Αχ βρε Μίκη μας…

Δημοσιεύθηκε: 15/2/2018


του Βαγγέλη Βρουλιδάκη

Τις μέρες ανάμεσα στα δύο συλλαλητήρια, της Θεσσαλονίκης και αυτό της Αθήνας για την ονομασία της πΓΔΜ και πριν ανακοινωθεί η συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη ως κεντρικού ομιλητή στο δεύτερο, διάβαζα το πολύ καλό βιβλίο της κας Αναστασία Βούλγαρη (ISBN:978-960-93-9556-4) στο οποίο γίνεται συνοπτική παρουσίαση των τριών τελευταίων έργων του μεγάλου μας συνθέτη:  «Διάλογοι στο λυκόφως», «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» και «Μονοπάτι προς το μέλλον».

Ομολογώ ότι με είχε συνεπάρει η ορμητικότητα, η απλότητα και η «ζέστη» των σκέψεων των προτάσεων και των ιδεών του μεγάλου μας μουσουργού. Αισθάνθηκα έτσι – και ίσως γι’ αυτό τόσο έντονα- να «φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια μου» όταν ανακοινώθηκε πως θα ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Δυσκολευόμουν να το πιστέψω, ήλπιζα μέχρι τελευταία στιγμή πως κάτι θα γίνει και δεν θα πάει (αφέλεια ή διάθεση για ωραιοποίηση της πραγματικότητας;)

Όταν άκουσα την ομιλία του, διάβασα τα διάφορα πικρά σχόλια και κριτικές γι’ αυτήν αλλά και συνολικότερα για τις πολιτικές του επιλογές κατά καιρούς, συνήλθα. Έχοντας μόλις ολοκληρώσει το διάβασμα του εν λόγω βιβλίου της κας Αναστασία Βούλγαρη, ανέτρεξα ξανά στις σελίδες του ψάχνοντας …ξέρω ‘γω, απαντήσεις!

Πίκρα, πολύ πίκρα, νοιώθει ο Μίκης για την συμπεριφορά της αστικής τάξης, των πολιτικών εκπροσώπων της και των μηχανισμών της απέναντι του. Αναρωτιέμαι τι περίμενε λοιπόν ο μεγάλος μας συνθέτης και αγωνιστής, αλλιώτικη συμπεριφορά; Eκτός αν δεν θέλει ακόμα και τώρα να πιστέψει, παρά τα όσα λέει, πόσο εχθρική προς το λαό μας και τα συμφέροντα του είναι η αστική τάξη. Περίμενε ανταμοιβή από τους εχθρούς του λαού, την αστική τάξη, για την τεράστια προσφορά του στο λαό μας; Τέλος πάντων. Ας δούμε όμως μερικά αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο, χαρακτηριστικά των σκέψεων και απόψεων του Μίκη Θεοδωράκη.

Ουτοπικός κομμουνιστής δηλώνει ο Μίκης (σελ. 62) και αμέσως πιο πριν (σελ. 55) ονομάζει «νέα πέμπτη φάλαγγα» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ την εκσυγχρονισμένη αριστερά, με την οποία όμως τον Φλεβάρη του 2012 συμφωνεί να συνεργασθούν για να σωθεί η χώρα όπως λέει (σελ. 56, 57) και στις εκλογές του Μάη του 2012 να δημιουργήσουν «μέτωπο εθνικής σωτηρίας», αλλά αφού προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ (;) αποκηρύξει τον «ιστό της αράχνης» την σημερινή Ευρώπη …που σαν αράχνη περιτυλίγει κ.λπ.

Παρακάτω (σελ. 59) «οι προτάσεις του Μίκη Θεοδωράκη για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της Ελλάδας»: να δημιουργηθεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και αυτή η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η χώρα μας παραμένει στην Ευρώπη, στο ευρώ και στο ΝΑΤΟ! (2). Και παρακάτω (σελ. 181): «οι βιομηχανίες πολέμου να γίνουν βιομηχανίες ειρήνης»! με ποιο τρόπο και πότε αγαπημένε συναγωνιστή; Με ευχές;

Τελειώνοντας θυμάμαι τα λόγια ενός άλλου μεγάλου αγωνιστή και επαναστάτη του Χαρίλαου Φλωράκη: «ο Μίκης καλό είναι ν’ ασχολείται με την μουσική του και ν’ αφήσει την πολιτική για άλλους».

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Μια νατοϊκή λύση δεν είναι λύση, αλλά υποθήκη για νέα δεινά - Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν λύση στο ονοματολογικό για να ισχυροποιηθεί άμεσα η Νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μαζική ένταξη κρατών της Νότιας Βαλκανικής στον ευρωατλαντικό άξονα, την ασφυκτική πίεση στη Σερβία, την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Μια Νατοϊκή λύση δεν είναι καλή λύση γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί είναι εξ ορισμού προβληματικό, αποσταθεροποιητικό, επικίνδυνο.


read more ...

Θερινό σεμινάριο 2018: τέσσερα βιβλία του μαρξισμού - Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στο 73% των δικτατορικών καθεστώτων του πλανήτη - Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018...Σύμφωνα με το σύστημα της οργάνωσης Freedom House για την αξιολόγηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, υπάρχουν 49 κράτη στον πλανήτη, τα καθεστώτα των οποίων, με βάση τα στοιχεία του 2015, μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν «δικτατορικά». Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, του τελευταίου έτους για το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στρατιωτική στήριξη σε 36 από τα καθεστώτα αυτά, με την ευγενική χορηγία των φόρων που πληρώνετε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 73% των δικτατορικών καθεστώτων που υπάρχουν στον κόσμο!...


read more ...

Ο Ανορθόδοξος Πόλεμος επιστρέφει στη Νικαράγουα μετά 30 χρόνια - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018
Αν δεν είχαμε αναφέρει τη λέξη Νικαράγουα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί τη Βενεζουέλα. Δεν θα έκανε λάθος. Θα μπορούσε επίσης να έχει συσχετίσει τέτοια γεγονότα με το Ιράν, τη Λιβύη, την Ουκρανία, που έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοιες εμπειρίες.

Γιατί η Νικαράγουα; 
Μπορεί να  υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως η κατασκευή της μεγάλης δια ωκεάνειας Διώρυγας , έργο για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβουλή ούτε προβλέπεται “βοήθεια” από τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, η Κίνα θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το Υπερ – έργο. 
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης της Νικαράγουα με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η διεθνής της θέση απόρριψης των ηγεμονικών επιδιώξεων των ΗΠΑ , αξιολογείται σαν λόγος με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

 

 

read more ...

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" για την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας προσκαλεί στη συζήτηση/αναφορά στην Κούβα του σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς


290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από την Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση. Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, από συζητήσεις με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και από συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κούβα οι μπριγαδίστες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος (ταράτσα) το Σάββατο 9 Ιούνη, 7:30 μ.μ.


Ανυπότακτο …Βερολίνο - Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018


 

...Παίρνω την τύχη στα χέρια μου δεν σημαίνει να κάνω απλά το μεγάλο βήμα για μετανάστευση, ως προσωπική στρατηγική επιβίωσης. Για να γίνει το πάθημα μάθημα, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μόνο η συλλογική κοινωνική και πολιτική δράση μπορεί να αλλάξει συνολικά και με σχετική σταθερότητα και ασφάλεια τις συνθήκες της ζωής μας. Επίσης, ότι τα προβλήματα από τη μια είναι κοινά ως προς την αιτία τους και στην Ελλάδα και στις χώρες που μεταναστεύουμε, αλλά από την άλλη και με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και προτεκτοράτων. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, όμως, είναι και πάλι πρώτα πολιτικές και μετά πολιτιστικές.

...ελευθερία δεν είναι η ατομική φυγή από τις κοινωνικές πιέσεις (οικονομικές της επιβίωσης, οικογενειακές, πολιτιστικές κοκ) μιας κοινωνικής κρίσης τόσο μεγάλης όσο αυτής που ζει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η ενεργή και συνειδητοποιημένη δράση ενάντια στην κρίση αυτή, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά, είτε ζούμε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία…


read more ...