Απλή λογική για τον δημόσιο τομέα

Δημοσιεύθηκε: 3/8/2019


Απλή, απλούστατη είναι η λογική της κυβέρνησης για ό,τι έχει μείνει στο δημόσιο τομέα, τη ΔΕΗ κλπ. Τα “εξυγιαίνει” και τα δίνει στους ιδιώτες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι γινόταν πάντα δηλαδή. Το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι -γιατί αυτοί πληρώνουμε τους φόρους, όχι το μεγάλο κεφάλαιο- θα πληρώσουμε τις ζημιές της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων, τόσο της προηγούμενης, όσο και των παλαιότερων. Και αφού πληρώσουμε τη ζημιά, θα δοθεί χάρισμα, σε εξευτελιστικές τιμές, στο κεφάλαιο.

            Υπάρχει όμως και ένα πρόσθετο ζήτημα, ιδεολογικό. Η κυβέρνηση λέει ότι ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός ενώ ο ιδιωτικός είναι πάντα αποτελεσματικός. Μόνο που αυτή η άποψη κρύβει πολλά ψέμματα. Ένα από αυτά είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι γενικά και πάντα ζημιογόνος. Είναι ζημιογόνος όταν υπάρχουν κακοί διαχειριστές όπως υπήρξαν οι διαφόρων αποχρώσεων κυβερνήσεις της χώρας μας. Δεύτερο, οι κακοί διαχειριστές υπήρξαν πάντα σκόπιμα τέτοιοι γιατί μέσω της κακοδιαχείρισης πλούτιζαν οι “ημέτεροι”, διοχετευόταν τζάμπα σχεδόν υπηρεσίες και πλούτος προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και φτιαχνόταν το πελατειακό σύστημα των κυβερνητικών κομμάτων. Τρίτο, ότι την κακοδιαχείριση του ιδιωτικού τομέα και τις ζημιές του, πρώτα απ' όλα των τραπεζών, όταν χρεοκοπούν, πάλι το δημόσιο τα πληρώνει, δηλαδή οι φορολογούμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι. Έχει γίνει πάμπολες φορές αυτό, και στα μνημονιακά χρόνια, και τις προηγούμενες δεκαετίες. Ε, μετά από όλα αυτά, και με τη στήριξη των αναπτυξιακών νόμων (δηλαδή πάλι δημόσιου χρήματος) εύκολο είναι να είσαι μεγαλοεπενδυτής. Όλα τζάμπα!!!

Ο επίμονος

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Τραμπ και Κίνα: Προς έναν Ψυχρό ή Θερμό Πόλεμο; - Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019του Marc Vandepitte, από το Global Research (μετ. Ειρήνη Τσαλουχίδη, antapocrisis.gr)


Με μια πρώτη ματιά, η διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα αθέμιτων ανταγωνιστικών πρακτικών και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Με μια πιο προσεκτική εξέταση του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: με τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ηγεμονία της επί του πλανήτη. Οδεύουμε, άραγε, προς μία σύγκρουση των δύο τιτάνων; [...]

read more ...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »