Παράνομος, γιατί; 10 στοιχεία που αποδομούν τη θεωρία αυτή για τον Νικολάς Μαδούρο

Δημοσιεύθηκε: 28/1/2019


της Πασκουαλίνα Κουρσίο 

μετ. Αλεξία Τάγκα από το telesurtv.net

 

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που έγιναν και οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015, στις οποίες αποδείχτηκε κερδισμένη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Το αναρωτήθηκαν αυτό όσοι δηλώνουν ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας, σφετεριστής και ότι η περίοδος 2019 – 2025 στερείται νομιμότητας; Ή απλά επαναλαμβάνουν αυτό που ακούνε;

Με την άποψη αυτή ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι 12 χώρες που συνήλθαν στη Λίμα. Η δήλωση έχει ως εξής: «… η εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στη Βενεζουέλα στις 20 Μάη 2018 στερείται νομιμότητας γιατί δεν είχε τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παραγόντων της Βενεζουέλας, ούτε την παρουσία των διεθνών ανεξάρτητων παρατηρητών, ούτε τις διεθνείς εγγυήσεις και πρότυπα, απαραίτητα για μια ελεύθερη, δίκαιη και διάφανη διαδικασία.»

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας -αναφερόμαστε στην αντιδημοκρατική- επαναλαμβάνουν ακατάπαυστα και δίχως επιχειρήματα, βέβαια, ότι ο Μαδούρο είναι σφετεριστής.

Σε μια πράξη απελπισίας, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, αναγκαζόμενος να καλέσει προσωπικά στην πορεία της αντιπολίτευσης της 23ης Γενάρη, επέμεινε και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας, σφετεριστής και παράνομος.

Η στρατηγική είναι σαφής. Επαναλαμβάνεις το ψέμα χίλιες φορές για να γίνει πιστευτό.

Ας αποδομήσουμε το ψέμα:

1.     Έγιναν προεδρικές εκλογές. Διεξήχθησαν στις 20 Μάη 2018, δηλαδή, πριν από τις 10 Γενάρη 2019, που σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος λήγει η προεδρική περίοδος 2013 – 2019. Το Σύνταγμα θα παραβιαζόταν αν οι εκλογές διεξαγόντουσαν μετά τις 10 Γενάρη, ή ακόμα χειρότερα, αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

2.     Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζήτησε το πρόωρο των εκλογών. Πραγματοποιήθηκαν τον Μάη και όχι τον Δεκέμβρη, όπως γινόταν παραδοσιακά, γιατί η αντιπολίτευση ζήτησε, στο πλαίσιο του διαλόγου στη Δομινικανή Δημοκρατία, να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018.

3.     Στη Βενεζουέλα η ψηφοφορία είναι δικαίωμα, δεν είναι υποχρέωση. Εκείνοι που ελεύθερα, αν και επηρεασμένοι από ορισμένες αντιδημοκρατικές πολιτικές οργανώσεις που καλούσαν σε αποχή, αποφάσισαν να μην παραστούν στην ψηφοφορία, ήταν δικαίωμά τους, εντελώς όμως παράνομο ως προς την εκλογική διαδικασία, ακόμη περισσότερο όταν αυτό θα σήμαινε την αγνόηση και ασέβεια ως προς τους 9.389.056 που αποφάσισαν να ψηφίσουν και άσκησαν δημοκρατικά το δικαίωμα του εκλέγειν.

4.     Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν 16 πολιτικά κόμματα: (PSUV), (MSV), (Tupamaro), (UPV), (Podemos), (PPT), (ORA), (MPAC), (MEP), (PCV), (AP), (MAS) (Copei) Ελπίδα για την Αλλαγή, (UPP89). Στη Βενεζουέλα δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στις εκλογικές διαδικασίες. Έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Ακριβώς επειδή το σύστημά μας είναι δημοκρατικό. Το γεγονός ότι 3 κόμματα (AD, VP και PJ) αποφάσισαν ελεύθερα να μη συμμετέχουν, δεν απονομιμοποιεί την εκλογική διαδικασία.

5.     Προτάθηκαν 6 υποψήφιοι: ο Νικολάς Μαδούρο, ο Χένρι Φαλκόν, ο Χαβιέρ Μπερτούτσι, ο Ρεινάλντο Κιχάδα, ο Φρανσίσκο Βισκόντι Οσόριο και ο Λουίς Αλεχάνδρο Ράτι (οι δυο τελευταίοι αποφάσισαν να αποσυρθούν).

6.     Ο Μαδούρο κέρδισε έχοντας μεγάλη ευχέρεια, αφού έλαβε το 67,84% με 6.248.864 ψήφους· ακολουθούν ο Φάλκον με 1.927.958 ψήφους και το 20,93%, ο Χαβιέρ Μπερτούτσι με 1.015.895 ψήφους και το 10,82%, και ο Ρεινάλντο Κιχάδα με 36.246 ψήφους και το 0,39% του συνόλου. Η διαφορά μεταξύ Μαδούρο και Φαλκόν ήταν 46,91 ποσοστιαίες μονάδες.

7.     Περίπου 150 άτομα συνόδευσαν την εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων 14 εκλογικών επιτροπών από 8 χώρες, 2 τεχνικών εκλογικών αποστολών, 18 δημοσιογράφων από διάφορα μέρη του κόσμου, 1 ευρωβουλευτή και 1 τεχνικο-εκλογική αντιπροσωπεία της ρώσικης Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

8.     Οι εκλογές διεξήχθησαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2015, στις οποίες αποδείχτηκε κερδισμένη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Ενός συστήματος που είναι αυτοματοποιημένο και υποβαλλόμενο σε ελέγχους πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τις εκλογές. Συστήματος που εγγυάται τις αρχές του “ένας εκλογέας, μία ψήφος”, καθώς το μηχάνημα ψηφοφορίας ξεκλειδώνει μόνο με το δακτυλικό αποτύπωμα και εγγυάται τη “μυστικότητα της ψήφου”.

9.     Διεξήχθησαν 18 έλεγχοι στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Οι εκπρόσωποι του υποψηφίου Χένρι Φάλκον συμμετείχαν και στις 18 και υπέγραψαν στα πρακτικά αποδεικνύοντας την συμμόρφωσή τους στο εκλογικό σύστημα. Οι έλεγχοι είναι δημόσιοι και μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, το σύστημα μπλοκάρεται και ο μοναδικός τρόπος απόκτησης πρόσβασης εκ νέου είναι με την ταυτόχρονη εισαγωγή των μυστικών κωδικών που έχει κάθε πολιτικός οργανισμός.

10.  Κανένας από τους υποψηφίους που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για απάτη, δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή συγκεκριμένη καταγγελία απάτης.

Οι προεδρικές εκλογές της 20ης Μάη 2018 ήταν ελεύθερες, διαφανείς, αξιόπιστες, ασφαλείς και εφαρμοσμένες στο Σύνταγμα και στους νόμους παρόλο το αντιδημοκρατικό κάλεσμα για αποχή από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Άλλοι είναι αυτοί που αποσκοπούν να σφετεριστούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα του υποτιθέμενου κενού εξουσίας, σχήμα που δεν αναφέρεται στο Σύνταγμά μας και στην ίδρυση της “κυβέρνησης μετάβασης”, σχήμα που δεν προβλέπεται καν στην Μάγκνα Κάρτα. Και σαν να μην ήταν αρκετό, σκοπεύουν να ασκήσουν εξουσία έξω από τα σύνορά μας, παραβιάζοντας το άρθρο 18 του Συντάγματος που καθιερώνει το Καράκας ως έδρα των δημοσίων εξουσιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, άλλοι είναι οι σφετεριστές, οι παράνομοι και οι αντιδημοκρατικοί.

Είναι παράνομο και αποτελεί απόπειρα σφετερισμού το γεγονός ότι ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης αποσκοπούν να διατηρηθούν με τη στήριξη ξένων παραγόντων προερχόμενων από ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις για να ασκήσουν μια εξουσία που δεν τους τη δίνει ούτε το Σύνταγμα, ούτε ο λαός.

Ας επαναλάβουμε αυτές τις αλήθειες χίλιες φορές.


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...