Η ΒΙΑ ΤΩΝ «ΜΗ ΒΙΑΙΩΝ»

Δημοσιεύθηκε: 27/5/2018
του Βασίλη Λιόση

   

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη δήλωση «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται»; Δήλωση που με ευκολία εκστομίζεται από τους «ταγούς του έθνους», από το πολιτικό προσωπικό που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τους δανειστές και την εγχώρια ολιγαρχία, από το να επιδεικνύει χωρίς αιδώ την ευκαμψία της μέσης του.


Αφορμή αυτή τη φορά ήταν ο προπηλακισμός του Μπουτάρη και η δίκη των Περικλή-Ηριάννας. Ο προπηλακισμός του πρώτου που έγινε από παριστάνοντες πατριώτες ακροδεξιούς, ασφαλώς και είναι καταδικαστέος. Μάλιστα ο ένας από τους τραμπούκους επιτέθηκε στον Μπουτάρη κρατώντας στα χέρια του ένα μικρό κοριτσάκι, ενώ ένας άλλος την ίδια ημέρα επιχείρησε να ληστέψει ένα κρεοπωλείο (!), αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως το παρακράτος συνδέεται με τον υπόκοσμο. Ωστόσο, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός διάφοροι δημοσιολογούντες, έσπευσαν να ταυτίσουν το γιαούρτωμα (γιατί όχι και το γιουχάισμα θα προσθέταμε εμείς ή τις δυναμικές πορείες) με τη χειροδικία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το γιαούρτωμα είναι πολιτική πράξη που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, αλλά η «αγωνία» των οπαδών της μη βίας είναι άλλη: δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την επανάληψη διαφόρων μορφών αντίδρασης απέναντι στα κυρίαρχα κόμματα που εκδηλώθηκαν από τον κόσμο μετά την εφαρμογή των πρώτων μνημονίων.


Στη δεύτερη περίπτωση, στη δίκη του Περικλή, η εισαγγελέας θύμισε αλήστου μνήμης εποχές, ζητώντας από τον ανακρινόμενο δήλωση μετάνοιας. Για του λόγου το αληθές ο διάλογος που διημείφθη στο δικαστήριο έχει ως εξής:  

 

Εισαγγελέας: Για τη βία; Την καταδικάζετε;


Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.


Εισαγγελέας: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;


Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;


Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.


Επομένως κατά την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος θα έπρεπε α) να βγάλει ανακοίνωση καταδίκης για τους φίλους του και β) ο οποιοσδήποτε με αφορμή ένα γεγονός πρέπει να κάνει δήλωση νομιμοφροσύνης, διαφορετικά η άτεγκτη δικαιοσύνη θα τον περιλάβει για τα δέοντα.

            


Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη:

 

 

 

1) Η ατομική τρομοκρατία ποτέ δεν έφερε αλλαγές στην κοινωνία ή μάλλον επέφερε ένταση των κατασταλτικών μέτρων. Συχνά οι φορείς της ατομικής τρομοκρατίας εγχαράζονται στη συνείδηση του κόσμου με το ρόλο του «Ρομπέν των Δασών» και αυτός ο ρόλος ούτε δημιουργεί κίνημα, ούτε το αναπτύσσει ή στις ελάχιστες φορές που μπορεί να το δημιουργήσει έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

 

2) Η παραπάνω διαπίστωση δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους ταλαιπωρούνται, δικάζονται και καταδικάζονται άδικα. Η καταδίκη τους από τα δικαστήρια άλλωστε, συχνά αποτελεί το προμήνυμα για τη γενίκευση της ποινικοποίησης της δράσης όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

 

3) Η καταδίκη επεισοδίων όπως αυτό του ξυλοδαρμού του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί από την άλλη να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους δαρθέντες. Ο Μπουτάρης είναι ένας μνημονιακός δήμαρχος και ένα σημαντικό πλέον εξάρτημα του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τον προσεγγίσει για λόγους εκλογικούς, αλλά και για να παίξει σε ένα γήπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας, αφού στην οικονομική πολιτική του ουδεμία διαφορά έχει από τη ΝΔ.

 

4) Όσοι καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται, είναι δίχως συζήτηση υποκριτές και αυτό για δυο λόγους: πρώτο, γιατί οι ίδιοι εφαρμόζουν την πολιτική τους με βία. Η ανεργία είναι βία, η φτώχια είναι βία, η εργοδοτική πίεση είναι βία, η απόδοση των σπιτιών στις τράπεζες είναι βία, η ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι βία και βεβαίως βεβαίως ο ξυλοδαρμός των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ είναι βία. Δεύτερο, δεν υπήρξε πρόοδος στην ιστορία δίχως τη χρήση βίας, το θέλουμε ή όχι. Η επανάσταση του 1821, η γαλλική επανάσταση, η αντίσταση του ελληνικού λαού στη γερμανική κατοχή, οι εξεγέρσεις των αποικιοκρατούμενων λαών απέναντι στους δολοφόνους-αποικιοκράτες, η ρωσική επανάσταση, είχαν εντός τους το στοιχείο της βίας. Αλλά επρόκειτο για τη νομιμοποιημένη ηθικά βία των υποτελών που όφειλαν να σπάσουν τα δεσμά τους. Και η θραύση των δεσμών δεν πραγματοποιείται με ευγενή διάλογο και με λουλούδια.

 

Επομένως, αυτό που οφείλουμε να καταδικάζουμε είναι η βία των άδικων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η βία του αστικού κράτους. Η βία των εργοδοτών. Ταυτόχρονα η ιστορία διδάσκει πως η βία των υποτελών είναι στην πραγματικότητα μία αντιβία που την ανάγκη της την επιβάλλει η βία του κεφαλαίου και της γραφειοκρατίας του και όχι κάποια αιμοσταγής επιθυμία. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος έχει στην ημερήσια διάταξή του την πρακτική της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις ακόμη και των σφαγών…  

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Μια νατοϊκή λύση δεν είναι λύση, αλλά υποθήκη για νέα δεινά - Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν λύση στο ονοματολογικό για να ισχυροποιηθεί άμεσα η Νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μαζική ένταξη κρατών της Νότιας Βαλκανικής στον ευρωατλαντικό άξονα, την ασφυκτική πίεση στη Σερβία, την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Μια Νατοϊκή λύση δεν είναι καλή λύση γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί είναι εξ ορισμού προβληματικό, αποσταθεροποιητικό, επικίνδυνο.


read more ...

Θερινό σεμινάριο 2018: τέσσερα βιβλία του μαρξισμού - Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στο 73% των δικτατορικών καθεστώτων του πλανήτη - Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018...Σύμφωνα με το σύστημα της οργάνωσης Freedom House για την αξιολόγηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, υπάρχουν 49 κράτη στον πλανήτη, τα καθεστώτα των οποίων, με βάση τα στοιχεία του 2015, μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν «δικτατορικά». Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, του τελευταίου έτους για το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στρατιωτική στήριξη σε 36 από τα καθεστώτα αυτά, με την ευγενική χορηγία των φόρων που πληρώνετε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 73% των δικτατορικών καθεστώτων που υπάρχουν στον κόσμο!...


read more ...

Ο Ανορθόδοξος Πόλεμος επιστρέφει στη Νικαράγουα μετά 30 χρόνια - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018
Αν δεν είχαμε αναφέρει τη λέξη Νικαράγουα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί τη Βενεζουέλα. Δεν θα έκανε λάθος. Θα μπορούσε επίσης να έχει συσχετίσει τέτοια γεγονότα με το Ιράν, τη Λιβύη, την Ουκρανία, που έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοιες εμπειρίες.

Γιατί η Νικαράγουα; 
Μπορεί να  υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως η κατασκευή της μεγάλης δια ωκεάνειας Διώρυγας , έργο για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβουλή ούτε προβλέπεται “βοήθεια” από τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, η Κίνα θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το Υπερ – έργο. 
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης της Νικαράγουα με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η διεθνής της θέση απόρριψης των ηγεμονικών επιδιώξεων των ΗΠΑ , αξιολογείται σαν λόγος με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

 

 

read more ...

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" για την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας προσκαλεί στη συζήτηση/αναφορά στην Κούβα του σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς


290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από την Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση. Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, από συζητήσεις με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και από συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κούβα οι μπριγαδίστες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος (ταράτσα) το Σάββατο 9 Ιούνη, 7:30 μ.μ.


Ανυπότακτο …Βερολίνο - Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018


 

...Παίρνω την τύχη στα χέρια μου δεν σημαίνει να κάνω απλά το μεγάλο βήμα για μετανάστευση, ως προσωπική στρατηγική επιβίωσης. Για να γίνει το πάθημα μάθημα, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μόνο η συλλογική κοινωνική και πολιτική δράση μπορεί να αλλάξει συνολικά και με σχετική σταθερότητα και ασφάλεια τις συνθήκες της ζωής μας. Επίσης, ότι τα προβλήματα από τη μια είναι κοινά ως προς την αιτία τους και στην Ελλάδα και στις χώρες που μεταναστεύουμε, αλλά από την άλλη και με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και προτεκτοράτων. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, όμως, είναι και πάλι πρώτα πολιτικές και μετά πολιτιστικές.

...ελευθερία δεν είναι η ατομική φυγή από τις κοινωνικές πιέσεις (οικονομικές της επιβίωσης, οικογενειακές, πολιτιστικές κοκ) μιας κοινωνικής κρίσης τόσο μεγάλης όσο αυτής που ζει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η ενεργή και συνειδητοποιημένη δράση ενάντια στην κρίση αυτή, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά, είτε ζούμε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία…


read more ...