Κινηματογράφος «Ιλιον» – Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα, 7/2/2019

Δημοσιεύθηκε: 10/2/2019


από το ιστολόγιο του Αλέκου Χαλβατζή, alekosch.wordpress.com
ΑΝΟΙΓΜΑ
εκ μέρους των διοργανωτών


Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Σας καλωσορίζω για λογαριασμό των διοργανωτών της αποψινής εκδήλωσης ενημέρωσης και αλληλεγγύης, δηλαδή για λογαριασμό:
• της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα – Είμαστε όλοι Βενεζουέλα – Τodos somos Venezuela
• του Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού – ΠΑΚΣ
• του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα
• και του δικτύου bloggers La RED Solid@ria Griega

Η σημερινή εκδήλωση κρίθηκε απαραίτητη, ως βήμα στην αντιπαράθεση μας με την εκστρατεία διαστρέβλωσης, ψεύδους και κατασυκοφάντησης που κλιμακώνεται, ποσοτικά και ποιοτικά, ενάντια στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, στον αγωνιζόμενο λαό της και στη νόμιμη κυβέρνηση του με Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.Η Μπολιβαριανή διαδικασία εξελίσσεται εδώ και 20 χρόνια στη Βενεζουέλα και –παρά τις αντιφάσεις και τα προβλήματα– έχει σε μεγάλο βαθμό μεταμορφώσει την πραγματικότητα για το βενεζολάνικο λαό. Οι φίλοι αυτού του εγχειρήματος και στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε αρκετοί, αλλά μέχρι τώρα ήμασταν σκόρπιοι. Με την όξυνση τα τελευταία χρόνια των επιθέσεων της βενεζολάνικης πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού –πρώτα από όλα των ΗΠΑ αλλά και του Ευρωενωσιακού– καταφέραμε να σχηματίσουμε πριν περίπου 15 μήνες την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα ο οποίος και από νωρίτερα είχε κινητοποιηθεί αρκετές φορές και για ζητήματα της Βενεζουέλας. Αντίστοιχα συνεργασία υπάρχει και με το Red Solid@ria Griega, το ελληνικό δίκτυο bloggers αλληλεγγύης με την Κούβα που έτσι και αλλιώς αγκαλιάζει και ευρύτερα θέματα Λατινικής Αμερικής. Ενώ τους τελευταίους μήνες συναντηθήκαμε σε 2-3 αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και με τον νεοσύστατο ΠΑΚΣ. Η αποψινή εκδήλωση προέκυψε εν θερμώ μετά την συμμετοχή όλων μας στην διαδήλωση που διοργανώθηκε πριν μια εβδομάδα στην Αθήνα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ’ τη Βενεζουέλα – Το πραξικόπημα δε θα περάσει».

Στην προσπάθεια αυτή θεωρούμε απαραίτητο να βρεθούμε και να συνεργαστούμε με κάθε άνθρωπο και συλλογικότητα που κατανοεί την ανάγκη: αφενός να καταγγείλει τις επεμβάσεις στη Βενεζουέλα και τα σχέδια πραξικοπήματος και αφετέρου να στηρίξει την κυρίαρχη βούληση του βενεζολάνικου λαού όπως εκφράζεται τόσο στους δρόμους όσο και από την νόμιμη κυβέρνηση, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Θεωρούμε ότι αυτό το πλαίσιο είναι αφενός το πλατύτερο δυνατό για να συσπειρώσει κάθε αντιιμπεριαλιστή, δημοκράτη, προοδευτικό άνθρωπο (άσχετα από την όποια τυχόν επιφύλαξη ή διαφωνία του με την Κυβέρνηση Μαδούρο) ενώ αφετέρου είναι το ελάχιστο επαρκές ώστε να μην αφήνει ανοιχτά “παραθυράκια” στον επικοινωνιακό οχετό του ιμπεριαλισμού και των κυρίαρχων ΜΜΕ, που θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να νομιμοποιούν ή να ακυρώνουν κατά το συμφέρον τους κυριαρχία, κυβερνήσεις, κράτη, χώρες, λαούς, κινήματα, στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Δεν είναι τυχαία η επίθεση στη Βενεζουέλα. Δεν είναι μόνο τα πετρελαϊκά αποθέματα ή άλλοι αμιγώς οικονομικοί / εμπορικοί λόγοι που προκαλούν το μένος του ιμπεριαλισμού. Μάλλον περισσότερο θέλουν να τσακίσουν κάθε ίχνος αμφισβήτησης της επικυριαρχίας τους στη Λατινική Αμερική. Θέλουν επιπλέον να στερήσουν από την Κουβανική Επανάσταση, τη στήριξη της Αδελφής Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Νομίζω συμφωνούμε ότι πρώτο καθήκον δικό μας είναι να πιέσουμε, από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού να πάψουν οι υπονομευτικές ενέργειες, οι κυρώσεις, οι απειλές και τα τελεσίγραφα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα κράτη μέλη της, να αποφευχθεί ή να αποσυρθεί η αναγνώριση στον δήθεν πρόεδρο-μαριονέτα Χουάν Γουαϊδό και να αναγνωριστεί άμεσα η νόμιμη κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.

Στηρίζουμε και κοινοποιούμε κάθε εκδήλωση/κινητοποίηση με παρόμοια συνθήματα. Για παράδειγμα πέρα από την διαδήλωση της περασμένης εβδομάδας, ενδεικτικά αναφέρω ότι: χτες έγινε κινητοποίηση από την ΚΝΕ, την Κυριακή το απόγευμα γίνεται αντίστοιχη με τη σημερινή συζήτηση στο Συνδικάτο Οικοδόμων από την ΕΕΔΔΑ-ΕΕΔΥΕ-ΟΓΕ. Επιπλέον επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό συντονισμό στη βάση της συμφωνίας στους άξονες που αναφέρθηκαν.

Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, καθένας μας να ενισχύσει την αντιπληροφόρηση για τη Βενεζουέλα, με την προσωπική κουβέντα στη δουλειά και στον κύκλο μας, στα μέσα δικτύωσης, στις συλλογικότητες που συμμετέχουμε.

Είμαστε σε επιφυλακή για άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Δεν θα μακρηγορήσω επί της ουσίας. Θα μας τα πει αναλυτικά και τεκμηριωμένα ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Freddy Jesús Fernández Torres. Ενώ στη συνέχεια θα απαντήσει και σε ερωτήσεις σας.

Καλούμε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Zelmys Maria Dominguez Cortina

Φωτογραφίες: Ανδρόνικος Χατζηκωστής

δείτε και εδώ

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων

 

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »

 

Εικόνες από τις Πολιτικό - Στρατιωτικές Ασκήσεις στη Βενεζουέλα - Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019από το prensa-rebelde.blogspot.com

Από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) και η Λαική Εξουσία πραγματοποιούν Πολιτικές – Στρατιωτικές Ασκήσεις για την άμυνα του έθνους.

read more ...

ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας! - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019


από τη διεθνή καμπάνια στο www.nowaronvenezuela.org/greek
Σας καλούμε να δράσουμε συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο με σύνθημα ῎ΝΟ U.S. war in Venezuela῎ το Σάββατο, 23 φλεβάρη, την επέτειο ενός μηνός από την απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην τελευταία επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ο οποίος επιλέχθηκε δημοκρατικά δύο φορές από το λαό της ως μέρος μιας διεθνούς εκλογικής διαδικασίας.  [...]

Στο διεθνιστικό και απελευθερωτικό πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα κυριαρχίας της Βενεζουέλας, κατανοώντας ότι τα κέρδη που κερδήθηκαν στο πλαίσιο της Βενεζουελανής Επανάστασης είναι κέρδη για όλους τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.


read more ...

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών/τριών για Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

 


αναδημοσίευση από toperiodiko.gr


Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. [...]

read more ...

Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


Οι αιτίες πίσω από την εκρηκτική κατάσταση στην Βενεζουέλα

Συνέντευξη του Δ. Καλτσώνη στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά την κίνηση του προέδρου της Βουλής να ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας στην θέση του Μαδούρο, βρίσκοντας σαν πρώτο συμπαραστάτη που αναγνώρισε την νέα «ηγεσία» της χώρας, τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ που από πολλές χώρες της οικουμένης χαρακτηρίστηκε ως στήριξη πραξικοπήματος, εδράζεται σε πολλούς παράγοντες. Γεωστρατηγικούς, πολιτικούς αλλά και κυρίως οικονομικούς καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένα απόθεμα που οι πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγξουν. [...]

read more ...