Η "φιλολαϊκή" ΝΔ

Δημοσιεύθηκε: 10/9/2019του Βασίλη ΛιόσηΌσοι παρακολούθησαν τις προεκλογικές ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρόσεξαν πως σε πολλές από αυτές έδωσε βάρος στην «προστασία» των εργαζομένων. Το ίδιο έκανε και στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Γιατί το πλέον παραδοσιακό κόμμα της ελληνικής ολιγαρχίας αποφασίζει να κάνει μία τέτοια στροφή; Ή μήπως δεν αποτελεί στροφή και αποτελεί ένα τρικ;


Προεκλογικά θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι «φιλεργατικές» εξαγγελίες εξυπηρετούσαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες προς άγρα ψήφων. Μετεκλογικά όμως; Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγοι για όλο αυτό το προφίλ της ΝΔ.


Ο πρώτος λόγος είναι η διαρκής προσπάθεια της ΝΔ να αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό του κόμματος της αστικής τάξης. Του κόμματος του Κολωνακίου και της Εκάλης αλλά όχι της Δραπετσώνας και της Κοκκινιάς. Έτσι κι αλλιώς βασική παράμετρος της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής είναι η παρουσίαση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης ως συμφέροντα και των λαϊκών στρωμάτων.


Ο δεύτερος λόγος έχει αναφερθεί ήδη. Το φιλολαϊκό προσωπείο ασφαλώς και στοχεύει τη μεγιστοποίηση της εκλογικής επίδοσης. Έτσι κι αλλιώς ο ιδεολογικός εγκλωβισμός βαδίζει μαζί με τον εκλογικό.


Ο τρίτος λόγος, όμως, είναι κάπως διαφορετικός. Ο ελληνικός λαός υπέστη μετά το 2010 μία άνευ προηγουμένου αφαίμαξη. Η κατανάλωση μειώθηκε σε όλα τα επίπεδα: τρόφιμα, ρουχισμός, υπόδηση, αυτοκίνητα κ.λπ.. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην ιστορία του καπιταλισμού συχνά οι δυο μορφές διαχείρισης, ο κεϋνσιανισμός και ο νεοφιλελευθερισμός, συνυπήρχαν. Αυτό σημαίνει πως όταν συντρέχουν πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι το κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης μπορεί να υποστεί ορισμένες τροποποιήσεις, χωρίς να αναιρεθεί το βασικό του περιεχόμενο. Έτσι, με δεδομένη τη μειωμένη κατανάλωση που έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία του κεφαλαίου και η οποία δημιουργεί μια διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια, φαίνεται πως η ελληνική αστική τάξη έχει αποφασίσει να δώσει ορισμένες παροχές. Με άλλα λόγια αυτές οι παροχές σχετίζονται τόσο με την κερδοφορία του κεφαλαίου, όσο και με την πολιτική του συντήρηση.


Ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με το ότι επίκειται αντεργατική λαίλαπα. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι ο νόμος που δεν υποχρεώνει σε αιτιολόγηση των απολύσεων. Το δεύτερο δείγμα γραφής πρόκειται να το δούμε σύντομα: σύμφωνα με τα όσα ακούγονται περιμένουμε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων που παίρνουν μέρος στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες και την αλλοίωση της συνδικαλιστικής δραστηριοποίησης αφού θα δίνεται δικαίωμα της ψήφου από το σπίτι (ας φανταστούμε την εικόνα ενός εργαζομένου που θα αποφασίζει για απεργία τρώγοντας ποπ κορν και παρακολουθώντας ποδόσφαιρο). Παράλληλα, ο ΣΕΒ απαιτεί και μείωση της αποζημίωσης στις περιπτώσεις απόλυσης και πολλά άλλα. Επομένως, η όποια φιλολαϊκή ρητορεία και η όποια μικρή παροχή, πάει να λειτουργήσει αντίρροπα προς ό,τι θεσπίστηκε και ό,τι πρόκειται να θεσπιστεί. Είναι το χρύσωμα του χαπιού.


Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως η ομιλία Μητσοτάκη περιείχε μία πληθώρα ευνοϊκών μέτρων για το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, μέτρα ιδιωτικοποίησης κ.λπ.. Ωστόσο, θα σταθούμε και σε μία άλλη πλευρά. Είναι γνωστό πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία λοιδορία του Κυριάκου Μητσοτάκη με διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετιζόμενους με το παρουσιαστικό του. Το ίδιο έγινε στο παρελθόν και για άλλους ηγέτες κομμάτων: ο Αλέξης Τσίπρας λοιδορήθηκε για τα αγγλικά του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτηριζόταν ως καντέμης, η Αλέκα Παπαρήγα ως ευτραφής, ο Γιώργος Παπανδρέου ως αμβλύνους, ο Κώστας Καραμανλής ως ράθυμος και πάει λέγοντας. Προς τι αυτό το σχόλιο; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν πιστέψουμε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει διεισδυτικότητα και σε ευρύτερα, πλην της ΝΔ, ακροατήρια. Διόλου περίεργο δεν είναι κάτι τέτοιο. Η ελληνική κοινωνία έχει υποβληθεί σε ένα ανελέητο ιδεολογικό μασάζ εδώ και δεκαετίες προκειμένου να πεισθεί πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι και τεμπέληδες, πως ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα δώσει λύσεις, πως τα συλλογικά οράματα αποδείχτηκαν χάρτινος πύργος κ.λπ.. Η ιδεολογική αυτή πλύση εγκεφάλου συνοδεύτηκε και από την απογοήτευση που προήλθε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αυτού του είδους η πολιτική κριτική που αναφέρεται σε προσωπικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών πολιτικών ούτε ουσία έχει, ούτε αποτέλεσμα.


Η αποδοχή της πολιτικής της ΝΔ από μεγάλα πληθυσμιακά τμήματα τα οποία προφανώς και δεν ταυτίζονται με την ελληνική αστική τάξη και η ανοδική τάση αυτής της αποδοχής που πιθανότατα θα γίνει αρκετά μεγάλη μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, μας οδηγεί σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα. Η ελληνική κοινωνία έχει μπει σε μία τροχιά βαθιάς συντηρητικοποίησης και αρχίζει και προσεγγίζει βαθιά συντηρητικές δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες. Η Ελλάδα ξεχώριζε στην Ευρώπη για το κομμουνιστικό της κίνημα, για την κινηματική δραστηριότητα που υπήρχε, για τους σκληρούς ταξικούς αγώνες. Σε αυτή τη φάση, όμως, η ελληνική κοινωνία λειτουργεί υπό τη σκέπη συντηρητικών, ρατσιστικών και οπισθοδρομικών δογμάτων. Αυτό αποδεικνύεται από την αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τήρησε τίποτα από όσα έλεγε, από το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, από το ότι στις ευρωεκλογές τα ακροδεξιά κόμματα έφτασαν αθροιστικά το 14%, από τις απόψεις που διατυπώνονται σε διάφορες έρευνες και αφορούν τις αξίες του ελληνικού λαού, από τη συρρίκνωση των σωματείων, από τις ανεπιτυχείς απεργίες κι εν γένει από την κινηματική απραξία. Η λύση δεν είναι ασφαλώς ο από καθέδρας στιγματισμός των «αδαών» από «φωστήρες» του πληκτρολογίου. Η λύση έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να είναι άμεση. Η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος θα είναι μία δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία. Διαδικασία που απαιτεί υπερβάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους.     

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Σε ξένα χέρια και η Vivartia; Ελλάδα χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις - Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

vivartia

του Ν.Ζ. στην Ίσκρα

Άλλος ένας μεγάλος παραγωγικός επιχειρηματικός όμιλος είναι έτοιμος να περάσει σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδων (βλ. capital.gr), πρόταση για την εξαγορά του ομίλου τροφίμων Vivartia, θυγατρικής της MIG, έχει υποβάλλει το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc. Ως γνωστόν, το κερδοσκοπικό αυτό κεφάλαιο έχει εξαγοράσει με σκανδαλώδη τιμή και σκανδαλώδεις διαδικασίες διαπλοκής και το υπερκερδοφόρο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ! [...]

read more ...

Ο Αμαζόνιος καύσιμη ύλη για το κεφάλαιο - Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Αμαζόνιος καύσιμη ύλη για το κεφάλαιο


Έντγκαρ Αζεβέντο, 

δημοσιογράφος στη Βραζιλία

συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά στο ΠΡΙΝ


Πως καταστρέφεται το τροπικό δάσος βάσει προγράμματος και ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Μπολσονάρο και των προηγούμενων

«Στόχος της κυβέρνησης Μπολσονάρο είναι η, χωρίς καμιά διάκριση, καπιταλιστική εκμετάλλευση του Αμαζονίου, για να αντιμετωπιστεί η χρόνια παράλυση της βραζιλιάνικης οικονομίας» λέει στο Πριν ο δημοσιογράφος Έντγκαρ Αζεβέντο, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του βραζιλιάνικου πολιτικού περιοδικού Boletim Classista. Με αργεντίνικη καταγωγή και δραστηριοποίηση στο Παρτίδο Ομπρέρο δεν διστάζει να φωτίσει και τις ευθύνες των κυβερνήσεων Λούλα και Ρούσεφ. Ο Έντγκαρ Αζεβέδο μένει στη Βραζιλία από το 2003. Είναι πτυχιούχος Σύγχρονης Λογοτεχνίας με μάστερ στις Λατινοαμερικάνικες Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. [...]

read more ...

Ανακοίνωση Παρεμβάσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019


Η χρόνια υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, η μονιμοποίηση της αναπλήρωσης, το τσάκισμα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η αξιολόγηση δε θα περάσουν! Το εκπαιδευτικό κίνημα θα τα αποτρέψει!

Για μια νέα άνθιση των εκπαιδευτικών και των λαϊκών αγώνων!
για την ανατροπή της των νέο-φιλελεύθερων και αντι-εκπαιδευτικών πολιτικών κυβέρνησης ΝΔ, ΥΠΑΙΘ και όλου του μνημονιακού μπλοκ! [...]

read more ...

Συγκ/ση Αλλ/γγύης με τη Διεθνή Καμπάνια #NoMoreTrump. 12/09, 19:00, Χάρητος 6, Κολωνάκι - Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

read more ...

Μάικλ Ρόμπερτς: Ο καπιταλισμός έχει κολλήσει σε Μακρά Ύφεση - Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019Συνέντευξη στον Γιώργο Πισίνα στο prin.gr


Μόνο με την πολύχρονη ύφεση στα τέλη του 19ου αιώνα και τη Μεγάλη Ύφεση του μεσοπολέμου μπορεί να συγκριθεί η περίοδος μετά την κρίση του 2008, τονίζει ο βρετανός μαρξιστής Μάικλ Ρόμπερτς (Michael Roberts). Συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων για τον σύγχρονο καπιταλισμό και τη διεθνή κρίση, είναι διαχειριστής του δημοφιλούς blog thenextrecession.wordpress.com. [...]

read more ...

Πολεμιστές τού τίποτα: το τάγμα εφόδου της Νίκαιας και η μοίρα των στρατιωτών του φασισμού - Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019του Θ. Καμπαγιάννη στο jailgoldendawn.com


Οι απολογίες των 18 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, ήταν αποκαλυπτικές [...] για τη μοίρα που επιφυλάσσει ο φασισμός σε όσους επιλέγουν να γίνουν στρατιώτες του.
[...] Όταν το κράτος έπαψε να παρέχει ασυλία στις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης και κινήθηκε εναντίον της κάτω από την πίεση της μαζικής αντιφασιστικής έκρηξης που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο δράκος ξεφούσκωσε σε σαύρα που έτρεξε πανικόβλητη να κρυφτεί. Και οι στρατιώτες της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας αποδείχτηκαν αναλώσιμοι για την ηγεσία της.
Για αυτό, δεν έχουν να κατηγορήσουν παρά μόνο τους εαυτούς τους. Επέλεξαν να πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες και για αλλότρια συμφέροντα, με αντάλλαγμα μια σακούλα πατάτες και μια δόση ρατσιστικό και εθνικιστικό όπιο που θα τους ανακούφιζε από το άλγος της κρίσης.
[...] Ο φασισμός δεν μπορεί να ηττηθεί ως φυσικά πρόσωπα (όσο σημαντικό και αν είναι να καταδικαστούν αυτοί που δικάζονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής), αλλά ως κοινωνική σχέση. Μέχρι τότε, οι φτωχοί μπορούν να αντλήσουν κρίσιμα διδάγματα για το πού αξίζει να στρατευτούν για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Ή, έστω, να τη ζήσουν με το κεφάλι όρθιο [...] σαν αξιοπρεπείς άνθρωποι. Ο δικός μας δρόμος είναι πάντοτε ανοιχτός.

read more ...

Στρατηγική της έντασης α λα Χρυσοχοΐδης - Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019του Λουκά Στάμελου από το omnia.tv


Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την επίδειξη κατασταλτικής ισχύος στα Εξάρχεια, λίγες ημέρες μετά την εκκένωση καταλήψεων και τον εκτοπισμό 143 προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και, μάλιστα, την ημέρα που ξεκινούσε φεστιβάλ ενάντια στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. 

[...] Η εξαρχειολογία, από στοιχείο της ακροδεξιάς προπαγάνδας μετατράπηκε σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, με τους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας να ανταγωνίζονται στο ποιός θα είναι ο ικανότερος «εκκαθαριστής» της περιοχής. Όμως, από αυτό το επίπλαστο ενδιαφέρον απουσιάζουν εκκωφαντικά δύο πραγματικά στοιχεία: οι μαφίες και το real estate. [...]

read more ...

Η «μαγική» εικόνα των μεγάλων ΜΜΕ για τα τεκταινόμενα στα Εξάρχει - Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019της Ελένης Μαυρούλη από toperiodiko.gr 


[...] Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το ρόλο των μεγάλων ΜΜΕ, ιδιαίτερα, δε, των τηλεοπτικών, για την καλλιέργεια αυτού του «παράλληλου σύμπαντος» περί άβατου, το οποίο το «τράβηξαν από τα μαλλιά» για να καλύψει και την κατάργηση του ασύλου.  Φαίνεται όμως ότι στην κατρακύλα δεν υπάρχει όριο.

[...] Όλα αυτά τα τελευταία 24ωρα, όποιος δεν έχει πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και μάλιστα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς ή εναλλακτικά ΜΜΕ, δεν έχει πάρει χαμπάρι τι ακριβώς συμβαίνει στα Εξάρχεια. 

[...] Το γεγονός ότι έχει γίνει επίθεση με δακρυγόνα μέσα σε κλειστό χώρο (κατάληψη ΒΟΞ), ότι ακριβώς τις ημέρες αυτές γίνονταν εκδηλώσεις πάνω στην πλατεία με έκθεση βιβλίου και συναυλίες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι (οικογένειες, παιδιά, μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι) που βρέθηκαν αίφνης να τρώνε δακρυγόνα στο κεφάλι και να προσπαθούν να σωθούν, δυστυχώς δεν υπάρχει σε κανένα «ρεπορτάζ» μεγάλου καναλιού. Δεν υπάρχουν ούτε οι απειλές και οι βρισιές των ανδρών των ΜΑΤ, ούτε οι καταγγελίες των κατοίκων ότι δεν μπορούν τις τελευταίες ημέρες να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους λόγω των ΜΑΤ. Δεν υπάρχει η είδηση για την πορεία που έγινε, μέρα μεσημέρι, κατά της αστυνομικής καταστολής από πλήθος κόσμου μετά την πρώτη επίθεση στο ΒΟΞ.[...]

read more ...

Το ακαδημαϊκό άσυλο και το άσυλο της φαντασίωσης - Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019του Α. Χρύση στην pandiera.gr


[...] Ενώ το αστικό συγκρότημα εξουσίας στη χώρα μας ανασυντάσσεται και αναδεικνύει με τους δικούς του τρόπους, και προφανώς προς εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, μείζονος σημασίας κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά   πάσχουν από γενικότερη ένδεια συστηματικού προβληματισμού και κριτικής αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων που, βάσει σχεδίου, φέρει ήδη στο προσκήνιο και προωθεί επειγόντως προς νομοθετική ρύθμιση το κυβερνών κόμμα. Η περίπτωση του ακαδημαϊκού ασύλου είναι, κατά τούτο, απολύτως ενδεικτική και διδακτική. 

[...] η αναγκαιότητα ενός προγραμματικού σχεδίου ίδρυσης ενός νέου, ριζικά νέου όμως, συλλογικού πολιτικού ηγεμόνα, είναι αδήριτη. Δυνάμεις, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, πολύμορφα δημιουργικές υπάρχουν, αλλά δυστυχώς παραμένουν διάσπαρτες, ασυντόνιστες, χωρίς ιεράρχηση στόχων και πλαίσιο δράσης, με απελευθερωτικό όραμα, μα ταυτόχρονα ευάλωτες στον ατομισμό και στην ιδιώτευση. Η παραδοχή ότι οι υπάρχουσες πολιτικές οργανώσεις της κομμουνιστικής Αριστεράς δεν είναι σε θέση να εκφράσουν πολιτικά μια τέτοια κοινωνική αναγεννητική δυναμική, παραδοχή που κάτω από άλλες συνθήκες θα έμοιαζε ή και θα ήταν, ίσως και άδικα, αφοριστική, κατέληξε ρεαλιστική. Καιρός, λοιπόν, να εγκαταλείψουμε το άσυλο της φαντασίωσης, για να αναμετρηθούμε με τον κόσμο του πραγματικού…

read more ...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »


Κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων:  Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Συντονισμός δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων, κοινή ανακοίνωση πολιτικών οργανώσεων


Την ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα τόσο του κινήματος όσο και της συγκρότησης μετώπου, αλλά και του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της εποχής, υπογραμμίζουν οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις της κομμουνιστικης Αριστεράς, οι οποίες δίνουν στη δημοσιότητα κείμενο κοινής ανακοίνωσης. [...]

Οι πέντε οργανώσεις-πολιτικές κινήσεις είναι:
Η ΑΡΑΝ, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, η Παρέμβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Σύλλογος Γ. Κορδάτος. 


Διαβάστε Περισσότερα »