Η Caterpillar κλείνει την μονάδα της στο Βέλγιο: 2200 απολύσεις!

«Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά το κόστος του κεφαλαίου"


Άρθρο από την εφημερίδα Solidaire

Κόμμα Εργασίας Βελγίου

2-9-2016

 


Αυτή την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, η Caterpillar ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονάδας της στο Γκοσελί, στο Σαρλερουά. 2200 θέσεις εργασίας απειλούνται. “Η Caterpillar είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο, με 1,4 δις ευρώ σε μερίσματα” καταγγέλλει ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εργασίας του Βελγίου (PTB), Ραούλ Χεντεμπόου (Raoul Hedebouw). Το PTB υποστηρίζει την αντίσταση των εργαζομένων για τη διασφάλιση της απασχόλησης.

"Το κλείσιμο που ανακοινώθηκε της (μονάδας) Caterpillar στη Γκοσελί είναι απαράδεκτο, αντέδρασε ο Raoul Hedebouw, εκπρόσωπος του PTB. Οι 2200 θέσεις εργασίας απειλούνται, 2200 οικογένειες βρίσκονται σε αγωνία. Η Caterpillar είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο, με 1.400.000.000 Ευρώ μερίσματα. «Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση των μερισμάτων μας", δήλωσε η πολυεθνική. Και αυτό σημαίνει όλο και περισσότερη δουλειά με λιγότερους εργαζόμενους. Πέρυσι, η Caterpillar αύξησε περαιτέρω το μέρισμά της κατά 10%, για 22η συνεχή χρονιά.

Το PTB υποστηρίζει την αντίσταση των εργαζομένων για τη διασφάλιση της απασχόλησης. Οι  εργαζόμενοι της μονάδας της Γκοσελί έχουν αποδεχθεί πολλά για να διατηρηθεί αυτή η μονάδα και έτσι τους ανταμείβουν. Αρκετά κράτησε η αιμορραγία αυτή. Στην Caterpillar, το πρόβλημα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά το κόστος του κεφαλαίου (όπως υπέρογκα μερίσματα που αποχωρούν από την εταιρεία για να πάνε στους μετόχους), η οποία βάζει το κέρδος με οποιοδήποτε κόστος πριν από τους ανθρώπους. Είναι σαφές ότι η πολιτική των δεκάδων εκατομμυρίων σε φοροαπαλλαγές-δώρα και επιδοτήσεις χωρίς επιστροφή δεν εγγυούνται την απασχόληση. "

Η Caterpillar επωφελήθηκε από την ειδική έκπτωση προς τα επιχειρηματικά κεφάλια ύψους 61 εκατομμυρίων.  
(Στμ: στα γαλλικά interets notionnels, ειδική απόφαση του Βελγίου να υπολογίζεται ένα θεωρητικό επιτόκιο για τους κεφαλαιούχους που δεν θα τοκίζεται αλλά θα θεωρείται επαγγελματικό έξοδο) 

«Αυτή η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε όλα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρονται από αυτή τη χώρα στις πολυεθνικές, διαμαρτύρεται ο Mugemangago Germain, πρόεδρος της οργάνωσης του PTB στο Σαρλερουά. Ήταν από τις πρώτες εταιρείες που επωφελήθηκαν των κέντρων συντονισμού ήδη από τη δεκαετία του 80. Η εταιρεία αυτή διαθέτει ένα σωρευτικό κέρδος 201 εκατομμύρια ευρώ σε βελγικό επίπεδο. Ήταν ακόμα κερδοφόρα το 2015. Από τα συσσωρευμένα κέρδη, επωφελήθηκε των πλασματικών τόκων ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ. "

Στη δεκαετία του 1980, ο όμιλος Caterpillar ίδρυσε μια εταιρεία, την Caterpillar Group Service, ώστε να εκμεταλλευτεί όλος ο όμιλος το βελγικό καθεστώς των κέντρων συντονισμού (Στμ: ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγής των πολυεθνικών που υπήρχε στο Βέλγιο για τις πολυεθνικές, που κατάργησε η Ε.Ε. το 2001) και στη συνέχεια των θεωρητικών επιτοκίων. Το 2015, για ένα κέρδος € 4.000.000, η εταιρεία κατέβαλε 190.000 ευρώ φόρο, ή ποσοστό 4,6%. Ως εκ τούτου, είμαστε αντιμέτωποι με μια εταιρία με κέρδος και σοβαρή βοήθεια από το βελγικό φορολογικό σύστημα, που αποφασίζει να φύγει για να αυξήσει πολύ απλά περαιτέρω την κερδοφορία της. "Μέτοχος της Caterpillar, ο Μπιλ Γκειτς έλαβε 30 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα 

"Όσον αφορά τα παγκόσμια λογιστικά της, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μια πτώση στο τζίρο της Caterpillar λόγω της κρίσης, και ως εκ τούτου, της παραγωγής, αλλά την ίδια στιγμή μια συνεχής αύξηση των μερισμάτων που πληρώνονται στους μετόχους, λέει ο Germain Mugemangango. Έτσι το 2014, αυτή η πολυεθνική έχει πληρώσει 1,4 δις δολάρια στους μετόχους της, και στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόλυση 10.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από το 2018. Ο Bill Gates, ένας από τους μετόχους της Caterpillar, για παράδειγμα, έλαβε 30 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα. Από τη μία πλευρά, απολύουμε και, από την άλλη, λιπαίνουμε τους εκατομμυριούχους. "Για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, κατά το κλείσιμο της μονάδας στο Γκοσελί 

"Προφανώς θα σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον κοινωνικό αγώνα που ξεκινά. Και ζητούμε την αλληλεγγύη του κόσμου της εργασίας σε όλο το Βέλγιο και την Ευρώπη. Το κλείσιμο της Caterpillar θα σήμαινε ένα δράμα για περισσότερες από 2200 οικογένειες αλλά και μια απειλή για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την μονάδα του Γκοσελί" συμπεραίνουν οι Ζερμέν Μυγκεμανγκανγκό και Ραούλ Χεντενμπόου.