Η έκθεση του ΣτέΙτ Ντιπάρτμεντ, οι διεθνείς σχέσεις και τα ελληνικά κόμματα

Δημοσιεύθηκε: 1/2/2019


του Βασίλη Λιόση


Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ[1] που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και που αφορά τις εκτιμήσεις του αμερικανικού παράγοντα για την Ελλάδα, είναι ένα κείμενο σαφές, ειλικρινές και εύγλωττο. Τόσο σαφές που σαφέστερο δεν γίνεται. Τόσο εύγλωττο που τείνει να καταστήσει τα όποια σχόλια περιττά. Εν πάση περιπτώσει, ο πειρασμός είναι μεγάλος και θα επιχειρήσουμε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις επί της έκθεσης.


Οι ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται σε μία δυσχερέστερη θέση σε σχέση με πρότερες εποχές. Το πρόβλημά τους ακούει κυρίως στο όνομα Κίνα κι εν συνεχεία στο όνομα Ρωσία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Τουρκία και Συρία, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.

 

 • Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η αύξηση του ΑΕΠ της, η τεράστια εσωτερική της αγορά, η βιομηχανική της ανάπτυξη και παρά το γεγονός ότι πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται αρκετά προβλήματα, καθιστούν την Κίνα το νούμερο ένα ανταγωνιστή για τις ΗΠΑ.
 • Η Γερμανία παίζει το δικό της ηγεμονικό παιχνίδι στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
 • Η Ρωσία διαθέτει δύναμη σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς: ενέργεια και στρατιωτικοί εξοπλισμοί.
 • Η πρόσφατη αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που έχει γίνει με την ευλογία των ΗΠΑ, δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν θα ησυχάσουν αν δεν διαπράξουν ένα επιτυχές πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.
 • Η άλλοτε στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, Τουρκία, έχει αποκτήσει τον δικό της αυτόνομο ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή γύρω από την επικράτειά της και η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ είναι δεδομένη, παρά τις κατά καιρούς προσεγγίσεις και αντιφάσεις.
 • Όσον αφορά τη Συρία, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό πως οι ΗΠΑ υπέστησαν ήττα μετά από πολυετή σκληρό πόλεμο. Πιθανώς η ήττα τους να είναι η πιο σημαντική μετά από την αμερικανική ήττα στο Βιετνάμ.

*  *  *  *


Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν και έχουν την κυριαρχία στον στρατιωτικό τομέα, ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών παγκόσμια γίνονται με το δολάριο και εξακολουθούν να είναι με διαφορά η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα προτεκτοράτα, καθώς και η χώρα που με τη μεγαλύτερη άνεση μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας άλλης. Επιπροσθέτως, η κριτική που συχνά ασκείται στον Τραμπ είναι εντελώς επιφανειακή (ο Τραμπ είναι σεξιστής, γραφικός και ημίτρελος). Ο Τραμπ εκφράζει με επιθετικό τρόπο τα συμφέροντα μεγάλων τμημάτων του αμερικανικού κεφαλαίου. Ενός κεφαλαίου που κατανοεί πολύ καλά τρία στοιχεία: το ένα είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στα χρηματιστηριακά προϊόντα αλλά στην παραγωγή και στη βαριά βιομηχανία. Το άλλο είναι ο άμεσα ορατός κίνδυνος να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της ανοδικής πορείας της Κίνας. Το τρίτο είναι η ανάγκη να διαμοιραστούν τα έξοδα των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στους συμμετέχοντες και να μην πέφτει το κύριο βάρος στις ΗΠΑ.


Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η χάραξη μιας πολιτικής που δεν αφορά στενά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί μία πρόταση/κατεύθυνση/επιταγή του αμερικανικού παράγοντα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και τις ευρύτερες αμερικανικές επιδιώξεις.


Περιληπτικά, και αποκωδικοποιώντας τις αμερικανικές επιδιώξεις, η έκθεση κάνει τις εξής διαπιστώσεις (αν σε κάποιον φαίνονται υπερβολικές οι εκτιμήσεις μας δεν έχει παρά να διαβάσει την ίδια την έκθεση):

 

 • Λόγω των διενέξεων με την Τουρκία προτιμάμε σε αυτή τη φάση ως στενό σύμμαχο την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα κάνει όλες τις βρομοδουλειές για λογαριασμό μας στην ευρύτερη περιοχή.
 • Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι ένα δικό μας προτεκτοράτο σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό.
 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί άριστα τις επιδιώξεις μας.
 • Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για τα ποσά που ξοδεύει σε στρατιωτικές δαπάνες. Πρόκειται για έναν άριστο μαθητή, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο τομέα.
 • Όσον αφορά το Μακεδονικό, η παρούσα εξέλιξη εξυπηρετεί τη λύση που εμείς (οι ΗΠΑ) θέλουμε: να υπάρξει, δηλαδή, αντίρροπη κίνηση στην προσπάθεια διείσδυσης στα Δυτικά Βαλκάνια από την πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας.
 • Η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα θα παρεμβαίνει σε κάθε ευκαιρία, με κάθε τρόπο, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα.

*  *  *  *


Η έκθεση έχει ασφαλώς αποδέκτες τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, άμεσα ή έμμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε μία θαυμάσια επιλογή για τις ΗΠΑ. Άλλωστε η Έκθεση διαπιστώνει πως ο αντιαμερικανισμός έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν προσαρμόστηκαν, δεν έδειξαν ευελιξία και πραγματισμό και όλα αυτά για έναν απλό λόγο: ήταν ήδη προσαρμοσμένοι ακόμη και πριν να ανέλθουν στην εξουσία. Ο Τσίπρας πολύ έγκαιρα και πριν να γίνει πρωθυπουργός φρόντισε να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και το ίδρυμα Brookings που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψης της αμερικανικής ελίτ. Στην επίσκεψή του αυτή φρόντισε να εξωραΐσει την αμερικανική πολιτική (λαϊκά αυτό λέγεται γλείψιμο). Φρόντισε ακόμη πολύ έγκαιρα να διορθώσει τα περί διαβολικού Τραμπ και αυτογελοιοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα στην οποία μίλαγε ελληνικά με αμερικανική προφορά (τα σχετικά βίντεο είναι διαθέσιμα στο youtube). Επίσης, να μην ξεχνάμε το θλιβερό θέαμα κατά το οποίο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χόρευε με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ υπό τους ήχους του «We are the world» και ως ο πιο πρόθυμος καλούσε όλους τους υπουργούς εξωτερικών να συμμετέχουν στο χορό.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις πιο φιλονατοϊκές κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση, αν όχι η πιο φιλονατοϊκή. Ο Τσίπρας κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεν άφησε κανένα περιθώριο αυταπατών: Υποσχέθηκε κάποια δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των F-16, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η βάση της Σούδας θα εξακολουθήσει να είναι ορμητήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη αναβάθμισής της! Εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ, υπερβαίνοντας κάθε δήλωση υποταγής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν υπήρξαν απλώς διακηρύξεις, αλλά χειροπιαστά αποτελέσματα: το Νεώριο της Σύρου χαρίζεται στους Αμερικανούς και μάλιστα με απώτερο σκοπό τη σύνδεσή του με τις νατοϊκές ανάγκες. Επίσης, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κάρπαθος μπαίνουν ή θα μπουν στη διαδικασία εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων. Όλη η Ελλάδα από άκρο σε άκρο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο. Οι Αμερικανοί δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά από όλα αυτά μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση της Σίας Αναγνωστοπούλου με βάση την οποία η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντιιμπεριαλιστική!


Η ΝΔ με φόντο όλα αυτά έχει ένα σοβαρό πρόβλημα και μία αντίφαση. Από τη μία πρόκειται για το παραδοσιακά πιο φιλοαμερικανικό κόμμα. Για το κόμμα που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως «ανήκουμε στη Δύση». Από την άλλη ψαρεύοντας σε θολά νερά και προς άγρα ψήφων παίζει το παιχνίδι του εθνικισμού (αν και πρέπει να πούμε πως δεν πρόκειται μόνο για μικροπολιτική, αλλά και για στρατηγική επιλογή). Έτσι, ενώ πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι Αμερικανοί από τη στάση της, στη ΝΔ αναγκάζονται να ασκήσουν κριτική σε μία πολιτική που είναι φιλοαμερικανική. Βέβαια, μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να μην δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα και προβληματισμούς στις ΗΠΑ αφού γνωρίζουν τρία πράγματα: πρώτο, στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού επιτρέπονται κάποιες διαφοροποιήσεις, δεύτερο, οι Αμερικανοί ξέρουν πως σε ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, δηλαδή σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές επιλογές, τρίτο, η ΝΔ μιλώντας για το Μακεδονικό ουδέποτε άγγιξε την ουσία του ζητήματος, δηλαδή ουδέποτε μίλησε για τον ρόλο των ΗΠΑ…


Όσον αφορά το ΚΚΕ εδώ ταιριάζει η φράση «δεν τους πιάνεις πουθενά». Αφού η ηγεσία του έκανε μία στροφή 180ο στο ζήτημα της κλασικής του θεώρησης περί εξαρτημένης Ελλάδας και αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ιμπεριαλιστική, τώρα οι αντιαμερικανικές κορώνες «δίνουν και παίρνουν». Με άλλα λόγια το ΚΚΕ παραβιάζει τις αποφάσεις και θεωρήσεις του που όμως είχαν γίνει μέσω φραξιονιστικών μεθόδων. Δηλαδή παραβίαση στην παραβίαση. Παράλληλα, φλερτάρει με εθνικιστικές απόψεις, όταν δεν αναγνωρίζει τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, και μιλάει για κατασκευή του μακεδονικού έθνους από το καθεστώς Τίτο, δηλαδή χρησιμοποιεί την επιχειρηματολογία των πιο συντηρητικών κύκλων.


*  *  *  *


Ένα είναι σίγουρο. Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν από τις δαγκάνες τους την Ελλάδα. Θα την εντάξουν στους σχεδιασμούς τους με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο. Η Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της βάσης της Σούδας και άλλων διευκολύνσεων θα είναι υπεύθυνη  για το θάνατο αθώων ανθρώπων, για ακόμη άλλη μια φορά. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα εξυπηρετεί αλλότρια σχεδία. Ο αντιαμερικανισμός, ο αντιιμπεριαλισμός, η ανάπτυξη ενός φιλειρηνικού κινήματος, πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα των πιο ανήσυχων ανθρώπων και συλλογικοτήτων.

 

 [1] https://www.imerodromos.gr/ekthesi-steit-dipartment-gia-tin-ellada-sok-aristeris-kataischynis-kai-amerikanofrosynis/

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα. 

Πρόγραμμα διαλέξεων 2019

(19:00, αιθ. Γ5, Πάντειο Παν/μιο)Διαβάστε Περισσότερα »
Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ - Τρίτη, 16 Απριλίου 2019


Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ, του Λεωνίδα Βατικιώτη


του Λ. Βατικιώτη από το kommon.gr


Αρχή περιπετειών και προβλημάτων για την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί το «Νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» που κατατέθηκε προς ψήφιση στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μείζονος πολιτικής σημασίας που αναθεωρεί εκ βάθρων την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. [...]

[...] Η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να διαδραματίσει το ρόλο που έπαιζε η Τουρκία στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, όπως ονειρεύονται πολλοί στρατιωτικοί [...] Κι αυτό  λόγω διαφοράς …μεγεθών. Η σημασία της γειτονικής χώρας ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ στο πολιτικό της πρόσωπο ποτέ δεν κυριαρχούσε η πτέρυγα της άνευ όρων συνεργασίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν ή να δεχτούν ένα πλήρες διαζύγιο με την Τουρκία ακόμη κι αν η τελευταία μετακινείται προς το ρώσικο άξονα. 
Όσοι δε ευελπιστούν ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «αγαπημένο παιδί» της συμμαχίας ενδέχεται να πέσουν πολύ γρήγορα από τα σύννεφα αν μετά από 4 χρόνια, όταν γίνουν πάλι εκλογές στη γειτονική χώρα μια αλλαγή σκυτάλης στην Άγκυρα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. [...] Το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν προέρχεται από την έγνοια του Τραμπ για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. [...]
[...] Πρόκειται για εξελίξεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο, και φέρνουν πιο κοντά τον πόλεμο, με ευθύνη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που επωμίζεται τεράστιες πολιτικές ευθύνες, δεδομένου ότι πρόκειται για αλλαγές ιστορικής σημασίας!
Στον αντίποδα των παραπάνω, η Ελλάδα θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες φιλίας με τη Τουρκία του Ερντογάν, ακόμη και να διερευνήσει κοινά σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, υπό τον αυστηρό όρο να εξαλείψουν χρόνιες εστίες έντασης (πχ ανεπιφύλακτη αναγνώριση μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας) και να κλείσουν την πόρτα στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές του!

read more ...

Αστική πολυκομματική συναίνεση για το τσάκισμα των ΣΣΕ των Ναυτεργατών - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

 

του Αντώνη Νταλακογεώργου από το thepressproject.gr
Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτεργατών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο δεν παραιτείται από την επιχείρηση που έχει εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάσει για την ανοιχτή υπονόμευση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών, αλλά κλιμακώνει τις σχετικές του πρωτοβουλίες.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου επιβάλει στα κόμματα του αστικού τόξου μέσα από κακόγουστα "DEBATE" να δώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στην πολιτική του σημερινού αντιδραστικού - αντεργατικού θεσμικού πλαισίου και παράλληλα να δηλώσουν ότι και μετεκλογικά θα πολιτευτούν πιστά στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας όπως αυτό επιθυμεί και φυσικά στο πλαίσιο της στρατηγικής του για το στραπατσάρισμα των ΣΣΕ και των εργασιακών Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

read more ...

Κατερίνα Μάτσα: Η ανθρωπιστική υποκρισία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών - Κυριακή, 7 Απριλίου 2019συνέντευξη στο toperiodiko.gr 

Πρόληψη είναι να έχει το παιδί ορίζοντα ανοιχτό, να αισθάνεται ότι έχει μέλλον, να μην πνίγεται στην πραγματικότητα και στα «μη»

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για την προοπτική λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. 

 #ToPeriodikoGR επιχειρεί να προσεγγίσει ακροθιγώς το ζήτημα αναδημοσιεύοντας από το Post Modern συνέντευξη της Κατερίνας Μάτσα στον Δημήτρη Καλαντζή. [...]

read more ...

 Ο Έσχατος ξεπεσμός του «αρισ/ρού νεοφιλ/σμού» στο ξεπούλημα («Αποεπένδυση»), των λιγν/κών μονάδων - Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

του Σ.Πράσσου στο pandiera.gr

[...] Αυτό όμως που γίνεται με την προσπάθεια «πώλησης» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο και σαφώς θα το γράψει η ιστορία! Η Ιστορία του «Ξετσίπωτου νεοφιλελεύθερου ξεπεσμού» της ΕΕ αλλά και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να λέγεται και «αριστερή»….

• Όχι μόνο επειδή το τίμημα θα είναι εξευτελιστικό.
• Ούτε γιατί Κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΔΕΗ βγήκαν στο «σεργιάνι» παρακαλώντας Έλληνες και ξένους Βιομήχανους να δώσουν προσφορές για τις μονάδες.
• Όχι μόνο επειδή ΔΕΗ και Κυβέρνηση αυτό-εξευτελίζονται αλλάζοντας τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, για να κάνουν πιο «ελκυστικό το πακέτο πώλησης»….

Αυτό το ξεπούλημα (αποεπένδυση) θα μείνει στην ιστορία επειδή: Και θα δοθεί για ένα δολάριο που κι αυτό θα είναι «τρύπιο» αλλά και επειδή ο λαός (μέσω της ΔΕΗ) θα πληρώνει διαχρονικά στους κατ’ ευφημισμό «επενδυτές», αν έχουν ζημιές κατά τη λειτουργία των μονάδων. Και όχι μόνο αν έχουν ζημιές αλλά και αν δεν έχουν επαρκή κέρδη!!! [...]

read more ...

Η Κούβα τιμά τον Κώστα Κάππο - Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

από το ιστολόγιο του Αλέκου Χαλβατζή

(μετάφραση – αναδημοσίευση από το ισπανικό πρωτότυπο από τη σελίδα στο facebook της Πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, σε {} επεξηγήσεις στη μετάφραση)

«Τελετή αναγνώρισης στη μνήμη ενός σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή.

Αθήνα 30 Μάρτη.

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, επισκέφτηκετην χήρα του σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Κάππου στην οποία παρέδωσε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της φιλίας και αλληλεγγύης ενός τόσο σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή, με την ευκαιρία της εξηκοστής Επετείου της {Κουβανικής} Επανάστασης.

read more ...

Εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες ζητούν από την Κατερίνα Ντούσκα να μην συμμετάσχει στην Eurovision - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

 

Eurovision

από το info-war.gr

Καθώς κλιμακώνεται καθημερινά η προσπάθεια του κράτους του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σαν «πολιτικό όπλο», εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες απευθύνονται στους τραγουδιστές που έχουν δηλώσει συμμετοχή, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Ντούσκα, και τους ζητούν να μην τραγουδήσουν στο Τελ Αβίβ.

read more ...