Επανεκδόθηκε Η Θύελλα, του Ιλία Έρενμπουργκ

Δημοσιεύθηκε: 28/7/2018


του Δημήτρη Καλτσώνη

            Πολλά, πάρα πολλά, μπορεί να γράψει και πολύ περισσότερα να πει κανείς για το μυθιστόρημα του Ιλία Έρενμπουργκ, Η θύελλα. Γράφτηκε από τον σοβιετικό συγγραφέα και δημοσιογράφο στα 1946-1947. Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά στα ελληνικά το 1953. Μέχρι σήμερα ήταν δυσεύρετο. Μόλις επανεκδόθηκε όμως ο πρώτος τόμος από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και θα ακολουθήσει, υποθέτουμε, σύντομα ο δεύτερος.

            Η θύελλα είναι ένα πανόραμα του άγριου πολέμου που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στη Γαλλία, στη Σοβιετική Ένωση και στη Γερμανία. Οι άνθρωποι, οι χαρακτήρες τους, τα συμφέροντά τους, η ταξική τους ένταξη, οι ιδέες τους, οι δυνατότητες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτά, παρελαύνουν μπροστά στον αναγνώστη σε ένα εκπληκτικό παλίμψηστο. Η δράση είναι καταιγιστική, οι ήρωες πειστικοί, αληθινοί, της διπλανής πόρτας, με τα θετικά και τα αρνητικά τους, με τις αποχρώσεις τους. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται μέσα στη δίνη των γεγονότων, μέσα στη γιγάντια σύγκρουση που συγκλόνισε την ανθρωπότητα.

            Επιπλέον, πολλοί πολιτικοί και ιδεολογικοί προβληματισμοί και συζητήσεις γεννιούνται από όλα αυτά. Στη Σοβιετική Ένωση, όπου το βιβλίο έγινε με ιδιαίτερη θέρμη δεκτό, προκλήθηκε σοβαρή λογοτεχνική και πολιτική συζήτηση.

            Στο βιβλίο αναδεικνύεται ανάγλυφα, ανάμεσα σε άλλα,  η απανθρωπιά του φασισμού που συνιστά άρνηση της ανθρώπινης ουσίας, της ανθρώπινης λογικής. Φαίνεται ξεκάθαρα και συγκεκριμένα η σύνδεση του ναζισμού με τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα αλλά και η καλλιέργεια από τους ναζί των πιο χαμερπών ενστίκτων. Με λίγα λόγια, η απειλή του ανθρώπινου πολιτισμού από το φασισμό και τον πόλεμο αναδύονται μέσα από την πλοκή του έργου. Κυρίως όμως αναδεικνύεται το μεγαλείο του ανθρώπου στον αγώνα του ενάντια στο φασισμό, στον πόλεμο.  Ξεχειλίζει ως αντίδοτο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

            Με το δικό του λοιπόν ξεχωριστό τρόπο ο Έρενμπουργκ αναδεικνύει την
καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του λαού που πρωτοστάτησαν
στην εμπροσθοφυλακή αλλά και στα μετόπισθεν της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και αυτό, σε αντίθεση με τον ηθικό ξεπεσμό της ολιγαρχίας,
που συνέχιζε να κερδοσκοπεί και κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία.

            Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν, ανάμεσα στα άλλα, σε δεύτερο ή τρίτο πλάνο, αναφορές στην τέχνη. Αλιεύουμε από εκεί το ακόλουθο κομμάτι, παρότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό της θεματικής του βιβλίου: “... ένας καλλιτέχνης πρέπει να ξέρει να παρατηρεί. Ύστερα κατάλαβε πως του χρειαζόταν ακόμη να καταλαβαίνει εκείνο που βλέπει. Τώρα ήξερε πως δεν είναι μόνο αυτό. Το κυριώτερο είναι να δοκιμάζεις τα πράγματα στον ίδιο τον εαυτό σου... Σκέπτονται, πως η τέχνη είναι το ευκολώτερο πράγμα στον κόσμο: έμαθες τη ζωγραφική, δεν έχεις, λοιπόν, παρά ν' αρχίσεις να ζωγραφίζεις. Έ λοιπόν, προκειμένου για την τέχνη, δεν είναι αρκετό νάχεις βαθιές σκέψεις, καλή θέληση, καπατσοσύνη. Δε φτάνει να βλέπεις και να καταλαβαίνεις. Δημιουργώντας, πρέπει ακόμη να κοπιάζεις, να λιώνεις. Η τέχνη δε βλέπει μόνο το παρελθόν, δεν έχει μόνο μια καλή μνήμη. Έχει και πρόγνωση ακόμη”.

            Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να το χάσετε!

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...