Δείκτης Ισχύος

Δημοσιεύθηκε: 25/9/2018


του Τόνι Νορφιλντ[i]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

 

Το ακόλουθο διάγραμμα δίνει μια “φωτογραφία” των κορυφαίων 30 χωρών, διαβαθμισμένων με βάση τον δείκτη ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Αναγνώστες αυτού του μπλογκ ή του βιβλίου μου The City, θα έχουν ξανασυναντήσει αυτή την έννοια[ii], αλλά εδώ τα δεδομένα είναι ανανεωμένα για το 2016-17.

 

Σημείωση: Το ύψος κάθε στήλης δίνεται από το συνολικό μέγεθος του δείκτη της κάθε χώρας, και ύστερα διαχωρίζεται στις αντίστοιχες συνιστώσες. Οι χώρες ταυτοποιούνται από τον κωδικό τους ISO δυο γραμμάτων. Προσέχετε, καθώς CH είναι η Ελβετία, όχι η Κίνα (η οποία είναι CN) και DE είναι η Γερμανία.

Η γενική εικόνα δείχνει μια μικρή ομάδα, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, να επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες. Μόνο 33 χώρες από τις 180 έχουν δείκτη ο οποίος είναι πάνω από το 1% του δείκτη των ΗΠΑ! Σε ένα διάγραμμα οι περισσότερες στήλες θα έμοιαζαν με τον άξονα των x [τον οριζόντιο άξονα, σ.τ.μ.], οπότε εδώ δείχνω μόνο τις κορυφαίες 20 χώρες. Από αυτές, μόνο πέντε είναι κοντά ή πάνω από το 20% του αριθμού των ΗΠΑ: η Μ. Βρετανία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει στο νούμερο 2 με αυτά τα ανανεωμένα δεδομένα. Αλλά η τιμή του δείκτη της οπισθοχώρησε στα περισσότερα σημεία, και μάλλον θα οπισθοχωρήσει παρακάτω στο μέλλον λόγω των επιπτώσεων του Brexit. Η Κίνα μένει στο νούμερο 3, αλλά έχοντας πλησιάσει, βοηθούμενη από την αύξηση του ΑΕΠ της, την ευρύτερη χρήση του νομίσματός της στις διεθνείς αγορές και από το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεών (ΑΞΕ) της[iii]. Η Γαλλία έχει προβάλει λίγο πιο πάνω από τη Γερμανία στην τελευταία κατάταξη, βοηθούμενη από τη σχετικά καλύτερη θέση των τραπεζών της.

Έχω εξαιρέσει από το διάγραμμα αρκετές χώρες των οποίων η κατάταξη ενισχύεται τεχνητά, δηλαδή με τρόπους που δεν αντανακλούν τη δύναμή τους. Παραδείγματος χάριν, με τα τελευταία δεδομένα οι Νήσοι Κέιμαν ξεχώριζαν σαν διεθνές τραπεζικό κέντρο και χώρα προέλευσης πολλών άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά οι τράπεζες και τα περιουσιακά στοιχεία λίγη σχέση έχουν με τους πολίτες των Κέιμαν. Η Ιρλανδία και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι εξαιρούνται για παρόμοιους λόγους σχετικά με τις ΑΞΕ.

 

Στατιστικές λεπτομέρειες

Περίπου 180 χώρες έχουν ληφθεί υπόψη για αυτή την κατάταξη. Ανάλογα με το στατιστικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκε, δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο για περίπου 40 ως 150.

Τα πέντε μέτρα ή σημεία που χρησιμοποιώ είναι:

-       ΑΕΠ σε ονομαστικές τιμές (εκτιμήσεις 2017, ΔΝΤ)

-       Συνολικό απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (εκκρεμούντων στο τέλος του 2016, UNCTAD) [ως χώρα προέλευσης, σ.τ.μ.]

-       Εκκρεμούσα διασυνοριακή δανειοδότηση και δανεισμός από τράπεζες (Σεπτέμβριος 2017, ΤΔΔ)

-       Η χρήση του νομίσματος μιας χώρας στις διεθνείς αγορές (Απρίλιος 2016, ΤΔΔ)

-       Οι στρατιωτικές δαπάνες μιας χώρας (2016 SIPRI)

Αν μια χώρα είναι κορυφαία σε όλες τις κατηγορίες, π.χ. αν έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ, στρατιωτικές δαπάνες κ.ο.κ., τότε θα έχει αριθμό δείκτη 100. Αν μια άλλη χώρα έχει ΑΕΠ το μισό της μεγαλύτερης, τότε ο δείκτης της γι’ αυτό το μέτρο θα είναι 50· αν οι ΑΞΕ της είναι το ένα τέταρτο της μεγαλύτερης χώρας (όχι απαραιτήτως η ίδια χώρα) τότε ο αριθμός της θα είναι 25· αν έχει τον μεγαλύτερο διεθνή τραπεζικό δανεισμό και δανειοδότηση, τότε ο αριθμός της είναι 100. Λαμβάνοντας το καθένα από τα ξεχωριστά μέτρα και διαιρώντας με 5, μας δίνει τον τελικό αριθμό δείκτη για την ιεραρχία ισχύος κάθε χώρας. Τα μέτρα έχουν ίσο βάρος.

 

Και λοιπόν;

Η ιδέα πίσω από αυτό το διάγραμμα είναι να παρουσιάσει βασικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας με συνοπτικό τρόπο. Τουλάχιστον, διαψεύδει την ύπαρξη μιας ‘διεθνούς κοινότητας’ και εστιάζει στις σχέσεις παγκόσμιας ισχύος. Καθένα από τα μέτρα έχει περιορισμούς, στους οποίους αναφέρομαι αλλού, όπως έχει κάθε σύνολο δεδομένων. Αλλά η εξέλιξη του διαγράμματος είναι χρήσιμη για να παρακολουθήσουμε πως τα δυνατά σημεία των μεγάλων δυνάμεων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τόνι Νορφιλντ, 12 Φεβρουαρίου 2018[ii] Βλ., εδώ για μια από τις πρώιμες εκδοχές, και στο Κεφάλαιο 5, ‘Η Παγκόσμια Ιεραρχία’ του The City: London and the Global Power of Finance, Εκδόσεις Verso 2016 και 2017, για μια πληρέστερη εξήγηση.

[iii] Τα δεδομένα για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ πρέπει να συνδυαστούν, αφού αποτελούν μια χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες. Παραδείγματος χάριν, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα για το ΑΕΠ, αλλά στην περίπτωση των ΑΞΕ οι περισσότερες του Χονγκ Κονγκ είναι στην Κίνα. Οπότε συμπεριέλαβα μόνο τις ΑΞΕ της Κίνας (οι περισσότερες των οποίων πιστεύω είναι εκτός Χονγκ Κονγκ). Στα δεδομένα για την Κίνα που παρουσιάζονται, προσέθεσα το Χονγκ Κονγκ μόνο για το ΑΕΠ και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Ο τραπεζικός τομέας λαμβάνεται σαν μέσος όρος των δυο· ΑΞΕ και στρατιωτικές δαπάνες είναι της Κίνας μόνο. Έτσι υπολογιζόμενος ο αριθμός δείκτη μάλλον θα υποτιμήσει ελαφρώς τη σημασία της Κίνας.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »

 


Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, 

αίθουσα  318 (3ος ορ.),

 κτίριο οδού Μπουμπουλίνας 


Τι είναι η σημερινή Κίνα; Ποια η πολιτική και οικονομική της κατάσταση; Πόσο θα μας επηρεάζει στο μέλλον; Ποιες οι καταβολές της σύγχρονης Κίνας; 

Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να φωτίσει ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών με τη διοργάνωση σειράς διαλέξεων με τίτλο “Κατανοώντας την Κίνα”, κάθε Πέμπτη από 11 Οκτωβρίου και μέχρι 1 Νοεμβρίου.Άλλο το "τώρα με το ΚΚΕ κι άλλο Mέτωπο και με το ΚΚΕ" - Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018


του Γιώργου Ρούσση


"Και καταλήγει ο Θάνος: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα -το λέω ανεπιφύλακτα- που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στον βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Εγώ οριστικά είμαι μαζί του». Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα όλοι όσοι νιώθουν αριστεροί να πουν τώρα με το ΚΚΕ".

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσουμπας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politik στις 12του Οχτωβρη.

Σεβόμενος απολύτως την επιλογή του φίλου Θάνου Μικρούτσικου, και εκτιμώντας ως σαφώς θετική αυτήν του την επιλογή, σε σχέση με προηγούμενες, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την έκκληση του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η διαφωνία μου αυτή τεκμαίρεται κυρίως :

1. Από το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ όπως αποδεικνύεται και από αυτήν την συνέντευξη, αντιμετωπίζει το όποιο μέτωπο, η και συνεργασία σαν υποστήριξη του, η σαν ένταξη σε Μετωπικά σχήματα, που εκείνο δημιούργησε και ελέγχει απολύτως όπως το ΠΑΜΕ.

2 Οραματίζεται ένα σοσιαλισμό σαν τον "υπαρκτό" και μάλιστα της περιόδου της πλεον βάναυσης αντιδημοκρατικής εκτροπής του.

3. Δεν έχει επεξεργαστεί καμία πρόταση για το πώς από την σημερινή βαρβαρότητα θα οδηγηθούμε στην αναγκαία για το πέρασμα στο σοσιαλισμό επανάσταση . Η μη αποδοχή εκ μέρους του της άμεσης εξόδου από την ΕΕ είναι ενδεικτική αυτής της έλλειψης επαναστατικής στρατηγικής.

4. Σε όλες τις λαϊκές εξεγέρσεις παίζει τον ρόλο του πυροσβέστη και όχι ως όφειλε του προωθητή της επαναστατικής συνειδητότητας.

5. Η δομή του και η λειτουργία του καμία σχέση δεν έχουν με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αντ αυτού κυριαρχείται από έναν γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, με βάση τον οποίο η κομματικό τητα κρίνεται από την απόλυτη συμφωνία με την καθοδήγηση .

6 Σε θεωρητικό επίπεδο αντί να λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, αποκλείει κάθε θεωρητική αναζήτηση, αν δεν την πολεμάει, και αντ' αυτού θεωρητικοποιεί την πολιτική του.

Όλα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά αναιρούν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σύγχρονου επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος , κάτι στο οποίο δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται το σημερινό ΚΚΕ .

Παρόλα αυτά στο βαθμό που το ίδιο θα το αποδέχονταν, είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ έχει θέση σε ένα αναγκαίο πολιτικό, αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, το οποίο στα πλαίσια ενός επαναστατικού πολέμου θέσεων θα άνοιγε το δρόμο στην σοσιαλιστική επανάσταση.

read more ...

Έκκληση και στην Ελλάδα για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού - Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

από το info-war.gr

...Ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωσε: «Το συνεχιζόμενο καθεστώς απαρτχάιντ έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική διαδικασία καθώς η συνεχιζόμενη αποικιακή πολιτική και η ισραηλινή κατοχή, παγώνουν κάθε προσπάθεια για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή περίοδο ειρήνης στην περιοχή, βασισμένη στη λύση των δύο κρατών».

Ο Πρέσβης απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και στη διεθνή κοινότητα για άμεση προστασία του Παλαιστινιακού λαού και για να ασκηθούν πιέσεις, ώστε οι Ισραηλινές δυνάμεις να τερματίσουν την αποικιακή κατοχή στην Παλαιστίνη σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα...


read more ...

Ένα Αυστραλιανό «Νταχάου» στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού - Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018


από τον Ημεροδρόμο

Το Ναούρου που βρίσκεται  4.000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «Νταχάου». Στο νησί, που είναι από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, στοιβάζονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας άνθρωποι κάθε ηλικίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες και η ζωή έχει χάσει κάθε αξία… 

read more ...

Η επιστροφή των μονοπωλίων - Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

 

από το ιστολόγιο του Λ. Βατικιώτη

Η έγκριση από την αμερικανική δικαιοσύνη της εξαγοράς της Time Warner (που παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, διασκέδασης, κ.α.) από την ΑΤ&Τ (υπηρεσίες ίντερνετ, κινητής, τηλεόραση, κ.α.) άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την επάνοδο των μονοπωλίων. Τα παραδείγματα συγκέντρωσης τεράστιας οικονομικής ισχύος, στην καρδιά μάλιστα του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, είναι πάρα πολλά ώστε να συνεχίζονται αδιατάρακτα οι ύμνοι στον ελεύθερο ανταγωνισμό και η συνεχής επίκλησή του. Όταν μάλιστα όλα δείχνουν πώς η άρση των κάθε λογής εμποδίων αν κάπου τελικά οδηγεί δεν είναι στις ίσες ευκαιρίες για όλους, έστω στον …πλουτισμό, αλλά σε μια χούφτα μονοπώλια. Που ελέγχουν την παραγωγή, την απασχόληση, τις πωλήσεις και κρατούν τις τιμές στα ύψη!

read more ...

Η λειτουργία του νόμου της αξίας στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. - Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018


Διδακτορική διατριβή Σ. Σερέτη, ΑΠΘ


Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι να μελετηθούν θεωρητικά και εμπειρικά οι μεταβιβάσεις των εργασιακών αξιών. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να επεκτείνει και να συνεχίσει την αναζήτηση για την λειτουργία του νόμου της αξίας πέρα από το εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η ανάλυσή βασίζεται στις έννοιες του κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας και του ρυθμιστικού κεφαλαίου, η διασύνδεση των οποίων αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να εξηγηθεί η μεταβίβαση εργασιακών αξιών μεταξύ και εντός των βιομηχανιών και κατ 'επέκταση μεταξύ και εντός των οικονομιών. Υποστηρίζεται ότι το διεθνές εμπόριο διέπεται από την αρχή του απόλυτου πλεονεκτήματος, σε ευθεία αντιπαράθεση με την επικρατούσα νεοκλασική θεωρία που υποστηρίζει ως ρυθμιστική αρχή του διεθνούς εμπορίου την αρχή του συγκριτικού πλεονεκτήματος [....]

read more ...

Το ερώτημα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης - Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Από το «νόμο» του Μαρξ στο Κεφάλαιο στην «άνιση ανταλλαγή» του Αργύρη Εμμανουήλ.

Γράφει ο Γιώργος Οικονομάκης στα 

Τετράδια Μαρξισμού, Τεύχος 5, χειμώνας 2017Η ανάλυση του Μαρξ πάνω στις αντίρροπες τάσεις στην πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, και ειδικότερα μεταξύ αυτών η ανάλυση του ρόλου του «εξωτερικού εμπορίου», αναδεικνύει το ζήτημα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης. Η εκμετάλλευση αυτή εκφράζεται ως ανταλλαγή άνισων ποσοτήτων εργασίας μεταξύ περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών σε βάρος των δεύτερων. Η ανταλλαγή άνισων ποσοτήτων εργασίας στη μαρξιστική βιβλιογραφία κωδικοποιείται ως «άνιση ανταλλαγή». Για τον ακριβή «μηχανισμό» αυτής της «άνισης ανταλλαγής» έχουν ανακύψει σημαντικότατες διαφωνίες. Κομβική υπήρξε η παρέμβαση του Αργύρη Εμμανουήλ που αναζήτησε την προσιδιάζουσα στο διεθνές εμπόριο «άνιση ανταλλαγή» θέτοντας στο επίκεντρο της θεωρίας του τις διαφορές στους μισθούς μεταξύ περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Το άρθρο εξετάζει όψεις της σχετικής συζήτησης επιχειρώντας την ερμηνεία της «άνισης ανταλλαγής»-ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης στη βάση της διαφορετικής παραγωγικής δομής και συνακόλουθα διαφορετικής δυναμικής της ζήτησης για τα προϊόντα των περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.


read more ...

«Shooting rooms» ή «χώροι τρυπήματος» – Ο «σκουπιδοτενεκές της ανθρωπιάς μας» - Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

του Η. Μιχαλαρέα στον Ημεροδρόμο

...Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εξάρτηση είναι έννοιες αντίθετες. Δεν υπάρχει αξιοπρεπής χρήση. Αξιοπρεπής  πολιτεία είναι η πολιτεία που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις θεραπείας για τα εξαρτημένα άτομα. Τα “shooting rooms” ευελπιστούν  να κρύψουν για λίγο ορισμένους χρήστες από το να τρυπιούνται σε κοινή  θέα, για να συνεχίσουν να περιφέρονται σαν σκιές στις απάνθρωπες μεγαλουπόλεις του καπιταλισμού υπενθυμίζοντας σε όλους, με τον κοινωνικό τους θάνατο, πως ηανοχή στα ναρκωτικά είναι ντροπή και πως η αλληλεγγύη και η βοήθεια προς τα παιδιά που έχουν υποθήκευση τη ζωή τους  στο βωμό της εξάρτησης είναι η μόνη αξιοπρεπής στάση. Αξιοπρεπείς είναι οι πολιτείες ελεύθερες από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

read more ...

Τα ολιγοπώλια του διαδικτύου και τα περιθώρια εναλλακτικών επιλογών - Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018

συνέντευξη του Ν.Σμυρναίου στην Ε. Μαυρούλη για Το Περιοδικό

Το διαδίκτυο είναι αυτή τη στιγμή ένα πεδίο δραστηριοποίησης ολιγοπωλίων που ελέγχουν, με  τον κλασικό γνώμονα του καπιταλιστικού συστήματος, το κέρδος, τη ροή πληροφοριών; Αυτό μπορεί να συμβαδίσει με την έννοια της ελευθερίας που το διαδίκτυο κόμισε μαζί με την εμφάνισή του; Πώς όλα αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με τη δημοσιογραφία;  Μπορούν και πώς να επιβιώσουν εναλλακτικού τύπου εγχειρήματα στο διαδίκτυο;

Αυτά είναι, μερικά, από τα ερωτήματα που καταφέραμε να θέσουμε στον Νίκο Σμυρναίο (Λέκτορα πολιτικής οικονομίας, ιστορίας και κοινωνιολογίας των ΜΜΕ και του διαδικτύου στο πανεπιστήμιο Université Toulouse 3...

read more ...

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κρήτη επιτρέπεται να είναι γερμανικά προτεκτοράτα - Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

 H  προγραμματισμένη  διεξαγωγή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, μια διεξαγωγή η οποία εκ προοιμίου  θέτει εκτός  της δικής της ημερήσιας διάταξης  το κρίσιμο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς τον ελληνικό λαό, και μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή του, δεν πρέπει να λάβει χώρα.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι  ένας καθαρά νεοαποικιακός θεσμός που προέκυψε ετεροβαρώς  σε διμερές κυβερνητικό επίπεδο τον Μάιο του 2010, ακριβώς πάνω στην καμπή των Μνημονίων σε βάρος του ελληνικού λαού, ακριβώς στα πλαίσια των   Μνημονίων και των απαιτήσεων των δανειστών για νεοαποικιακή υποταγή της χώρας μας στα συμφέροντα του ευρωπαϊκού και ειδικότερα και του γερμανικού κεφαλαίου. Τίποτε το θετικό δεν μπορεί να προκύψει από αυτόν τον θεσμό  για τους Έλληνες αλλά ειδικότερα και για τους Κρητικούς, θύματα ή απογόνους των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.


read more ...