Κινηματογράφος «Ιλιον» – Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα, 7/2/2019

Δημοσιεύθηκε: 10/2/2019


από το ιστολόγιο του Αλέκου Χαλβατζή, alekosch.wordpress.com
ΑΝΟΙΓΜΑ
εκ μέρους των διοργανωτών


Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Σας καλωσορίζω για λογαριασμό των διοργανωτών της αποψινής εκδήλωσης ενημέρωσης και αλληλεγγύης, δηλαδή για λογαριασμό:
• της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα – Είμαστε όλοι Βενεζουέλα – Τodos somos Venezuela
• του Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού – ΠΑΚΣ
• του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα
• και του δικτύου bloggers La RED Solid@ria Griega

Η σημερινή εκδήλωση κρίθηκε απαραίτητη, ως βήμα στην αντιπαράθεση μας με την εκστρατεία διαστρέβλωσης, ψεύδους και κατασυκοφάντησης που κλιμακώνεται, ποσοτικά και ποιοτικά, ενάντια στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, στον αγωνιζόμενο λαό της και στη νόμιμη κυβέρνηση του με Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.Η Μπολιβαριανή διαδικασία εξελίσσεται εδώ και 20 χρόνια στη Βενεζουέλα και –παρά τις αντιφάσεις και τα προβλήματα– έχει σε μεγάλο βαθμό μεταμορφώσει την πραγματικότητα για το βενεζολάνικο λαό. Οι φίλοι αυτού του εγχειρήματος και στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε αρκετοί, αλλά μέχρι τώρα ήμασταν σκόρπιοι. Με την όξυνση τα τελευταία χρόνια των επιθέσεων της βενεζολάνικης πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού –πρώτα από όλα των ΗΠΑ αλλά και του Ευρωενωσιακού– καταφέραμε να σχηματίσουμε πριν περίπου 15 μήνες την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα ο οποίος και από νωρίτερα είχε κινητοποιηθεί αρκετές φορές και για ζητήματα της Βενεζουέλας. Αντίστοιχα συνεργασία υπάρχει και με το Red Solid@ria Griega, το ελληνικό δίκτυο bloggers αλληλεγγύης με την Κούβα που έτσι και αλλιώς αγκαλιάζει και ευρύτερα θέματα Λατινικής Αμερικής. Ενώ τους τελευταίους μήνες συναντηθήκαμε σε 2-3 αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και με τον νεοσύστατο ΠΑΚΣ. Η αποψινή εκδήλωση προέκυψε εν θερμώ μετά την συμμετοχή όλων μας στην διαδήλωση που διοργανώθηκε πριν μια εβδομάδα στην Αθήνα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ’ τη Βενεζουέλα – Το πραξικόπημα δε θα περάσει».

Στην προσπάθεια αυτή θεωρούμε απαραίτητο να βρεθούμε και να συνεργαστούμε με κάθε άνθρωπο και συλλογικότητα που κατανοεί την ανάγκη: αφενός να καταγγείλει τις επεμβάσεις στη Βενεζουέλα και τα σχέδια πραξικοπήματος και αφετέρου να στηρίξει την κυρίαρχη βούληση του βενεζολάνικου λαού όπως εκφράζεται τόσο στους δρόμους όσο και από την νόμιμη κυβέρνηση, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Θεωρούμε ότι αυτό το πλαίσιο είναι αφενός το πλατύτερο δυνατό για να συσπειρώσει κάθε αντιιμπεριαλιστή, δημοκράτη, προοδευτικό άνθρωπο (άσχετα από την όποια τυχόν επιφύλαξη ή διαφωνία του με την Κυβέρνηση Μαδούρο) ενώ αφετέρου είναι το ελάχιστο επαρκές ώστε να μην αφήνει ανοιχτά “παραθυράκια” στον επικοινωνιακό οχετό του ιμπεριαλισμού και των κυρίαρχων ΜΜΕ, που θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να νομιμοποιούν ή να ακυρώνουν κατά το συμφέρον τους κυριαρχία, κυβερνήσεις, κράτη, χώρες, λαούς, κινήματα, στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Δεν είναι τυχαία η επίθεση στη Βενεζουέλα. Δεν είναι μόνο τα πετρελαϊκά αποθέματα ή άλλοι αμιγώς οικονομικοί / εμπορικοί λόγοι που προκαλούν το μένος του ιμπεριαλισμού. Μάλλον περισσότερο θέλουν να τσακίσουν κάθε ίχνος αμφισβήτησης της επικυριαρχίας τους στη Λατινική Αμερική. Θέλουν επιπλέον να στερήσουν από την Κουβανική Επανάσταση, τη στήριξη της Αδελφής Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Νομίζω συμφωνούμε ότι πρώτο καθήκον δικό μας είναι να πιέσουμε, από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού να πάψουν οι υπονομευτικές ενέργειες, οι κυρώσεις, οι απειλές και τα τελεσίγραφα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα κράτη μέλη της, να αποφευχθεί ή να αποσυρθεί η αναγνώριση στον δήθεν πρόεδρο-μαριονέτα Χουάν Γουαϊδό και να αναγνωριστεί άμεσα η νόμιμη κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.

Στηρίζουμε και κοινοποιούμε κάθε εκδήλωση/κινητοποίηση με παρόμοια συνθήματα. Για παράδειγμα πέρα από την διαδήλωση της περασμένης εβδομάδας, ενδεικτικά αναφέρω ότι: χτες έγινε κινητοποίηση από την ΚΝΕ, την Κυριακή το απόγευμα γίνεται αντίστοιχη με τη σημερινή συζήτηση στο Συνδικάτο Οικοδόμων από την ΕΕΔΔΑ-ΕΕΔΥΕ-ΟΓΕ. Επιπλέον επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό συντονισμό στη βάση της συμφωνίας στους άξονες που αναφέρθηκαν.

Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, καθένας μας να ενισχύσει την αντιπληροφόρηση για τη Βενεζουέλα, με την προσωπική κουβέντα στη δουλειά και στον κύκλο μας, στα μέσα δικτύωσης, στις συλλογικότητες που συμμετέχουμε.

Είμαστε σε επιφυλακή για άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Δεν θα μακρηγορήσω επί της ουσίας. Θα μας τα πει αναλυτικά και τεκμηριωμένα ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Freddy Jesús Fernández Torres. Ενώ στη συνέχεια θα απαντήσει και σε ερωτήσεις σας.

Καλούμε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Zelmys Maria Dominguez Cortina

Φωτογραφίες: Ανδρόνικος Χατζηκωστής

δείτε και εδώ

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα. 

Πρόγραμμα διαλέξεων 2019

(19:00, αιθ. Γ5, Πάντειο Παν/μιο)Διαβάστε Περισσότερα »
Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ - Τρίτη, 16 Απριλίου 2019


Σε «πεδίο βολής φθηνό» μετατρέπουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ, του Λεωνίδα Βατικιώτη


του Λ. Βατικιώτη από το kommon.gr


Αρχή περιπετειών και προβλημάτων για την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί το «Νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» που κατατέθηκε προς ψήφιση στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μείζονος πολιτικής σημασίας που αναθεωρεί εκ βάθρων την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. [...]

[...] Η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να διαδραματίσει το ρόλο που έπαιζε η Τουρκία στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, όπως ονειρεύονται πολλοί στρατιωτικοί [...] Κι αυτό  λόγω διαφοράς …μεγεθών. Η σημασία της γειτονικής χώρας ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ στο πολιτικό της πρόσωπο ποτέ δεν κυριαρχούσε η πτέρυγα της άνευ όρων συνεργασίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν ή να δεχτούν ένα πλήρες διαζύγιο με την Τουρκία ακόμη κι αν η τελευταία μετακινείται προς το ρώσικο άξονα. 
Όσοι δε ευελπιστούν ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «αγαπημένο παιδί» της συμμαχίας ενδέχεται να πέσουν πολύ γρήγορα από τα σύννεφα αν μετά από 4 χρόνια, όταν γίνουν πάλι εκλογές στη γειτονική χώρα μια αλλαγή σκυτάλης στην Άγκυρα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. [...] Το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν προέρχεται από την έγνοια του Τραμπ για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. [...]
[...] Πρόκειται για εξελίξεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο, και φέρνουν πιο κοντά τον πόλεμο, με ευθύνη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που επωμίζεται τεράστιες πολιτικές ευθύνες, δεδομένου ότι πρόκειται για αλλαγές ιστορικής σημασίας!
Στον αντίποδα των παραπάνω, η Ελλάδα θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες φιλίας με τη Τουρκία του Ερντογάν, ακόμη και να διερευνήσει κοινά σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, υπό τον αυστηρό όρο να εξαλείψουν χρόνιες εστίες έντασης (πχ ανεπιφύλακτη αναγνώριση μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας) και να κλείσουν την πόρτα στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές του!

read more ...

Αστική πολυκομματική συναίνεση για το τσάκισμα των ΣΣΕ των Ναυτεργατών - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

 

του Αντώνη Νταλακογεώργου από το thepressproject.gr
Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτεργατών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο δεν παραιτείται από την επιχείρηση που έχει εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάσει για την ανοιχτή υπονόμευση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών, αλλά κλιμακώνει τις σχετικές του πρωτοβουλίες.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου επιβάλει στα κόμματα του αστικού τόξου μέσα από κακόγουστα "DEBATE" να δώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στην πολιτική του σημερινού αντιδραστικού - αντεργατικού θεσμικού πλαισίου και παράλληλα να δηλώσουν ότι και μετεκλογικά θα πολιτευτούν πιστά στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας όπως αυτό επιθυμεί και φυσικά στο πλαίσιο της στρατηγικής του για το στραπατσάρισμα των ΣΣΕ και των εργασιακών Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

read more ...

Κατερίνα Μάτσα: Η ανθρωπιστική υποκρισία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών - Κυριακή, 7 Απριλίου 2019συνέντευξη στο toperiodiko.gr 

Πρόληψη είναι να έχει το παιδί ορίζοντα ανοιχτό, να αισθάνεται ότι έχει μέλλον, να μην πνίγεται στην πραγματικότητα και στα «μη»

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για την προοπτική λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. 

 #ToPeriodikoGR επιχειρεί να προσεγγίσει ακροθιγώς το ζήτημα αναδημοσιεύοντας από το Post Modern συνέντευξη της Κατερίνας Μάτσα στον Δημήτρη Καλαντζή. [...]

read more ...

 Ο Έσχατος ξεπεσμός του «αρισ/ρού νεοφιλ/σμού» στο ξεπούλημα («Αποεπένδυση»), των λιγν/κών μονάδων - Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

του Σ.Πράσσου στο pandiera.gr

[...] Αυτό όμως που γίνεται με την προσπάθεια «πώλησης» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο και σαφώς θα το γράψει η ιστορία! Η Ιστορία του «Ξετσίπωτου νεοφιλελεύθερου ξεπεσμού» της ΕΕ αλλά και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να λέγεται και «αριστερή»….

• Όχι μόνο επειδή το τίμημα θα είναι εξευτελιστικό.
• Ούτε γιατί Κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΔΕΗ βγήκαν στο «σεργιάνι» παρακαλώντας Έλληνες και ξένους Βιομήχανους να δώσουν προσφορές για τις μονάδες.
• Όχι μόνο επειδή ΔΕΗ και Κυβέρνηση αυτό-εξευτελίζονται αλλάζοντας τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, για να κάνουν πιο «ελκυστικό το πακέτο πώλησης»….

Αυτό το ξεπούλημα (αποεπένδυση) θα μείνει στην ιστορία επειδή: Και θα δοθεί για ένα δολάριο που κι αυτό θα είναι «τρύπιο» αλλά και επειδή ο λαός (μέσω της ΔΕΗ) θα πληρώνει διαχρονικά στους κατ’ ευφημισμό «επενδυτές», αν έχουν ζημιές κατά τη λειτουργία των μονάδων. Και όχι μόνο αν έχουν ζημιές αλλά και αν δεν έχουν επαρκή κέρδη!!! [...]

read more ...

Η Κούβα τιμά τον Κώστα Κάππο - Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

από το ιστολόγιο του Αλέκου Χαλβατζή

(μετάφραση – αναδημοσίευση από το ισπανικό πρωτότυπο από τη σελίδα στο facebook της Πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, σε {} επεξηγήσεις στη μετάφραση)

«Τελετή αναγνώρισης στη μνήμη ενός σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή.

Αθήνα 30 Μάρτη.

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, επισκέφτηκετην χήρα του σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Κάππου στην οποία παρέδωσε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της φιλίας και αλληλεγγύης ενός τόσο σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή, με την ευκαιρία της εξηκοστής Επετείου της {Κουβανικής} Επανάστασης.

read more ...

Εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες ζητούν από την Κατερίνα Ντούσκα να μην συμμετάσχει στην Eurovision - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

 

Eurovision

από το info-war.gr

Καθώς κλιμακώνεται καθημερινά η προσπάθεια του κράτους του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σαν «πολιτικό όπλο», εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες απευθύνονται στους τραγουδιστές που έχουν δηλώσει συμμετοχή, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Ντούσκα, και τους ζητούν να μην τραγουδήσουν στο Τελ Αβίβ.

read more ...