Μαθήματα δημοκρατίας

 

του Δημήτρη Καλτσώνη

αν. καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου, Πάντειο ΠανεπιστήμιοΕδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες στην Κούβα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το σχέδιο Συντάγματος υποβλήθηκε σε διάλογο στην κοινωνία. Έγιναν πάνω από 130 χιλιάδες συνελεύσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Συμμετείχαν σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Πάνω από ένα εκατομμύριο 700 χιλιάδες πολίτες πήραν το λόγο και διατύπωσαν παρατηρήσεις επί του σχεδίου Συντάγματος. Με βάση αυτές έγιναν αλλαγές στο σχέδιο Συντάγματος το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή το περασμένο Σάββατο και θα τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση ή απόρριψη από το εκλογικό σώμα στις 24 Φεβρουαρίου.


Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε πολύ, ήταν το άρθρο 68 που, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, έδινε τη δυνατότητα γάμου και ανάμεσα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου. Κατά τις συζητήσεις η πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν σχετικά διατύπωσε αρνητική γνώμη για την πρόταση. Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση τροποποίησε τη σχετική διάταξη για να εναρμονιστεί με τη διαφαινόμενη κοινή γνώμη. 


Επειδή το θέμα απασχολεί την κοινωνία, θα το θέσει σε ξεχωριστή συζήτηση αργότερα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του οικογενειακού κώδικα. Σημειωτέο ότι ο κώδικας αυτός, μετά τη συζήτηση στις συνελεύσεις, θα τεθεί επίσης σε δημοψήφισμα για έγκριση ή απόρριψη.