Ανακοίνωση της Kίνησης για την Απελεύθερωση του Λαού για την «Κοινωνική Συμμαχία» ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε: 30/5/2018Από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν κοινωνίες όπου οι οικονομικά ισχυροί εκμεταλλεύονταν τους «από κάτω» για να «αυγατίσουν» τα πλούτη τους, υπήρχε και μια σταθερή προσπάθεια από τους πρώτους να «ρίχνουν γέφυρες συμμαχίας και συνεργασίας» προς τους δεύτερους, συνήθως κάτω από τον μανδύα του «συλλογικού συμφέροντος», ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι «συγκρουσιακές τάσεις» των «από κάτω» στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η σημερινή «Κοινωνική Συμμαχία» των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις. Μια ματιά μόνο στους τίτλους αρκεί: ΓΣΕΒΕΕ (Επαγγελματοβιοτέχνες), ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός και Φαρμακευτικός σύλλογος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία συνταξιούχων, δηλ. συνομοσπονδίες, επιμελητήρια και σύλλογοι που συστηματικά συμπλέουν με το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια ουσιαστικά στα συμφέροντα και των απλών μικρομεσαίων μελών τους. 

 Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δέκα κοινωνικών φορέων οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν «εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση». «…Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία. Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης. Βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας είναι η ανθρωποκεντρική, διατηρήσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη,…..», μας λένε. Κι όπως πολλές φορές έχει πει τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «Αναζητούμε και άλλους τρόπους δράσης πλην των απεργιών. Μας έχει καταπνίξει η υπερφορολόγηση και η λιτότητα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με προτάσεις οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.»

Μπορούμε να «βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;». Στις 30 Μάη, οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καλούν σε μια φιέστα πασπαλισμένη με απεργία, χωρίς να λένε ούτε μια λέξη ενάντια στα μνημονιακά μέτρα! Τη στιγμή που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ περνούν την 4η αξιολόγηση! Τη στιγμή που λένε ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», αλλά θα παραμείνουν άθικτοι οι 1.000 μνημονιακοί νόμοι και η εποπτεία των τραπεζιτών, των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ!  Τη στιγμή που η ανάπτυξη για την οποία μας μιλούν θα γίνει πάνω στα τσακισμένα μας εργατικά δικαιώματα! Η απεργία που  αποφασίστηκε από την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα κίνηση του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού να μας ενσωματώσει στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, να ποδοπατήσει οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής αντίστασης και πάλης. Η «Κοινωνική Συμμαχία» τους είναι ένα αντιδραστικό μέτωπο, όπου τον πρώτο λόγο έχει το μεγάλο  κεφάλαιο, οι εργοδότες και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μαύρο μέλλον - κάθε χρόνο και χειρότερο- που περιμένει την πλειοψηφία της κοινωνίας, σε μια Ελλάδα όλο και πιο φτηνής εργασίας και κεφαλαίου, φυσικού και μη . Θέλουν να βάλουμε εμείς «πλάτη», να θυσιάσουμε τις δικές μας ανάγκες για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών μας. Να αποδεχτούμε ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί, τα εργατικά μας δικαιώματα, η  Υγεία, η Ασφάλιση, η Παιδεία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο πάρα βαρίδια για την «ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Μπορούμε όμως από την άλλη να τους χαρίσουμε την απεργία να την ξεφτιλίσουν περισσότερο απ΄ όσο το ΄χουν κάνει τα τελευταία χρόνια που ναρκοθετούν τους αγώνες δια…. των αγώνων χωρίς πρόγραμμα και προετοιμασία που εξαγγέλλουν;;;!!!

Σε καμία περίπτωση!!! Η απεργία ήταν, είναι και θα παραμείνει το βασικότερο όπλο του εργαζόμενου για να διεκδικήσει, να εξαναγκάσει να του δώσουν ένα μέρος απ’ αυτά που του ΄χουν κλέψει και στερήσει, να αμυνθεί απέναντι σε προσπάθειες, ειδικά σήμερα, να του πάρουν κι άλλα!!! Ο ρόλος των κυρίαρχων παρατάξεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πάντα ο ίδιος ήταν. Να «ρίξει στάχτη στα μάτια» ότι, και καλά, όλοι τα ίδια συμφέροντα έχουμε, οπότε ας κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για το μέγεθος του ξεροκόμματου που ίσως μας δώσουν. Για να μην κάνουμε ιστορική αναδρομή σε όλον τον 20ο αιώνα, αρκεί μόνο να θυμηθούμε ένα δύο παραδειγματάκια προσπάθειας «κοινωνικών συμμαχιών»: δοτή, από τη Δικαιοσύνη, διοίκηση ΓΣΕΕ Ραυτόπουλου 1985 και δεκάδες κοινωνικοί διάλογοι για οικονομία ή επιμέρους θέματα σε όλη τη Μεταπολίτευση….

Συμπέρασμα: στις 30 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ καταγγέλλοντας την «Κοινωνική Συμμαχία», απαιτώντας να φύγουν οι ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ απ΄ αυτήν και διαδηλώνοντας- διεκδικώντας μέσα από τα σωματεία μας τα πραγματικά εργατικά και φιλολαϊκά αιτήματα:

·                 Σταθερή Εργασία για όλους. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. 751 βασικός μισθός. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών.

·                Άμεσα μαζικές προσλήψεις. Απαγόρευση των απολύσεων.

·                6ωρο-5μερο για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών υπερεκμετάλλευσης.

·                Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο διαρκεί η ανεργία.

·                Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

·                Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου.

·                Παιδεία κι υγεία δημόσια-δωρεάν. Νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, δημόσια αγαθά, φθηνά και ποιοτικά για όλο το λαό. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην καταστροφή της φύσης.

·                Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

·                Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων. Άμεση επιστροφή των κατακτήσεων των εργαζομένων καταρχήν στο επίπεδο του 2008. Μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

·                Πλήρη αποκατάσταση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

·                Αντίθεση στις παρεμβάσεις και την εποπτεία των «θεσμών».

·                Διαγραφή του χρέους.

·                Αντίθεση και απειθαρχία στην ΕΕ!

·                Ειρήνη στους λαούς! Μείωση των δαπανών για Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

 

Ξέρουμε, τέλος, πως όλα τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο πάλης ενός πλατύτατου Λαϊκού, πατριωτικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου, το οποίο είναι το μόνο που, εφόσον οικοδομηθεί, μπορεί τελικά να επιβάλλει την πραγμάτωσή τους. Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού είναι αποφασισμένη σε μια τέτοια κατεύθυνση να δράσει και να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις.


Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού Καλεί τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστές να ακυρώσουν το αντεργατικό σχέδιο της “Κοινωνικής συμμαχίας”, που αποτελεί μια αντιδραστική μεθόδευση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Καλεί σε συμμετοχή στην απεργία με όρους κοινής δράσης και συντονισμού για την ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής.

 

Καλεί τα ταξικά σωματεία κάθε απόχρωσης σε ενωτικές διαδηλώσεις στις 30 Μάη.

Με ενότητα και αγώνα θα έρθει η νίκη!


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Μια νατοϊκή λύση δεν είναι λύση, αλλά υποθήκη για νέα δεινά - Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν λύση στο ονοματολογικό για να ισχυροποιηθεί άμεσα η Νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μαζική ένταξη κρατών της Νότιας Βαλκανικής στον ευρωατλαντικό άξονα, την ασφυκτική πίεση στη Σερβία, την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Μια Νατοϊκή λύση δεν είναι καλή λύση γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί είναι εξ ορισμού προβληματικό, αποσταθεροποιητικό, επικίνδυνο.


read more ...

Θερινό σεμινάριο 2018: τέσσερα βιβλία του μαρξισμού - Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στο 73% των δικτατορικών καθεστώτων του πλανήτη - Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018...Σύμφωνα με το σύστημα της οργάνωσης Freedom House για την αξιολόγηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, υπάρχουν 49 κράτη στον πλανήτη, τα καθεστώτα των οποίων, με βάση τα στοιχεία του 2015, μπορούν σε γενικές γραμμές να χαρακτηριστούν «δικτατορικά». Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, του τελευταίου έτους για το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στρατιωτική στήριξη σε 36 από τα καθεστώτα αυτά, με την ευγενική χορηγία των φόρων που πληρώνετε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 73% των δικτατορικών καθεστώτων που υπάρχουν στον κόσμο!...


read more ...

Ο Ανορθόδοξος Πόλεμος επιστρέφει στη Νικαράγουα μετά 30 χρόνια - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018
Αν δεν είχαμε αναφέρει τη λέξη Νικαράγουα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί τη Βενεζουέλα. Δεν θα έκανε λάθος. Θα μπορούσε επίσης να έχει συσχετίσει τέτοια γεγονότα με το Ιράν, τη Λιβύη, την Ουκρανία, που έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοιες εμπειρίες.

Γιατί η Νικαράγουα; 
Μπορεί να  υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως η κατασκευή της μεγάλης δια ωκεάνειας Διώρυγας , έργο για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβουλή ούτε προβλέπεται “βοήθεια” από τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, η Κίνα θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το Υπερ – έργο. 
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης της Νικαράγουα με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η διεθνής της θέση απόρριψης των ηγεμονικών επιδιώξεων των ΗΠΑ , αξιολογείται σαν λόγος με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

 

 

read more ...

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" για την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας προσκαλεί στη συζήτηση/αναφορά στην Κούβα του σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς


290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από την Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση. Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, από συζητήσεις με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και από συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. Στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κούβα οι μπριγαδίστες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος (ταράτσα) το Σάββατο 9 Ιούνη, 7:30 μ.μ.


Ανυπότακτο …Βερολίνο - Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018


 

...Παίρνω την τύχη στα χέρια μου δεν σημαίνει να κάνω απλά το μεγάλο βήμα για μετανάστευση, ως προσωπική στρατηγική επιβίωσης. Για να γίνει το πάθημα μάθημα, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μόνο η συλλογική κοινωνική και πολιτική δράση μπορεί να αλλάξει συνολικά και με σχετική σταθερότητα και ασφάλεια τις συνθήκες της ζωής μας. Επίσης, ότι τα προβλήματα από τη μια είναι κοινά ως προς την αιτία τους και στην Ελλάδα και στις χώρες που μεταναστεύουμε, αλλά από την άλλη και με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και προτεκτοράτων. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, όμως, είναι και πάλι πρώτα πολιτικές και μετά πολιτιστικές.

...ελευθερία δεν είναι η ατομική φυγή από τις κοινωνικές πιέσεις (οικονομικές της επιβίωσης, οικογενειακές, πολιτιστικές κοκ) μιας κοινωνικής κρίσης τόσο μεγάλης όσο αυτής που ζει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η ενεργή και συνειδητοποιημένη δράση ενάντια στην κρίση αυτή, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά, είτε ζούμε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία…


read more ...