Ανακοίνωση του Συλλόγου "Γιάννης Κορδάτος" για τις εξελίξεις στη ΣυρίαΟ Σύλλογος Μαρξιστικής Σκέψης «Γιάννης Κορδάτος» εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το συριακό λαό που αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα. Ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώνεται και αναδεικνύεται η γεωπολιτική του διάσταση. Οι ΗΠΑ, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που διεξήγαγε για λογαριασμό τους το ισραηλινό κράτος, τώρα επιστρατεύουν τις ΜΚΟ για τη διάδοση ψευδών μαρτυριών περί χρήσης χημικών όπλων από πλευράς των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων. Αυτές οι κατηγορίες χρησιμεύουν ως άλλοθι για κλιμάκωση της στρατιωτικής επίθεσης του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού έναντι του συριακού λαού, και των εμπλεκόμενων ιρανικών και ρωσικών δυνάμεων. Ο πόλεμος που διεξάγεται με βασικό υπεύθυνο τον ευρω-ατλαντικό ιμπεριαλισμό έχει λάβει ήδη τέτοιες διαστάσεις, που απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη του όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Μεγάλος αριθμός αμερικανικών αεροπλανοφόρων πλέουν προς τη Συρία, όπως και βρετανικά υποβρύχια, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι πτήσεις στον εναέριο χώρο ακόμη και της Κύπρου είναι επικίνδυνες. Στην όλη αυτή διαδικασία αγνοείται επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο και καταρρακώνεται το όποιο κύρος είχε απομείνει στον ΟΗΕ.

 


Οι ΗΠΑ απειλούν ευθέως τη Ρωσία με στόχο τον περιορισμό της, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω τις δυνάμεις τους στην περιοχή και, ακολούθως, να προχωρήσουν στο επόμενο κράτος-στόχο, το Ιράν, ώστε να ολοκληρώσουν την αναδιάταξη και ενίσχυσή τους στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για διασφάλιση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους. Την επιθετικότητα του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού ενισχύουν η καπιταλιστική κρίση και η ασθενής ανάκαμψη της κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού από ανερχόμενες δυνάμεις, κυρίως από την Κίνα. Είναι στο χέρι των λαών να μην επιτρέψουν για τρίτη φορά στην ιστορία το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης μέσα από έναν παγκόσμιο πόλεμο, η οποία αυτή τη φορά μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ανθρώπινο πολιτισμό, δεδομένης της σύγχρονης (πυρηνικής) στρατιωτικής τεχνολογίας των εμπλεκόμενων δυνάμεων.


Η χώρα μας, παραμένοντας υποτελής του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού, γίνεται ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις-μαριονέτες τους παραχωρούν γη και ύδωρ. Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελέγχεται για την υπέρμετρη προθυμία που επιδεικνύει στο να ενταχθεί βαθύτερα στη στρατηγική του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού (σχηματισμός άξονα με Αίγυπτο και Ισραήλ, προτάσεις Καμμένου για περαιτέρω βάσεις όπως στην Κάρπαθο κοκ). Η βάση της Σούδας, μάλιστα, θα αποτελέσει ορμητήριο των νατοϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που η επικείμενη επίθεση στη Συρία γίνει πραγματικότητα. Όλα αυτά καθιστούν τη χώρα μας έναν από τους πρωταρχικούς στρατιωτικούς στόχους σε τυχόν πολεμική κλιμάκωση, και, επομένως, αποτελούν την πιο σημαντική απειλή για την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, έστω και τώρα, να κλείσει την βάση της Σούδας.


Είναι άμεση η ανάγκη για τη δημιουργία ισχυρού παλλαϊκού αντιπολεμικού αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος για την αναχαίτιση της επιθετικότητας του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού τόσο στη χώρα μας, οσο και σε κάθε χώρα, με κύρια αιτήματα:

  • Την εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας.
  • Την απομάκρυνση των βάσεων και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Τη διάλυσή του.
  • Για ένα διεθνή συντονισμό για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των Λαών, με σεβασμό στην εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα.

Τέλος, αναδεικνύεται πλήρως το αδιέξοδο της στρατηγικής υποτέλειας στον ευρω-ατλαντικό ιμπεριαλισμό στην οποία είναι δεσμευμένη η ελληνική ολιγαρχία. Μετά από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα για την ευημερία του ελληνικού λαού, όπως απέδειξε η καπιταλιστική κρίση και η ευρω-μνημονιακή της διαχείριση, αναδεικνύονται σήμερα και οι απειλές για την ασφάλεια του ελληνικού λαού, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών ανταγωνισμών και της τουρκικής επιθετικότητας (δήθεν νατοϊκού συμμάχου) στο Αιγαίο. Η εθνική ανεξαρτησία από τον ευρω-ατλαντικό ιμπεριαλισμό και η λαϊκή κυριαρχία έναντι της ντόπιας ολιγαρχίας αναδεικνύονται πλέον σε ζητήματα ζωής και θανάτου για τον λαό μας.