Αμερικανοί ευεργέτες των λαών…

Δημοσιεύθηκε: 26/10/2017

 

του Βασίλη Λιόση

 

Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι
με σφραγίδες και μελάνι
Τα συμβόλαια στο χέρι
να υπογράψουν κάτι γέροι

Υπογράψανε εν μέρει
τα συμβόλαια οι γέροι
και τους πούλησαν στα ξένα
δυο δολάρια τον ένα

Γιάννης Λογοθέτης

 

 


Πώς είπατε; Το σύνθημα του τίτλου δεν είναι έτσι; Έχει αντικατασταθεί η λέξη «φονιάδες» με τη λέξη «ευεργέτες»; Λάθος κυρίες και κύριοι. Ρωτήστε τον πρωθυπουργό μας που κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τόσα χρόνια πορειών έξω από την αμερικανική πρεσβεία, τόση αντιιμπεριαλιστική ρητορεία, τόσα χρόνια το αίτημα να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, το σύνθημα που συγκλόνισε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα «Δολοφόνοι-δολοφόνοι» όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, όλα ήταν ένα λάθος. Απλώς ο αδαής ελληνικός λαός έδρασε με βάση το συναίσθημα. Μας τα είχαν πει έγκαιρα ο Σωμερίτης, ο Βαλιανάτος και άλλοι «εξαιρετικοί» αναλυτές και δημοσιολόγοι όταν βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία από τους ιμπεριαλιστές.

               

Ας σοβαρευτούμε. Η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και τα όσα είπε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν και αυτό γιατί:

 

1. Όταν ο Τσίπρας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο ίδρυμα Brookings, πριν να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, δήλωσε πόσο θαυμάζει τις ΗΠΑ στις οποίες δεν είδε άστεγους όπως στην Ευρώπη! Δήλωσε, επίσης, πως οι γκρίζες σκιές ανάμεσα στον ελληνικό και αμερικανικό λαό πρέπει να σβηστούν, δηλαδή υπόρρητα δήλωσε πως δεν πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της χούντας και πολλά άλλα. Ο Τσίπρας ήδη είχε δώσει εξετάσεις εντελώς συνειδητά και έγκαιρα.

 

2. Ο Τσίπρας ουκ ολίγες φορές έχει επιδείξει μία απίστευτη ικανότητα στις κυβιστήσεις και κυνικότητα στη δικαιολόγησή τους. Έτσι το «Go back madam Merckel» μετατράπηκε με περίσσεια ευκολία σε διαπίστωση περί μιας ικανούς πολιτικού και το μνημόνιο που θα σκιζόταν ήταν απλώς μία λεκτική υπερβολή ή κατά μία άλλη εκδοχή δεν ειπώθηκε ποτέ.

 

Από την άλλη θα πρέπει να πούμε πως ο Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του. Αφού είχε δώσει και πάλι επιτυχημένες εξετάσεις κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα όπου αυτογελοιοποιήθηκε μιλώντας ελληνικά με αμερικανική προφορά, στην πρόσφατη επίσκεψή του:

α) Έδωσε γη και ύδωρ (ο λαός το λέει κάπως διαφορετικά) στο αμερικανικό στρατιωβιομηχανικό σύμπλεγμα υποσχόμενος κάποια δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των F-16, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται.

 

β) Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η βάση της Σούδας θα εξακολουθήσει να είναι ορμητήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη αναβάθμισής της! Ας θυμηθούμε πως σε συνέντευξή του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στον «Κήρυκα» του Μανχάταν το καλοκαίρι ειπώθηκαν τα εξής: «Η σημασία της βάσης της Σούδας στην Κρήτη για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο».

 

 

γ) Εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ, υπερβαίνοντας κάθε δήλωση υποταγής και γλειψίματος του ευρωατλαντισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Παραμένει (σ.σ. το ΝΑΤΟ) σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης».

 

δ) Μετά τα ελληνικά με την αμερικανική προφορά, αυτοεξευτελίστηκε για άλλη μια φορά όταν απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου περί διαβολικού Τραμπ. Αρνήθηκε την προηγούμενη δήλωσή του χωρίς καμία αιδώ και δίχως δυσκολία αποδεικνύοντας, εκτός των άλλων, ότι δεν έχει και κανέναν ηθικό φραγμό.

 

Τελειώνουμε με δυο παρατηρήσεις:

 Έχει γίνει πολύς λόγος για τα ανταλλάγματα που πήρε ή δεν πήρε ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Για εμάς αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά είναι και επικίνδυνη. Υπονοεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το ξεπούλημα της εθνικής ανεξαρτησίας μπορεί και να ισοσκελισθεί με κάποια «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

 

Ο αντιαμερικανισμός βλήθηκε στο παρελθόν ως λαϊκισμός (από τα δεξιά) ή ως ψευδοαντιιμπεριαλισμός (από αριστερά). Ο εχθρός του ελληνικού λαού ασφαλώς και δεν είναι τα λαϊκά στρώματα των ΗΠΑ. Όμως, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί και είναι ο πιο ισχυρός στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς και ο νοών νοείτω…   

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Μια νατοϊκή λύση δεν είναι λύση, αλλά υποθήκη για νέα δεινά - Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν λύση στο ονοματολογικό για να ισχυροποιηθεί άμεσα η Νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μαζική ένταξη κρατών της Νότιας Βαλκανικής στον ευρωατλαντικό άξονα, την ασφυκτική πίεση στη Σερβία, την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Μια Νατοϊκή λύση δεν είναι καλή λύση γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί είναι εξ ορισμού προβληματικό, αποσταθεροποιητικό, επικίνδυνο.


read more ...

Θερινό σεμινάριο 2018: τέσσερα βιβλία του μαρξισμού - Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στο 73% των δικτατορικών καθεστώτων του πλανήτη - Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018...Σύμφωνα με το σύστημα της οργάνωσης Freedom House για την αξιολόγηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, υπάρχουν 49 κράτη στον πλανήτη, τα καθεστώτα των οποίων, με βάση τα στοιχεία του 2015, μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν «δικτατορικά». Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, του τελευταίου έτους για το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στρατιωτική στήριξη σε 36 από τα καθεστώτα αυτά, με την ευγενική χορηγία των φόρων που πληρώνετε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 73% των δικτατορικών καθεστώτων που υπάρχουν στον κόσμο!...


read more ...

Ο Ανορθόδοξος Πόλεμος επιστρέφει στη Νικαράγουα μετά 30 χρόνια - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018
Αν δεν είχαμε αναφέρει τη λέξη Νικαράγουα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί τη Βενεζουέλα. Δεν θα έκανε λάθος. Θα μπορούσε επίσης να έχει συσχετίσει τέτοια γεγονότα με το Ιράν, τη Λιβύη, την Ουκρανία, που έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοιες εμπειρίες.

Γιατί η Νικαράγουα; 
Μπορεί να  υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως η κατασκευή της μεγάλης δια ωκεάνειας Διώρυγας , έργο για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβουλή ούτε προβλέπεται “βοήθεια” από τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, η Κίνα θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το Υπερ – έργο. 
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης της Νικαράγουα με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η διεθνής της θέση απόρριψης των ηγεμονικών επιδιώξεων των ΗΠΑ , αξιολογείται σαν λόγος με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

 

 

read more ...

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" για την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας προσκαλεί στη συζήτηση/αναφορά στην Κούβα του σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς


290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από την Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση. Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, από συζητήσεις με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και από συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κούβα οι μπριγαδίστες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος (ταράτσα) το Σάββατο 9 Ιούνη, 7:30 μ.μ.


Ανυπότακτο …Βερολίνο - Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018


 

...Παίρνω την τύχη στα χέρια μου δεν σημαίνει να κάνω απλά το μεγάλο βήμα για μετανάστευση, ως προσωπική στρατηγική επιβίωσης. Για να γίνει το πάθημα μάθημα, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μόνο η συλλογική κοινωνική και πολιτική δράση μπορεί να αλλάξει συνολικά και με σχετική σταθερότητα και ασφάλεια τις συνθήκες της ζωής μας. Επίσης, ότι τα προβλήματα από τη μια είναι κοινά ως προς την αιτία τους και στην Ελλάδα και στις χώρες που μεταναστεύουμε, αλλά από την άλλη και με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και προτεκτοράτων. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, όμως, είναι και πάλι πρώτα πολιτικές και μετά πολιτιστικές.

...ελευθερία δεν είναι η ατομική φυγή από τις κοινωνικές πιέσεις (οικονομικές της επιβίωσης, οικογενειακές, πολιτιστικές κοκ) μιας κοινωνικής κρίσης τόσο μεγάλης όσο αυτής που ζει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η ενεργή και συνειδητοποιημένη δράση ενάντια στην κρίση αυτή, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά, είτε ζούμε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία…


read more ...