Παράνομος, γιατί; 10 στοιχεία που αποδομούν τη θεωρία αυτή για τον Νικολάς Μαδούρο

Δημοσιεύθηκε: 28/1/2019


της Πασκουαλίνα Κουρσίο 

μετ. Αλεξία Τάγκα από το telesurtv.net

 

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που έγιναν και οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015, στις οποίες αποδείχτηκε κερδισμένη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Το αναρωτήθηκαν αυτό όσοι δηλώνουν ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας, σφετεριστής και ότι η περίοδος 2019 – 2025 στερείται νομιμότητας; Ή απλά επαναλαμβάνουν αυτό που ακούνε;

Με την άποψη αυτή ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι 12 χώρες που συνήλθαν στη Λίμα. Η δήλωση έχει ως εξής: «… η εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στη Βενεζουέλα στις 20 Μάη 2018 στερείται νομιμότητας γιατί δεν είχε τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παραγόντων της Βενεζουέλας, ούτε την παρουσία των διεθνών ανεξάρτητων παρατηρητών, ούτε τις διεθνείς εγγυήσεις και πρότυπα, απαραίτητα για μια ελεύθερη, δίκαιη και διάφανη διαδικασία.»

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας -αναφερόμαστε στην αντιδημοκρατική- επαναλαμβάνουν ακατάπαυστα και δίχως επιχειρήματα, βέβαια, ότι ο Μαδούρο είναι σφετεριστής.

Σε μια πράξη απελπισίας, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, αναγκαζόμενος να καλέσει προσωπικά στην πορεία της αντιπολίτευσης της 23ης Γενάρη, επέμεινε και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας, σφετεριστής και παράνομος.

Η στρατηγική είναι σαφής. Επαναλαμβάνεις το ψέμα χίλιες φορές για να γίνει πιστευτό.

Ας αποδομήσουμε το ψέμα:

1.     Έγιναν προεδρικές εκλογές. Διεξήχθησαν στις 20 Μάη 2018, δηλαδή, πριν από τις 10 Γενάρη 2019, που σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος λήγει η προεδρική περίοδος 2013 – 2019. Το Σύνταγμα θα παραβιαζόταν αν οι εκλογές διεξαγόντουσαν μετά τις 10 Γενάρη, ή ακόμα χειρότερα, αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

2.     Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζήτησε το πρόωρο των εκλογών. Πραγματοποιήθηκαν τον Μάη και όχι τον Δεκέμβρη, όπως γινόταν παραδοσιακά, γιατί η αντιπολίτευση ζήτησε, στο πλαίσιο του διαλόγου στη Δομινικανή Δημοκρατία, να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018.

3.     Στη Βενεζουέλα η ψηφοφορία είναι δικαίωμα, δεν είναι υποχρέωση. Εκείνοι που ελεύθερα, αν και επηρεασμένοι από ορισμένες αντιδημοκρατικές πολιτικές οργανώσεις που καλούσαν σε αποχή, αποφάσισαν να μην παραστούν στην ψηφοφορία, ήταν δικαίωμά τους, εντελώς όμως παράνομο ως προς την εκλογική διαδικασία, ακόμη περισσότερο όταν αυτό θα σήμαινε την αγνόηση και ασέβεια ως προς τους 9.389.056 που αποφάσισαν να ψηφίσουν και άσκησαν δημοκρατικά το δικαίωμα του εκλέγειν.

4.     Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν 16 πολιτικά κόμματα: (PSUV), (MSV), (Tupamaro), (UPV), (Podemos), (PPT), (ORA), (MPAC), (MEP), (PCV), (AP), (MAS) (Copei) Ελπίδα για την Αλλαγή, (UPP89). Στη Βενεζουέλα δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στις εκλογικές διαδικασίες. Έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Ακριβώς επειδή το σύστημά μας είναι δημοκρατικό. Το γεγονός ότι 3 κόμματα (AD, VP και PJ) αποφάσισαν ελεύθερα να μη συμμετέχουν, δεν απονομιμοποιεί την εκλογική διαδικασία.

5.     Προτάθηκαν 6 υποψήφιοι: ο Νικολάς Μαδούρο, ο Χένρι Φαλκόν, ο Χαβιέρ Μπερτούτσι, ο Ρεινάλντο Κιχάδα, ο Φρανσίσκο Βισκόντι Οσόριο και ο Λουίς Αλεχάνδρο Ράτι (οι δυο τελευταίοι αποφάσισαν να αποσυρθούν).

6.     Ο Μαδούρο κέρδισε έχοντας μεγάλη ευχέρεια, αφού έλαβε το 67,84% με 6.248.864 ψήφους· ακολουθούν ο Φάλκον με 1.927.958 ψήφους και το 20,93%, ο Χαβιέρ Μπερτούτσι με 1.015.895 ψήφους και το 10,82%, και ο Ρεινάλντο Κιχάδα με 36.246 ψήφους και το 0,39% του συνόλου. Η διαφορά μεταξύ Μαδούρο και Φαλκόν ήταν 46,91 ποσοστιαίες μονάδες.

7.     Περίπου 150 άτομα συνόδευσαν την εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων 14 εκλογικών επιτροπών από 8 χώρες, 2 τεχνικών εκλογικών αποστολών, 18 δημοσιογράφων από διάφορα μέρη του κόσμου, 1 ευρωβουλευτή και 1 τεχνικο-εκλογική αντιπροσωπεία της ρώσικης Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

8.     Οι εκλογές διεξήχθησαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2015, στις οποίες αποδείχτηκε κερδισμένη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Ενός συστήματος που είναι αυτοματοποιημένο και υποβαλλόμενο σε ελέγχους πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τις εκλογές. Συστήματος που εγγυάται τις αρχές του “ένας εκλογέας, μία ψήφος”, καθώς το μηχάνημα ψηφοφορίας ξεκλειδώνει μόνο με το δακτυλικό αποτύπωμα και εγγυάται τη “μυστικότητα της ψήφου”.

9.     Διεξήχθησαν 18 έλεγχοι στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Οι εκπρόσωποι του υποψηφίου Χένρι Φάλκον συμμετείχαν και στις 18 και υπέγραψαν στα πρακτικά αποδεικνύοντας την συμμόρφωσή τους στο εκλογικό σύστημα. Οι έλεγχοι είναι δημόσιοι και μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, το σύστημα μπλοκάρεται και ο μοναδικός τρόπος απόκτησης πρόσβασης εκ νέου είναι με την ταυτόχρονη εισαγωγή των μυστικών κωδικών που έχει κάθε πολιτικός οργανισμός.

10.  Κανένας από τους υποψηφίους που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για απάτη, δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή συγκεκριμένη καταγγελία απάτης.

Οι προεδρικές εκλογές της 20ης Μάη 2018 ήταν ελεύθερες, διαφανείς, αξιόπιστες, ασφαλείς και εφαρμοσμένες στο Σύνταγμα και στους νόμους παρόλο το αντιδημοκρατικό κάλεσμα για αποχή από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Άλλοι είναι αυτοί που αποσκοπούν να σφετεριστούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα του υποτιθέμενου κενού εξουσίας, σχήμα που δεν αναφέρεται στο Σύνταγμά μας και στην ίδρυση της “κυβέρνησης μετάβασης”, σχήμα που δεν προβλέπεται καν στην Μάγκνα Κάρτα. Και σαν να μην ήταν αρκετό, σκοπεύουν να ασκήσουν εξουσία έξω από τα σύνορά μας, παραβιάζοντας το άρθρο 18 του Συντάγματος που καθιερώνει το Καράκας ως έδρα των δημοσίων εξουσιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, άλλοι είναι οι σφετεριστές, οι παράνομοι και οι αντιδημοκρατικοί.

Είναι παράνομο και αποτελεί απόπειρα σφετερισμού το γεγονός ότι ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης αποσκοπούν να διατηρηθούν με τη στήριξη ξένων παραγόντων προερχόμενων από ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις για να ασκήσουν μια εξουσία που δεν τους τη δίνει ούτε το Σύνταγμα, ούτε ο λαός.

Ας επαναλάβουμε αυτές τις αλήθειες χίλιες φορές.


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Προς νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: «Χρήσιμος ηλίθιος η Ελλάδα» - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019Δημήτρης Καλτσώνης και Δημήτρης Πατέλης στον Λάμπρο Ζάχαρη για το Sputnik


Τι σηματοδοτεί μια πιθανή σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας στον αμυντικό τομέα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα σενάρια που ακούγονται και οι αντιδράσεις στα προβλεπόμενα.

read more ...

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα – Γιατί έρχεται ο Πομπέο στην Αθήνα - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα – Γιατί έρχεται ο Πομπέο στην Αθήνα | in.gr


του Παναγιώτη Σωτήρη στο in.gr


[...] Σήμερα, όμως, είμαστε σε μια νέα φάση, που από πολλούς έχει περιγραφεί ως «Νέος Ψυχρός Πόλεμος», που εκφράζεται και στη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία – και σε ένα διαφορετικό επίπεδο και με την Κίνα.

Σε αυτό το φόντο η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία επικεντρώνεται στους όρους με τους οποίους θα διατηρηθεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η αμερικανική παρουσία στη βάση της Σούδας, που έχει εξελιχθεί σε συνολικό κρίσιμο κόμβο για την αμερικανική αεροναυτική παρουσία σε μία ευρύτερη περιοχή, για την παγίωση και επέκταση της χρήσης της Λάρισας ως μίας βάσης για τα αμερικανικά μη επανανδρωμένα αεροσκάφη, η χρήση των οποίων ολοένα και αναβαθμίζεται, για την χρήση από τις ΗΠΑ και των εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο, αλλά και για την χρήση από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας και της στρατηγικής του θέσης. [...]

read more ...

Προς ελλ. κυβέρνηση: Μην τολμήσετε να αναγνωρίσετε εκπρόσωπο του Γουαϊδό - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Todos Somos Venezuela GR

[...] Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα" καταδικάζει τους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους αποτυχημένους επιγόνους του Μπατίστα και του Πινοσέτ και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Υποχρέωση κάθε φίλου της μπολιβαριανής επανάστασης, μα και κάθε ανθρώπου που παλεύει για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών από τον
ιμπεριαλισμό, είναι να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που τολμήσει να κάνει πράξη την παραπάνω απόφαση.

Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα
20.8.2019 

read more ...

Ανανέωση κι επέκταση της «Συμφωνίας για τις βάσεις» των ΗΠΑ επιδιώκει η κυβέρνηση - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019