Επανεκδόθηκε Η Θύελλα, του Ιλία Έρενμπουργκ

Δημοσιεύθηκε: 28/7/2018


του Δημήτρη Καλτσώνη

            Πολλά, πάρα πολλά, μπορεί να γράψει και πολύ περισσότερα να πει κανείς για το μυθιστόρημα του Ιλία Έρενμπουργκ, Η θύελλα. Γράφτηκε από τον σοβιετικό συγγραφέα και δημοσιογράφο στα 1946-1947. Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά στα ελληνικά το 1953. Μέχρι σήμερα ήταν δυσεύρετο. Μόλις επανεκδόθηκε όμως ο πρώτος τόμος από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και θα ακολουθήσει, υποθέτουμε, σύντομα ο δεύτερος.

            Η θύελλα είναι ένα πανόραμα του άγριου πολέμου που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στη Γαλλία, στη Σοβιετική Ένωση και στη Γερμανία. Οι άνθρωποι, οι χαρακτήρες τους, τα συμφέροντά τους, η ταξική τους ένταξη, οι ιδέες τους, οι δυνατότητες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτά, παρελαύνουν μπροστά στον αναγνώστη σε ένα εκπληκτικό παλίμψηστο. Η δράση είναι καταιγιστική, οι ήρωες πειστικοί, αληθινοί, της διπλανής πόρτας, με τα θετικά και τα αρνητικά τους, με τις αποχρώσεις τους. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται μέσα στη δίνη των γεγονότων, μέσα στη γιγάντια σύγκρουση που συγκλόνισε την ανθρωπότητα.

            Επιπλέον, πολλοί πολιτικοί και ιδεολογικοί προβληματισμοί και συζητήσεις γεννιούνται από όλα αυτά. Στη Σοβιετική Ένωση, όπου το βιβλίο έγινε με ιδιαίτερη θέρμη δεκτό, προκλήθηκε σοβαρή λογοτεχνική και πολιτική συζήτηση.

            Στο βιβλίο αναδεικνύεται ανάγλυφα, ανάμεσα σε άλλα,  η απανθρωπιά του φασισμού που συνιστά άρνηση της ανθρώπινης ουσίας, της ανθρώπινης λογικής. Φαίνεται ξεκάθαρα και συγκεκριμένα η σύνδεση του ναζισμού με τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα αλλά και η καλλιέργεια από τους ναζί των πιο χαμερπών ενστίκτων. Με λίγα λόγια, η απειλή του ανθρώπινου πολιτισμού από το φασισμό και τον πόλεμο αναδύονται μέσα από την πλοκή του έργου. Κυρίως όμως αναδεικνύεται το μεγαλείο του ανθρώπου στον αγώνα του ενάντια στο φασισμό, στον πόλεμο.  Ξεχειλίζει ως αντίδοτο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

            Με το δικό του λοιπόν ξεχωριστό τρόπο ο Έρενμπουργκ αναδεικνύει την
καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του λαού που πρωτοστάτησαν
στην εμπροσθοφυλακή αλλά και στα μετόπισθεν της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και αυτό, σε αντίθεση με τον ηθικό ξεπεσμό της ολιγαρχίας,
που συνέχιζε να κερδοσκοπεί και κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία.

            Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν, ανάμεσα στα άλλα, σε δεύτερο ή τρίτο πλάνο, αναφορές στην τέχνη. Αλιεύουμε από εκεί το ακόλουθο κομμάτι, παρότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό της θεματικής του βιβλίου: “... ένας καλλιτέχνης πρέπει να ξέρει να παρατηρεί. Ύστερα κατάλαβε πως του χρειαζόταν ακόμη να καταλαβαίνει εκείνο που βλέπει. Τώρα ήξερε πως δεν είναι μόνο αυτό. Το κυριώτερο είναι να δοκιμάζεις τα πράγματα στον ίδιο τον εαυτό σου... Σκέπτονται, πως η τέχνη είναι το ευκολώτερο πράγμα στον κόσμο: έμαθες τη ζωγραφική, δεν έχεις, λοιπόν, παρά ν' αρχίσεις να ζωγραφίζεις. Έ λοιπόν, προκειμένου για την τέχνη, δεν είναι αρκετό νάχεις βαθιές σκέψεις, καλή θέληση, καπατσοσύνη. Δε φτάνει να βλέπεις και να καταλαβαίνεις. Δημιουργώντας, πρέπει ακόμη να κοπιάζεις, να λιώνεις. Η τέχνη δε βλέπει μόνο το παρελθόν, δεν έχει μόνο μια καλή μνήμη. Έχει και πρόγνωση ακόμη”.

            Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να το χάσετε!

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »Διαβάστε Περισσότερα »

Γαλλία - «Κίτρινα γιλέκα»: Κι όμως η μεγάλη «μάχη» άρχισε μόλις τώρα - Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμο μπρα ντε φερ εντός κινήματος

Της Ελένης Μαυρούλη από ΤοΠεριοδικό (toperiodiko.gr)

Είναι προφανές, πλέον, ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ασχέτως των αρχικών κινήτρων και του τρόπου εμφάνισής του, είναι πεδίο σκληρής  διαπάλης και αντιπαράθεσης ως προς το πολιτικό του προσανατολισμό και το στίγμα του. Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται και στα αιτήματά του: ορισμένα αντιφατικά, σαφώς προσανατολισμένα στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών, στα μικροαστικά τμήματα της επαρχίας [...]

Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη. [...] Ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα μπορούσαν τα αιτήματα αυτά να γίνουν αιχμηρότερα, να κινητοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και να λάβουν διαστάσεις ευρύτερου ξεσηκωμού της γαλλικής  εργατικής τάξης με σαφές πρόσημο και στόχο.

Το βέβαιο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή πολλά έχουν γραφτεί, η όλη κατάσταση απέχει ποιοτικά και πολιτικά από τον Μάη του ’68, αλλά ακόμη και από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά του νόμου ελ Κομρί και ως εύρος κινητοποιήσεων και ως βάθος αιτημάτων και πολιτικής ανάλυσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος ούτε ως χαρακτηρισμός αλλά ούτε και ως πλαίσιο αναφοράς) και ως βαθμός κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κριτήρια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων» που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή.


read more ...

Η Αγία Γερμανική Οικονομική Αυτοκρατορία - Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018


Pierre Rimbert (μετ. Άννα Προκόβα), monde-diplomatique.gr

Το χάσμα μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων. Αντικατοπτρίζει την οικονομική κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων έναντι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι γερμανικές βιομηχανίες προτίμησαν τη μετεγκατάσταση στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

 

read more ...

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


[...] Όλες μας οι δυνάμεις να δοθούν ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να αναπτυχθούν οι αγώνες στο χώρο δουλειάς, να βγουν μπροστά τα αιτήματα μας.

Να αναπτυχθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝπου θα μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτό την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, χωρίς αποχωρήσεις από τα άλλα συνδικάτα, για να μπορεί να ενοποιεί πανελλαδικά τον αγώνα. Να αναπτυχθεί η πάλη μας με διάφορες μορφές και μέσα, με κύριο στοιχείο την μαζική συμμετοχή όλων μας. Για την  επανεκκίνηση   των ταξικών αγώνων διάρκειας για να πετύχουμε  ρήγματα στην αντεργατική πολιτική, να έχουμε κατακτήσεις  και να δημιουργήσουμε τους όρους να νικήσουμε. Έτσι μπορεί να χτιστεί το εργατικό μέτωπο της ανατροπής!

Όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βγει το εργατικό κίνημα μπροστά, χρειάζεται να δράσουν από κοινού σε τέτοια κατεύθυνση. Τέρμα πια στις ιδιοκτησιακές λογικές. [...]


read more ...

Λιτότητα εναντίον της διατροφικής ασφάλειας και κυριαρχίας - Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

του Λεωνίδα Βατικιώτη στην Νέα Σελίδα

το είδαμε στο ιστολόγιό του leonidasvatikiotis.wordpress.com


Τα Μνημόνια μπορεί από τις 21 Αυγούστου να αποτελούν παρελθόν αλλά ο απολογισμός της Μνημονιακής περιόδου, που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει γίνει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε επίσημα (στην αγγλική της έκδοση) στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου με θέμα τη διατροφική κυριαρχία. Θέμα της είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα στο δικαίωμα στην τροφή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραβίασαν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από τα τρία Μνημόνια (2010, 2012 και 2015).  Με άλλα λόγια, τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αντέβαιναν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...]

Σύνδεσμος για την έκθεση (αγγλικά) εδώ.

 

read more ...

Κόκκινη κάρτα στο ναζισμό! - Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018
 το είδαμε στον Ημεροδρόμο


Η αποθράσυνση των ναζί εκδηλώθηκε και με την εμφάνιση τους στις κερκίδες του ΟΑΚΑ στον αγώνα της Εθνικής, πριν από λίγες μέρες, με την Εσθονία (διαβάστε εδώ).  Σπουδαίοι αθλητές και άνθρωποι του ποδοσφαίρου βγάζουν κόκκινη κάρτα στο ναζισμό (ρεπορτάζ ΑΠΕ – ΜΠΕ  εδώ). 

read more ...