Τελικά πόσο ψεύτης είναι ο Τσίπρας;

Δημοσιεύθηκε: 12/9/2017

του Βασίλη Λιόση

 

 

Στην εφημερίδα Documento (3/9/17) δημοσιεύτηκε άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο «Τελικά πόσο ψεύτης ήταν ο Ανδρέας;». Από την ανάγνωση του άρθρου ανακύπτουν τέσσερα σοβαρά ζητήματα.

 

Το πρώτο είναι κατά πόσο είναι σωστή μία πολιτική ανάλυση αν περιορίζεται στο ζήτημα των ψευδών εξαγγελιών από την πλευρά ενός πολιτικού ή ενός κόμματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μία πολιτική αντιπαράθεση περιορίζεται στο δίπολο ψεύδους-αλήθειας κι έτσι υποβαθμίζεται η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η αναφορά σε ψευδείς εξαγγελίες αποκτά αξία υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι εξαγγελίες είχαν φιλολαϊκό περιεχόμενο που στη συνέχεια αναιρέθηκε.

 

Το δεύτερο είναι πως το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα δεν απαντά στο ερώτημα που θέτει αρχικά. Σε κανένα σημείο του κειμένου δεν παίρνει καθαρή θέση για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ψεύτης και σε τι βαθμό. Μάλιστα αθωώνει το ΠΑΣΟΚ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Εξετάζοντας αυτή την πορεία από το άπειρο στο μηδέν, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τις τεράστιες προσπάθειες του κατεστημένου της εποχής, αφού δεν κατάφερε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ με τη συκοφαντία και κατά μέτωπο, να το εξουδετερώσει με την “αγάπη” και τους “εναγκαλισμούς”». Έτσι, η πορεία εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του επιλογή να ταχθεί με την πλευρά της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας δεν ήταν αποτέλεσμα του συγχρωτισμού του με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά αποτέλεσμα της έξυπνης τακτικής του κατεστημένου. Το ΠΑΣΟΚ εν ολίγοις ήταν «αθώο του αίματος».

 

Το τρίτο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας «ξεχνά» να μας περιγράψει την αντιλαϊκή εφαρμοζόμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την πορεία εκφυλισμού του, όχι τόσο όσον αφορά τις μίζες που κι αυτές είναι άξιες λόγου αλλά το σκληρό πυρήνα της ταξικής του πολιτικής. Για παράδειγμα «ξεχνά» να μας πει πως το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, την κοινωνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, την κατάργηση της ιδιωτικής παιδείας κ.ά.. Κι ενώ είχαμε αυτές τις διακηρύξεις στην πράξη ζήσαμε: τις βάσεις που έμειναν ενώ θα έφευγαν, το «σταθεροποιητικό» πρόγραμμα λιτότητας του 1985, την αφόρητη μπόχα που ανέδιδαν τα κάθε λογής σκάνδαλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εφαρμογή των νέων ευέλικτων μορφών εργασίας, την επιδότηση των επιχειρήσεων κι όχι της ανεργίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών παροχών, την περικοπή των συντάξεων, τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία και την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παιδείας με διάφορες μορφές, τα Ίμια και την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, το χρηματιστήριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε μία σοβαρότατη ανακατανομή του εισοδήματος προς όφελος των ισχυρών, την κατασπατάληση χρημάτων στους Ολυμπιακούς και πολλά άλλα. Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την άνδρωση του συγκροτήματος Κουρή που δημιούργησε μια νέα σχολή κίτρινης δημοσιογραφίας που άγγιζε τα όρια του φασισμού.

 

Το τέταρτο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι «ξεχνά» να μας πει τις τερατώδεις ασυνέπειες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια που θα καταργούνταν με ένα άρθρο και σε ένα νόμο και που εφαρμόζονται κανονικά· όχι μόνο τα παλιά αλλά και νέα. Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργείτο, συνεχίζει την αφαίμαξη των ελληνικών οικογενειών. Η διακηρυσσόμενη αποκατάσταση του εργατικού εισοδήματος έχει μετατραπεί σε μισθούς ακόμη και των 100 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Τα “go back Merkel” άλλαξαν εν μία νύκτα και η καγκελάριος έχει μία αξιόπιστη και σημαντική πολιτικός.  Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι πλειστηριασμοί σπιτιών έχουν καταντήσει τρόμος και βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το μεγαλειώδες ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που στηρίχθηκε κυρίως από τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο και υποταγμένο ΝΑΙ.

 

Εμείς θα είμαστε συνεπείς ως προς το ερώτημα που θέσαμε: Ο Αλέξης Τσίπρας με βάση το τι έλεγε και με βάση το τι κάνει, είναι ένας κοινός ψεύτης. 

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Μια νατοϊκή λύση δεν είναι λύση, αλλά υποθήκη για νέα δεινά - Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν λύση στο ονοματολογικό για να ισχυροποιηθεί άμεσα η Νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μαζική ένταξη κρατών της Νότιας Βαλκανικής στον ευρωατλαντικό άξονα, την ασφυκτική πίεση στη Σερβία, την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Μια Νατοϊκή λύση δεν είναι καλή λύση γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί είναι εξ ορισμού προβληματικό, αποσταθεροποιητικό, επικίνδυνο.


read more ...

Θερινό σεμινάριο 2018: τέσσερα βιβλία του μαρξισμού - Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στο 73% των δικτατορικών καθεστώτων του πλανήτη - Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018...Σύμφωνα με το σύστημα της οργάνωσης Freedom House για την αξιολόγηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, υπάρχουν 49 κράτη στον πλανήτη, τα καθεστώτα των οποίων, με βάση τα στοιχεία του 2015, μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν «δικτατορικά». Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, του τελευταίου έτους για το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στρατιωτική στήριξη σε 36 από τα καθεστώτα αυτά, με την ευγενική χορηγία των φόρων που πληρώνετε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 73% των δικτατορικών καθεστώτων που υπάρχουν στον κόσμο!...


read more ...

Ο Ανορθόδοξος Πόλεμος επιστρέφει στη Νικαράγουα μετά 30 χρόνια - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018
Αν δεν είχαμε αναφέρει τη λέξη Νικαράγουα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί τη Βενεζουέλα. Δεν θα έκανε λάθος. Θα μπορούσε επίσης να έχει συσχετίσει τέτοια γεγονότα με το Ιράν, τη Λιβύη, την Ουκρανία, που έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοιες εμπειρίες.

Γιατί η Νικαράγουα; 
Μπορεί να  υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως η κατασκευή της μεγάλης δια ωκεάνειας Διώρυγας , έργο για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβουλή ούτε προβλέπεται “βοήθεια” από τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, η Κίνα θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το Υπερ – έργο. 
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης της Νικαράγουα με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η διεθνής της θέση απόρριψης των ηγεμονικών επιδιώξεων των ΗΠΑ , αξιολογείται σαν λόγος με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

 

 

read more ...

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" για την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας προσκαλεί στη συζήτηση/αναφορά στην Κούβα του σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς


290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από την Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση. Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, από συζητήσεις με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και από συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κούβα οι μπριγαδίστες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος (ταράτσα) το Σάββατο 9 Ιούνη, 7:30 μ.μ.