Αντεργατική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Δελτίο τύπου Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

Δημοσιεύθηκε: 25/12/2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αντεργατική  απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών


 Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο Τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών εκδικάστηκε η έφεση που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα κ. Πάγκαλος Βασίλειος προκειμένου να ανακληθεί η σε βάρος του πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς  Πλημμελειοδικείου Αθηνών που τον είχε καταδικάσει σε τέσσερεις μήνες φυλάκιση με αναστολή γιατί τον Μάρτιο του 2015 απασχόλησε ανασφάλιστους εργαζόμενους στο μαρμαρογλυφείο. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από την καταγγελία του σωματείου στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία έστειλε το ζήτημα αυτό στον εισαγγελέα.


Οι συνάδελφοι μέλη του Δ.Σ του σωματείου που κατέθεσαν ως μάρτυρες υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, και ανέδειξαν την συγκεκριμένη επιλογή ως αντεργατική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υπερασπίστηκε την επιλογή της διοίκησης επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες και υπαινισσόμενος ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι του μαρμαρογλυφείου έρχονται και φεύγουν χωρίς την ………….νοοτροπία του ιδιώτη. Ο κ. Πρόεδρος της επιχείρησης υπεραμύνθηκε των πράξεων του, ενώ δικηγόρος υπεράσπισης του, ήταν η αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Κάτσικα.


 Το Τριμελές εξέδωσε  απόφαση με την οποία αθωώνει τον κ. πρόεδρο και ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες να  απασχολούν εργαζόμενους, όταν επικαλούνται έκτακτο φόρτο εργασίας, χωρίς να ασφαλίζονται, παρότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, αρκεί να πληρωθούν και να καταβάλουν τον ανάλογο φόρο. 


Η αθωωτική αυτή απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση  τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα όπως είναι η πρόσληψη και η ασφάλιση, η αμοιβή σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, ανοίγοντας παράθυρο στη μαύρη, αδήλωτη, υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους εργαζομένους επειδή στρέφεται ευθέως και απροκάλυπτα κατά της εργασίας με δικαιώματα που απορρέουν από το χαρακτήρα της εξαρτημένης εργασίας. Δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.


Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ αρνητική εξέλιξη και για μια αντεργατική απόφαση που κρύβει πολλούς κινδύνους για τους εργαζομένους. Μπορεί να προστεθεί στις αποφάσεις που  εξυπηρετούν μονομερώς και απροκάλυπτα τα συμφέροντα του εργοδότη, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η αυθαιρεσία, η μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πρόσφατο νόμο  4554/2018 που ψήφισε, η αδήλωτη εργασία δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα (έναντι ενός ευτελούς ποσού).


Το σωματείο μας σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, διατηρεί όμως το δικαίωμα να τις κρίνει και να θεωρεί ότι όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση σε αυτή είναι καθήκον.


ΔΕΝ συμβιβαζόμαστε με τη μαύρη αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία όποιος εργοδότης, όποια δημοτική αρχή και αν την εφαρμόζει. Βάζουμε πάνω από όλα τα εργατικά δικαιώματα.


Η αδήλωτη εργασία  πρέπει να συνιστά αξιόποινη πράξη, να ενεργοποιείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη και να επιβάλλονται χρηματικές ποινές ανάλογα με το ύψος της παράβασης.


Θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη δράση μας με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Πολύ περισσότερο κατά της ανασφάλιστης μαύρης αδήλωτης εργασίας. Ενάντια στην αντεργατική πολιτική από οποίον και αν επιβάλλεται. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή και ο διορισμένος Πρόεδρος της Δ. Επιχείρησης  να μην επαναλάβουν  στο παρόν και στο μέλλον αντίστοιχες πρακτικές.

 

 Δεκέμβριος 2018

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »

 


 

Ακτιβισμός Ρουβίκωνα στην Αμερ/κή Πρεσβεία και ο «αντιιμπεριαλισμός» της αναρχικής συλλογικότητας - Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη στο geurnica.eu


[...] Στα παραπάνω αποσπάσματα, ο «Ρουβίκωνας» λόγω αδυναμίας θεωρητικού προσδιορισμού του ιμπεριαλισμού ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού και διάγνωσης της χούφτας εκείνης των ληστρικών κρατών που βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας και μοιράζονται την λεία των ληστευόμενων κρατών, τα κάνει κυριολεκτικά σαλάτα. Ελαφρά τη καρδία, βαφτίζει την καπιταλιστική Ρωσία ως «ιμπεριαλιστική» και μαζί με αυτή και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το παραπάνω δεν μας κάνει εντύπωση, καθώς όταν βαφτίζει κανείς την ΕΣΣΔ «ιμπεριαλιστική», το να ισχυριστεί το ίδιο για την σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι το λιγότερα. [...]
Για να μην αδικήσουμε βέβαια τον «Ρουβίκωνα» οφείλουμε να πούμε πως η αφασία σχετικά με το τι εστι ιμπεριαλιστικό κράτος, τα κράτη άρπαγες δηλαδή που βρίσκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, διαπερνάει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς (τα τελευταία χρόνια και την ίδια την ηγεσία του ΚΚΕ), καθώς ταυτίζεται η θέση μιας χώρας στην αλυσίδα με τον ρόλο της σε αυτήν(ληστρικό ή ληστευόμενο κράτος). [...]
Καταδικάζει(και καλά κάνει) την κυνικότητα με την οποία η ΗΠΑ άδειασαν τους πρώην συμμάχους τους Κούρδους, δικαιολογώντας ταυτόχρονα την στάση των Κούρδων που συνέδεσαν το εθνικό τους ζήτημα και την ¨κομμούνες» της Ροζάβα με την παράνομη παρουσία του ιμπεριαλισμού στο στο συριακό έδαφος. [...]

read more ...

Εργάτης νεκρός στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας - Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019