Ανακοίνωση για τις βουλευτικές εκλογές του Συλλόγου διάδοσης μαρξιστικής σκέψης "Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"

Δημοσιεύθηκε: 4/7/2019

ΟΧΙ σε νέο δικομματισμό των αντιλαϊκών πολιτικών
Αθήνα, 25/6/2019
Α.  Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ο λαός καλείται να καταδικάσει:

1. την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνον δεν προώθησε τη φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, αλλά εμπέδωσε τα μνημόνια, υποτάχθηκε πλήρως στην ΕΕ και το ΔΝΤ, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση και την κερδοφορία ειδικά των πολυεθνικών μονοπωλίων, ενώ πρόσθεσε και μια νέα αμερικανοκρατία. Κατασυκοφάντησε και καπηλεύτηκε τις ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς.

2. την ΝΔ, της οποίας το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα και τις υποδείξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου και θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του λαού.

3. τις δυνάμεις της ακροδεξιάς (“Ελλ. Λύση”) και του ναζισμού (Χ.Α.) που αποτελούν τους υπηρέτες ή και μπράβους των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου.

            

Λύση δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε βέβαια το ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι μέρος του μνημονιακού τόξου και απολύτως συνυπεύθυνο για την κατάσταση.

            

Λύση δεν αποτελεί ούτε το ΜΕΡΑ25 το οποίο είναι μια αρχηγοκεντρική παραλλαγή – καρικατούρα του προκυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του ότι δήθεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του λαού εντός του ευρώ και της ΕΕ αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη.


 

Β. Δυστυχώς στο χώρο της Αριστεράς, από όπου θα έπρεπε να αναμένεται η εναλλακτική διέξοδος, η κατάσταση προς το παρόν είναι απογοητευτική.


Το ΚΚΕ συνεχίζοντας την πορεία αρκετών ετών αρνείται οποιαδήποτε μετωπική προσέγγιση και ανάλογα με τις περιστάσεις ή την συγκυρία προβαίνει σε καιροσκοπικές κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Επιμένει να αρνείται την υιοθέτηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού προγράμματος εξόδου από την κρίση, ενός τέτοιου προγράμματος που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου ικανού να οργανώσει τις αντιστάσεις αύριο, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, και προοπτικά να ανατρέψει την κατάσταση.


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ, για διαφορετικούς λόγους αποδείχτηκαν επίσης ανεπαρκείς, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεχίζουν χωρίς ουσιαστική αυτοκριτική την πορεία τους, στη λογική του σεχταρισμού η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των δεξιόστροφων ταλαντεύσεων η ΛΑΕ ειδικά στο ζήτημα της ΕΕ.


Η Αριστερά πληρώνει τον σεχταρισμό και τον οπορτουνισμό. Η  ανεπάρκεια των αριστερών κομμάτων και το πολιτικό κενό που αφήνουν, συνέβαλλαν αντικειμενικά στη συντηρητική στροφή. Οι σημερινές εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις είναι αποδυναμωμένες, κατακερματισμένες, ανεπαρκείς και χωρίς σαφή προοπτική διότι, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, καθορίζονται από την έλλειψη επαναστατικού προγράμματος και προσανατολισμού. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι επείγουσα.

 


Γ. Μετά τις εκλογές είναι αναγκαίο ένα αποφασιστικό και μαχητικό βήμα αντιστροφής και υπέρβασης. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη δράσης σε πολλαπλά επίπεδα:


* οργάνωση ενωτικών λαϊκών αγώνων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, όποια κυβέρνηση και αν αναδειχθεί με στόχο την αναγέννηση του μαζικού κινήματος


* χρειάζεται η συσπείρωση δυνάμεων που θα συμβάλει στην προγραμματική ανασύνθεση της κομμουνιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Είναι χιλιάδες οι διάσπαρτοι αγωνιστές και αγωνίστριες που αγωνιούν. Οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση των συλλογικοτήτων του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων[1] μπορούν να βοηθήσουν σε μια πορεία συσπείρωσης και συγκρότησης επαναστατικού φορέα. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, τα οποία ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ θα διατυπώσει και θα στηρίξει προσεχώς


* σε διαλεκτική σύνδεση με τα προηγούμενα χρειάζεται η αναζήτηση συγκλίσεων με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με άξονα το μετωπικό φιλολαϊκό πρόγραμμα διεξόδου απο την κρίση και η προσπάθεια συγκρότησης μιας μετωπικής, ενωτικής, εναλλακτικής πρότασης διεξόδου που θα στηρίζεται στους εξής άξονες:


- Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και λαϊκό εισόδημα, με σταθερές εργασιακές σχέσεις και μείωση του χρόνου εργασίας, προοδευτική φορολογία και προστασία της λαϊκής κατοικίας.

- παύση πληρωμών, διαγραφή του δημόσιου χρέους, διαγραφή – ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των λαϊκών στρωμάτων.

- εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με δημοκρατικό, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

- την απελευθέρωση – αποδέσμευση από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


- την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από το ξεπούλημα και την καταστροφή χάριν του κέρδους.

- τον ριζικό, εκ βάθρων εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και του κράτους.

 


 

Σύλλογος διάδοσης μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ


Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Προς νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: «Χρήσιμος ηλίθιος η Ελλάδα» - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019Δημήτρης Καλτσώνης και Δημήτρης Πατέλης στον Λάμπρο Ζάχαρη για το Sputnik


Τι σηματοδοτεί μια πιθανή σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας στον αμυντικό τομέα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα σενάρια που ακούγονται και οι αντιδράσεις στα προβλεπόμενα.

read more ...

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα – Γιατί έρχεται ο Πομπέο στην Αθήνα - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα – Γιατί έρχεται ο Πομπέο στην Αθήνα | in.gr


του Παναγιώτη Σωτήρη στο in.gr


[...] Σήμερα, όμως, είμαστε σε μια νέα φάση, που από πολλούς έχει περιγραφεί ως «Νέος Ψυχρός Πόλεμος», που εκφράζεται και στη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία – και σε ένα διαφορετικό επίπεδο και με την Κίνα.

Σε αυτό το φόντο η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία επικεντρώνεται στους όρους με τους οποίους θα διατηρηθεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η αμερικανική παρουσία στη βάση της Σούδας, που έχει εξελιχθεί σε συνολικό κρίσιμο κόμβο για την αμερικανική αεροναυτική παρουσία σε μία ευρύτερη περιοχή, για την παγίωση και επέκταση της χρήσης της Λάρισας ως μίας βάσης για τα αμερικανικά μη επανανδρωμένα αεροσκάφη, η χρήση των οποίων ολοένα και αναβαθμίζεται, για την χρήση από τις ΗΠΑ και των εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο, αλλά και για την χρήση από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας και της στρατηγικής του θέσης. [...]

read more ...

Προς ελλ. κυβέρνηση: Μην τολμήσετε να αναγνωρίσετε εκπρόσωπο του Γουαϊδό - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Todos Somos Venezuela GR

[...] Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα" καταδικάζει τους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους αποτυχημένους επιγόνους του Μπατίστα και του Πινοσέτ και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Υποχρέωση κάθε φίλου της μπολιβαριανής επανάστασης, μα και κάθε ανθρώπου που παλεύει για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών από τον
ιμπεριαλισμό, είναι να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που τολμήσει να κάνει πράξη την παραπάνω απόφαση.

Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα
20.8.2019 

read more ...

Ανανέωση κι επέκταση της «Συμφωνίας για τις βάσεις» των ΗΠΑ επιδιώκει η κυβέρνηση - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019