ΑντιΝΑΤΟϊκή καμπάνια: 70 χρόνια ΝΑΤΟ είναι πολλά!

Δημοσιεύθηκε: 5/4/2019


Συμμετέχουμε στις αντινατοϊκές κινητοποιήσεις στις 6 και 14 Απρίλη

ΑΘΗΝΑ, 6/4, 1μ.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Σε λίγες ημέρες κλείνουν επτά δεκαετίες από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 4 Απριλίου 1949, με επίσημο στόχο «την άμυνα των χωρών της Δύσης απέναντι στην ΕΣΣΔ». Μια συμμαχία κατ’ όνομα αμυντική, η οποία όμως από τη γέννησή της δεν αποτελούσε παρά την προκάλυψη και την υποστήριξη για την αμερικανική επιθετικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο όπως στον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ, ένα εργαλείο για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στους λαούς.

Η πορεία μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σηματοδοτήθηκε με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον το 1999, με το «νέο δόγμα», που απέβαλε το φύλλο συκής της «κοινής άμυνας» των κρατών της δύσης απέναντι στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, νομιμοποιώντας την άμεση στρατιωτική εμπλοκή του σε εμπόλεμες περιοχές και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολιτικοστρατιωτικού σχηματισμού, θεματοφύλακα του ιμπεριαλισμού. Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου 2010), διατυπώθηκε η «νέα στρατηγική αντίληψη» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, με στόχο να γίνει μια «Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν», μια στρατιωτική ενοποίηση των κρατών-μελών που θα παρακάμπτει οποιοδήποτε εμπόδιο στη μετακίνηση στρατευμάτων, ώστε να είναι ικανό να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία» και να «διαχειριστεί κρίσεις πέρα από τα σύνορά του».
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εμπλέκονται ενεργά:

• Στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μέσω της υπόθαλψης του βοσνιοκροατικού και αλβανικού εθνικισμού και το βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999.

• Στην εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα οι Αμερικάνοι πολεμούν το τέρας της Αλ Κάιντα που οι ίδιοι δημιούργησαν για να «απελευθερώσουν» το Αφγανιστάν από την ΕΣΣΔ. Έκτοτε η χώρα είναι υπό νατοΐκή κατοχή.

• Στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 με πρόφαση την υποτιθέμενη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής (που δε βρέθηκαν ποτέ) με στόχο να ελέγξουν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου του Ιράκ, καθώς και να διευρύνουν και να εδραιώσουν την παρουσία τους στη Μ. Ανατολή.

• Στο βομβαρδισμό της Λιβύης το 2011 και την υποστήριξη των τζιχαντιστικών ομάδων της αντιπολίτευσης με στόχο τα πετρέλαια της χώρας και την εξαγγελία μιας «αραβικής άνοιξης» για τους λαούς της περιοχής, που στην πραγματικότητα είναι άνοιξη μόνο για το πολυεθνικό κεφάλαιο.

• Στον πόλεμο στη Συρία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εξοπλίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, τα όπλα να φτάνουν στα χέρια τζιχαντιστικών οργανώσεων από τις οποίες προέκυψε το ίδιο το «Ισλαμικό Κράτος» που με πρόφαση την καταπολέμησή του οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατέχουν συριακό έδαφος.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το ΝΑΤΟ και οι δυνάμεις του υποδαύλισαν πραξικοπήματα και πολέμους δια αντιπροσώπων, ενώ προωθούν νέους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς σε Βαλκάνια, Ουκρανία, Λ. Αμερική, Ιράν με στόχο την επιβολή της κυριαρχίας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολόκληρο το πολιτικό-στρατιωτικό και οικονομικό καθεστώς, εγγυώνται ότι η χώρα θα παραμείνει «πείραμα» εφαρμογής των πιο επιθετικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, επιχειρώντας να τη μετατρέψουν στον πιο πιστό υπηρέτη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, την εγκατάσταση βάσης drones στην Λάρισα, τη συζήτηση για πυρηνικά στον Άραξο και για εγκατάσταση νέων βάσεων θανάτου στο ελληνικό έδαφος. Συναγελάζεται με την αμερικανόφιλη ναζιστική-νεοφιλελεύθερη ουκρανική κυβέρνηση και συμμαχεί με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου. Παράλληλα οι εθνικιστικές κραυγές κρύβουν πως η «Συμφωνία των Πρεσπών» προωθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με στόχο την περικύκλωση της Σερβίας και της Ρωσίας.
Ο ελληνικός λαός θυμάται καλά ότι η υποταγή στους νατοϊκούς σχεδιασμούς επιφυλάσσει μόνο αίμα για τους λαούς. Θυμόμαστε την κυπριακή τραγωδία και το ρόλο του ΝΑΤΟ πίσω από τους χουντικούς τυχοδιωκτισμούς.

Ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός ξεκινάει αντιΝΑΤΟϊκή καμπάνια με κεντρικά αιτήματα να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και τον απεγκλωβισμό από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, για να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων που σπέρνουν θάνατο και προσφυγιά. Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε οργάνωση, αντιπολεμική, αντιφασιστική, προσφυγική συλλογικότητα και σε κάθε φίλο της ειρήνης και της ανεξαρτησίας των λαών για μαζικές αντίΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα εκεί από όπου ο ιμπεριαλισμός εξαπολύει τις δολοφονικές επιθέσεις του.

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »


Για την εθνική ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό - Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

Ένα κατάλληλο πολιτικό εργαλείο για κάθε κατάσταση - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Πηγή: The Bullet

Μετάφραση: Ειρήνη Τσαλουχίδη antapocrisis.gr


Α. Γιατί είναι αναγκαία μία πολιτική οργάνωση;

  1. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψε ο Λένιν το 1914[1]: «Χωρίς οργάνωση οι μάζες δεν έχουν ενότητα βούλησης» και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στην «πανίσχυρη τρομοκρατική στρατιωτική οργάνωση» των καπιταλιστικών κρατών. [...]

read more ...