Τα μεταπτυχιακά

Δημοσιεύθηκε: 19/12/2017

 

Τρεις μικρές ιστορίες που μας αφηγήθηκε ένας φίλος πανεπιστημιακός. Δεν έχω λόγους να μην τον πιστέψω. Εννοείται πως δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο. Ίσως να είναι και η εξαίρεση. Δείχνουν όμως αρκετά.

           
Ερώτηση τριμελούς επιτροπής από την οποία περνούν συνέντευξη πτυχιούχοι, πολιτικών και λοιπών επιστημών για να περάσουν στο μεταπτυχιακό: Πιστεύετε ότι τα μνημόνια  θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα; ρώτησε ο καθηγητής την υποψήφια. Βεβαίως απάντησε εκείνη. Λυπάμαι αλλά κάνετε μεγάλο λάθος, απάντησε ο καθηγητής. Τη συνέχεια τη μαντεύετε.

           
Άλλη ερώτηση της τριμελούς επιτροπής: θεωρείτε ότι η χώρα μας ευνοήθηκε από την ένταξη στο ευρώ ή το αντίθετο; Σαφώς και ευνοήθηκε απάντησε μια άλλη υποψήφια. Και έγινε πανηγυρικά δεκτή στο μεταπτυχιακό.

           
Ερώτηση άλλης τριμελούς επιτροπής προς υποψήφιο. Αν σας κάνουμε δεκτό στο μεταπτυχιακό μας, έχετε να μας καταβάλλετε το ποσό των 6.000 ευρώ που είναι τα δίδακτρα; Φυσικά, απαντά ο υποψήφιος. Αν επιτρέπεται, ξαναρωτά ο καθηγητής, ποιές είναι οι οικονομικές πηγές σας; Οι γονείς μου, απαντά ο υποψήφιος. Δηλαδή, επιμένει ο καθηγητής, αν σας κάνουμε δεκτό, μπορείτε την επόμενη βδομάδα, να καταβάλλετε το ήμισυ του ποσού; Βεβαίως απαντά ο υποψήφιος. Πολύ καλά, συγχαρητήρια, γίνατε δεκτός στο μεταπτυχιακό μας, του λέει η επιτροπή.

 

Ο επίμονος

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο μεγάλος Ζωολογικός Κήπος" του Νικολάς Γκιγιέν - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

9 Μάη: H αντιφασιστική νίκη επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ - Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


Τιμώντας την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο θέλω να εκφράσω το βαθύ μας θαυμασμό στον ηρωικό σοβιετικό λαό που προσέφερε μια κολοσσιαία υπηρεσία στην ανθρωπότητα...

...Τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών που πέθαναν στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το έκαναν επίσης για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. 

Για το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομουνιστές. Για να βγούμε από την προϊστορία. 

Φιντέλ Κάστρο Ρουζ / 7 Μάη 2015


read more ...

Τι συνεπάγεται η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; - Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Μιλήσαμε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο για τον αντίκτυπο που έχει ήδη ο ερχομός της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις ζοφερές προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια φαίνεται ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην ίδια την έννοια της εργασίας όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μεγάλοι οικονομολόγοι, αλλά και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- κάνουν λόγο για μέτρα όπως τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου βασικού εισοδήματος», σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ραγδαία εξάλειψη επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χάμψα, στον Δρόμο της Αριστεράς

 

read more ...

Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

...Η Αριστερά υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σε περίπτωση επιθετικού πολέμου από την Τουρκία, κρατώντας ως πρώτο καθήκον την αποτροπή του πολέμου, τον οποίο φέρνει πιο κοντά η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης. Υπερασπίζεται τη φιλία και τη συνεργασία των λαών και των χωρών της περιοχής, αρνείται τη στημένη κούρσα των εξοπλισμών και των λεόντειων συμφωνιών με τις χώρες – προμηθευτές πολεμικού εξοπλισμού (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ), καταγγέλλει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ζητά την έξοδο από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ζητά πιο επιτακτικά το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ από τις οποίες εφορμούν οι ΗΠΑ.

read more ...