Τελικά πόσο ψεύτης είναι ο Τσίπρας;

Δημοσιεύθηκε: 12/9/2017

του Βασίλη Λιόση

 

 

Στην εφημερίδα Documento (3/9/17) δημοσιεύτηκε άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο «Τελικά πόσο ψεύτης ήταν ο Ανδρέας;». Από την ανάγνωση του άρθρου ανακύπτουν τέσσερα σοβαρά ζητήματα.

 

Το πρώτο είναι κατά πόσο είναι σωστή μία πολιτική ανάλυση αν περιορίζεται στο ζήτημα των ψευδών εξαγγελιών από την πλευρά ενός πολιτικού ή ενός κόμματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μία πολιτική αντιπαράθεση περιορίζεται στο δίπολο ψεύδους-αλήθειας κι έτσι υποβαθμίζεται η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η αναφορά σε ψευδείς εξαγγελίες αποκτά αξία υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι εξαγγελίες είχαν φιλολαϊκό περιεχόμενο που στη συνέχεια αναιρέθηκε.

 

Το δεύτερο είναι πως το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα δεν απαντά στο ερώτημα που θέτει αρχικά. Σε κανένα σημείο του κειμένου δεν παίρνει καθαρή θέση για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ψεύτης και σε τι βαθμό. Μάλιστα αθωώνει το ΠΑΣΟΚ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Εξετάζοντας αυτή την πορεία από το άπειρο στο μηδέν, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τις τεράστιες προσπάθειες του κατεστημένου της εποχής, αφού δεν κατάφερε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ με τη συκοφαντία και κατά μέτωπο, να το εξουδετερώσει με την “αγάπη” και τους “εναγκαλισμούς”». Έτσι, η πορεία εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του επιλογή να ταχθεί με την πλευρά της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας δεν ήταν αποτέλεσμα του συγχρωτισμού του με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά αποτέλεσμα της έξυπνης τακτικής του κατεστημένου. Το ΠΑΣΟΚ εν ολίγοις ήταν «αθώο του αίματος».

 

Το τρίτο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας «ξεχνά» να μας περιγράψει την αντιλαϊκή εφαρμοζόμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την πορεία εκφυλισμού του, όχι τόσο όσον αφορά τις μίζες που κι αυτές είναι άξιες λόγου αλλά το σκληρό πυρήνα της ταξικής του πολιτικής. Για παράδειγμα «ξεχνά» να μας πει πως το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, την κοινωνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, την κατάργηση της ιδιωτικής παιδείας κ.ά.. Κι ενώ είχαμε αυτές τις διακηρύξεις στην πράξη ζήσαμε: τις βάσεις που έμειναν ενώ θα έφευγαν, το «σταθεροποιητικό» πρόγραμμα λιτότητας του 1985, την αφόρητη μπόχα που ανέδιδαν τα κάθε λογής σκάνδαλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εφαρμογή των νέων ευέλικτων μορφών εργασίας, την επιδότηση των επιχειρήσεων κι όχι της ανεργίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών παροχών, την περικοπή των συντάξεων, τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία και την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παιδείας με διάφορες μορφές, τα Ίμια και την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, το χρηματιστήριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε μία σοβαρότατη ανακατανομή του εισοδήματος προς όφελος των ισχυρών, την κατασπατάληση χρημάτων στους Ολυμπιακούς και πολλά άλλα. Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την άνδρωση του συγκροτήματος Κουρή που δημιούργησε μια νέα σχολή κίτρινης δημοσιογραφίας που άγγιζε τα όρια του φασισμού.

 

Το τέταρτο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι «ξεχνά» να μας πει τις τερατώδεις ασυνέπειες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια που θα καταργούνταν με ένα άρθρο και σε ένα νόμο και που εφαρμόζονται κανονικά· όχι μόνο τα παλιά αλλά και νέα. Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργείτο, συνεχίζει την αφαίμαξη των ελληνικών οικογενειών. Η διακηρυσσόμενη αποκατάσταση του εργατικού εισοδήματος έχει μετατραπεί σε μισθούς ακόμη και των 100 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Τα “go back Merkel” άλλαξαν εν μία νύκτα και η καγκελάριος έχει μία αξιόπιστη και σημαντική πολιτικός.  Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι πλειστηριασμοί σπιτιών έχουν καταντήσει τρόμος και βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το μεγαλειώδες ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που στηρίχθηκε κυρίως από τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο και υποταγμένο ΝΑΙ.

 

Εμείς θα είμαστε συνεπείς ως προς το ερώτημα που θέσαμε: Ο Αλέξης Τσίπρας με βάση το τι έλεγε και με βάση το τι κάνει, είναι ένας κοινός ψεύτης. 

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Χωρίς σχόλια... - Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018


Για τις φαρμακοβιομηχανίες το κέρδος είναι πάνω από την υγεία. Ασυδοσία τιμών. - Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018...Το όνομα του Νίρμαλ Μουλάι ήταν μέχρι πρότινος άγνωστο. Έγινε παγκοσμίως γνωστός αφότου διαβάσαμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Nostrum Laboratories που εδρεύει στο Μιζούρι, πρόσφατα στήριξε την απόφαση της εταιρείας του να τετραπλασιάσει την τιμή ενός αντιβιοτικού, από τα 474,75 στα 2.392 δολάρια το μπουκάλι, υποστηρίζοντας πως «είναι ηθική υποχρέωση των επιχειρηματιών να πουλάνε τα φάρμακα όσο ακριβότερα γίνεται και να βγάζουν λεφτά με κάθε ευκαιρία».
Το αντιβιοτικό Nitrofurantoin ωστόσο όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνεται στη λίστα με τα «απαραίτητα φάρμακα» και καταναλώνεται από πολλούς ασθενείς. Χορηγείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, ενώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953.
Ο Μουλάι διευκρίνισε πως η αύξηση της τιμής ήταν ουσιαστικά η «απάντηση» στην επίσης άνοδο του κόστους του φαρμάκου Furadantin το οποίο παράγεται από την ανταγωνιστική εταιρεία Casper Pharma και θεραπεύει τις ίδιες παθήσεις με το Nitrofurantoin. Η Casper Pharma αύξησε την τιμή του προϊόντος της κατά 182% συνολικά από τα τέλη του 2015 έως το Μάρτιο του 2018, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ένα μπουκάλι να κοστολογείται στα 2.800 δολάρια...


read more ...

Σταύρος Μαυρουδέας: Το σύστημα δεν έλυσε τα δομικά αίτια της κρίσης - Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Δέκα χρόνια από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το διεθνές συνέδριο Πολιτικής Οικονομίας (ICOPEC 2018), με τίτλο «Δέκα χρόνια μετά τη Μεγάλη ύφεση: Η Ορθόδοξη απέναντι στην Ετερόδοξη Οικονομική» και συμμετοχή 80 και πλέον ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών. Με την ευκαιρία του συνεδρίου συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας (ΕΕΠΟ) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σταύρο Μαυρουδέα.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό

read more ...

Ανακοίνωση για τη ΔΕΘ της Κίνησης για την Απελευθέρωση του Λαού - Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Όλοι/όλες στις κινητοποιήσες στην ΔΕΘ ενάντια στην υποτέλεια και τον ιμπεριαλισμό! Η πόλη ανήκει στους δημοκρατικούς αγώνες του λαού!


Η Κινηση γα την Απελευθέρωση του Λαού καλεί τα λαϊκα στρωμματα να συμμετέχουν στις κινητοποιησείς στην ΔΕΘ, απαιτώντας να πάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν με τα μνημονια, την λιτότητα και το μαζικό ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.
Η φετινή ΔΕΘ,αφιερωμένη στις ΗΠΑ, έχει την σφραγίδα τις εξάρτησης και τις υποτέλειας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμο, ο οποίος κάνει έντονη τη παρουσία του μετατρέποντας την πόλη της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι του αμερικανικού στόλου. Οι γεμάτοι από αμερικανικές σημαίες και πράκτορες της CIA και του FBI δρόμοι, δίνουν την αίσθηση μιας κατεχόμενης πόλης, που υποδέχεται υποτελώς τους γιάνκηδες. Η υποτέλεια αυτή δεν εκφραζει το λαό μας, αλλά το ντόπιο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που υποδέχεται τους προστάτες του. Σε εμας πέφτει μοναχά το βάρος να το δείξουμε.

...


read more ...

Η επιστροφή των μονοπωλίων - Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018


του Λεωνίδα Βατικιώτη στη Νέα Σελίδα και στο ιστολόγιό του

...Τα παραδείγματα συγκέντρωσης τεράστιας οικονομικής ισχύος, στην καρδιά μάλιστα του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, είναι πάρα πολλά ώστε να συνεχίζονται αδιατάρακτα οι ύμνοι στον ελεύθερο ανταγωνισμό και η συνεχής επίκλησή του. Όταν μάλιστα όλα δείχνουν πώς η άρση των κάθε λογής εμποδίων αν κάπου τελικά οδηγεί δεν είναι στις ίσες ευκαιρίες για όλους, έστω στον …πλουτισμό, αλλά σε μια χούφτα μονοπώλια. Που ελέγχουν την παραγωγή, την απασχόληση, τις πωλήσεις και κρατούν τις τιμές στα ύψη!...


read more ...

«Ζήτω η νεοαποικιοκρατία!» - Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

της Φραγκίσκας Μεγαλούδη για το thepressproject.gr

...Η ανεργία, αν και επίσημα δεν ξεπερνάει το 15%, είναι ο βασικός λόγος μετανάστευσης των νέων. Σε πραγματικούς αριθμούς ο μισός εργατικός πληθυσμός της Σενεγάλης δεν βρίσκει δουλειά ενώ τα 3/5 όσων εργάζονται κάνουν εποχιακές και κακοπληρωμένες δουλειές και μόνο ένας στους 4 έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης.  Η κακή οικονομία, η έλλειψη ευκαιριών, η ανεργία αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μετανάστευση....

...«υποχρεωτική αλληλεγγύη» ένα σύστημα το οποίο η Γαλλία έχει επιβάλλει στις 14 πρώην αποικίες της στην Αφρική, και βάση του οποίου όλες αυτές οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν το 50% των αποθεμάτων τους σε ξένο νόμισμά σε ειδικο λογαριασμο στην Τραπεζα της Γαλλιας μαζί με ένα επιπλέον 20% ως αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές που υπέστη η Γαλλία όταν αποχώρησε από την περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, όλες οι 14 πρώην αποικίες της Γαλλίας έχουν πρόσβαση μόνο στο 30 με 50% των αποθεμάτων τους σε συνάλλαγμα. Αν χρειάζονται παραπάνω χρήματα πρέπει να τα δανειστούν από τη Γαλλία σε τιμές αγοράς. Στην ουσία οι χώρες πληρώνουν «φόρο αποικιοκρατίας» ως αντάλλαγμα για τις δομές που έχτισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της κατοχής των χωρών αυτών.  Με βάση τις ίδιες συμφωνίες, η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει πρώτες ύλες από τις πρώην αποικίες της, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν αλλού εάν δεν συμφωνήσει η Γαλλία. Έτσι οι γαλλικές εταιρίες έχουν προτεραιότητα σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πρώην αποικιών της.

Τα στοιχεία αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον εάν αναλογισθεί κανείς ότι από τις 67 ανατροπές κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στην Αφρική τα τελευταία 50 χρόνια, το 61% συνέβη σε πρώην γαλλικές αποικίες...

 

read more ...