Αμερικανοί ευεργέτες των λαών…

 

του Βασίλη Λιόση

 

Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι
με σφραγίδες και μελάνι
Τα συμβόλαια στο χέρι
να υπογράψουν κάτι γέροι

Υπογράψανε εν μέρει
τα συμβόλαια οι γέροι
και τους πούλησαν στα ξένα
δυο δολάρια τον ένα

Γιάννης Λογοθέτης

 

 


Πώς είπατε; Το σύνθημα του τίτλου δεν είναι έτσι; Έχει αντικατασταθεί η λέξη «φονιάδες» με τη λέξη «ευεργέτες»; Λάθος κυρίες και κύριοι. Ρωτήστε τον πρωθυπουργό μας που κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τόσα χρόνια πορειών έξω από την αμερικανική πρεσβεία, τόση αντιιμπεριαλιστική ρητορεία, τόσα χρόνια το αίτημα να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, το σύνθημα που συγκλόνισε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα «Δολοφόνοι-δολοφόνοι» όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, όλα ήταν ένα λάθος. Απλώς ο αδαής ελληνικός λαός έδρασε με βάση το συναίσθημα. Μας τα είχαν πει έγκαιρα ο Σωμερίτης, ο Βαλιανάτος και άλλοι «εξαιρετικοί» αναλυτές και δημοσιολόγοι όταν βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία από τους ιμπεριαλιστές.

               

Ας σοβαρευτούμε. Η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και τα όσα είπε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν και αυτό γιατί:

 

1. Όταν ο Τσίπρας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο ίδρυμα Brookings, πριν να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, δήλωσε πόσο θαυμάζει τις ΗΠΑ στις οποίες δεν είδε άστεγους όπως στην Ευρώπη! Δήλωσε, επίσης, πως οι γκρίζες σκιές ανάμεσα στον ελληνικό και αμερικανικό λαό πρέπει να σβηστούν, δηλαδή υπόρρητα δήλωσε πως δεν πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της χούντας και πολλά άλλα. Ο Τσίπρας ήδη είχε δώσει εξετάσεις εντελώς συνειδητά και έγκαιρα.

 

2. Ο Τσίπρας ουκ ολίγες φορές έχει επιδείξει μία απίστευτη ικανότητα στις κυβιστήσεις και κυνικότητα στη δικαιολόγησή τους. Έτσι το «Go back madam Merckel» μετατράπηκε με περίσσεια ευκολία σε διαπίστωση περί μιας ικανούς πολιτικού και το μνημόνιο που θα σκιζόταν ήταν απλώς μία λεκτική υπερβολή ή κατά μία άλλη εκδοχή δεν ειπώθηκε ποτέ.

 

Από την άλλη θα πρέπει να πούμε πως ο Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του. Αφού είχε δώσει και πάλι επιτυχημένες εξετάσεις κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα όπου αυτογελοιοποιήθηκε μιλώντας ελληνικά με αμερικανική προφορά, στην πρόσφατη επίσκεψή του:

α) Έδωσε γη και ύδωρ (ο λαός το λέει κάπως διαφορετικά) στο αμερικανικό στρατιωβιομηχανικό σύμπλεγμα υποσχόμενος κάποια δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των F-16, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται.

 

β) Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η βάση της Σούδας θα εξακολουθήσει να είναι ορμητήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη αναβάθμισής της! Ας θυμηθούμε πως σε συνέντευξή του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στον «Κήρυκα» του Μανχάταν το καλοκαίρι ειπώθηκαν τα εξής: «Η σημασία της βάσης της Σούδας στην Κρήτη για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο».

 

 

γ) Εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ, υπερβαίνοντας κάθε δήλωση υποταγής και γλειψίματος του ευρωατλαντισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Παραμένει (σ.σ. το ΝΑΤΟ) σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης».

 

δ) Μετά τα ελληνικά με την αμερικανική προφορά, αυτοεξευτελίστηκε για άλλη μια φορά όταν απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου περί διαβολικού Τραμπ. Αρνήθηκε την προηγούμενη δήλωσή του χωρίς καμία αιδώ και δίχως δυσκολία αποδεικνύοντας, εκτός των άλλων, ότι δεν έχει και κανέναν ηθικό φραγμό.

 

Τελειώνουμε με δυο παρατηρήσεις:

 Έχει γίνει πολύς λόγος για τα ανταλλάγματα που πήρε ή δεν πήρε ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Για εμάς αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά είναι και επικίνδυνη. Υπονοεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το ξεπούλημα της εθνικής ανεξαρτησίας μπορεί και να ισοσκελισθεί με κάποια «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

 

Ο αντιαμερικανισμός βλήθηκε στο παρελθόν ως λαϊκισμός (από τα δεξιά) ή ως ψευδοαντιιμπεριαλισμός (από αριστερά). Ο εχθρός του ελληνικού λαού ασφαλώς και δεν είναι τα λαϊκά στρώματα των ΗΠΑ. Όμως, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί και είναι ο πιο ισχυρός στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς και ο νοών νοείτω…