Αχ βρε Μίκη μας…

Δημοσιεύθηκε: 15/2/2018


του Βαγγέλη Βρουλιδάκη

Τις μέρες ανάμεσα στα δύο συλλαλητήρια, της Θεσσαλονίκης και αυτό της Αθήνας για την ονομασία της πΓΔΜ και πριν ανακοινωθεί η συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη ως κεντρικού ομιλητή στο δεύτερο, διάβαζα το πολύ καλό βιβλίο της κας Αναστασία Βούλγαρη (ISBN:978-960-93-9556-4) στο οποίο γίνεται συνοπτική παρουσίαση των τριών τελευταίων έργων του μεγάλου μας συνθέτη:  «Διάλογοι στο λυκόφως», «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» και «Μονοπάτι προς το μέλλον».

Ομολογώ ότι με είχε συνεπάρει η ορμητικότητα, η απλότητα και η «ζέστη» των σκέψεων των προτάσεων και των ιδεών του μεγάλου μας μουσουργού. Αισθάνθηκα έτσι – και ίσως γι’ αυτό τόσο έντονα- να «φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια μου» όταν ανακοινώθηκε πως θα ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Δυσκολευόμουν να το πιστέψω, ήλπιζα μέχρι τελευταία στιγμή πως κάτι θα γίνει και δεν θα πάει (αφέλεια ή διάθεση για ωραιοποίηση της πραγματικότητας;)

Όταν άκουσα την ομιλία του, διάβασα τα διάφορα πικρά σχόλια και κριτικές γι’ αυτήν αλλά και συνολικότερα για τις πολιτικές του επιλογές κατά καιρούς, συνήλθα. Έχοντας μόλις ολοκληρώσει το διάβασμα του εν λόγω βιβλίου της κας Αναστασία Βούλγαρη, ανέτρεξα ξανά στις σελίδες του ψάχνοντας …ξέρω ‘γω, απαντήσεις!

Πίκρα, πολύ πίκρα, νοιώθει ο Μίκης για την συμπεριφορά της αστικής τάξης, των πολιτικών εκπροσώπων της και των μηχανισμών της απέναντι του. Αναρωτιέμαι τι περίμενε λοιπόν ο μεγάλος μας συνθέτης και αγωνιστής, αλλιώτικη συμπεριφορά; Eκτός αν δεν θέλει ακόμα και τώρα να πιστέψει, παρά τα όσα λέει, πόσο εχθρική προς το λαό μας και τα συμφέροντα του είναι η αστική τάξη. Περίμενε ανταμοιβή από τους εχθρούς του λαού, την αστική τάξη, για την τεράστια προσφορά του στο λαό μας; Τέλος πάντων. Ας δούμε όμως μερικά αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο, χαρακτηριστικά των σκέψεων και απόψεων του Μίκη Θεοδωράκη.

Ουτοπικός κομμουνιστής δηλώνει ο Μίκης (σελ. 62) και αμέσως πιο πριν (σελ. 55) ονομάζει «νέα πέμπτη φάλαγγα» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ την εκσυγχρονισμένη αριστερά, με την οποία όμως τον Φλεβάρη του 2012 συμφωνεί να συνεργασθούν για να σωθεί η χώρα όπως λέει (σελ. 56, 57) και στις εκλογές του Μάη του 2012 να δημιουργήσουν «μέτωπο εθνικής σωτηρίας», αλλά αφού προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ (;) αποκηρύξει τον «ιστό της αράχνης» την σημερινή Ευρώπη …που σαν αράχνη περιτυλίγει κ.λπ.

Παρακάτω (σελ. 59) «οι προτάσεις του Μίκη Θεοδωράκη για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της Ελλάδας»: να δημιουργηθεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και αυτή η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η χώρα μας παραμένει στην Ευρώπη, στο ευρώ και στο ΝΑΤΟ! (2). Και παρακάτω (σελ. 181): «οι βιομηχανίες πολέμου να γίνουν βιομηχανίες ειρήνης»! με ποιο τρόπο και πότε αγαπημένε συναγωνιστή; Με ευχές;

Τελειώνοντας θυμάμαι τα λόγια ενός άλλου μεγάλου αγωνιστή και επαναστάτη του Χαρίλαου Φλωράκη: «ο Μίκης καλό είναι ν’ ασχολείται με την μουσική του και ν’ αφήσει την πολιτική για άλλους».

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »
Διαβάστε Περισσότερα »

Άλλη μια νίκη του «κινήματος» του δικαιωματισμού: Eπίσημα το Marlboro στην αγορά της κάνναβης. - Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη στο guernica.eu


Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη εδώ και ημέρες συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Altria Group Inc που παράγει τα γνωστά τσιγάρα και της εταιρείας παραγωγής κάνναβης Cronos Group με μια αγορά της οποίας το ύψος είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, ο κατασκευαστής των Marlboro, Altria Group Inc., με την ολοκλήρωση της συμφωνίας  αγοράζει στην πράξη το 45% της Cronos Group.

[...]

Πλέον το σύστημα εκμετάλλευσης δίνει ακόμα μία δυνατότητα στον αυτοϋποβιβαζόμενο άνθρωπο, ώστε να «ξεφύγει» από την αλλοτρίωση* που το ίδιο του επιβάλει. Οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι ελεύθεροι να πιουν όσο θέλουν, από ότι θέλουν υπό δύο προϋποθέσεις: α)Να αγοράζουν τη ψυχοτρόπο ουσία από την παραγωγή των μονοπωλιακών ομίλων και β)Να τους «ανεβάσει» τόσο όσο να μην χρειάζεται να αμφισβητήσουν το σύστημα που τους την πουλάει. [...]

read more ...

Γαλλία - «Κίτρινα γιλέκα»: Κι όμως η μεγάλη «μάχη» άρχισε μόλις τώρα - Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμο μπρα ντε φερ εντός κινήματος

Της Ελένης Μαυρούλη από ΤοΠεριοδικό (toperiodiko.gr)

Είναι προφανές, πλέον, ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ασχέτως των αρχικών κινήτρων και του τρόπου εμφάνισής του, είναι πεδίο σκληρής  διαπάλης και αντιπαράθεσης ως προς το πολιτικό του προσανατολισμό και το στίγμα του. Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται και στα αιτήματά του: ορισμένα αντιφατικά, σαφώς προσανατολισμένα στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών, στα μικροαστικά τμήματα της επαρχίας [...]

Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη. [...] Ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα μπορούσαν τα αιτήματα αυτά να γίνουν αιχμηρότερα, να κινητοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και να λάβουν διαστάσεις ευρύτερου ξεσηκωμού της γαλλικής  εργατικής τάξης με σαφές πρόσημο και στόχο.

Το βέβαιο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή πολλά έχουν γραφτεί, η όλη κατάσταση απέχει ποιοτικά και πολιτικά από τον Μάη του ’68, αλλά ακόμη και από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά του νόμου ελ Κομρί και ως εύρος κινητοποιήσεων και ως βάθος αιτημάτων και πολιτικής ανάλυσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος ούτε ως χαρακτηρισμός αλλά ούτε και ως πλαίσιο αναφοράς) και ως βαθμός κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κριτήρια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων» που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή.


read more ...

Η Αγία Γερμανική Οικονομική Αυτοκρατορία - Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018


Pierre Rimbert (μετ. Άννα Προκόβα), monde-diplomatique.gr

Το χάσμα μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων. Αντικατοπτρίζει την οικονομική κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων έναντι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι γερμανικές βιομηχανίες προτίμησαν τη μετεγκατάσταση στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

 

read more ...

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


[...] Όλες μας οι δυνάμεις να δοθούν ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να αναπτυχθούν οι αγώνες στο χώρο δουλειάς, να βγουν μπροστά τα αιτήματα μας.

Να αναπτυχθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝπου θα μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτό την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, χωρίς αποχωρήσεις από τα άλλα συνδικάτα, για να μπορεί να ενοποιεί πανελλαδικά τον αγώνα. Να αναπτυχθεί η πάλη μας με διάφορες μορφές και μέσα, με κύριο στοιχείο την μαζική συμμετοχή όλων μας. Για την  επανεκκίνηση   των ταξικών αγώνων διάρκειας για να πετύχουμε  ρήγματα στην αντεργατική πολιτική, να έχουμε κατακτήσεις  και να δημιουργήσουμε τους όρους να νικήσουμε. Έτσι μπορεί να χτιστεί το εργατικό μέτωπο της ανατροπής!

Όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βγει το εργατικό κίνημα μπροστά, χρειάζεται να δράσουν από κοινού σε τέτοια κατεύθυνση. Τέρμα πια στις ιδιοκτησιακές λογικές. [...]


read more ...

Λιτότητα εναντίον της διατροφικής ασφάλειας και κυριαρχίας - Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

του Λεωνίδα Βατικιώτη στην Νέα Σελίδα

το είδαμε στο ιστολόγιό του leonidasvatikiotis.wordpress.com


Τα Μνημόνια μπορεί από τις 21 Αυγούστου να αποτελούν παρελθόν αλλά ο απολογισμός της Μνημονιακής περιόδου, που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει γίνει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε επίσημα (στην αγγλική της έκδοση) στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου με θέμα τη διατροφική κυριαρχία. Θέμα της είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα στο δικαίωμα στην τροφή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραβίασαν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από τα τρία Μνημόνια (2010, 2012 και 2015).  Με άλλα λόγια, τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αντέβαιναν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...]

Σύνδεσμος για την έκθεση (αγγλικά) εδώ.

 

read more ...