Παράνομος, γιατί; 10 στοιχεία που αποδομούν τη θεωρία αυτή για τον Νικολάς Μαδούρο

Δημοσιεύθηκε: 28/1/2019


της Πασκουαλίνα Κουρσίο 

μετ. Αλεξία Τάγκα από το telesurtv.net

 

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που έγιναν και οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015, στις οποίες αποδείχτηκε κερδισμένη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Το αναρωτήθηκαν αυτό όσοι δηλώνουν ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας, σφετεριστής και ότι η περίοδος 2019 – 2025 στερείται νομιμότητας; Ή απλά επαναλαμβάνουν αυτό που ακούνε;

Με την άποψη αυτή ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι 12 χώρες που συνήλθαν στη Λίμα. Η δήλωση έχει ως εξής: «… η εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στη Βενεζουέλα στις 20 Μάη 2018 στερείται νομιμότητας γιατί δεν είχε τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παραγόντων της Βενεζουέλας, ούτε την παρουσία των διεθνών ανεξάρτητων παρατηρητών, ούτε τις διεθνείς εγγυήσεις και πρότυπα, απαραίτητα για μια ελεύθερη, δίκαιη και διάφανη διαδικασία.»

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας -αναφερόμαστε στην αντιδημοκρατική- επαναλαμβάνουν ακατάπαυστα και δίχως επιχειρήματα, βέβαια, ότι ο Μαδούρο είναι σφετεριστής.

Σε μια πράξη απελπισίας, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, αναγκαζόμενος να καλέσει προσωπικά στην πορεία της αντιπολίτευσης της 23ης Γενάρη, επέμεινε και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας, σφετεριστής και παράνομος.

Η στρατηγική είναι σαφής. Επαναλαμβάνεις το ψέμα χίλιες φορές για να γίνει πιστευτό.

Ας αποδομήσουμε το ψέμα:

1.     Έγιναν προεδρικές εκλογές. Διεξήχθησαν στις 20 Μάη 2018, δηλαδή, πριν από τις 10 Γενάρη 2019, που σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος λήγει η προεδρική περίοδος 2013 – 2019. Το Σύνταγμα θα παραβιαζόταν αν οι εκλογές διεξαγόντουσαν μετά τις 10 Γενάρη, ή ακόμα χειρότερα, αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

2.     Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζήτησε το πρόωρο των εκλογών. Πραγματοποιήθηκαν τον Μάη και όχι τον Δεκέμβρη, όπως γινόταν παραδοσιακά, γιατί η αντιπολίτευση ζήτησε, στο πλαίσιο του διαλόγου στη Δομινικανή Δημοκρατία, να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018.

3.     Στη Βενεζουέλα η ψηφοφορία είναι δικαίωμα, δεν είναι υποχρέωση. Εκείνοι που ελεύθερα, αν και επηρεασμένοι από ορισμένες αντιδημοκρατικές πολιτικές οργανώσεις που καλούσαν σε αποχή, αποφάσισαν να μην παραστούν στην ψηφοφορία, ήταν δικαίωμά τους, εντελώς όμως παράνομο ως προς την εκλογική διαδικασία, ακόμη περισσότερο όταν αυτό θα σήμαινε την αγνόηση και ασέβεια ως προς τους 9.389.056 που αποφάσισαν να ψηφίσουν και άσκησαν δημοκρατικά το δικαίωμα του εκλέγειν.

4.     Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν 16 πολιτικά κόμματα: (PSUV), (MSV), (Tupamaro), (UPV), (Podemos), (PPT), (ORA), (MPAC), (MEP), (PCV), (AP), (MAS) (Copei) Ελπίδα για την Αλλαγή, (UPP89). Στη Βενεζουέλα δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στις εκλογικές διαδικασίες. Έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Ακριβώς επειδή το σύστημά μας είναι δημοκρατικό. Το γεγονός ότι 3 κόμματα (AD, VP και PJ) αποφάσισαν ελεύθερα να μη συμμετέχουν, δεν απονομιμοποιεί την εκλογική διαδικασία.

5.     Προτάθηκαν 6 υποψήφιοι: ο Νικολάς Μαδούρο, ο Χένρι Φαλκόν, ο Χαβιέρ Μπερτούτσι, ο Ρεινάλντο Κιχάδα, ο Φρανσίσκο Βισκόντι Οσόριο και ο Λουίς Αλεχάνδρο Ράτι (οι δυο τελευταίοι αποφάσισαν να αποσυρθούν).

6.     Ο Μαδούρο κέρδισε έχοντας μεγάλη ευχέρεια, αφού έλαβε το 67,84% με 6.248.864 ψήφους· ακολουθούν ο Φάλκον με 1.927.958 ψήφους και το 20,93%, ο Χαβιέρ Μπερτούτσι με 1.015.895 ψήφους και το 10,82%, και ο Ρεινάλντο Κιχάδα με 36.246 ψήφους και το 0,39% του συνόλου. Η διαφορά μεταξύ Μαδούρο και Φαλκόν ήταν 46,91 ποσοστιαίες μονάδες.

7.     Περίπου 150 άτομα συνόδευσαν την εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων 14 εκλογικών επιτροπών από 8 χώρες, 2 τεχνικών εκλογικών αποστολών, 18 δημοσιογράφων από διάφορα μέρη του κόσμου, 1 ευρωβουλευτή και 1 τεχνικο-εκλογική αντιπροσωπεία της ρώσικης Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

8.     Οι εκλογές διεξήχθησαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2015, στις οποίες αποδείχτηκε κερδισμένη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Ενός συστήματος που είναι αυτοματοποιημένο και υποβαλλόμενο σε ελέγχους πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τις εκλογές. Συστήματος που εγγυάται τις αρχές του “ένας εκλογέας, μία ψήφος”, καθώς το μηχάνημα ψηφοφορίας ξεκλειδώνει μόνο με το δακτυλικό αποτύπωμα και εγγυάται τη “μυστικότητα της ψήφου”.

9.     Διεξήχθησαν 18 έλεγχοι στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Οι εκπρόσωποι του υποψηφίου Χένρι Φάλκον συμμετείχαν και στις 18 και υπέγραψαν στα πρακτικά αποδεικνύοντας την συμμόρφωσή τους στο εκλογικό σύστημα. Οι έλεγχοι είναι δημόσιοι και μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, το σύστημα μπλοκάρεται και ο μοναδικός τρόπος απόκτησης πρόσβασης εκ νέου είναι με την ταυτόχρονη εισαγωγή των μυστικών κωδικών που έχει κάθε πολιτικός οργανισμός.

10.  Κανένας από τους υποψηφίους που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για απάτη, δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή συγκεκριμένη καταγγελία απάτης.

Οι προεδρικές εκλογές της 20ης Μάη 2018 ήταν ελεύθερες, διαφανείς, αξιόπιστες, ασφαλείς και εφαρμοσμένες στο Σύνταγμα και στους νόμους παρόλο το αντιδημοκρατικό κάλεσμα για αποχή από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Άλλοι είναι αυτοί που αποσκοπούν να σφετεριστούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα του υποτιθέμενου κενού εξουσίας, σχήμα που δεν αναφέρεται στο Σύνταγμά μας και στην ίδρυση της “κυβέρνησης μετάβασης”, σχήμα που δεν προβλέπεται καν στην Μάγκνα Κάρτα. Και σαν να μην ήταν αρκετό, σκοπεύουν να ασκήσουν εξουσία έξω από τα σύνορά μας, παραβιάζοντας το άρθρο 18 του Συντάγματος που καθιερώνει το Καράκας ως έδρα των δημοσίων εξουσιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, άλλοι είναι οι σφετεριστές, οι παράνομοι και οι αντιδημοκρατικοί.

Είναι παράνομο και αποτελεί απόπειρα σφετερισμού το γεγονός ότι ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης αποσκοπούν να διατηρηθούν με τη στήριξη ξένων παραγόντων προερχόμενων από ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις για να ασκήσουν μια εξουσία που δεν τους τη δίνει ούτε το Σύνταγμα, ούτε ο λαός.

Ας επαναλάβουμε αυτές τις αλήθειες χίλιες φορές.


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα. 

Πρόγραμμα διαλέξεων 2019

(19:00, αιθ. Γ5, Πάντειο Παν/μιο)Διαβάστε Περισσότερα »
Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ - Τρίτη, 16 Απριλίου 2019


Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ, του Λεωνίδα Βατικιώτη


του Λ. Βατικιώτη από το kommon.gr


Αρχή περιπετειών και προβλημάτων για την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί το «Νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» που κατατέθηκε προς ψήφιση στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μείζονος πολιτικής σημασίας που αναθεωρεί εκ βάθρων την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. [...]

[...] Η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να διαδραματίσει το ρόλο που έπαιζε η Τουρκία στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, όπως ονειρεύονται πολλοί στρατιωτικοί [...] Κι αυτό  λόγω διαφοράς …μεγεθών. Η σημασία της γειτονικής χώρας ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ στο πολιτικό της πρόσωπο ποτέ δεν κυριαρχούσε η πτέρυγα της άνευ όρων συνεργασίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν ή να δεχτούν ένα πλήρες διαζύγιο με την Τουρκία ακόμη κι αν η τελευταία μετακινείται προς το ρώσικο άξονα. 
Όσοι δε ευελπιστούν ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «αγαπημένο παιδί» της συμμαχίας ενδέχεται να πέσουν πολύ γρήγορα από τα σύννεφα αν μετά από 4 χρόνια, όταν γίνουν πάλι εκλογές στη γειτονική χώρα μια αλλαγή σκυτάλης στην Άγκυρα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. [...] Το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν προέρχεται από την έγνοια του Τραμπ για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. [...]
[...] Πρόκειται για εξελίξεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο, και φέρνουν πιο κοντά τον πόλεμο, με ευθύνη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που επωμίζεται τεράστιες πολιτικές ευθύνες, δεδομένου ότι πρόκειται για αλλαγές ιστορικής σημασίας!
Στον αντίποδα των παραπάνω, η Ελλάδα θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες φιλίας με τη Τουρκία του Ερντογάν, ακόμη και να διερευνήσει κοινά σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, υπό τον αυστηρό όρο να εξαλείψουν χρόνιες εστίες έντασης (πχ ανεπιφύλακτη αναγνώριση μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας) και να κλείσουν την πόρτα στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές του!

read more ...

Αστική πολυκομματική συναίνεση για το τσάκισμα των ΣΣΕ των Ναυτεργατών - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

 

του Αντώνη Νταλακογεώργου από το thepressproject.gr
Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτεργατών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο δεν παραιτείται από την επιχείρηση που έχει εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάσει για την ανοιχτή υπονόμευση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών, αλλά κλιμακώνει τις σχετικές του πρωτοβουλίες.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου επιβάλει στα κόμματα του αστικού τόξου μέσα από κακόγουστα "DEBATE" να δώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στην πολιτική του σημερινού αντιδραστικού - αντεργατικού θεσμικού πλαισίου και παράλληλα να δηλώσουν ότι και μετεκλογικά θα πολιτευτούν πιστά στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας όπως αυτό επιθυμεί και φυσικά στο πλαίσιο της στρατηγικής του για το στραπατσάρισμα των ΣΣΕ και των εργασιακών Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

read more ...

Κατερίνα Μάτσα: Η ανθρωπιστική υποκρισία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών - Κυριακή, 7 Απριλίου 2019συνέντευξη στο toperiodiko.gr 

Πρόληψη είναι να έχει το παιδί ορίζοντα ανοιχτό, να αισθάνεται ότι έχει μέλλον, να μην πνίγεται στην πραγματικότητα και στα «μη»

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για την προοπτική λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. 

 #ToPeriodikoGR επιχειρεί να προσεγγίσει ακροθιγώς το ζήτημα αναδημοσιεύοντας από το Post Modern συνέντευξη της Κατερίνας Μάτσα στον Δημήτρη Καλαντζή. [...]

read more ...

 Ο Έσχατος ξεπεσμός του «αρισ/ρού νεοφιλ/σμού» στο ξεπούλημα («Αποεπένδυση»), των λιγν/κών μονάδων - Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

του Σ.Πράσσου στο pandiera.gr

[...] Αυτό όμως που γίνεται με την προσπάθεια «πώλησης» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο και σαφώς θα το γράψει η ιστορία! Η Ιστορία του «Ξετσίπωτου νεοφιλελεύθερου ξεπεσμού» της ΕΕ αλλά και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να λέγεται και «αριστερή»….

• Όχι μόνο επειδή το τίμημα θα είναι εξευτελιστικό.
• Ούτε γιατί Κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΔΕΗ βγήκαν στο «σεργιάνι» παρακαλώντας Έλληνες και ξένους Βιομήχανους να δώσουν προσφορές για τις μονάδες.
• Όχι μόνο επειδή ΔΕΗ και Κυβέρνηση αυτό-εξευτελίζονται αλλάζοντας τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, για να κάνουν πιο «ελκυστικό το πακέτο πώλησης»….

Αυτό το ξεπούλημα (αποεπένδυση) θα μείνει στην ιστορία επειδή: Και θα δοθεί για ένα δολάριο που κι αυτό θα είναι «τρύπιο» αλλά και επειδή ο λαός (μέσω της ΔΕΗ) θα πληρώνει διαχρονικά στους κατ’ ευφημισμό «επενδυτές», αν έχουν ζημιές κατά τη λειτουργία των μονάδων. Και όχι μόνο αν έχουν ζημιές αλλά και αν δεν έχουν επαρκή κέρδη!!! [...]

read more ...

Η Κούβα τιμά τον Κώστα Κάππο - Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

από το ιστολόγιο του Αλέκου Χαλβατζή

(μετάφραση – αναδημοσίευση από το ισπανικό πρωτότυπο από τη σελίδα στο facebook της Πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, σε {} επεξηγήσεις στη μετάφραση)

«Τελετή αναγνώρισης στη μνήμη ενός σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή.

Αθήνα 30 Μάρτη.

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, επισκέφτηκετην χήρα του σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Κάππου στην οποία παρέδωσε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της φιλίας και αλληλεγγύης ενός τόσο σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή, με την ευκαιρία της εξηκοστής Επετείου της {Κουβανικής} Επανάστασης.

read more ...

Εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες ζητούν από την Κατερίνα Ντούσκα να μην συμμετάσχει στην Eurovision - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

 

Eurovision

από το info-war.gr

Καθώς κλιμακώνεται καθημερινά η προσπάθεια του κράτους του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σαν «πολιτικό όπλο», εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες απευθύνονται στους τραγουδιστές που έχουν δηλώσει συμμετοχή, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Ντούσκα, και τους ζητούν να μην τραγουδήσουν στο Τελ Αβίβ.

read more ...