεμος επιστρέφει στη Νικαράγουα μετά 30 χρόνια - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018




Αν δεν είχαμε αναφέρει τη λέξη Νικαράγουα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί τη Βενεζουέλα. Δεν θα έκανε λάθος. Θα μπορούσε επίσης να έχει συσχετίσει τέτοια γεγονότα με το Ιράν, τη Λιβύη, την Ουκρανία, που έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοιες εμπειρίες.

Γιατί η Νικαράγουα; 
Μπορεί να  υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως η κατασκευή της μεγάλης δια ωκεάνειας Διώρυγας , έργο για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβουλή ούτε προβλέπεται “βοήθεια” από τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, η Κίνα θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το Υπερ – έργο. 
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης της Νικαράγουα με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η διεθνής της θέση απόρριψης των ηγεμονικών επιδιώξεων των ΗΠΑ , αξιολογείται σαν λόγος με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

 

 

read more ...

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" για την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας προσκαλεί στη συζήτηση/αναφορά στην Κούβα του σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς


290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από την Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση. Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, από συζητήσεις με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και από συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κούβα οι μπριγαδίστες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος (ταράτσα) το Σάββατο 9 Ιούνη, 7:30 μ.μ.