Χαιρετισμός του Συλλόγου Μαρξιστικής Σκέψης "Γ. Κορδάτος" στην συνδιάσκεψη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δημοσιεύθηκε: 18/12/2018

 του Βασίλη Λιόση


Η θεματική της σημερινής σας Συνδιάσκεψης, μάλλον είναι κοινότοπο να πούμε ότι είναι μείζονος σημασίας.


Σήμερα στην πολύ κρίσιμη και ιδιαίτερη εποχή μας τίθενται καίρια κομβικά ζητήματα για το κομμουνιστικό κίνημα:


[α] Απαιτούνται επιστημονικές και σε βάθος επεξεργασίες  για τον σύγχρονο καπιταλισμό. Για παράδειγμα χρειάζεται καταγραφή και ερμηνεία των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αποκωδικοποίηση της πολιτικής κατεύθυνσης του κεφαλαίου (αν  η κατάργηση της αστικής δημοκρατίας αποτελεί εναλλακτική άμεσα ή μακροπρόθεσμα), μελέτη της κατάστασης της σημερινής εργατικής τάξης και ειδικά του βιομηχανικού προλεταριάτου (ποσοτικά, μισθολογικά, ιδεολογικά, πολιτισμικά, της σχέσης της με τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή κ.λπ.).


[β] Τι Μέτωπο χρειαζόμαστε; Πώς θα συγκροτηθεί; Με το μορφή και τι περιεχόμενο; Θα είναι και κοινωνικό και πολιτικό; Ποια η σχέση του με το κόμμα; Ο Σύλλογός μας θεωρεί πως το Μέτωπο πρέπει να διακρίνεται από αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά, να είναι κοινωνικό και πολιτικό και να μην ταυτίζεται με το κόμμα.  Αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζονται από την πολιτική συγκυρία, από την ιστορική εμπειρία και από τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού στο διεθνές καπιταλιστικό στερέωμα.


[γ] Το τρίτο ζήτημα αφορά την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι προϋποθέσεις για τούτο:

1) Η στρέβλωση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δεν συνεπάγεται και την απόρριψή του.

2) Οι διαφορές στη θεώρηση της ιστορίας του παγκόσμιου και ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος δεν πρέπει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για συνενώσεις.

3) Η απόρριψη του φραξιονισμού και του εισοδισμού είναι απαραίτητη, αφού οι πρακτικές αυτές είναι και ατελέσφορες και ξένες προς την κομμουνιστική ηθική.

4) Κριτική αποτίμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε με σαφή απόσταση από τις θεωρίες του ολοκληρωτισμού.

5) Η μη ταύτιση τακτικής – στρατηγικής στο όνομα μιας επαναστατικής καθαρότητας.

6) Η σύνδεση με την εργατική τάξη. Πρόκειται για μία παράμετρο για την οποία η εξωκοινοβουλευτική αριστερά οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της αφού για δεκαετίες ολόκληρες δεν κατάφερε να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τα εργατικά στρώματα.

 

Σήμερα, μπορούμε να πούμε πως η χρονιά σταθμός για την καθοδική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος υπήρξε το 1989, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα προβλήματα δεν πάνε σε βάθος χρόνου. Ο απολογισμός στην ευρωπαϊκή επικράτεια είναι θλιβερός με μόλις τέσσερις χώρες να διαθέτουν κομμουνιστικά κόμματα με διακριτή δύναμη: Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρωσία και Τσεχία. Ωστόσο πρόκειται για κομμουνιστικούς φορείς που η πολιτική τους παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις από τον μαρξισμό-λενινισμό και αυτό επιτείνει την ήδη πολύ προβληματική κατάσταση.  


Η έλλειψη ενός ρωμαλέου κομμουνιστικού κινήματος είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αυτό υπήρχε στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων ή στη σημερινή Γαλλία. Οι κομμουνιστικές δυνάμεις της εποχής έχουν βαρύ φορτίο στους ώμους τους, αλλά έτσι κι αλλιώς η μεμψιμοιρία ποτέ δεν αποτέλεσε λύση.


Ας ελπίσουμε πως η Συνδιάσκεψή σας θα συμβάλει αποφασιστικά τόσο στη συζήτηση, όσο και στις πρακτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα του κομμουνιστικού κινήματος.


Εκ μέρους του Συλλόγου Γ.  Κορδάτος θερμές ευχές για την επιτυχή έκβαση των εργασιών σας.  


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ομίλου Μαρξιστικών Ερευνών (Βεραντζέρου 13, 5 όρ):

Τακτική και συμμαχίες στις επαναστάσεις του 20ού αιώνα


 

Διαβάστε Περισσότερα »

 

Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα. 

Πρόγραμμα διαλέξεων 2019

(19:00, αιθ. Γ5, Πάντειο Παν/μιο)Διαβάστε Περισσότερα »

 

 
Εκδήλωση στα Γιάννενα του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων - Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Εκδήλωση στα Γιάννενα του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων


Ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων (ΑΡ.ΑΝ., ΚΚ Εργατικός Αγώνας, Παρέμβαση, Σύλλογος Γιάννης Κορδάτος, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στα Γιάννενα για το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.

[...]

Ομιλητές: Αλέκος Αναγνωστάκης (Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο), Χρίστος Τουλιάτος (ΑΡ.ΑΝ.). Γεράσιμος Αραβανής (ΚΚ Εργατικός Αγώνας).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Περιφέρειας Στοά Σαρκά, 2ος όροφος, στις 6.30 την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

 

read more ...

Αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα μέχρις εσχάτων! - Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019


Ψήφισμα από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα” 


Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα” καταδικάζει με αγανάχτηση το τελευταίο σαμποτάζ και την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Βενεζουέλας και καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο στη χώρα μας να ενώσει τη φωνή του στο παγκόσμιο σύνθημα ”Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!”.

read more ...

Η διάλυση της βιομηχανίας ζάχαρης από ΕΕ και πολυεθνικές - Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Η διάλυση της βιομηχανίας ζάχαρης από ΕΕ και πολυεθνικές


του Δημήτρη Σταμούλη από το prin.gr


Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), τη μεγαλύτερη εγχώρια καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία που στο απόγειό της είχε φτάσει να διαθέτει τέσσερα ζαχαρουργεία (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ξάνθη, Ορεστιάδα), ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σπόρων, τρία κέντρα διανομής (Αθήνα, Λάρισα, Χανιά), ακόμα και μονάδα ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών, ενώ το 2000 απέκτησε και δύο μονάδες στη Σερβία. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 13/3 θα ξεκαθαρίσει και το πρόγραμμα «εξυγίανσής» της όσον αφορά την ανεύρεση χρηματοδότη και στην καλύτερη περίπτωση ζητούμενο είναι μια περιορισμένη καμπάνια ζάχαρης ίσα-ίσα για να μην κλείσει το εργοστάσιο και στο Πλατύ.


read more ...

Έκδοση 10ετούς ομολόγου: επιστροφή στην κανονικότητα της υποχρέωσης - Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019


 

του Λ. Βατικιώτη, 

αναδημοσίευση από το ιστολόγιό του και την εφημερίδα Kontranews


Όσο επιτυχημένη κι αν ήταν η έκδοση του 10ετούς ομολόγου (για πρώτη φορά τέτοιας διάρκειας μάλιστα από τον Μάρτιο του 2010) που ολοκληρώθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους να αντλεί κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει τρία άλλα γεγονότα, πολύ ευρύτερης μάλιστα σημασίας, που σχετικοποιούν το βήμα που συντελέστηκε.


 

read more ...