Ομιλία του Δημήτρη Καλτσώνη στην Εκδήλωση Συντονισμού κομμουνιστικών δυνάμεων, 1/2/2019

Δημοσιεύθηκε: 2/2/2019
του Δημήτρη Καλτσώνη


Φέρνει κάτι καινούργιο η πρωτοβουλία αυτή; Φέρνει κάτι καινούργιο η αποψινή μας συνάντηση; Τι μας οδήγησε μέχρι εδώ; Πολλά είναι αυτά που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Ένα από τα σημαντικότερα, αυτό το πραγματικά καινούργιο, αυτό που μας διαφοροποιεί ίσως από πολλές άλλες ανάλογες, αξιόλογες πρωτοβουλίες του παρελθόντος είναι ότι ερχόμαστε για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε.

            Δεν πρεσβεύουμε ότι εμείς φέρνουμε το φως το αληθινό, την απόλυτη αλήθεια, σε βάρος άλλων που δήθεν δεν την κατέχουν.  Μα θα μου πείτε δεν υπάρχουν δυνάμεις που με τον ένα ή άλλο τρόπο αντιστέκονται στις μνημονιακές πολιτικές αυτής ή των προηγούμενων κυβερνήσεων; Και βέβαια υπάρχουν. Δεν υποτιμάμε τη συμβολή του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οποιουδήποτε. Ο καθένας έχει τη δική του πορεία, τη δική του συμβολή στις λαϊκές αντιστάσεις και στους αγώνες, την οποία και σεβόμαστε. Όμως είναι παράλληλα φανερό ότι η απάντηση που αρθρώνουν δεν είναι επαρκής. Δεν είναι απάντηση που μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει στην ανατροπή της κατάστασης. Ταλανίζουν η άρνηση συζήτησης και συμμαχιών, ο σεχταρισμός και ο ηγεμονισμός, η υπερεπαναστατική ρητορεία, η δήθεν επαναστατική καθαρότητα και η άρνηση υποστήριξης μεταβατικών στόχων που θα οδηγήσουν στην επαναστατική αλλαγή αλλά και η πολιτική ατολμία.

            Εκείνο που προσπαθούμε να φέρουμε είναι μια ενωτική απάντηση στη διέξοδο από την κρίση. Γιατί μόνο με την ενότητα μπορεί να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Γιατί μόνο με την ενότητα μπορούμε να χαράξουμε ένα αληθινά ριζοσπαστικό, επαναστατικό πρόγραμμα διεξόδου. Μόνο με την ενότητα θα μπορέσουμε να συνεγείρουμε. Μόνο με την ενότητα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αύριο και μεθαύριο την ισχυρή πίεση που θα ασκήσει ντόπια και ξένη ολιγαρχία. Μόνο με την ενότητα μπορούμε να συνενώσουμε, να πάρουμε κουράγιο, να βγούμε από την απογοήτευση ή τη ρουτίνα.

            Για το λόγο αυτό θα επιδιώξουμε να υπερβούμε τον κατακερματισμό. Θα επιδιώξουμε να υπερβούμε το πνεύμα των στενών ομίλων ή την ιδιοκτησιακή γραφειοκρατική λογική για το μαζικό κίνημα.

            Κατανοούμε ότι πρέπει να εργαστούμε σε τρία επίπεδα, ταυτόχρονα, παράλληλα, με διαλεκτικό τρόπο δεμένα. Το πρώτο είναι να συμβάλλουμε κι εμείς, με το μικρό μας λιθαράκι στους καθημερινούς διεκδικητικούς αγώνες, των εργατοϋπαλλήλων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φοιτητών, της νεολαίας, των επιστημόνων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των αγροτών. Με πνεύμα οξύ, μαχητικό αλλά πάντοτε, σταθερά ενωτικό: σε κάθε σωματείο, σε κάθε επιστημονική ένωση, σε κάθε σύλλογο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, παντού.

            Το δεύτερο επίπεδο στο οποίο θα ξετυλιχθεί η προσπάθειά μας είναι η συσπείρωση αγωνιστών, δυνάμεων σε μια αντιιμπεριαλιστική προσπάθεια, για να συνενώσουμε σε πρώτη φάση τα διάφορα ρυάκια και να συγκροτηθεί ένα πλατύ ποτάμι κι αργότερα ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που θα έχει στόχο:

1. την απελευθέρωση – αποδέσμευση από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ,

2. την εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας,

3. τη ριζική αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων,

4. το ριζικό, εκ βάθρων εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Ένα τέτοιο μέτωπο έχει ανάγκη ο λαός, μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές και τομές.

            Σε ότι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που προαναφέρθηκαν, απλώνουμε χέρι συνεργασίας. Επιδιώκουμε τις συγκλίσεις, τις συμπορεύσεις, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα διάφορα διεκδικητικά κινήματα. Απλώνουμε χέρι συνεννόησης γύρω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει -ξαναλέω- ως βασικούς άξονες: την απελευθέρωση – αποδέσμευση από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, τη ριζική αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, το ριζικό, εκ βάθρων εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Θα προσκαλούμε στη συμπόρευση, με ειλικρίνεια, με συναγωνιστική διάθεση, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Κι ο καθένας, στο κάτω κάτω αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

            Και έρχομαι τώρα στο τρίτο επίπεδο. Γνωρίζουμε, όχι μόνο από τη θεωρία αλλά και από τη μελέτη της εμπειρίας των επαναστάσεων του 20ού αιώνα ότι το μέτωπο αυτό, για να είναι σταθερό, για να ανοίγει δρόμους, χρειάζεται εντός του μια δύναμη πρωτοποριακή, στην πράξη και στη θεωρία, μια δύναμη επαναστατική που θα τραβά μπροστά, θα προτείνει και θα πείθει για ριζοσπαστικές λύσεις. Χρειάζεται δηλαδή ένα επαναστατικό κόμμα. Θέλουμε ένα σύγχρονο επαναστατικό κόμμα βασισμένο στην εργατική τάξη, βασισμένο στην επιστημονική θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού, με ενιαία και αποτελεσματική δράση.

            Ονειρευόμαστε ένα επαναστατικό κόμμα που θα εμπνέεται από τις επαναστατικές  δημοκρατικές αρχές της Παρισινής Κομμούνας: αιρετότητα όλων των στελεχών, ανακλητότητα ανά πάσα στιγμή, εναλλαγή τους ώστε να μην δημιουργούνται “αυθεντίες” και “αναντικατάστατοι”, έλεγχος από τα κάτω, κατάργηση κάθε είδους προνομίων των κομματικών, πολιτικών, κρατικών στελεχών. Ξέρουμε ότι η εφαρμογή τους είναι ζήτημα διαρκούς επαγρύπνησης και πάλης. Είναι όμως αναγκαία αν θέλουμε να αποφύγουμε φαινόμενα γραφειοκρατικού εκφυλισμού που παρουσιάστηκαν σε κόμματα και επαναστάσεις στο παρελθόν και στο παρόν, τόσο στο σοσιαλισμό όσο και στον καπιταλισμό. Αυτό το δρόμο, το δύσκολο θέλουμε να επιλέξουμε, όχι τη λογική της ανάθεσης στις όποιες παραλλαγές της.

            Θα αγωνιστούμε για ένα επαναστατικό κόμμα και ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και θα προχωράμε αφουγκραζόμενοι το λαϊκό προβληματισμό, τις λαϊκές ανησυχίες, αποδιώχνοντας τις σειρήνες λογικών πεφωτισμένης δεσποτείας που τόσο ταλαιπώρησαν στο παρελθόν. Να κυβερνάμε υπακούοντας το λαό, όπως έχει πει ο subcomandante Marcos. Με επιστημονική συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και με γλώσσα λαϊκή, αληθινή.

            Θα πρέπει να δημιουργήσουμε βήμα το βήμα όλες τις αναγκαίες συνθήκες και οργανωτικές υποδομές για να υποδεχτούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που αναμένουν. Και δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να περιμένουν για πολύ ακόμη. Για όλα αυτά θα χρειαστεί υπομονή, σύνεση και επιμονή. Και αν μας τελειώσει, η υπομονή, σύνεση κι η επιμονή θα βρούμε κι άλλη, κι άλλη, κι άλλη.

            Επειδή η εποχή μας είναι σκοτεινή, θα ήθελα να θυμίσω ότι η ανθρωπότητα προχωρά. Βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να προχωρά. Η ιστορία έχει καταδείξει τι ακαταμάχητη δύναμη μπορούν να αποτελέσουν οι επαναστατικές ιδέες, οι επαναστατικές ηθικές αξίες. Όπως είχε πει ο Φιδέλ Κάστρο, σε ομιλία του στο Καράκας το 1999, “αυτοί (ενν. oι ιμπεριαλιστές) ανακάλυψαν όπλα πολύ έξυπνα, αλλά οι επαναστάτες ανακαλύψαμε ένα όπλο ισχυρό, πολύ πιο ισχυρό: τον άνθρωπο που σκέφτεται και αισθάνεται!”.


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα. 

Πρόγραμμα διαλέξεων 2019

(19:00, αιθ. Γ5, Πάντειο Παν/μιο)Διαβάστε Περισσότερα »
Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ - Τρίτη, 16 Απριλίου 2019


Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ, του Λεωνίδα Βατικιώτη


του Λ. Βατικιώτη από το kommon.gr


Αρχή περιπετειών και προβλημάτων για την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί το «Νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» που κατατέθηκε προς ψήφιση στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μείζονος πολιτικής σημασίας που αναθεωρεί εκ βάθρων την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. [...]

[...] Η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να διαδραματίσει το ρόλο που έπαιζε η Τουρκία στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, όπως ονειρεύονται πολλοί στρατιωτικοί [...] Κι αυτό  λόγω διαφοράς …μεγεθών. Η σημασία της γειτονικής χώρας ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ στο πολιτικό της πρόσωπο ποτέ δεν κυριαρχούσε η πτέρυγα της άνευ όρων συνεργασίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν ή να δεχτούν ένα πλήρες διαζύγιο με την Τουρκία ακόμη κι αν η τελευταία μετακινείται προς το ρώσικο άξονα. 
Όσοι δε ευελπιστούν ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «αγαπημένο παιδί» της συμμαχίας ενδέχεται να πέσουν πολύ γρήγορα από τα σύννεφα αν μετά από 4 χρόνια, όταν γίνουν πάλι εκλογές στη γειτονική χώρα μια αλλαγή σκυτάλης στην Άγκυρα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. [...] Το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν προέρχεται από την έγνοια του Τραμπ για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. [...]
[...] Πρόκειται για εξελίξεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο, και φέρνουν πιο κοντά τον πόλεμο, με ευθύνη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που επωμίζεται τεράστιες πολιτικές ευθύνες, δεδομένου ότι πρόκειται για αλλαγές ιστορικής σημασίας!
Στον αντίποδα των παραπάνω, η Ελλάδα θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες φιλίας με τη Τουρκία του Ερντογάν, ακόμη και να διερευνήσει κοινά σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, υπό τον αυστηρό όρο να εξαλείψουν χρόνιες εστίες έντασης (πχ ανεπιφύλακτη αναγνώριση μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας) και να κλείσουν την πόρτα στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές του!

read more ...

Αστική πολυκομματική συναίνεση για το τσάκισμα των ΣΣΕ των Ναυτεργατών - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

 

του Αντώνη Νταλακογεώργου από το thepressproject.gr
Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτεργατών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο δεν παραιτείται από την επιχείρηση που έχει εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάσει για την ανοιχτή υπονόμευση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών, αλλά κλιμακώνει τις σχετικές του πρωτοβουλίες.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου επιβάλει στα κόμματα του αστικού τόξου μέσα από κακόγουστα "DEBATE" να δώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στην πολιτική του σημερινού αντιδραστικού - αντεργατικού θεσμικού πλαισίου και παράλληλα να δηλώσουν ότι και μετεκλογικά θα πολιτευτούν πιστά στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας όπως αυτό επιθυμεί και φυσικά στο πλαίσιο της στρατηγικής του για το στραπατσάρισμα των ΣΣΕ και των εργασιακών Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

read more ...

Κατερίνα Μάτσα: Η ανθρωπιστική υποκρισία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών - Κυριακή, 7 Απριλίου 2019συνέντευξη στο toperiodiko.gr 

Πρόληψη είναι να έχει το παιδί ορίζοντα ανοιχτό, να αισθάνεται ότι έχει μέλλον, να μην πνίγεται στην πραγματικότητα και στα «μη»

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για την προοπτική λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. 

 #ToPeriodikoGR επιχειρεί να προσεγγίσει ακροθιγώς το ζήτημα αναδημοσιεύοντας από το Post Modern συνέντευξη της Κατερίνας Μάτσα στον Δημήτρη Καλαντζή. [...]

read more ...

 Ο Έσχατος ξεπεσμός του «αρισ/ρού νεοφιλ/σμού» στο ξεπούλημα («Αποεπένδυση»), των λιγν/κών μονάδων - Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

του Σ.Πράσσου στο pandiera.gr

[...] Αυτό όμως που γίνεται με την προσπάθεια «πώλησης» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο και σαφώς θα το γράψει η ιστορία! Η Ιστορία του «Ξετσίπωτου νεοφιλελεύθερου ξεπεσμού» της ΕΕ αλλά και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να λέγεται και «αριστερή»….

• Όχι μόνο επειδή το τίμημα θα είναι εξευτελιστικό.
• Ούτε γιατί Κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΔΕΗ βγήκαν στο «σεργιάνι» παρακαλώντας Έλληνες και ξένους Βιομήχανους να δώσουν προσφορές για τις μονάδες.
• Όχι μόνο επειδή ΔΕΗ και Κυβέρνηση αυτό-εξευτελίζονται αλλάζοντας τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, για να κάνουν πιο «ελκυστικό το πακέτο πώλησης»….

Αυτό το ξεπούλημα (αποεπένδυση) θα μείνει στην ιστορία επειδή: Και θα δοθεί για ένα δολάριο που κι αυτό θα είναι «τρύπιο» αλλά και επειδή ο λαός (μέσω της ΔΕΗ) θα πληρώνει διαχρονικά στους κατ’ ευφημισμό «επενδυτές», αν έχουν ζημιές κατά τη λειτουργία των μονάδων. Και όχι μόνο αν έχουν ζημιές αλλά και αν δεν έχουν επαρκή κέρδη!!! [...]

read more ...

Η Κούβα τιμά τον Κώστα Κάππο - Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

από το ιστολόγιο του Αλέκου Χαλβατζή

(μετάφραση – αναδημοσίευση από το ισπανικό πρωτότυπο από τη σελίδα στο facebook της Πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, σε {} επεξηγήσεις στη μετάφραση)

«Τελετή αναγνώρισης στη μνήμη ενός σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή.

Αθήνα 30 Μάρτη.

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, επισκέφτηκετην χήρα του σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Κάππου στην οποία παρέδωσε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της φιλίας και αλληλεγγύης ενός τόσο σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή, με την ευκαιρία της εξηκοστής Επετείου της {Κουβανικής} Επανάστασης.

read more ...

Εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες ζητούν από την Κατερίνα Ντούσκα να μην συμμετάσχει στην Eurovision - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

 

Eurovision

από το info-war.gr

Καθώς κλιμακώνεται καθημερινά η προσπάθεια του κράτους του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σαν «πολιτικό όπλο», εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες απευθύνονται στους τραγουδιστές που έχουν δηλώσει συμμετοχή, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Ντούσκα, και τους ζητούν να μην τραγουδήσουν στο Τελ Αβίβ.

read more ...