Ανακοίνωση της Kίνησης για την Απελεύθερωση του Λαού για την «Κοινωνική Συμμαχία» ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε: 30/5/2018Από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν κοινωνίες όπου οι οικονομικά ισχυροί εκμεταλλεύονταν τους «από κάτω» για να «αυγατίσουν» τα πλούτη τους, υπήρχε και μια σταθερή προσπάθεια από τους πρώτους να «ρίχνουν γέφυρες συμμαχίας και συνεργασίας» προς τους δεύτερους, συνήθως κάτω από τον μανδύα του «συλλογικού συμφέροντος», ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι «συγκρουσιακές τάσεις» των «από κάτω» στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η σημερινή «Κοινωνική Συμμαχία» των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις. Μια ματιά μόνο στους τίτλους αρκεί: ΓΣΕΒΕΕ (Επαγγελματοβιοτέχνες), ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός και Φαρμακευτικός σύλλογος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία συνταξιούχων, δηλ. συνομοσπονδίες, επιμελητήρια και σύλλογοι που συστηματικά συμπλέουν με το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια ουσιαστικά στα συμφέροντα και των απλών μικρομεσαίων μελών τους. 

 Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δέκα κοινωνικών φορέων οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν «εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση». «…Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία. Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης. Βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας είναι η ανθρωποκεντρική, διατηρήσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη,…..», μας λένε. Κι όπως πολλές φορές έχει πει τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «Αναζητούμε και άλλους τρόπους δράσης πλην των απεργιών. Μας έχει καταπνίξει η υπερφορολόγηση και η λιτότητα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με προτάσεις οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.»

Μπορούμε να «βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;». Στις 30 Μάη, οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καλούν σε μια φιέστα πασπαλισμένη με απεργία, χωρίς να λένε ούτε μια λέξη ενάντια στα μνημονιακά μέτρα! Τη στιγμή που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ περνούν την 4η αξιολόγηση! Τη στιγμή που λένε ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», αλλά θα παραμείνουν άθικτοι οι 1.000 μνημονιακοί νόμοι και η εποπτεία των τραπεζιτών, των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ!  Τη στιγμή που η ανάπτυξη για την οποία μας μιλούν θα γίνει πάνω στα τσακισμένα μας εργατικά δικαιώματα! Η απεργία που  αποφασίστηκε από την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα κίνηση του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού να μας ενσωματώσει στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, να ποδοπατήσει οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής αντίστασης και πάλης. Η «Κοινωνική Συμμαχία» τους είναι ένα αντιδραστικό μέτωπο, όπου τον πρώτο λόγο έχει το μεγάλο  κεφάλαιο, οι εργοδότες και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μαύρο μέλλον - κάθε χρόνο και χειρότερο- που περιμένει την πλειοψηφία της κοινωνίας, σε μια Ελλάδα όλο και πιο φτηνής εργασίας και κεφαλαίου, φυσικού και μη . Θέλουν να βάλουμε εμείς «πλάτη», να θυσιάσουμε τις δικές μας ανάγκες για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών μας. Να αποδεχτούμε ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί, τα εργατικά μας δικαιώματα, η  Υγεία, η Ασφάλιση, η Παιδεία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο πάρα βαρίδια για την «ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Μπορούμε όμως από την άλλη να τους χαρίσουμε την απεργία να την ξεφτιλίσουν περισσότερο απ΄ όσο το ΄χουν κάνει τα τελευταία χρόνια που ναρκοθετούν τους αγώνες δια…. των αγώνων χωρίς πρόγραμμα και προετοιμασία που εξαγγέλλουν;;;!!!

Σε καμία περίπτωση!!! Η απεργία ήταν, είναι και θα παραμείνει το βασικότερο όπλο του εργαζόμενου για να διεκδικήσει, να εξαναγκάσει να του δώσουν ένα μέρος απ’ αυτά που του ΄χουν κλέψει και στερήσει, να αμυνθεί απέναντι σε προσπάθειες, ειδικά σήμερα, να του πάρουν κι άλλα!!! Ο ρόλος των κυρίαρχων παρατάξεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πάντα ο ίδιος ήταν. Να «ρίξει στάχτη στα μάτια» ότι, και καλά, όλοι τα ίδια συμφέροντα έχουμε, οπότε ας κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για το μέγεθος του ξεροκόμματου που ίσως μας δώσουν. Για να μην κάνουμε ιστορική αναδρομή σε όλον τον 20ο αιώνα, αρκεί μόνο να θυμηθούμε ένα δύο παραδειγματάκια προσπάθειας «κοινωνικών συμμαχιών»: δοτή, από τη Δικαιοσύνη, διοίκηση ΓΣΕΕ Ραυτόπουλου 1985 και δεκάδες κοινωνικοί διάλογοι για οικονομία ή επιμέρους θέματα σε όλη τη Μεταπολίτευση….

Συμπέρασμα: στις 30 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ καταγγέλλοντας την «Κοινωνική Συμμαχία», απαιτώντας να φύγουν οι ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ απ΄ αυτήν και διαδηλώνοντας- διεκδικώντας μέσα από τα σωματεία μας τα πραγματικά εργατικά και φιλολαϊκά αιτήματα:

·                 Σταθερή Εργασία για όλους. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. 751 βασικός μισθός. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών.

·                Άμεσα μαζικές προσλήψεις. Απαγόρευση των απολύσεων.

·                6ωρο-5μερο για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών υπερεκμετάλλευσης.

·                Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο διαρκεί η ανεργία.

·                Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

·                Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου.

·                Παιδεία κι υγεία δημόσια-δωρεάν. Νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, δημόσια αγαθά, φθηνά και ποιοτικά για όλο το λαό. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην καταστροφή της φύσης.

·                Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

·                Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων. Άμεση επιστροφή των κατακτήσεων των εργαζομένων καταρχήν στο επίπεδο του 2008. Μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

·                Πλήρη αποκατάσταση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

·                Αντίθεση στις παρεμβάσεις και την εποπτεία των «θεσμών».

·                Διαγραφή του χρέους.

·                Αντίθεση και απειθαρχία στην ΕΕ!

·                Ειρήνη στους λαούς! Μείωση των δαπανών για Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

 

Ξέρουμε, τέλος, πως όλα τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο πάλης ενός πλατύτατου Λαϊκού, πατριωτικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου, το οποίο είναι το μόνο που, εφόσον οικοδομηθεί, μπορεί τελικά να επιβάλλει την πραγμάτωσή τους. Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού είναι αποφασισμένη σε μια τέτοια κατεύθυνση να δράσει και να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις.


Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού Καλεί τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστές να ακυρώσουν το αντεργατικό σχέδιο της “Κοινωνικής συμμαχίας”, που αποτελεί μια αντιδραστική μεθόδευση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Καλεί σε συμμετοχή στην απεργία με όρους κοινής δράσης και συντονισμού για την ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής.

 

Καλεί τα ταξικά σωματεία κάθε απόχρωσης σε ενωτικές διαδηλώσεις στις 30 Μάη.

Με ενότητα και αγώνα θα έρθει η νίκη!


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »
Διαβάστε Περισσότερα »

Άλλη μια νίκη του «κινήματος» του δικαιωματισμού: Eπίσημα το Marlboro στην αγορά της κάνναβης. - Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη στο guernica.eu


Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη εδώ και ημέρες συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Altria Group Inc που παράγει τα γνωστά τσιγάρα και της εταιρείας παραγωγής κάνναβης Cronos Group με μια αγορά της οποίας το ύψος είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, ο κατασκευαστής των Marlboro, Altria Group Inc., με την ολοκλήρωση της συμφωνίας  αγοράζει στην πράξη το 45% της Cronos Group.

[...]

Πλέον το σύστημα εκμετάλλευσης δίνει ακόμα μία δυνατότητα στον αυτοϋποβιβαζόμενο άνθρωπο, ώστε να «ξεφύγει» από την αλλοτρίωση* που το ίδιο του επιβάλει. Οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι ελεύθεροι να πιουν όσο θέλουν, από ότι θέλουν υπό δύο προϋποθέσεις: α)Να αγοράζουν τη ψυχοτρόπο ουσία από την παραγωγή των μονοπωλιακών ομίλων και β)Να τους «ανεβάσει» τόσο όσο να μην χρειάζεται να αμφισβητήσουν το σύστημα που τους την πουλάει. [...]

read more ...

Γαλλία - «Κίτρινα γιλέκα»: Κι όμως η μεγάλη «μάχη» άρχισε μόλις τώρα - Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμο μπρα ντε φερ εντός κινήματος

Της Ελένης Μαυρούλη από ΤοΠεριοδικό (toperiodiko.gr)

Είναι προφανές, πλέον, ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ασχέτως των αρχικών κινήτρων και του τρόπου εμφάνισής του, είναι πεδίο σκληρής  διαπάλης και αντιπαράθεσης ως προς το πολιτικό του προσανατολισμό και το στίγμα του. Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται και στα αιτήματά του: ορισμένα αντιφατικά, σαφώς προσανατολισμένα στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών, στα μικροαστικά τμήματα της επαρχίας [...]

Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη. [...] Ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα μπορούσαν τα αιτήματα αυτά να γίνουν αιχμηρότερα, να κινητοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και να λάβουν διαστάσεις ευρύτερου ξεσηκωμού της γαλλικής  εργατικής τάξης με σαφές πρόσημο και στόχο.

Το βέβαιο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή πολλά έχουν γραφτεί, η όλη κατάσταση απέχει ποιοτικά και πολιτικά από τον Μάη του ’68, αλλά ακόμη και από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά του νόμου ελ Κομρί και ως εύρος κινητοποιήσεων και ως βάθος αιτημάτων και πολιτικής ανάλυσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος ούτε ως χαρακτηρισμός αλλά ούτε και ως πλαίσιο αναφοράς) και ως βαθμός κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κριτήρια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων» που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή.


read more ...

Η Αγία Γερμανική Οικονομική Αυτοκρατορία - Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018


Pierre Rimbert (μετ. Άννα Προκόβα), monde-diplomatique.gr

Το χάσμα μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων. Αντικατοπτρίζει την οικονομική κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων έναντι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι γερμανικές βιομηχανίες προτίμησαν τη μετεγκατάσταση στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

 

read more ...

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


[...] Όλες μας οι δυνάμεις να δοθούν ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να αναπτυχθούν οι αγώνες στο χώρο δουλειάς, να βγουν μπροστά τα αιτήματα μας.

Να αναπτυχθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝπου θα μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτό την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, χωρίς αποχωρήσεις από τα άλλα συνδικάτα, για να μπορεί να ενοποιεί πανελλαδικά τον αγώνα. Να αναπτυχθεί η πάλη μας με διάφορες μορφές και μέσα, με κύριο στοιχείο την μαζική συμμετοχή όλων μας. Για την  επανεκκίνηση   των ταξικών αγώνων διάρκειας για να πετύχουμε  ρήγματα στην αντεργατική πολιτική, να έχουμε κατακτήσεις  και να δημιουργήσουμε τους όρους να νικήσουμε. Έτσι μπορεί να χτιστεί το εργατικό μέτωπο της ανατροπής!

Όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βγει το εργατικό κίνημα μπροστά, χρειάζεται να δράσουν από κοινού σε τέτοια κατεύθυνση. Τέρμα πια στις ιδιοκτησιακές λογικές. [...]


read more ...

Λιτότητα εναντίον της διατροφικής ασφάλειας και κυριαρχίας - Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

του Λεωνίδα Βατικιώτη στην Νέα Σελίδα

το είδαμε στο ιστολόγιό του leonidasvatikiotis.wordpress.com


Τα Μνημόνια μπορεί από τις 21 Αυγούστου να αποτελούν παρελθόν αλλά ο απολογισμός της Μνημονιακής περιόδου, που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει γίνει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε επίσημα (στην αγγλική της έκδοση) στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου με θέμα τη διατροφική κυριαρχία. Θέμα της είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα στο δικαίωμα στην τροφή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραβίασαν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από τα τρία Μνημόνια (2010, 2012 και 2015).  Με άλλα λόγια, τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αντέβαιναν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...]

Σύνδεσμος για την έκθεση (αγγλικά) εδώ.

 

read more ...