Ομιλία του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στις 12 Ιουνίου του 1992, στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Δημοσιεύθηκε: 17/7/2018

 

μετάφραση: Αλεξία Τάγκα


Κε Πρόεδρε της Βραζιλίας, Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο,

Κε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι,

Εξοχότατοι,

 

Ένα σημαντικό βιολογικό είδος βρίσκεται υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης, εξαιτίας του γρήγορου και σταδιακού μαρασμού των φυσικών συνθηκών διαβίωσης του: ο άνθρωπος.

Τώρα συνειδητοποιούμε αυτό το πρόβλημα, όταν σχεδόν είναι πολύ αργά για να το εμποδίσουμε.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι καταναλωτικές κοινωνίες είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνες της άγριας καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Κοινωνίες που γεννήθηκαν από τις παλιές αποικιακές μητροπόλεις και τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, που με τη σειρά τους γέννησαν τη φτώχεια και την οπισθοδρόμηση που μαστίζουν την μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Με μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι καπιταλιστικές κοινωνίες καταναλώνουν τα 2/3 των μετάλλων και τα 3/4 της ενέργειας που παράγεται στην υφήλιο. Δηλητηριάζουν τις θάλασσες και τα ποτάμια, ρυπαίνουν τον αέρα, ευθύνονται για τη δημιουργία της τρύπας του όζοντος, γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αέρια που αλλάζουν τις κλιματολογικές συνθήκες με καταστροφικά αποτελέσματα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τα δάση εξαφανίζονται, οι έρημοι εξαπλώνονται, χιλιάδες εκατομμύρια τόνοι εύφορης γης συμπαρασύρονται κάθε χρόνο στη θάλασσα. Πάρα πολλά είδη εξαφανίζονται. Η πληθυσμιακή πίεση και η φτώχεια οδηγούν σε απελπισμένες προσπάθειες επιβίωσης, ακόμη και εις βάρος της ίδιας της φύσης. Δεν είναι δυνατό να κατηγορούνται γι’ αυτό οι χώρες του Τρίτου Κόσμου - μέχρι χτες αποικίες-, που σήμερα είναι έθνη εκμεταλλευόμενα και λεηλατημένα από την άδικη παγκόσμια οικονομική τάξη.

Η λύση δε μπορεί να είναι το εμπόδιο της ανάπτυξης αυτών που την χρειάζονται περισσότερο. Είναι πραγματικότητα ότι ό,τι συμβάλλει σήμερα στην υπανάπτυξη και τη φτώχεια αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της οικολογίας. Ως συνέπεια αυτού, δεκάδες εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών πεθαίνουν κάθε χρόνο στον Τρίτο Κόσμο, περισσότεροι από καθέναν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Η άνιση ανταλλαγή, ο προστατευτισμός και το εξωτερικό χρέος προσβάλλουν την οικολογία και ευνοούν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αν θέλετε να σώσετε την ανθρωπότητα από αυτή την αυτοκαταστροφή, πρέπει να διανείμετε καλύτερα τα πλούτη και τις διαθέσιμες τεχνολογίες στον πλανήτη. Λιγότερη πολυτέλεια και λιγότερη σπατάλη σε λίγες χώρες, για να υπάρξει λιγότερη φτώχεια και λιγότερη πείνα σε μεγάλο μέρος της Γης. Όχι άλλες μεταφορές στον Τρίτο Κόσμο τρόπων ζωής και καταναλωτικών συνηθειών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Κάντε πιο λογική την ανθρώπινη ζωή. Εφαρμόστε μια δίκαιη διεθνή οικονομική τάξη. Χρησιμοποιήστε όλη την επιστήμη που είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μόλυνση. Πληρώστε το οικολογικό χρέος και όχι το εξωτερικό. Να εξαφανιστεί η πείνα και όχι ο άνθρωπος.

Εφόσον οι υποτιθέμενες απειλές του κομμουνισμού έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχουν πια οι προφάσεις των ψυχρών πολέμων, οι εξοπλιστικές κούρσες και οι στρατιωτικές δαπάνες, τί εμποδίζει να αφιερωθούν άμεσα οι πόροι αυτοί στην προώθηση της ανάπτυξης του Τρίτου Κόσμου και να καταπολεμηθεί η απειλή της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη;

Αφήστε τους εγωισμούς, αφήστε τους ηγεμονισμούς, σταματήστε την αναισθησία, την ανευθυνότητα και την κοροϊδία. Αύριο θα είναι πολύ αργά για να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό.

Ευχαριστώ.

(Θερμά χειροκροτήματα)

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...