Δημοτικές εκλογές 2019: δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Δημοσιεύθηκε: 12/5/2019του Βαγγέλη ΒρουλιδάκηΣτις 26 Μαϊου θα βρεθούμε μπροστά σε τρεις κάλπες προκειμένου να εκλέξουμε εκπροσώπους μας για το Ευρωκοινοβούλιο, τα περιφερειακά συμβούλια και τα δημοτικά συμβούλια.

 

Στο σημείωμα αυτό θα διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου για τις εκλογές του Α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτές για την ανάδειξη δημοτικών συμβουλίων.

 

Με την θέσπιση κάποιας απλής αναλογικής στην ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων, δίδεται η δυνατότητα στους δημότες κάθε δήμου να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους αγωνιστές που δεν θα συμβιβάζονται με τα υπάρχοντα μνημονιακά νομοθετήματα, χρησιμοποιώντας τα ως άλλοθι για να βολεύονται, αλλά θα υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις των δημοτών μέχρι το τέλος, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες ή τις διώξεις.

 

Ούτε θα παραιτούνται από την στήριξη των αγώνων των δημοτών και τη διεκδίκηση των προβλημάτων τους με την πολλή βολική άποψη, για το κατεστημένο, ότι δεν έχουν αποτέλεσμα οι επί μέρους αγώνες αλλά οι γενικότεροι, οι οποίοι θα  προκύψουν, μάλλον ως εκ θαύματος.

 

Στις εκλογές αυτές θα συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη πόλη που διαμένω, στο Ίλιον Αττικής, στο ψηφοδέλτιο «Ασυμβίβαστο Ίλιον» με επικεφαλής τον Πάνο Κουτσιανά.

 

Η δημοτική μας παράταξη έχει 17 χρόνια καθημερινής παρουσίας στους αγώνες των δημοτών, πρώτα ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου τώρα ως Ασυμβίβαστο Ίλιον.

 

Από το 2002 έχει συνεχή ανοδική πορεία και στις εκλογές αυτές ανεβάζουμε τον πήχη. Από 2 δημοτικούς συμβούλους που έχουμε τώρα στοχεύουμε να φθάσουμε τους 4.

 

Το μήνυμα που απευθύνουμε στους συνδημότες μας είναι ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από το συμβιβασμό και την παραίτηση: Η αγωνιστική συμπαράταξη με το Ασυμβίβαστο Ίλιον.

 

Μοναδικός λόγος συμμετοχής της κίνησης μας στις εκλογές και δέσμευση μας: η υποστήριξη και διεκδίκηση των προβλημάτων των συνδημοτών μας χωρίς να μας σταματάνε οι διώξεις και οι συνέπειες τους. Η πρόσφατη καταδίκη του επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης Πάνου Κουτσιανά και ενός ακόμη δημοτικού συμβούλου, του κ. Νίκου Ξενάκη, σε 7 μήνες φυλάκιση γιατί στήριξαν τις διεκδικήσεις των συνδημοτών μας για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας απέναντι από σχολεία, είναι ζωντανή απόδειξη.

 

Το «ασυμβίβαστο Ίλιον» είναι ανεξάρτητο από κόμματα, αλλά δεν είναι πολιτικά ουδέτερο. Βρίσκεται απέναντι στις δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη χώρα, μετανάστευσαν τη νεολαία, και έκαναν τους συνταξιούχους επαίτες στις λαϊκές αγορές, δίνοντας γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, στους δανειστές, και την ΕΕ.

Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που τα μνημόνια φεύγουν αλλά τα μέτρα και οι συνέπειες τους μένουν, οι προτεραιότητες των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να είναι:

 

 

Για την Δημοκρατία:

 

Τοπικά δημοψηφίσματα στα ουσιώδη ζητήματα που να δεσμεύουν και όχι να γνωμοδοτούν όπως ορίζει ο «Κλεισθένης». Ο δήμαρχος πρέπει να εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο, να λογοδοτεί σ’ αυτό και για σοβαρούς λόγους να παύεται από αυτό.

 

Δημιουργία και υποστήριξη λαϊκών θεσμών, συνελεύσεις ανά γειτονιά, οι λόγοι και τα έργα μας να διακρίνονται από ευθύτητα και ειλικρίνεια.

 

 

Για την Αυτοδιοίκηση: Δεν χρειαζόμαστε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που αγωνίζονται μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η μνημονιακή νομοθεσία. Θέλουμε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που αγωνίζονται πέρα απ’ αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια χωρίς να σταματούν με τις διώξεις.

 

Στο μεγάλο ζήτημα π.χ. των κεραιών κινητής τηλεφωνίας να μην επιτρέπουν την εγκατάσταση καμιάς κεραίας σε απόσταση 300 μέτρων από σχολεία. Η σύγκρουση είναι στην ουσία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που επιδιώκουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη αδιαφορώντας για την υγεία των παιδιών και των δημοτών. Φυσικά και οι ασυνείδητοι που τοποθετούν τις κεραίες του θανάτου στα σπίτια τους έχουν τεράστιες ευθύνες.

 

 

Για την επιβίωση και αξιοπρέπεια του λαού:

 

Κλιμακωτά δημοτικά τέλη, κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν δεκατιανό σε όλους τους μαθητές, νομική στήριξη στους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων για νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές επιχειρήσεις, κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Διεκδίκηση και διαρκής αγώνας για μια κοινωνική πολιτική που δεν θα θυσιάζεται στις επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Με διευρυμένα κριτήρια ένταξης και όχι αποκλεισμού των ευπαθών συμπολιτών μας στα διάφορα προγράμματα οικονομικής ελάφρυνσης.

 

Βασική μας θέση είναι η πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του δήμου από το κράτος, για να μην πληρώνει το λαϊκό νοικοκυριό διπλά και τριπλά για τις ίδιες υπηρεσίες. Ο νόμος για την αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης», δεν αμφισβητεί το βασικό σκέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2017-2021) που απαιτεί η Ε.Ε. και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχετικά με την αυτοδιοίκηση, προβλέπει τα έσοδα των ΟΤΑ να προέρχονται κατά βάση από τα ανταποδοτικά τέλη (δηλ 70%) με σκοπό να μεταφέρονται όλο και λιγότεροι πόροι από το Κράτος στους ΟΤΑ.

 

Ο σημερινός Δήμαρχος Ιλίου περηφανεύεται ότι με τη δική του διοίκηση νοικοκύρεψε το Δήμο και γι’ αυτό έχει  πλεόνασμα στα οικονομικά του. Εμείς του απαντάμε ότι αυτό το πλεόνασμα κρύβει δύο βασικά ελλείμματα: έλλειμμα στη κοινωνική πολίτική και έλλειμμα στη δημοκρατία.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να καλέσω τους συνδημότες μας να έρθουν σ’ επαφή με τη δημοτική μας κίνηση, το «ασυμβίβαστο Ίλιον», να πάρουν μέρος στον αγώνα για ν’ αλλάξουμε τις γειτονιές μας, το Δήμο μας, τις ζωές μας. Η στήριξη της δημοτικής μας κίνησης θα δυναμώσει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και θα συμβάλει ώστε οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας να είναι πιο αποτελεσματικοί.

 

Βρουλιδάκης Βαγγέλης

7-5-2019Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »


Για την εθνική ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό - Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

Ένα κατάλληλο πολιτικό εργαλείο για κάθε κατάσταση - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Πηγή: The Bullet

Μετάφραση: Ειρήνη Τσαλουχίδη antapocrisis.gr


Α. Γιατί είναι αναγκαία μία πολιτική οργάνωση;

  1. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψε ο Λένιν το 1914[1]: «Χωρίς οργάνωση οι μάζες δεν έχουν ενότητα βούλησης» και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στην «πανίσχυρη τρομοκρατική στρατιωτική οργάνωση» των καπιταλιστικών κρατών. [...]

read more ...