Ανακοίνωση ΠΑΚΣ για το επιχειρούμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Δημοσιεύθηκε: 25/1/2019


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο


Κάτω τα χέρια απ' τη Βενεζουέλα! Το πραξικόπημα δε θα περάσει!


Αυτές τις ώρες τα ματωμένα χέρια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιχειρούν να πνίξουν τον λαό της Βενεζουέλας με μαριονέτες την δεξιά φιλο-ιμπεριαλιστική αντιπολίτευση και την αστική τάξη της χώρας. Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό, ως "νόμιμο πρόεδρο της χώρας", όπως ο ίδιος είχε λίγες νωρίτερα αυτοανακηρυχθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας να στηρίξουν το πραξικόπημα. Ο ίδιος ο Γκουαϊδό στις 11 Ιανουαρίου είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο Μαδούρο και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει την Προεδρία "με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, του λαού και της διεθνούς κοινότητας", αυτοπροτεινόμενος ως πραξικοπηματίας με την έγκριση του ιμπεριαλισμού.

Ρόλο κλειδί στο πραξικόπημα έχουν ο νέος ακροδεξιός Προέδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο, ο νεοφιλελεύθερος Προέδρος της Αργεντινής Μάκρι και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Αλμάγκρο, οι οποίοι μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν μια αντιδραστική συμμαχία του πολέμου στην αμερικάνικη ήπειρο. Ο Ντ. Τουσκ έσπευσε να υποστηρίξει εκ μέρους της ΕΕ το πραξικόπημα.

Η επίθεση αυτή των γιάνκηδων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συμμάχων τους αποτελεί ένα κυνικό ποδοπάτημα της κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, της οποίας ο λαός εξέλεξε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο με 67,84% στις πρόσφατες εκλογές. Ο μόνος που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτό το εν εξελίξει πραξικόπημα και να τσακίσει τον ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον λαό της Βενεζουέλας, που καλείται να παλέψει για την ανεξαρτησία και την λαϊκή του κυριαρχία, όπως και τα κεκτημένα της μπολιβαριανής διαδικασίας. Οι γιάνκηδες καλά θα κάνουν να θυμούνται τη γιγαντιαία λαϊκή κινητοποίηση που ακύρωσε το πραξικόπημα το 2002. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το δοτό Γκουαϊδό και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, την εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Τις κρίσιμες αυτές ώρες ο ΠΑΚΣ ενώνει τη φωνή του με όλες εκείνες τις δυνάμεις διεθνώς που στέκονται απερίφραστα και χωρίς δεύτερη σκέψη στο πλευρό του εκλεγμένου Προέδρου Νικολά Μαδούρο και του λαού της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας που αντιστέκεται στο πραξικόπημα. Στα συγκινητικά μηνύματα από το Καράκας πως αν τολμήσουν ξένες δυνάμεις να επέμβουν "η Βενεζουέλα θα γίνει το Βιετνάμ της Λατινικής Αμερικής" εκφράζουμε το σεβασμό και την αλληλεγγύη μας. Κάθε φίλος της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας οφείλει να καταδικάσει το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα.

YANKEES GO HOME
NO PASSARAN!

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...