Αμερικανοί ευεργέτες των λαών…

Δημοσιεύθηκε: 26/10/2017

 

του Βασίλη Λιόση

 

Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι
με σφραγίδες και μελάνι
Τα συμβόλαια στο χέρι
να υπογράψουν κάτι γέροι

Υπογράψανε εν μέρει
τα συμβόλαια οι γέροι
και τους πούλησαν στα ξένα
δυο δολάρια τον ένα

Γιάννης Λογοθέτης

 

 


Πώς είπατε; Το σύνθημα του τίτλου δεν είναι έτσι; Έχει αντικατασταθεί η λέξη «φονιάδες» με τη λέξη «ευεργέτες»; Λάθος κυρίες και κύριοι. Ρωτήστε τον πρωθυπουργό μας που κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τόσα χρόνια πορειών έξω από την αμερικανική πρεσβεία, τόση αντιιμπεριαλιστική ρητορεία, τόσα χρόνια το αίτημα να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, το σύνθημα που συγκλόνισε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα «Δολοφόνοι-δολοφόνοι» όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, όλα ήταν ένα λάθος. Απλώς ο αδαής ελληνικός λαός έδρασε με βάση το συναίσθημα. Μας τα είχαν πει έγκαιρα ο Σωμερίτης, ο Βαλιανάτος και άλλοι «εξαιρετικοί» αναλυτές και δημοσιολόγοι όταν βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία από τους ιμπεριαλιστές.

               

Ας σοβαρευτούμε. Η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και τα όσα είπε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν και αυτό γιατί:

 

1. Όταν ο Τσίπρας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο ίδρυμα Brookings, πριν να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, δήλωσε πόσο θαυμάζει τις ΗΠΑ στις οποίες δεν είδε άστεγους όπως στην Ευρώπη! Δήλωσε, επίσης, πως οι γκρίζες σκιές ανάμεσα στον ελληνικό και αμερικανικό λαό πρέπει να σβηστούν, δηλαδή υπόρρητα δήλωσε πως δεν πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της χούντας και πολλά άλλα. Ο Τσίπρας ήδη είχε δώσει εξετάσεις εντελώς συνειδητά και έγκαιρα.

 

2. Ο Τσίπρας ουκ ολίγες φορές έχει επιδείξει μία απίστευτη ικανότητα στις κυβιστήσεις και κυνικότητα στη δικαιολόγησή τους. Έτσι το «Go back madam Merckel» μετατράπηκε με περίσσεια ευκολία σε διαπίστωση περί μιας ικανούς πολιτικού και το μνημόνιο που θα σκιζόταν ήταν απλώς μία λεκτική υπερβολή ή κατά μία άλλη εκδοχή δεν ειπώθηκε ποτέ.

 

Από την άλλη θα πρέπει να πούμε πως ο Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του. Αφού είχε δώσει και πάλι επιτυχημένες εξετάσεις κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα όπου αυτογελοιοποιήθηκε μιλώντας ελληνικά με αμερικανική προφορά, στην πρόσφατη επίσκεψή του:

α) Έδωσε γη και ύδωρ (ο λαός το λέει κάπως διαφορετικά) στο αμερικανικό στρατιωβιομηχανικό σύμπλεγμα υποσχόμενος κάποια δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των F-16, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται.

 

β) Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η βάση της Σούδας θα εξακολουθήσει να είναι ορμητήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη αναβάθμισής της! Ας θυμηθούμε πως σε συνέντευξή του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στον «Κήρυκα» του Μανχάταν το καλοκαίρι ειπώθηκαν τα εξής: «Η σημασία της βάσης της Σούδας στην Κρήτη για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο».

 

 

γ) Εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ, υπερβαίνοντας κάθε δήλωση υποταγής και γλειψίματος του ευρωατλαντισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Παραμένει (σ.σ. το ΝΑΤΟ) σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης».

 

δ) Μετά τα ελληνικά με την αμερικανική προφορά, αυτοεξευτελίστηκε για άλλη μια φορά όταν απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου περί διαβολικού Τραμπ. Αρνήθηκε την προηγούμενη δήλωσή του χωρίς καμία αιδώ και δίχως δυσκολία αποδεικνύοντας, εκτός των άλλων, ότι δεν έχει και κανέναν ηθικό φραγμό.

 

Τελειώνουμε με δυο παρατηρήσεις:

 Έχει γίνει πολύς λόγος για τα ανταλλάγματα που πήρε ή δεν πήρε ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Για εμάς αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά είναι και επικίνδυνη. Υπονοεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το ξεπούλημα της εθνικής ανεξαρτησίας μπορεί και να ισοσκελισθεί με κάποια «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

 

Ο αντιαμερικανισμός βλήθηκε στο παρελθόν ως λαϊκισμός (από τα δεξιά) ή ως ψευδοαντιιμπεριαλισμός (από αριστερά). Ο εχθρός του ελληνικού λαού ασφαλώς και δεν είναι τα λαϊκά στρώματα των ΗΠΑ. Όμως, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί και είναι ο πιο ισχυρός στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς και ο νοών νοείτω…   

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »Διαβάστε Περισσότερα »

Γαλλία - «Κίτρινα γιλέκα»: Κι όμως η μεγάλη «μάχη» άρχισε μόλις τώρα - Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμο μπρα ντε φερ εντός κινήματος

Της Ελένης Μαυρούλη από ΤοΠεριοδικό (toperiodiko.gr)

Είναι προφανές, πλέον, ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ασχέτως των αρχικών κινήτρων και του τρόπου εμφάνισής του, είναι πεδίο σκληρής  διαπάλης και αντιπαράθεσης ως προς το πολιτικό του προσανατολισμό και το στίγμα του. Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται και στα αιτήματά του: ορισμένα αντιφατικά, σαφώς προσανατολισμένα στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών, στα μικροαστικά τμήματα της επαρχίας [...]

Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη. [...] Ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα μπορούσαν τα αιτήματα αυτά να γίνουν αιχμηρότερα, να κινητοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και να λάβουν διαστάσεις ευρύτερου ξεσηκωμού της γαλλικής  εργατικής τάξης με σαφές πρόσημο και στόχο.

Το βέβαιο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή πολλά έχουν γραφτεί, η όλη κατάσταση απέχει ποιοτικά και πολιτικά από τον Μάη του ’68, αλλά ακόμη και από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά του νόμου ελ Κομρί και ως εύρος κινητοποιήσεων και ως βάθος αιτημάτων και πολιτικής ανάλυσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος ούτε ως χαρακτηρισμός αλλά ούτε και ως πλαίσιο αναφοράς) και ως βαθμός κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κριτήρια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων» που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή.


read more ...

Η Αγία Γερμανική Οικονομική Αυτοκρατορία - Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018


Pierre Rimbert (μετ. Άννα Προκόβα), monde-diplomatique.gr

Το χάσμα μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων. Αντικατοπτρίζει την οικονομική κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων έναντι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι γερμανικές βιομηχανίες προτίμησαν τη μετεγκατάσταση στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

 

read more ...

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


[...] Όλες μας οι δυνάμεις να δοθούν ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να αναπτυχθούν οι αγώνες στο χώρο δουλειάς, να βγουν μπροστά τα αιτήματα μας.

Να αναπτυχθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝπου θα μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτό την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, χωρίς αποχωρήσεις από τα άλλα συνδικάτα, για να μπορεί να ενοποιεί πανελλαδικά τον αγώνα. Να αναπτυχθεί η πάλη μας με διάφορες μορφές και μέσα, με κύριο στοιχείο την μαζική συμμετοχή όλων μας. Για την  επανεκκίνηση   των ταξικών αγώνων διάρκειας για να πετύχουμε  ρήγματα στην αντεργατική πολιτική, να έχουμε κατακτήσεις  και να δημιουργήσουμε τους όρους να νικήσουμε. Έτσι μπορεί να χτιστεί το εργατικό μέτωπο της ανατροπής!

Όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βγει το εργατικό κίνημα μπροστά, χρειάζεται να δράσουν από κοινού σε τέτοια κατεύθυνση. Τέρμα πια στις ιδιοκτησιακές λογικές. [...]


read more ...

Λιτότητα εναντίον της διατροφικής ασφάλειας και κυριαρχίας - Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

του Λεωνίδα Βατικιώτη στην Νέα Σελίδα

το είδαμε στο ιστολόγιό του leonidasvatikiotis.wordpress.com


Τα Μνημόνια μπορεί από τις 21 Αυγούστου να αποτελούν παρελθόν αλλά ο απολογισμός της Μνημονιακής περιόδου, που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει γίνει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε επίσημα (στην αγγλική της έκδοση) στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου με θέμα τη διατροφική κυριαρχία. Θέμα της είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα στο δικαίωμα στην τροφή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραβίασαν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από τα τρία Μνημόνια (2010, 2012 και 2015).  Με άλλα λόγια, τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αντέβαιναν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...]

Σύνδεσμος για την έκθεση (αγγλικά) εδώ.

 

read more ...

Κόκκινη κάρτα στο ναζισμό! - Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018
 το είδαμε στον Ημεροδρόμο


Η αποθράσυνση των ναζί εκδηλώθηκε και με την εμφάνιση τους στις κερκίδες του ΟΑΚΑ στον αγώνα της Εθνικής, πριν από λίγες μέρες, με την Εσθονία (διαβάστε εδώ).  Σπουδαίοι αθλητές και άνθρωποι του ποδοσφαίρου βγάζουν κόκκινη κάρτα στο ναζισμό (ρεπορτάζ ΑΠΕ – ΜΠΕ  εδώ). 

read more ...