Ανακοίνωση της Kίνησης για την Απελεύθερωση του Λαού για την «Κοινωνική Συμμαχία» ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε: 30/5/2018Από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν κοινωνίες όπου οι οικονομικά ισχυροί εκμεταλλεύονταν τους «από κάτω» για να «αυγατίσουν» τα πλούτη τους, υπήρχε και μια σταθερή προσπάθεια από τους πρώτους να «ρίχνουν γέφυρες συμμαχίας και συνεργασίας» προς τους δεύτερους, συνήθως κάτω από τον μανδύα του «συλλογικού συμφέροντος», ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι «συγκρουσιακές τάσεις» των «από κάτω» στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η σημερινή «Κοινωνική Συμμαχία» των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις. Μια ματιά μόνο στους τίτλους αρκεί: ΓΣΕΒΕΕ (Επαγγελματοβιοτέχνες), ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός και Φαρμακευτικός σύλλογος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία συνταξιούχων, δηλ. συνομοσπονδίες, επιμελητήρια και σύλλογοι που συστηματικά συμπλέουν με το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια ουσιαστικά στα συμφέροντα και των απλών μικρομεσαίων μελών τους. 

 Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δέκα κοινωνικών φορέων οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν «εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση». «…Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία. Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης. Βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας είναι η ανθρωποκεντρική, διατηρήσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη,…..», μας λένε. Κι όπως πολλές φορές έχει πει τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «Αναζητούμε και άλλους τρόπους δράσης πλην των απεργιών. Μας έχει καταπνίξει η υπερφορολόγηση και η λιτότητα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με προτάσεις οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.»

Μπορούμε να «βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;». Στις 30 Μάη, οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καλούν σε μια φιέστα πασπαλισμένη με απεργία, χωρίς να λένε ούτε μια λέξη ενάντια στα μνημονιακά μέτρα! Τη στιγμή που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ περνούν την 4η αξιολόγηση! Τη στιγμή που λένε ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», αλλά θα παραμείνουν άθικτοι οι 1.000 μνημονιακοί νόμοι και η εποπτεία των τραπεζιτών, των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ!  Τη στιγμή που η ανάπτυξη για την οποία μας μιλούν θα γίνει πάνω στα τσακισμένα μας εργατικά δικαιώματα! Η απεργία που  αποφασίστηκε από την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα κίνηση του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού να μας ενσωματώσει στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, να ποδοπατήσει οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής αντίστασης και πάλης. Η «Κοινωνική Συμμαχία» τους είναι ένα αντιδραστικό μέτωπο, όπου τον πρώτο λόγο έχει το μεγάλο  κεφάλαιο, οι εργοδότες και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μαύρο μέλλον - κάθε χρόνο και χειρότερο- που περιμένει την πλειοψηφία της κοινωνίας, σε μια Ελλάδα όλο και πιο φτηνής εργασίας και κεφαλαίου, φυσικού και μη . Θέλουν να βάλουμε εμείς «πλάτη», να θυσιάσουμε τις δικές μας ανάγκες για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών μας. Να αποδεχτούμε ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί, τα εργατικά μας δικαιώματα, η  Υγεία, η Ασφάλιση, η Παιδεία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο πάρα βαρίδια για την «ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Μπορούμε όμως από την άλλη να τους χαρίσουμε την απεργία να την ξεφτιλίσουν περισσότερο απ΄ όσο το ΄χουν κάνει τα τελευταία χρόνια που ναρκοθετούν τους αγώνες δια…. των αγώνων χωρίς πρόγραμμα και προετοιμασία που εξαγγέλλουν;;;!!!

Σε καμία περίπτωση!!! Η απεργία ήταν, είναι και θα παραμείνει το βασικότερο όπλο του εργαζόμενου για να διεκδικήσει, να εξαναγκάσει να του δώσουν ένα μέρος απ’ αυτά που του ΄χουν κλέψει και στερήσει, να αμυνθεί απέναντι σε προσπάθειες, ειδικά σήμερα, να του πάρουν κι άλλα!!! Ο ρόλος των κυρίαρχων παρατάξεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πάντα ο ίδιος ήταν. Να «ρίξει στάχτη στα μάτια» ότι, και καλά, όλοι τα ίδια συμφέροντα έχουμε, οπότε ας κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για το μέγεθος του ξεροκόμματου που ίσως μας δώσουν. Για να μην κάνουμε ιστορική αναδρομή σε όλον τον 20ο αιώνα, αρκεί μόνο να θυμηθούμε ένα δύο παραδειγματάκια προσπάθειας «κοινωνικών συμμαχιών»: δοτή, από τη Δικαιοσύνη, διοίκηση ΓΣΕΕ Ραυτόπουλου 1985 και δεκάδες κοινωνικοί διάλογοι για οικονομία ή επιμέρους θέματα σε όλη τη Μεταπολίτευση….

Συμπέρασμα: στις 30 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ καταγγέλλοντας την «Κοινωνική Συμμαχία», απαιτώντας να φύγουν οι ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ απ΄ αυτήν και διαδηλώνοντας- διεκδικώντας μέσα από τα σωματεία μας τα πραγματικά εργατικά και φιλολαϊκά αιτήματα:

·                 Σταθερή Εργασία για όλους. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. 751 βασικός μισθός. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών.

·                Άμεσα μαζικές προσλήψεις. Απαγόρευση των απολύσεων.

·                6ωρο-5μερο για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών υπερεκμετάλλευσης.

·                Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο διαρκεί η ανεργία.

·                Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

·                Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου.

·                Παιδεία κι υγεία δημόσια-δωρεάν. Νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, δημόσια αγαθά, φθηνά και ποιοτικά για όλο το λαό. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην καταστροφή της φύσης.

·                Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

·                Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων. Άμεση επιστροφή των κατακτήσεων των εργαζομένων καταρχήν στο επίπεδο του 2008. Μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

·                Πλήρη αποκατάσταση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

·                Αντίθεση στις παρεμβάσεις και την εποπτεία των «θεσμών».

·                Διαγραφή του χρέους.

·                Αντίθεση και απειθαρχία στην ΕΕ!

·                Ειρήνη στους λαούς! Μείωση των δαπανών για Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

 

Ξέρουμε, τέλος, πως όλα τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο πάλης ενός πλατύτατου Λαϊκού, πατριωτικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου, το οποίο είναι το μόνο που, εφόσον οικοδομηθεί, μπορεί τελικά να επιβάλλει την πραγμάτωσή τους. Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού είναι αποφασισμένη σε μια τέτοια κατεύθυνση να δράσει και να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις.


Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού Καλεί τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστές να ακυρώσουν το αντεργατικό σχέδιο της “Κοινωνικής συμμαχίας”, που αποτελεί μια αντιδραστική μεθόδευση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Καλεί σε συμμετοχή στην απεργία με όρους κοινής δράσης και συντονισμού για την ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής.

 

Καλεί τα ταξικά σωματεία κάθε απόχρωσης σε ενωτικές διαδηλώσεις στις 30 Μάη.

Με ενότητα και αγώνα θα έρθει η νίκη!


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...