Δείκτης Ισχύος

Δημοσιεύθηκε: 25/9/2018


του Τόνι Νορφιλντ[i]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

 

Το ακόλουθο διάγραμμα δίνει μια “φωτογραφία” των κορυφαίων 30 χωρών, διαβαθμισμένων με βάση τον δείκτη ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Αναγνώστες αυτού του μπλογκ ή του βιβλίου μου The City, θα έχουν ξανασυναντήσει αυτή την έννοια[ii], αλλά εδώ τα δεδομένα είναι ανανεωμένα για το 2016-17.

 

Σημείωση: Το ύψος κάθε στήλης δίνεται από το συνολικό μέγεθος του δείκτη της κάθε χώρας, και ύστερα διαχωρίζεται στις αντίστοιχες συνιστώσες. Οι χώρες ταυτοποιούνται από τον κωδικό τους ISO δυο γραμμάτων. Προσέχετε, καθώς CH είναι η Ελβετία, όχι η Κίνα (η οποία είναι CN) και DE είναι η Γερμανία.

Η γενική εικόνα δείχνει μια μικρή ομάδα, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, να επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες. Μόνο 33 χώρες από τις 180 έχουν δείκτη ο οποίος είναι πάνω από το 1% του δείκτη των ΗΠΑ! Σε ένα διάγραμμα οι περισσότερες στήλες θα έμοιαζαν με τον άξονα των x [τον οριζόντιο άξονα, σ.τ.μ.], οπότε εδώ δείχνω μόνο τις κορυφαίες 20 χώρες. Από αυτές, μόνο πέντε είναι κοντά ή πάνω από το 20% του αριθμού των ΗΠΑ: η Μ. Βρετανία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει στο νούμερο 2 με αυτά τα ανανεωμένα δεδομένα. Αλλά η τιμή του δείκτη της οπισθοχώρησε στα περισσότερα σημεία, και μάλλον θα οπισθοχωρήσει παρακάτω στο μέλλον λόγω των επιπτώσεων του Brexit. Η Κίνα μένει στο νούμερο 3, αλλά έχοντας πλησιάσει, βοηθούμενη από την αύξηση του ΑΕΠ της, την ευρύτερη χρήση του νομίσματός της στις διεθνείς αγορές και από το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεών (ΑΞΕ) της[iii]. Η Γαλλία έχει προβάλει λίγο πιο πάνω από τη Γερμανία στην τελευταία κατάταξη, βοηθούμενη από τη σχετικά καλύτερη θέση των τραπεζών της.

Έχω εξαιρέσει από το διάγραμμα αρκετές χώρες των οποίων η κατάταξη ενισχύεται τεχνητά, δηλαδή με τρόπους που δεν αντανακλούν τη δύναμή τους. Παραδείγματος χάριν, με τα τελευταία δεδομένα οι Νήσοι Κέιμαν ξεχώριζαν σαν διεθνές τραπεζικό κέντρο και χώρα προέλευσης πολλών άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά οι τράπεζες και τα περιουσιακά στοιχεία λίγη σχέση έχουν με τους πολίτες των Κέιμαν. Η Ιρλανδία και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι εξαιρούνται για παρόμοιους λόγους σχετικά με τις ΑΞΕ.

 

Στατιστικές λεπτομέρειες

Περίπου 180 χώρες έχουν ληφθεί υπόψη για αυτή την κατάταξη. Ανάλογα με το στατιστικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκε, δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο για περίπου 40 ως 150.

Τα πέντε μέτρα ή σημεία που χρησιμοποιώ είναι:

-       ΑΕΠ σε ονομαστικές τιμές (εκτιμήσεις 2017, ΔΝΤ)

-       Συνολικό απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (εκκρεμούντων στο τέλος του 2016, UNCTAD) [ως χώρα προέλευσης, σ.τ.μ.]

-       Εκκρεμούσα διασυνοριακή δανειοδότηση και δανεισμός από τράπεζες (Σεπτέμβριος 2017, ΤΔΔ)

-       Η χρήση του νομίσματος μιας χώρας στις διεθνείς αγορές (Απρίλιος 2016, ΤΔΔ)

-       Οι στρατιωτικές δαπάνες μιας χώρας (2016 SIPRI)

Αν μια χώρα είναι κορυφαία σε όλες τις κατηγορίες, π.χ. αν έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ, στρατιωτικές δαπάνες κ.ο.κ., τότε θα έχει αριθμό δείκτη 100. Αν μια άλλη χώρα έχει ΑΕΠ το μισό της μεγαλύτερης, τότε ο δείκτης της γι’ αυτό το μέτρο θα είναι 50· αν οι ΑΞΕ της είναι το ένα τέταρτο της μεγαλύτερης χώρας (όχι απαραιτήτως η ίδια χώρα) τότε ο αριθμός της θα είναι 25· αν έχει τον μεγαλύτερο διεθνή τραπεζικό δανεισμό και δανειοδότηση, τότε ο αριθμός της είναι 100. Λαμβάνοντας το καθένα από τα ξεχωριστά μέτρα και διαιρώντας με 5, μας δίνει τον τελικό αριθμό δείκτη για την ιεραρχία ισχύος κάθε χώρας. Τα μέτρα έχουν ίσο βάρος.

 

Και λοιπόν;

Η ιδέα πίσω από αυτό το διάγραμμα είναι να παρουσιάσει βασικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας με συνοπτικό τρόπο. Τουλάχιστον, διαψεύδει την ύπαρξη μιας ‘διεθνούς κοινότητας’ και εστιάζει στις σχέσεις παγκόσμιας ισχύος. Καθένα από τα μέτρα έχει περιορισμούς, στους οποίους αναφέρομαι αλλού, όπως έχει κάθε σύνολο δεδομένων. Αλλά η εξέλιξη του διαγράμματος είναι χρήσιμη για να παρακολουθήσουμε πως τα δυνατά σημεία των μεγάλων δυνάμεων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τόνι Νορφιλντ, 12 Φεβρουαρίου 2018[ii] Βλ., εδώ για μια από τις πρώιμες εκδοχές, και στο Κεφάλαιο 5, ‘Η Παγκόσμια Ιεραρχία’ του The City: London and the Global Power of Finance, Εκδόσεις Verso 2016 και 2017, για μια πληρέστερη εξήγηση.

[iii] Τα δεδομένα για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ πρέπει να συνδυαστούν, αφού αποτελούν μια χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες. Παραδείγματος χάριν, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα για το ΑΕΠ, αλλά στην περίπτωση των ΑΞΕ οι περισσότερες του Χονγκ Κονγκ είναι στην Κίνα. Οπότε συμπεριέλαβα μόνο τις ΑΞΕ της Κίνας (οι περισσότερες των οποίων πιστεύω είναι εκτός Χονγκ Κονγκ). Στα δεδομένα για την Κίνα που παρουσιάζονται, προσέθεσα το Χονγκ Κονγκ μόνο για το ΑΕΠ και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Ο τραπεζικός τομέας λαμβάνεται σαν μέσος όρος των δυο· ΑΞΕ και στρατιωτικές δαπάνες είναι της Κίνας μόνο. Έτσι υπολογιζόμενος ο αριθμός δείκτη μάλλον θα υποτιμήσει ελαφρώς τη σημασία της Κίνας.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »
Διαβάστε Περισσότερα »

Άλλη μια νίκη του «κινήματος» του δικαιωματισμού: Eπίσημα το Marlboro στην αγορά της κάνναβης. - Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη στο guernica.eu


Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη εδώ και ημέρες συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Altria Group Inc που παράγει τα γνωστά τσιγάρα και της εταιρείας παραγωγής κάνναβης Cronos Group με μια αγορά της οποίας το ύψος είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, ο κατασκευαστής των Marlboro, Altria Group Inc., με την ολοκλήρωση της συμφωνίας  αγοράζει στην πράξη το 45% της Cronos Group.

[...]

Πλέον το σύστημα εκμετάλλευσης δίνει ακόμα μία δυνατότητα στον αυτοϋποβιβαζόμενο άνθρωπο, ώστε να «ξεφύγει» από την αλλοτρίωση* που το ίδιο του επιβάλει. Οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι ελεύθεροι να πιουν όσο θέλουν, από ότι θέλουν υπό δύο προϋποθέσεις: α)Να αγοράζουν τη ψυχοτρόπο ουσία από την παραγωγή των μονοπωλιακών ομίλων και β)Να τους «ανεβάσει» τόσο όσο να μην χρειάζεται να αμφισβητήσουν το σύστημα που τους την πουλάει. [...]

read more ...

Γαλλία - «Κίτρινα γιλέκα»: Κι όμως η μεγάλη «μάχη» άρχισε μόλις τώρα - Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμο μπρα ντε φερ εντός κινήματος

Της Ελένης Μαυρούλη από ΤοΠεριοδικό (toperiodiko.gr)

Είναι προφανές, πλέον, ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ασχέτως των αρχικών κινήτρων και του τρόπου εμφάνισής του, είναι πεδίο σκληρής  διαπάλης και αντιπαράθεσης ως προς το πολιτικό του προσανατολισμό και το στίγμα του. Η αντιπαράθεση αυτή αποτυπώνεται και στα αιτήματά του: ορισμένα αντιφατικά, σαφώς προσανατολισμένα στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών, στα μικροαστικά τμήματα της επαρχίας [...]

Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη. [...] Ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα μπορούσαν τα αιτήματα αυτά να γίνουν αιχμηρότερα, να κινητοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και να λάβουν διαστάσεις ευρύτερου ξεσηκωμού της γαλλικής  εργατικής τάξης με σαφές πρόσημο και στόχο.

Το βέβαιο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή πολλά έχουν γραφτεί, η όλη κατάσταση απέχει ποιοτικά και πολιτικά από τον Μάη του ’68, αλλά ακόμη και από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά του νόμου ελ Κομρί και ως εύρος κινητοποιήσεων και ως βάθος αιτημάτων και πολιτικής ανάλυσης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος ούτε ως χαρακτηρισμός αλλά ούτε και ως πλαίσιο αναφοράς) και ως βαθμός κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κριτήρια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων» που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή.


read more ...

Η Αγία Γερμανική Οικονομική Αυτοκρατορία - Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018


Pierre Rimbert (μετ. Άννα Προκόβα), monde-diplomatique.gr

Το χάσμα μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων. Αντικατοπτρίζει την οικονομική κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων έναντι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι γερμανικές βιομηχανίες προτίμησαν τη μετεγκατάσταση στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

 

read more ...

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018


[...] Όλες μας οι δυνάμεις να δοθούν ώστε να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να αναπτυχθούν οι αγώνες στο χώρο δουλειάς, να βγουν μπροστά τα αιτήματα μας.

Να αναπτυχθεί ένα ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝπου θα μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτό την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, χωρίς αποχωρήσεις από τα άλλα συνδικάτα, για να μπορεί να ενοποιεί πανελλαδικά τον αγώνα. Να αναπτυχθεί η πάλη μας με διάφορες μορφές και μέσα, με κύριο στοιχείο την μαζική συμμετοχή όλων μας. Για την  επανεκκίνηση   των ταξικών αγώνων διάρκειας για να πετύχουμε  ρήγματα στην αντεργατική πολιτική, να έχουμε κατακτήσεις  και να δημιουργήσουμε τους όρους να νικήσουμε. Έτσι μπορεί να χτιστεί το εργατικό μέτωπο της ανατροπής!

Όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βγει το εργατικό κίνημα μπροστά, χρειάζεται να δράσουν από κοινού σε τέτοια κατεύθυνση. Τέρμα πια στις ιδιοκτησιακές λογικές. [...]


read more ...

Λιτότητα εναντίον της διατροφικής ασφάλειας και κυριαρχίας - Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

του Λεωνίδα Βατικιώτη στην Νέα Σελίδα

το είδαμε στο ιστολόγιό του leonidasvatikiotis.wordpress.com


Τα Μνημόνια μπορεί από τις 21 Αυγούστου να αποτελούν παρελθόν αλλά ο απολογισμός της Μνημονιακής περιόδου, που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει γίνει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε επίσημα (στην αγγλική της έκδοση) στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου με θέμα τη διατροφική κυριαρχία. Θέμα της είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα στο δικαίωμα στην τροφή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραβίασαν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από τα τρία Μνημόνια (2010, 2012 και 2015).  Με άλλα λόγια, τα πακέτα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αντέβαιναν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...]

Σύνδεσμος για την έκθεση (αγγλικά) εδώ.

 

read more ...