Η απέχθεια προς την απλή αναλογική

Δημοσιεύθηκε: 1/8/2019

 

            Η κυβέρνηση, με ξεχωριστή βιασύνη, σπεύδει να καταργήσει την απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα κάνει το ίδιο μόλις μπορέσει για τις βουλευτικές εκλογές. Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι πραγματική απλή αναλογική δεν ψηφίστηκε ούτε ίσχυσε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί το εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν απλή αναλογική μόνο για τους συμβούλους ενώ οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέχτηκαν σε δύο γύρους με βάση το πλειοψηφικό σύστημα, ένα δηλαδή σύστημα ψευδών διλημμάτων και ακραία καλπονοθευτικό. Αλλά και στις βουλευτικές εκλογές, η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλήρης αφού διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, πράγμα που νοθεύει εκ των πραγμάτων τη λαϊκή ψήφο.

            Ακόμη όμως και αυτά τα δειλά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ η νέα κυβέρνηση τρέχει να τα καταργήσει. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι η άρχουσα τάξη είναι αλλεργική στην αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης, την οποία μόνο η απλή αναλογική εξασφαλίζει. Προτιμά πάντα τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και ας ορκίζεται στο όνομα της δημοκρατίας. Μόνο που αυτή η δημοκρατία είναι τουλάχιστον κολοβή μέσω των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις αστικής δημοκρατίας ίσχυσε απλή αναλογική. Αν δεν κάνω λάθος σε δυο ή τρεις περιπτώσεις μεταπολεμικά. Και αυτό έγινε μόνο όταν το σύστημα ήταν απολύτως στέρεο και άρα δεν είχε να φοβηθεί την απλή αναλογική ή όταν το εκλογικό αυτό σύστημα χρησίμευε για να φράξει την πόρτα της κυβέρνησης στο ΚΚ Ιταλίας. Ας μην ξεχνιόμαστε λοιπόν. Τέτοια, υποκριτική και ψεύτικη, είναι η δημοκρατία της πλουτοκρατίας. Φοβάται ακόμη και τη σκιά της λαϊκής βούλησης.

ο επίμονος

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Τραμπ και Κίνα: Προς έναν Ψυχρό ή Θερμό Πόλεμο; - Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019του Marc Vandepitte, από το Global Research (μετ. Ειρήνη Τσαλουχίδη, antapocrisis.gr)


Με μια πρώτη ματιά, η διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα αθέμιτων ανταγωνιστικών πρακτικών και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Με μια πιο προσεκτική εξέταση του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: με τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ηγεμονία της επί του πλανήτη. Οδεύουμε, άραγε, προς μία σύγκρουση των δύο τιτάνων; [...]

read more ...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »