Η ΒΙΑ ΤΩΝ «ΜΗ ΒΙΑΙΩΝ»

Δημοσιεύθηκε: 27/5/2018
του Βασίλη Λιόση

   

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη δήλωση «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται»; Δήλωση που με ευκολία εκστομίζεται από τους «ταγούς του έθνους», από το πολιτικό προσωπικό που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τους δανειστές και την εγχώρια ολιγαρχία, από το να επιδεικνύει χωρίς αιδώ την ευκαμψία της μέσης του.


Αφορμή αυτή τη φορά ήταν ο προπηλακισμός του Μπουτάρη και η δίκη των Περικλή-Ηριάννας. Ο προπηλακισμός του πρώτου που έγινε από παριστάνοντες πατριώτες ακροδεξιούς, ασφαλώς και είναι καταδικαστέος. Μάλιστα ο ένας από τους τραμπούκους επιτέθηκε στον Μπουτάρη κρατώντας στα χέρια του ένα μικρό κοριτσάκι, ενώ ένας άλλος την ίδια ημέρα επιχείρησε να ληστέψει ένα κρεοπωλείο (!), αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως το παρακράτος συνδέεται με τον υπόκοσμο. Ωστόσο, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός διάφοροι δημοσιολογούντες, έσπευσαν να ταυτίσουν το γιαούρτωμα (γιατί όχι και το γιουχάισμα θα προσθέταμε εμείς ή τις δυναμικές πορείες) με τη χειροδικία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το γιαούρτωμα είναι πολιτική πράξη που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, αλλά η «αγωνία» των οπαδών της μη βίας είναι άλλη: δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την επανάληψη διαφόρων μορφών αντίδρασης απέναντι στα κυρίαρχα κόμματα που εκδηλώθηκαν από τον κόσμο μετά την εφαρμογή των πρώτων μνημονίων.


Στη δεύτερη περίπτωση, στη δίκη του Περικλή, η εισαγγελέας θύμισε αλήστου μνήμης εποχές, ζητώντας από τον ανακρινόμενο δήλωση μετάνοιας. Για του λόγου το αληθές ο διάλογος που διημείφθη στο δικαστήριο έχει ως εξής:  

 

Εισαγγελέας: Για τη βία; Την καταδικάζετε;


Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.


Εισαγγελέας: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;


Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;


Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.


Επομένως κατά την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος θα έπρεπε α) να βγάλει ανακοίνωση καταδίκης για τους φίλους του και β) ο οποιοσδήποτε με αφορμή ένα γεγονός πρέπει να κάνει δήλωση νομιμοφροσύνης, διαφορετικά η άτεγκτη δικαιοσύνη θα τον περιλάβει για τα δέοντα.

            


Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη:

 

 

 

1) Η ατομική τρομοκρατία ποτέ δεν έφερε αλλαγές στην κοινωνία ή μάλλον επέφερε ένταση των κατασταλτικών μέτρων. Συχνά οι φορείς της ατομικής τρομοκρατίας εγχαράζονται στη συνείδηση του κόσμου με το ρόλο του «Ρομπέν των Δασών» και αυτός ο ρόλος ούτε δημιουργεί κίνημα, ούτε το αναπτύσσει ή στις ελάχιστες φορές που μπορεί να το δημιουργήσει έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

 

2) Η παραπάνω διαπίστωση δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους ταλαιπωρούνται, δικάζονται και καταδικάζονται άδικα. Η καταδίκη τους από τα δικαστήρια άλλωστε, συχνά αποτελεί το προμήνυμα για τη γενίκευση της ποινικοποίησης της δράσης όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

 

3) Η καταδίκη επεισοδίων όπως αυτό του ξυλοδαρμού του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί από την άλλη να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους δαρθέντες. Ο Μπουτάρης είναι ένας μνημονιακός δήμαρχος και ένα σημαντικό πλέον εξάρτημα του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τον προσεγγίσει για λόγους εκλογικούς, αλλά και για να παίξει σε ένα γήπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας, αφού στην οικονομική πολιτική του ουδεμία διαφορά έχει από τη ΝΔ.

 

4) Όσοι καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται, είναι δίχως συζήτηση υποκριτές και αυτό για δυο λόγους: πρώτο, γιατί οι ίδιοι εφαρμόζουν την πολιτική τους με βία. Η ανεργία είναι βία, η φτώχια είναι βία, η εργοδοτική πίεση είναι βία, η απόδοση των σπιτιών στις τράπεζες είναι βία, η ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι βία και βεβαίως βεβαίως ο ξυλοδαρμός των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ είναι βία. Δεύτερο, δεν υπήρξε πρόοδος στην ιστορία δίχως τη χρήση βίας, το θέλουμε ή όχι. Η επανάσταση του 1821, η γαλλική επανάσταση, η αντίσταση του ελληνικού λαού στη γερμανική κατοχή, οι εξεγέρσεις των αποικιοκρατούμενων λαών απέναντι στους δολοφόνους-αποικιοκράτες, η ρωσική επανάσταση, είχαν εντός τους το στοιχείο της βίας. Αλλά επρόκειτο για τη νομιμοποιημένη ηθικά βία των υποτελών που όφειλαν να σπάσουν τα δεσμά τους. Και η θραύση των δεσμών δεν πραγματοποιείται με ευγενή διάλογο και με λουλούδια.

 

Επομένως, αυτό που οφείλουμε να καταδικάζουμε είναι η βία των άδικων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η βία του αστικού κράτους. Η βία των εργοδοτών. Ταυτόχρονα η ιστορία διδάσκει πως η βία των υποτελών είναι στην πραγματικότητα μία αντιβία που την ανάγκη της την επιβάλλει η βία του κεφαλαίου και της γραφειοκρατίας του και όχι κάποια αιμοσταγής επιθυμία. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος έχει στην ημερήσια διάταξή του την πρακτική της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις ακόμη και των σφαγών…  

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...