Δείκτης Ισχύος

Δημοσιεύθηκε: 25/9/2018


του Τόνι Νορφιλντ[i]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

 

Το ακόλουθο διάγραμμα δίνει μια “φωτογραφία” των κορυφαίων 30 χωρών, διαβαθμισμένων με βάση τον δείκτη ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Αναγνώστες αυτού του μπλογκ ή του βιβλίου μου The City, θα έχουν ξανασυναντήσει αυτή την έννοια[ii], αλλά εδώ τα δεδομένα είναι ανανεωμένα για το 2016-17.

 

Σημείωση: Το ύψος κάθε στήλης δίνεται από το συνολικό μέγεθος του δείκτη της κάθε χώρας, και ύστερα διαχωρίζεται στις αντίστοιχες συνιστώσες. Οι χώρες ταυτοποιούνται από τον κωδικό τους ISO δυο γραμμάτων. Προσέχετε, καθώς CH είναι η Ελβετία, όχι η Κίνα (η οποία είναι CN) και DE είναι η Γερμανία.

Η γενική εικόνα δείχνει μια μικρή ομάδα, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, να επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες. Μόνο 33 χώρες από τις 180 έχουν δείκτη ο οποίος είναι πάνω από το 1% του δείκτη των ΗΠΑ! Σε ένα διάγραμμα οι περισσότερες στήλες θα έμοιαζαν με τον άξονα των x [τον οριζόντιο άξονα, σ.τ.μ.], οπότε εδώ δείχνω μόνο τις κορυφαίες 20 χώρες. Από αυτές, μόνο πέντε είναι κοντά ή πάνω από το 20% του αριθμού των ΗΠΑ: η Μ. Βρετανία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει στο νούμερο 2 με αυτά τα ανανεωμένα δεδομένα. Αλλά η τιμή του δείκτη της οπισθοχώρησε στα περισσότερα σημεία, και μάλλον θα οπισθοχωρήσει παρακάτω στο μέλλον λόγω των επιπτώσεων του Brexit. Η Κίνα μένει στο νούμερο 3, αλλά έχοντας πλησιάσει, βοηθούμενη από την αύξηση του ΑΕΠ της, την ευρύτερη χρήση του νομίσματός της στις διεθνείς αγορές και από το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεών (ΑΞΕ) της[iii]. Η Γαλλία έχει προβάλει λίγο πιο πάνω από τη Γερμανία στην τελευταία κατάταξη, βοηθούμενη από τη σχετικά καλύτερη θέση των τραπεζών της.

Έχω εξαιρέσει από το διάγραμμα αρκετές χώρες των οποίων η κατάταξη ενισχύεται τεχνητά, δηλαδή με τρόπους που δεν αντανακλούν τη δύναμή τους. Παραδείγματος χάριν, με τα τελευταία δεδομένα οι Νήσοι Κέιμαν ξεχώριζαν σαν διεθνές τραπεζικό κέντρο και χώρα προέλευσης πολλών άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά οι τράπεζες και τα περιουσιακά στοιχεία λίγη σχέση έχουν με τους πολίτες των Κέιμαν. Η Ιρλανδία και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι εξαιρούνται για παρόμοιους λόγους σχετικά με τις ΑΞΕ.

 

Στατιστικές λεπτομέρειες

Περίπου 180 χώρες έχουν ληφθεί υπόψη για αυτή την κατάταξη. Ανάλογα με το στατιστικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκε, δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο για περίπου 40 ως 150.

Τα πέντε μέτρα ή σημεία που χρησιμοποιώ είναι:

-       ΑΕΠ σε ονομαστικές τιμές (εκτιμήσεις 2017, ΔΝΤ)

-       Συνολικό απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (εκκρεμούντων στο τέλος του 2016, UNCTAD) [ως χώρα προέλευσης, σ.τ.μ.]

-       Εκκρεμούσα διασυνοριακή δανειοδότηση και δανεισμός από τράπεζες (Σεπτέμβριος 2017, ΤΔΔ)

-       Η χρήση του νομίσματος μιας χώρας στις διεθνείς αγορές (Απρίλιος 2016, ΤΔΔ)

-       Οι στρατιωτικές δαπάνες μιας χώρας (2016 SIPRI)

Αν μια χώρα είναι κορυφαία σε όλες τις κατηγορίες, π.χ. αν έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ, στρατιωτικές δαπάνες κ.ο.κ., τότε θα έχει αριθμό δείκτη 100. Αν μια άλλη χώρα έχει ΑΕΠ το μισό της μεγαλύτερης, τότε ο δείκτης της γι’ αυτό το μέτρο θα είναι 50· αν οι ΑΞΕ της είναι το ένα τέταρτο της μεγαλύτερης χώρας (όχι απαραιτήτως η ίδια χώρα) τότε ο αριθμός της θα είναι 25· αν έχει τον μεγαλύτερο διεθνή τραπεζικό δανεισμό και δανειοδότηση, τότε ο αριθμός της είναι 100. Λαμβάνοντας το καθένα από τα ξεχωριστά μέτρα και διαιρώντας με 5, μας δίνει τον τελικό αριθμό δείκτη για την ιεραρχία ισχύος κάθε χώρας. Τα μέτρα έχουν ίσο βάρος.

 

Και λοιπόν;

Η ιδέα πίσω από αυτό το διάγραμμα είναι να παρουσιάσει βασικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας με συνοπτικό τρόπο. Τουλάχιστον, διαψεύδει την ύπαρξη μιας ‘διεθνούς κοινότητας’ και εστιάζει στις σχέσεις παγκόσμιας ισχύος. Καθένα από τα μέτρα έχει περιορισμούς, στους οποίους αναφέρομαι αλλού, όπως έχει κάθε σύνολο δεδομένων. Αλλά η εξέλιξη του διαγράμματος είναι χρήσιμη για να παρακολουθήσουμε πως τα δυνατά σημεία των μεγάλων δυνάμεων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τόνι Νορφιλντ, 12 Φεβρουαρίου 2018[ii] Βλ., εδώ για μια από τις πρώιμες εκδοχές, και στο Κεφάλαιο 5, ‘Η Παγκόσμια Ιεραρχία’ του The City: London and the Global Power of Finance, Εκδόσεις Verso 2016 και 2017, για μια πληρέστερη εξήγηση.

[iii] Τα δεδομένα για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ πρέπει να συνδυαστούν, αφού αποτελούν μια χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες. Παραδείγματος χάριν, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα για το ΑΕΠ, αλλά στην περίπτωση των ΑΞΕ οι περισσότερες του Χονγκ Κονγκ είναι στην Κίνα. Οπότε συμπεριέλαβα μόνο τις ΑΞΕ της Κίνας (οι περισσότερες των οποίων πιστεύω είναι εκτός Χονγκ Κονγκ). Στα δεδομένα για την Κίνα που παρουσιάζονται, προσέθεσα το Χονγκ Κονγκ μόνο για το ΑΕΠ και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Ο τραπεζικός τομέας λαμβάνεται σαν μέσος όρος των δυο· ΑΞΕ και στρατιωτικές δαπάνες είναι της Κίνας μόνο. Έτσι υπολογιζόμενος ο αριθμός δείκτη μάλλον θα υποτιμήσει ελαφρώς τη σημασία της Κίνας.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...