Μάνα… ψυχή δεν σου αφήσανε, μόνο φωτογραφίες.

Δημοσιεύθηκε: 1/10/2018


της Μ. Θαλασσινού Καϋμενάκη


Με κοιτάζει μέσα από την φωτογραφία του. Το βλέμμα μου μαγνητίζουν τα μάτια του. Μαύρα, πανέξυπνα, γελαστά, τόσο τρυφερά όπως τα μάτια ενός μικρού παιδιού.

 

Μετά κοιτάζω μια άλλη φωτογραφία, λίγο πιο παλιά. Όμορφο παλικαρίσιο πρόσωπο. Τα χέρια ψηλά σαν φτερούγες αετού που ετοιμάζεται να πετάξει. Στο ένα χέρι κρατά το μικρόφωνο. Νομίζω πως ακούω τη φωνή του.

-       Σιγά μη φοβηθώ.

 

Σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης μια ακόμα πιο παλιά φωτογραφία. Με αυτήν μεγάλωσα. Η μάνα μου την είχε σαν εικόνισμα. Φθαρμένη, κιτρινισμένη. Είχε τραβηχτεί το 45 ή το 46, λίγο πριν τον καλέσουν στην ασφάλεια «δια υπόθεσήν του». 28 χρονών, μέτωπο μεγάλο, μάτια γλυκά και ένα χαμόγελο στα χείλη. Ήταν η εποχή με τις μεγάλες προσδοκίες.

Πήγε άφοβα με τη σιγουριά του πολεμιστή και μπήκε σαν ήρωας.. Είχε πολεμήσει το φασίστα κατακτητή και νόμιζε πως τον είχε νικήσει.

Στη μάνα του έμειναν μόνο οι φωτογραφίες και τα ματωμένα από την εκτέλεση ρούχα.

 

Άλλη φωτογραφία. Το παλικάρι πάνω σε αναπηρικό καρότσι να διαδηλώνει για τη λευτεριά της πατρίδας του και το δίκιο του λαού του. Τα πόδια του ακρωτηριασμένα από βομβαρδισμούς παλιότερους. Το πρόσωπό του ιδρωμένο, γεμάτο έξαψη να φωνάζει για το δίκιο, να καταγγέλλει το άδικο. Την άλλη μέρα μάθαμε πως τον είχαν σκοτώσει.

 

Κι άλλη φωτογραφία, κι άλλη…

Διαφορετικές φωτογραφίες, διαφορετικές εποχές, διαφορετικές ιστορίες. Ο ίδιος όμως παρονομαστής, ο φασισμός. Είτε με το πρόσωπο της «τάξης», είτε με το πρόσωπο του μαχαιροβγάλτη παρακρατικού, είτε με το πρόσωπο του «φιλήσυχου» ανθρωπάκου.

Ως πότε;

Ως πότε θα ΄χουμε μανάδες που θα ζουν με φωτογραφίες και ματωμένα ρούχα;Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »


Για την εθνική ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό - Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

Ένα κατάλληλο πολιτικό εργαλείο για κάθε κατάσταση - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Πηγή: The Bullet

Μετάφραση: Ειρήνη Τσαλουχίδη antapocrisis.gr


Α. Γιατί είναι αναγκαία μία πολιτική οργάνωση;

  1. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψε ο Λένιν το 1914[1]: «Χωρίς οργάνωση οι μάζες δεν έχουν ενότητα βούλησης» και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στην «πανίσχυρη τρομοκρατική στρατιωτική οργάνωση» των καπιταλιστικών κρατών. [...]

read more ...