Η φορολογία ως καθρέφτης

Δημοσιεύθηκε: 24/7/2019

Το φορολογικό σύστημα είναι τελικά ο καθρέφτης ενός βαθιά και προκλητικά άδικου κοινωνικού συστήματος. Το πρότυπο των κυβερνώντων είναι προφανώς αυτό της AMAZON. H γνωστή εταιρεία, από τις ισχυρότερες στον κόσμο, για το 2017 και 2018 είχε κέρδη 16,8 δισ δολαρίων και με διάφορα νόμιμα κόλπα δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο! Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, δηλώνει συχνά ότι, αναλογικά, πληρώνει λιγότερους φόρους από την γραμματέα του.

            Στην Ελλάδα οι εφοπλιστές για παράδειγμα, η πιο κραυγαλέα περίπτωση φοροαποφυγής, απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια τα οποία είναι κατοχυρωμένα και στο Σύνταγμα. Πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι οι εργαζόμενοι ναυτεργάτες σε αυτούς. Είναι λογικό μετά από αυτά, τα δημόσια ταμεία να είναι ελλειμματικά. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται έτσι κι αλλιώς από τους μεγιστάνες του πλούτου υποστηρίζουν ότι για τα ελείμματα φταίνε ο μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι οι οποίοι δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους.

            Και η νέα κυβέρνηση υπόσχεται μείωση των φόρων. Αλήθεια, θα μειώσει κι άλλο τους φόρους των εφοπλιστών και των άλλων ολιγαρχών; Προφανώς. Θα μειώσει και τους φόρους των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, όπως άφηνε να εννοηθεί προεκλογικά; Αμφιβώλω. Αλλά αν το κάνει αυτό πώς θα καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες σε παιδεία υγεία κλπ; Προφανώς δεν θα τις καλύψει, θα τις παραδώσει περαιτέρω στο μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή αν τυχόν δώσει κάτι από τη μια θα το πάρει από τους εργαζόμενους πολλαπλάσιο από την άλλη.

            Η προοπτική της φορολόγησης της πλουτοκρατίας και της χρηματοδότησης με τα ποσά αυτά της δημόσιας παιδείας και υγείας δεν ανήκει στις ταξικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως δεν ανήκε και στις επιλογές της προηγούμενης. Γι' αυτό, ας σηκώσουμε τα μανίκια. Θα χρειαστούν αγώνες, ενωτικοί και μαζικοί.

Ο επίμονος

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Τραμπ και Κίνα: Προς έναν Ψυχρό ή Θερμό Πόλεμο; - Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019του Marc Vandepitte, από το Global Research (μετ. Ειρήνη Τσαλουχίδη, antapocrisis.gr)


Με μια πρώτη ματιά, η διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα αθέμιτων ανταγωνιστικών πρακτικών και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Με μια πιο προσεκτική εξέταση του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: με τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ηγεμονία της επί του πλανήτη. Οδεύουμε, άραγε, προς μία σύγκρουση των δύο τιτάνων; [...]

read more ...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »