Πάντειο Πανεπιστήμιο: Ανακοίνωση του Δ.Σ. του συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. Παντείου Πανεπιστήμιου για την κατάργηση του ασύλου

Δημοσιεύθηκε: 8/8/2019


Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνει η νέα κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια αφορά την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Φαίνεται πως αν καταργηθεί θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα του πανεπιστημίου ή πως τελικά η ανομία είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ιδρυμάτων μας. Είναι φοβερό να λοιδωρείται τόσο πολύ το έργο μας και οι διοικήσεις να ακούν να περιγράφονται τα πανεπιστήμια ως άντρα ανομίας και να μην υπερασπίζονται την πραγματική εικόνα ενός Πανεπιστήμιου που μοχθεί για έρευνα και διδασκαλία σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Είναι προφανές ότι η κατάργηση του Ασύλου πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που στόχο έχει αφενός να δώσει ένα σήμα αστυνόμευσης της «απειθαρχίας»  που δυνητικά χαρακτηρίζει τη νεολαία αλλά και την παραγωγή νέας γνώσης, της επιστήμης. Αφετέρου, η πρωτοβουλία αυτή υποκρύπτει τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων: την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη φοιτητικών παροχών, την έλλειψη διοικητικού προσωπικού, την μείωση των μελών ΔΕΠ και τη μή αντικατάστασή τους σε βασικά πεδία, τους μικρούς μισθούς και τις πενιχρές συντάξεις μας, την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανώτατη εκπαίδευση που οδήγησε σε συγκυριακές συγχωνεύσεις ώστε να καλυφθεί η ανάγκη μείωσης των ιδρυμάτων σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τις επιταγές του μνημονίου.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν αποκλείει την παρέμβαση της Αστυνομίας όταν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Η σύνδεση του Ασύλου με τη μη παρέμβαση σε πανεπιστημιακούς χώρους πχ κατά τις εμπορίας ναρκωτικών θα είχε νόημα αν η αστυνομία είχε παρέμβει σε άλλους χώρους που δεν προστατεύονται από το άσυλο και είχε λύσει το πρόβλημα. Ας μην υποκρινόμαστε λοιπόν.

Ούτε θα μπορούσε η αστυνόμευση των ιδρυμάτων να ρυθμίσει τις σχέσεις διδασκόντων-διδασκομένων ή με τη διοίκηση όταν υπάρχουν εντάσεις. Στις ΗΠΑ αστυνομεύονται τα σχολεία και παρόλα αυτά συχνά γίνονται αιματηρές επιθέσεις από μαθητές. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι σύνθετη και δεν μπορούμε να την εναποθέσουμε στην αστυνομία. Οι Δημοκρατικές αρχές ζυμώνονται σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεν επιβάλλονται δια της αστυνομίας.

Αν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει στη φύλαξη των πανεπιστημίων ας προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πρόσληψη φυλάκων ώστε να μην βασίζεται το πανεπιστήμιο σε εργολαβίες με εργαζόμενους ομήρους των εργολάβων και διαγωνισμούς που δεν συμφέρουν οικονομικά ή που αφήνουν έκθετο για διαστήματα το πανεπιστήμιο όπως συνέβη στο δικό μας.

Σήμερα, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το Άσυλο γιατί σηματοδοτεί την Ελευθερία της σκέψης, την ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία μέσα σε ένα πανεπιστημιακό δημόσιο ίδρυμα. Είναι μια κατάκτηση της Δημοκρατίας το Πανεπιστήμιο να συμβολίζει ένα χώρο που η ελεύθερη σκέψη τιμάται και  προστατεύεται. Είναι μια κατάκτηση του λαού μας που σε καιρούς ανελευθερίας έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να την διεκδικήσουν και να μας την κληρονομήσουν.

Θέλουμε ένα Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο και θα αγωνιστούμε για αυτό.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Τραμπ και Κίνα: Προς έναν Ψυχρό ή Θερμό Πόλεμο; - Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019του Marc Vandepitte, από το Global Research (μετ. Ειρήνη Τσαλουχίδη, antapocrisis.gr)


Με μια πρώτη ματιά, η διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα αθέμιτων ανταγωνιστικών πρακτικών και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Με μια πιο προσεκτική εξέταση του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: με τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ηγεμονία της επί του πλανήτη. Οδεύουμε, άραγε, προς μία σύγκρουση των δύο τιτάνων; [...]

read more ...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »