Αχ βρε Μίκη μας…

Δημοσιεύθηκε: 15/2/2018


του Βαγγέλη Βρουλιδάκη

Τις μέρες ανάμεσα στα δύο συλλαλητήρια, της Θεσσαλονίκης και αυτό της Αθήνας για την ονομασία της πΓΔΜ και πριν ανακοινωθεί η συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη ως κεντρικού ομιλητή στο δεύτερο, διάβαζα το πολύ καλό βιβλίο της κας Αναστασία Βούλγαρη (ISBN:978-960-93-9556-4) στο οποίο γίνεται συνοπτική παρουσίαση των τριών τελευταίων έργων του μεγάλου μας συνθέτη:  «Διάλογοι στο λυκόφως», «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» και «Μονοπάτι προς το μέλλον».

Ομολογώ ότι με είχε συνεπάρει η ορμητικότητα, η απλότητα και η «ζέστη» των σκέψεων των προτάσεων και των ιδεών του μεγάλου μας μουσουργού. Αισθάνθηκα έτσι – και ίσως γι’ αυτό τόσο έντονα- να «φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια μου» όταν ανακοινώθηκε πως θα ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Δυσκολευόμουν να το πιστέψω, ήλπιζα μέχρι τελευταία στιγμή πως κάτι θα γίνει και δεν θα πάει (αφέλεια ή διάθεση για ωραιοποίηση της πραγματικότητας;)

Όταν άκουσα την ομιλία του, διάβασα τα διάφορα πικρά σχόλια και κριτικές γι’ αυτήν αλλά και συνολικότερα για τις πολιτικές του επιλογές κατά καιρούς, συνήλθα. Έχοντας μόλις ολοκληρώσει το διάβασμα του εν λόγω βιβλίου της κας Αναστασία Βούλγαρη, ανέτρεξα ξανά στις σελίδες του ψάχνοντας …ξέρω ‘γω, απαντήσεις!

Πίκρα, πολύ πίκρα, νοιώθει ο Μίκης για την συμπεριφορά της αστικής τάξης, των πολιτικών εκπροσώπων της και των μηχανισμών της απέναντι του. Αναρωτιέμαι τι περίμενε λοιπόν ο μεγάλος μας συνθέτης και αγωνιστής, αλλιώτικη συμπεριφορά; Eκτός αν δεν θέλει ακόμα και τώρα να πιστέψει, παρά τα όσα λέει, πόσο εχθρική προς το λαό μας και τα συμφέροντα του είναι η αστική τάξη. Περίμενε ανταμοιβή από τους εχθρούς του λαού, την αστική τάξη, για την τεράστια προσφορά του στο λαό μας; Τέλος πάντων. Ας δούμε όμως μερικά αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο, χαρακτηριστικά των σκέψεων και απόψεων του Μίκη Θεοδωράκη.

Ουτοπικός κομμουνιστής δηλώνει ο Μίκης (σελ. 62) και αμέσως πιο πριν (σελ. 55) ονομάζει «νέα πέμπτη φάλαγγα» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ την εκσυγχρονισμένη αριστερά, με την οποία όμως τον Φλεβάρη του 2012 συμφωνεί να συνεργασθούν για να σωθεί η χώρα όπως λέει (σελ. 56, 57) και στις εκλογές του Μάη του 2012 να δημιουργήσουν «μέτωπο εθνικής σωτηρίας», αλλά αφού προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ (;) αποκηρύξει τον «ιστό της αράχνης» την σημερινή Ευρώπη …που σαν αράχνη περιτυλίγει κ.λπ.

Παρακάτω (σελ. 59) «οι προτάσεις του Μίκη Θεοδωράκη για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της Ελλάδας»: να δημιουργηθεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και αυτή η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η χώρα μας παραμένει στην Ευρώπη, στο ευρώ και στο ΝΑΤΟ! (2). Και παρακάτω (σελ. 181): «οι βιομηχανίες πολέμου να γίνουν βιομηχανίες ειρήνης»! με ποιο τρόπο και πότε αγαπημένε συναγωνιστή; Με ευχές;

Τελειώνοντας θυμάμαι τα λόγια ενός άλλου μεγάλου αγωνιστή και επαναστάτη του Χαρίλαου Φλωράκη: «ο Μίκης καλό είναι ν’ ασχολείται με την μουσική του και ν’ αφήσει την πολιτική για άλλους».

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Χωρίς σχόλια... - Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018


Για τις φαρμακοβιομηχανίες το κέρδος είναι πάνω από την υγεία. Ασυδοσία τιμών. - Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018...Το όνομα του Νίρμαλ Μουλάι ήταν μέχρι πρότινος άγνωστο. Έγινε παγκοσμίως γνωστός αφότου διαβάσαμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Nostrum Laboratories που εδρεύει στο Μιζούρι, πρόσφατα στήριξε την απόφαση της εταιρείας του να τετραπλασιάσει την τιμή ενός αντιβιοτικού, από τα 474,75 στα 2.392 δολάρια το μπουκάλι, υποστηρίζοντας πως «είναι ηθική υποχρέωση των επιχειρηματιών να πουλάνε τα φάρμακα όσο ακριβότερα γίνεται και να βγάζουν λεφτά με κάθε ευκαιρία».
Το αντιβιοτικό Nitrofurantoin ωστόσο όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνεται στη λίστα με τα «απαραίτητα φάρμακα» και καταναλώνεται από πολλούς ασθενείς. Χορηγείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, ενώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953.
Ο Μουλάι διευκρίνισε πως η αύξηση της τιμής ήταν ουσιαστικά η «απάντηση» στην επίσης άνοδο του κόστους του φαρμάκου Furadantin το οποίο παράγεται από την ανταγωνιστική εταιρεία Casper Pharma και θεραπεύει τις ίδιες παθήσεις με το Nitrofurantoin. Η Casper Pharma αύξησε την τιμή του προϊόντος της κατά 182% συνολικά από τα τέλη του 2015 έως το Μάρτιο του 2018, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ένα μπουκάλι να κοστολογείται στα 2.800 δολάρια...


read more ...

Σταύρος Μαυρουδέας: Το σύστημα δεν έλυσε τα δομικά αίτια της κρίσης - Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Δέκα χρόνια από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το διεθνές συνέδριο Πολιτικής Οικονομίας (ICOPEC 2018), με τίτλο «Δέκα χρόνια μετά τη Μεγάλη ύφεση: Η Ορθόδοξη απέναντι στην Ετερόδοξη Οικονομική» και συμμετοχή 80 και πλέον ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών. Με την ευκαιρία του συνεδρίου συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας (ΕΕΠΟ) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σταύρο Μαυρουδέα.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό

read more ...

Ανακοίνωση για τη ΔΕΘ της Κίνησης για την Απελευθέρωση του Λαού - Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Όλοι/όλες στις κινητοποιήσες στην ΔΕΘ ενάντια στην υποτέλεια και τον ιμπεριαλισμό! Η πόλη ανήκει στους δημοκρατικούς αγώνες του λαού!


Η Κινηση γα την Απελευθέρωση του Λαού καλεί τα λαϊκα στρωμματα να συμμετέχουν στις κινητοποιησείς στην ΔΕΘ, απαιτώντας να πάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν με τα μνημονια, την λιτότητα και το μαζικό ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.
Η φετινή ΔΕΘ,αφιερωμένη στις ΗΠΑ, έχει την σφραγίδα τις εξάρτησης και τις υποτέλειας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμο, ο οποίος κάνει έντονη τη παρουσία του μετατρέποντας την πόλη της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι του αμερικανικού στόλου. Οι γεμάτοι από αμερικανικές σημαίες και πράκτορες της CIA και του FBI δρόμοι, δίνουν την αίσθηση μιας κατεχόμενης πόλης, που υποδέχεται υποτελώς τους γιάνκηδες. Η υποτέλεια αυτή δεν εκφραζει το λαό μας, αλλά το ντόπιο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που υποδέχεται τους προστάτες του. Σε εμας πέφτει μοναχά το βάρος να το δείξουμε.

...


read more ...

Η επιστροφή των μονοπωλίων - Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018


του Λεωνίδα Βατικιώτη στη Νέα Σελίδα και στο ιστολόγιό του

...Τα παραδείγματα συγκέντρωσης τεράστιας οικονομικής ισχύος, στην καρδιά μάλιστα του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, είναι πάρα πολλά ώστε να συνεχίζονται αδιατάρακτα οι ύμνοι στον ελεύθερο ανταγωνισμό και η συνεχής επίκλησή του. Όταν μάλιστα όλα δείχνουν πώς η άρση των κάθε λογής εμποδίων αν κάπου τελικά οδηγεί δεν είναι στις ίσες ευκαιρίες για όλους, έστω στον …πλουτισμό, αλλά σε μια χούφτα μονοπώλια. Που ελέγχουν την παραγωγή, την απασχόληση, τις πωλήσεις και κρατούν τις τιμές στα ύψη!...


read more ...

«Ζήτω η νεοαποικιοκρατία!» - Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

της Φραγκίσκας Μεγαλούδη για το thepressproject.gr

...Η ανεργία, αν και επίσημα δεν ξεπερνάει το 15%, είναι ο βασικός λόγος μετανάστευσης των νέων. Σε πραγματικούς αριθμούς ο μισός εργατικός πληθυσμός της Σενεγάλης δεν βρίσκει δουλειά ενώ τα 3/5 όσων εργάζονται κάνουν εποχιακές και κακοπληρωμένες δουλειές και μόνο ένας στους 4 έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης.  Η κακή οικονομία, η έλλειψη ευκαιριών, η ανεργία αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μετανάστευση....

...«υποχρεωτική αλληλεγγύη» ένα σύστημα το οποίο η Γαλλία έχει επιβάλλει στις 14 πρώην αποικίες της στην Αφρική, και βάση του οποίου όλες αυτές οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν το 50% των αποθεμάτων τους σε ξένο νόμισμά σε ειδικο λογαριασμο στην Τραπεζα της Γαλλιας μαζί με ένα επιπλέον 20% ως αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές που υπέστη η Γαλλία όταν αποχώρησε από την περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, όλες οι 14 πρώην αποικίες της Γαλλίας έχουν πρόσβαση μόνο στο 30 με 50% των αποθεμάτων τους σε συνάλλαγμα. Αν χρειάζονται παραπάνω χρήματα πρέπει να τα δανειστούν από τη Γαλλία σε τιμές αγοράς. Στην ουσία οι χώρες πληρώνουν «φόρο αποικιοκρατίας» ως αντάλλαγμα για τις δομές που έχτισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της κατοχής των χωρών αυτών.  Με βάση τις ίδιες συμφωνίες, η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει πρώτες ύλες από τις πρώην αποικίες της, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν αλλού εάν δεν συμφωνήσει η Γαλλία. Έτσι οι γαλλικές εταιρίες έχουν προτεραιότητα σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πρώην αποικιών της.

Τα στοιχεία αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον εάν αναλογισθεί κανείς ότι από τις 67 ανατροπές κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στην Αφρική τα τελευταία 50 χρόνια, το 61% συνέβη σε πρώην γαλλικές αποικίες...

 

read more ...