Η ΒΙΑ ΤΩΝ «ΜΗ ΒΙΑΙΩΝ»

Δημοσιεύθηκε: 27/5/2018
του Βασίλη Λιόση

   

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη δήλωση «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται»; Δήλωση που με ευκολία εκστομίζεται από τους «ταγούς του έθνους», από το πολιτικό προσωπικό που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τους δανειστές και την εγχώρια ολιγαρχία, από το να επιδεικνύει χωρίς αιδώ την ευκαμψία της μέσης του.


Αφορμή αυτή τη φορά ήταν ο προπηλακισμός του Μπουτάρη και η δίκη των Περικλή-Ηριάννας. Ο προπηλακισμός του πρώτου που έγινε από παριστάνοντες πατριώτες ακροδεξιούς, ασφαλώς και είναι καταδικαστέος. Μάλιστα ο ένας από τους τραμπούκους επιτέθηκε στον Μπουτάρη κρατώντας στα χέρια του ένα μικρό κοριτσάκι, ενώ ένας άλλος την ίδια ημέρα επιχείρησε να ληστέψει ένα κρεοπωλείο (!), αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως το παρακράτος συνδέεται με τον υπόκοσμο. Ωστόσο, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός διάφοροι δημοσιολογούντες, έσπευσαν να ταυτίσουν το γιαούρτωμα (γιατί όχι και το γιουχάισμα θα προσθέταμε εμείς ή τις δυναμικές πορείες) με τη χειροδικία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το γιαούρτωμα είναι πολιτική πράξη που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, αλλά η «αγωνία» των οπαδών της μη βίας είναι άλλη: δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την επανάληψη διαφόρων μορφών αντίδρασης απέναντι στα κυρίαρχα κόμματα που εκδηλώθηκαν από τον κόσμο μετά την εφαρμογή των πρώτων μνημονίων.


Στη δεύτερη περίπτωση, στη δίκη του Περικλή, η εισαγγελέας θύμισε αλήστου μνήμης εποχές, ζητώντας από τον ανακρινόμενο δήλωση μετάνοιας. Για του λόγου το αληθές ο διάλογος που διημείφθη στο δικαστήριο έχει ως εξής:  

 

Εισαγγελέας: Για τη βία; Την καταδικάζετε;


Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.


Εισαγγελέας: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;


Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;


Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.


Επομένως κατά την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος θα έπρεπε α) να βγάλει ανακοίνωση καταδίκης για τους φίλους του και β) ο οποιοσδήποτε με αφορμή ένα γεγονός πρέπει να κάνει δήλωση νομιμοφροσύνης, διαφορετικά η άτεγκτη δικαιοσύνη θα τον περιλάβει για τα δέοντα.

            


Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη:

 

 

 

1) Η ατομική τρομοκρατία ποτέ δεν έφερε αλλαγές στην κοινωνία ή μάλλον επέφερε ένταση των κατασταλτικών μέτρων. Συχνά οι φορείς της ατομικής τρομοκρατίας εγχαράζονται στη συνείδηση του κόσμου με το ρόλο του «Ρομπέν των Δασών» και αυτός ο ρόλος ούτε δημιουργεί κίνημα, ούτε το αναπτύσσει ή στις ελάχιστες φορές που μπορεί να το δημιουργήσει έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

 

2) Η παραπάνω διαπίστωση δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους ταλαιπωρούνται, δικάζονται και καταδικάζονται άδικα. Η καταδίκη τους από τα δικαστήρια άλλωστε, συχνά αποτελεί το προμήνυμα για τη γενίκευση της ποινικοποίησης της δράσης όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

 

3) Η καταδίκη επεισοδίων όπως αυτό του ξυλοδαρμού του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί από την άλλη να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους δαρθέντες. Ο Μπουτάρης είναι ένας μνημονιακός δήμαρχος και ένα σημαντικό πλέον εξάρτημα του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τον προσεγγίσει για λόγους εκλογικούς, αλλά και για να παίξει σε ένα γήπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας, αφού στην οικονομική πολιτική του ουδεμία διαφορά έχει από τη ΝΔ.

 

4) Όσοι καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται, είναι δίχως συζήτηση υποκριτές και αυτό για δυο λόγους: πρώτο, γιατί οι ίδιοι εφαρμόζουν την πολιτική τους με βία. Η ανεργία είναι βία, η φτώχια είναι βία, η εργοδοτική πίεση είναι βία, η απόδοση των σπιτιών στις τράπεζες είναι βία, η ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι βία και βεβαίως βεβαίως ο ξυλοδαρμός των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ είναι βία. Δεύτερο, δεν υπήρξε πρόοδος στην ιστορία δίχως τη χρήση βίας, το θέλουμε ή όχι. Η επανάσταση του 1821, η γαλλική επανάσταση, η αντίσταση του ελληνικού λαού στη γερμανική κατοχή, οι εξεγέρσεις των αποικιοκρατούμενων λαών απέναντι στους δολοφόνους-αποικιοκράτες, η ρωσική επανάσταση, είχαν εντός τους το στοιχείο της βίας. Αλλά επρόκειτο για τη νομιμοποιημένη ηθικά βία των υποτελών που όφειλαν να σπάσουν τα δεσμά τους. Και η θραύση των δεσμών δεν πραγματοποιείται με ευγενή διάλογο και με λουλούδια.

 

Επομένως, αυτό που οφείλουμε να καταδικάζουμε είναι η βία των άδικων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η βία του αστικού κράτους. Η βία των εργοδοτών. Ταυτόχρονα η ιστορία διδάσκει πως η βία των υποτελών είναι στην πραγματικότητα μία αντιβία που την ανάγκη της την επιβάλλει η βία του κεφαλαίου και της γραφειοκρατίας του και όχι κάποια αιμοσταγής επιθυμία. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος έχει στην ημερήσια διάταξή του την πρακτική της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις ακόμη και των σφαγών…  

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »
Διαβάστε Περισσότερα »

Άλλη μια νίκη του «κινήματος» του δικαιωματισμού: Eπίσημα το Marlboro στην αγορά της κάνναβης. - Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη στο guernica.eu


Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη εδώ και ημέρες συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Altria Group Inc που παράγει τα γνωστά τσιγάρα και της εταιρείας παραγωγής κάνναβης Cronos Group με μια αγορά της οποίας το ύψος είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, ο κατασκευαστής των Marlboro, Altria Group Inc., με την ολοκλήρωση της συμφωνίας  αγοράζει στην πράξη το 45% της Cronos Group.

[...]

Πλέον το σύστημα εκμετάλλευσης δίνει ακόμα μία δυνατότητα στον αυτοϋποβιβαζόμενο άνθρωπο, ώστε να «ξεφύγει» από την αλλοτρίωση* που το ίδιο του επιβάλει. Οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι ελεύθεροι να πιουν όσο θέλουν, από ότι θέλουν υπό δύο προϋποθέσεις: α)Να αγοράζουν τη ψυχοτρόπο ουσία από την παραγωγή των μονοπωλιακών ομίλων και β)Να τους «ανεβάσει» τόσο όσο να μην χρειάζεται να αμφισβητήσουν το σύστημα που τους την πουλάει. [...]

read more ...

Γαλλία - «Κίτρινα γιλέκα»: Κι όμως η μεγάλη «μάχη» άρχισε μόλις τώρα - Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμο μπρα ντε φερ εντός κινήματος

Της Ελένης Μαυρούλη από ΤοΠεριοδικό (toperiodiko.gr)

Είναι προφανές, πλέον, ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ασχέτως των αρχικών κινήτρων και του τρόπου εμφάνισής του, είναι πεδίο σκληρής  διαπάλης και αντιπαράθεσης ως προς το πολιτικό του προσανατολισμό και το στίγμα του. Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται και στα αιτήματά του: ορισμένα αντιφατικά, σαφώς προσανατολισμένα στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών, στα μικροαστικά τμήματα της επαρχίας [...]

Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη. [...] Ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα μπορούσαν τα αιτήματα αυτά να γίνουν αιχμηρότερα, να κινητοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και να λάβουν διαστάσεις ευρύτερου ξεσηκωμού της γαλλικής  εργατικής τάξης με σαφές πρόσημο και στόχο.

Το βέβαιο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή πολλά έχουν γραφτεί, η όλη κατάσταση απέχει ποιοτικά και πολιτικά από τον Μάη του ’68, αλλά ακόμη και από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά του νόμου ελ Κομρί και ως εύρος κινητοποιήσεων και ως βάθος αιτημάτων και πολιτικής ανάλυσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος ούτε ως χαρακτηρισμός αλλά ούτε και ως πλαίσιο αναφοράς) και ως βαθμός κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κριτήρια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων» που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή.


read more ...

Η Αγία Γερμανική Οικονομική Αυτοκρατορία - Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018


Pierre Rimbert (μετ. Άννα Προκόβα), monde-diplomatique.gr

Το χάσμα μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων. Αντικατοπτρίζει την οικονομική κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων έναντι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι γερμανικές βιομηχανίες προτίμησαν τη μετεγκατάσταση στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

 

read more ...

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


[...] Όλες μας οι δυνάμεις να δοθούν ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να αναπτυχθούν οι αγώνες στο χώρο δουλειάς, να βγουν μπροστά τα αιτήματα μας.

Να αναπτυχθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝπου θα μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτό την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, χωρίς αποχωρήσεις από τα άλλα συνδικάτα, για να μπορεί να ενοποιεί πανελλαδικά τον αγώνα. Να αναπτυχθεί η πάλη μας με διάφορες μορφές και μέσα, με κύριο στοιχείο την μαζική συμμετοχή όλων μας. Για την  επανεκκίνηση   των ταξικών αγώνων διάρκειας για να πετύχουμε  ρήγματα στην αντεργατική πολιτική, να έχουμε κατακτήσεις  και να δημιουργήσουμε τους όρους να νικήσουμε. Έτσι μπορεί να χτιστεί το εργατικό μέτωπο της ανατροπής!

Όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βγει το εργατικό κίνημα μπροστά, χρειάζεται να δράσουν από κοινού σε τέτοια κατεύθυνση. Τέρμα πια στις ιδιοκτησιακές λογικές. [...]


read more ...

Λιτότητα εναντίον της διατροφικής ασφάλειας και κυριαρχίας - Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

του Λεωνίδα Βατικιώτη στην Νέα Σελίδα

το είδαμε στο ιστολόγιό του leonidasvatikiotis.wordpress.com


Τα Μνημόνια μπορεί από τις 21 Αυγούστου να αποτελούν παρελθόν αλλά ο απολογισμός της Μνημονιακής περιόδου, που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει γίνει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε επίσημα (στην αγγλική της έκδοση) στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου με θέμα τη διατροφική κυριαρχία. Θέμα της είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα στο δικαίωμα στην τροφή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραβίασαν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από τα τρία Μνημόνια (2010, 2012 και 2015).  Με άλλα λόγια, τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αντέβαιναν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...]

Σύνδεσμος για την έκθεση (αγγλικά) εδώ.

 

read more ...