Ο Φιδέλ και ο αεροπειρατής

Δημοσιεύθηκε: 3/12/2017


του Δημήτρη Καλτσώνη

 

Είναι γνωστό ότι ο Φιδέλ Κάστρο έδινε μεγάλη σημασία στη δύναμη των επιχειρημάτων, των ιδεών, της πειθούς. Ίσως γι' αυτό είχε τη συνήθεια να εκφωνεί μακροσκελέστατες ομιλίες οι οποίες είχαν το χαρακτήρα διαλόγου με το κοινό. Πρόσφατα διάβασα μια ενδιαφέρουσα ιστορία την οποία θα σας διηγηθώ εδώ με συντομία.

 

Ήταν τη δεκαετία του 1960, όταν έγινε μια αεροπειρατεία σε ένα σκάφος της κουβανικής πολιτικής αεροπορίας. Ο αεροπειρατής είχε ένα πυροβόλο όπλο, μια χειροβομβίδα την οποία μάλιστα απασφάλισε και η οποία μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ζητούσε να μεταβεί στη Τζαμάικα. Οι πιλότοι με ψυχραιμία τον έπεισαν ότι έπρεπε να κάνουν μια στάση στο κουβανικό αεροδρόμιο του Βαραδέρο για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα ώστε να μπορούν στη συνέχεια να φτάσουν στη Τζαμάικα.

 

Το σχέδιο των αρχών ήταν να πείσουν τον αεροπειρατή να αφήσει τους επιβάτες του αεροσκάφους ελεύθερους με την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα του επιτρέψουν να μεταβεί στη Τζαμάικα. Παράλληλα, μετά την απελευθέρωση των επιβατών είχαν ένα σχέδιο να περάσουν ένα όπλο στο αεροσκάφος με σκοπό να αφοπλίσουν τον αεροπειρατή.

 

Πέντε λεπτά πριν την έναρξη της επιχείρησης, οι αρμόδιες αρχές έλαβαν εντολή να περιμένουν. Ξαφνικά φάνηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του αεροδρομίου ο Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη του Βαραδέρο συνοδεύοντας ένα ξένο προσκεκλημένο. Είχε ενημερωθεί για την αεροπειρατεία και διέκοψε την περιοδεία του. Εκεί ζήτησε να ενημερωθεί πολύ αναλυτικά για το συμβάν. Από τα στοιχεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αεροπειρατής δεν ήταν ένας αντεπαναστάτης. Εξάλλου, δεν ζητούσε να πάει στο Μαϊάμι, που ήταν ο συνήθης προορισμός τους.

 

Στη συνέχεια, έλυσε τη ζώνη με το πιστόλι του και το παρέδωσε σε ένα φύλακα. Ζήτησε από έναν άλλο να τον καλύπτει και κατέβηκε μόνος στην πίστα του αεροδρομίου. Βάδισε προς το αεροπλάνο που ήταν φωτισμένο με τους προβολείς του αεροδρομίου. Προχώρησε προς τα εκεί και έφτασε πολύ κοντά στο αεροσκάφος. Άρχισε να μιλάει στον αεροπειρατή με φωνή ήρεμη. Τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα του επιβληθούν κυρώσεις και ότι θα τον αφήσουν να πάει στη Τζαμάικα. Στην αρχή ο αεροπειρατής δεν μιλούσε. Σιγά σιγά άρχισε να ανταποκρίνεται. Η συνομιλία διήρκεσε δύο ώρες. Τότε ο αεροπειρατής κατέβηκε από το αεροπλάνο και παρέδωσε τον οπλισμό του. Ο Φιδέλ Κάστρο τον πήρε μαζί στο αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκαν με κατεύθυνση το σπίτι όπου θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος ο Φιδέλ.

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο μεγάλος Ζωολογικός Κήπος" του Νικολάς Γκιγιέν - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

9 Μάη: H αντιφασιστική νίκη επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ - Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


Τιμώντας την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο θέλω να εκφράσω το βαθύ μας θαυμασμό στον ηρωικό σοβιετικό λαό που προσέφερε μια κολοσσιαία υπηρεσία στην ανθρωπότητα...

...Τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών που πέθαναν στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το έκαναν επίσης για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. 

Για το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομουνιστές. Για να βγούμε από την προϊστορία. 

Φιντέλ Κάστρο Ρουζ / 7 Μάη 2015


read more ...

Τι συνεπάγεται η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; - Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Μιλήσαμε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο για τον αντίκτυπο που έχει ήδη ο ερχομός της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις ζοφερές προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια φαίνεται ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην ίδια την έννοια της εργασίας όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μεγάλοι οικονομολόγοι, αλλά και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- κάνουν λόγο για μέτρα όπως τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου βασικού εισοδήματος», σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ραγδαία εξάλειψη επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χάμψα, στον Δρόμο της Αριστεράς

 

read more ...

Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

...Η Αριστερά υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σε περίπτωση επιθετικού πολέμου από την Τουρκία, κρατώντας ως πρώτο καθήκον την αποτροπή του πολέμου, τον οποίο φέρνει πιο κοντά η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης. Υπερασπίζεται τη φιλία και τη συνεργασία των λαών και των χωρών της περιοχής, αρνείται τη στημένη κούρσα των εξοπλισμών και των λεόντειων συμφωνιών με τις χώρες – προμηθευτές πολεμικού εξοπλισμού (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ), καταγγέλλει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ζητά την έξοδο από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ζητά πιο επιτακτικά το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ από τις οποίες εφορμούν οι ΗΠΑ.

read more ...