Ο άνθρωπος δεν είναι τα λάθη του

Δημοσιεύθηκε: 12/8/2019

 

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ 


του Δημήτρη Καλτσώνη

 

 

Ο Ιταλός συγγραφέας Erri de Luca με το μικρό βιβλιαράκι του Το βάρος της πεταλούδας (εκδ. Κέλευθος2015) ανοίγει δρόμους μαγικούς, δρόμους για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τη φύση, τον άνθρωπο ο οποίος δεν είναι απαραίτητα τα λάθη του. Με μια ιστορία απλή, ευανάγνωστη, δυνατή, που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα αλλά που κρατά αιχμάλωτη τη σκέψη για πολύ μετά το πέρας της ανάγνωσης. Μπορεί και για πάντα. 


Ένας κυνηγός και ένα θήραμα, ο άνθρωπος και οι πράξεις του, ο άνθρωπος και η φύση, η γνώση του καλού και του κακού, η λαίπαπα της ιστορίας και των ταξικών ανταγωνισμών συνυπάρχουν στο βιβλίο με τον ιδιαίτερο τρόπο του συγγραφέα. 


Ο de Luca μας θυμίζει ότι “ο άνθρωπος ήξερε να προβλέπει, να διασταυρώνει το μέλλον συνδυάζοντας τις αισθήσεις με τις υποθέσεις, Προσφιλές του παιχνίδι. Αλλά από το παρόν ο άνθρωπος δεν σκαμπάζει τίποτα”. “Το παρόν είναι η μόνη γνώση που χρησιμεύει. Ο άνθρωπος δεν ξέρει πώς να ζει στο παρόν”. Από την άλλη, “στη φύση δεν υπάρχει θλίψη”. “Τα ζώα ζουν στο παρόν σαν το κρασί στο μπουκάλι, που είναι έτοιμο να χυθεί”. 


Ο συγγραφέας μας μιλά επίσης για τον άντρα και τη γυναίκα: “Την είχε δει, εκείνη που ερχόταν σ’ αυτόν τελευταία, να κάνει μια κίνηση να τινάξει τα ίσια μαλλιά της προς τα έξω, πάνω απ’ τους ώμους. Θύμιζε τη χειρονομία που διώχνει κάτι ενοχλητικό, όσο θύμιζε και μια προτροπή να την αγγίξει στα μαλλιά. Οι γυναίκες κάνουν κινήσεις αχιβάδας, που ανοίγει τόσο για να διώξει προς τα έξω όσο και για να ρουφήξει προς τα μέσα”. 


Έκλεισα για λίγο τα μάτια μετά το πέρας της ανάγνωσης του βιβλίου. Να τι μου ήρθε στο νου, όχι απαραίτητα σε άμεση σχέση με Το βάρος της πεταλούδας: ανθρωπιά, το φως της γνώσης, δημιουργία, αντίσταση. 

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Τραμπ και Κίνα: Προς έναν Ψυχρό ή Θερμό Πόλεμο; - Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019του Marc Vandepitte, από το Global Research (μετ. Ειρήνη Τσαλουχίδη, antapocrisis.gr)


Με μια πρώτη ματιά, η διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα αθέμιτων ανταγωνιστικών πρακτικών και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Με μια πιο προσεκτική εξέταση του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: με τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ηγεμονία της επί του πλανήτη. Οδεύουμε, άραγε, προς μία σύγκρουση των δύο τιτάνων; [...]

read more ...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »