Συλλογικός αγώνας και αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία

της Έλλης Αμπατζή*


Άλλο ένα περιστατικό καταπάτησης των δικαιωμάτων εργαζομένου έλαβε χώρα, αυτή τη φορά στη Νέα Ιωνία, σε εργαζόμενο στο χώρο του εμπορίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζομένου στην Επιθεώρηση Εργασίας:


Ο Π.Φ. εργάστηκε για την εργοδοσία της εμπορικής επιχείρησης NAIL STATION στη Νέα Ιωνία, με πλήρες ωράριο, για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σύμβαση εργασίας και ανασφάλιστος, στη συνέχεια τον δήλωναν και τον ασφάλιζαν για μερική απασχόληση ενώ απασχολούταν με πλήρες ωράριο και πολλές φορές υπερωριακά. Η εργοδοσία αρνήθηκε την καταβολή δεδουλευμένων επιδομάτων και δώρων με βάση την πραγματική αμοιβή του και επιπλέον, αρχικά αρνήθηκε να του δώσει το υπόλοιπο της άδειάς του και όταν αναγκάστηκε να του το δώσει, δύο μέρες μετά, απείλησε τον εργαζόμενο με απόλυση αν δεν επέστρεφε στην εργασία πριν τη λήξη της άδειάς του. Τελικώς τον απέλυσε χωρίς αποζημίωση την πρώτη μέρα επιστροφής μετά την άδειά του, ενώ ο εργαζόμενος δέχτηκε και απόπειρα χειροδικίας εις βάρος του όταν αρνήθηκε την υπογραφή της απόλυσής του. Στη συνέχεια μάλιστα, ο εργαζόμενος απειλήθηκε τηλεφωνικά από αγνώστους για να μην κάνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ.

 

Ο εργαζόμενος δεν διάλεξε το δρόμο της σιωπής και κατήγγειλε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σε όλες τις αρμόδιες Αρχές. Μετά τις καταγγελίες, η εργοδοσία αποπειράθηκε να τρομοκρατήσει τον εργαζόμενο με την άσκηση αγωγής εναντίον του, ζητώντας του συνολικά 210.000 ευρώ για δήθεν προσβολή της προσωπικότητας των ιδιοκτητών της επιχείρησης και 3.500 ευρώ κάθε φορά που θα υπάρχει νέα “προσβολή” που τάχα θα τους "δυσφημεί", και όλα αυτά επειδή ο εργαζόμενος τόλμησε να διεκδικήσει το αυτονόητο: τα εργατικά του δικαιώματα και τα ένσημά του. Επιπλέον μάλιστα, η εργοδοσία δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους απείλησε τηλεφωνικά με μήνυση την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας για σχετικό κείμενο-ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της και απαίτησε το «κατέβασμά» του. 

 

Όμως, στην επίθεση της εργοδοσίας, το εργατικό κίνημα οργανώθηκε και απάντησε συλλογικά (http://ydragogeio.gr/ergodotiki-authority-after/). Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016 συζητήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας η εργατική διαφορά και ο εργαζόμενος δεν ήταν μόνος του:


•      η  Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας ήταν εκεί, δίπλα στον εργαζόμενο


•      εκπρόσωποι σωματείων και συλλογικοτήτων ήταν παρόντες, στηρίζοντας τον αγώνα του εργαζομένου


•      ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έκαναν παρέμβαση υπέρ του εργαζομένου


•      κατατέθηκαν συνολικά 18 ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και συλλογικότητες


Στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και την απόπειρα τρομοκράτησης του εργαζομένου, η εργοδοσία βρήκε απέναντί της το εργατικό κίνημα που απάντησε με συλλογικό αγώνα και αλληλεγγύη.


Μέχρι σήμερα, τα δίκαια αιτήματα του εργαζομένου δεν έχουν ικανοποιηθεί. Σωματεία και συλλογικότητες συνεχίζουν να δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον εργαζόμενο, συλλέγοντας ακόμα περισσότερα ψηφίσματα αλληλεγγύης και συνεχίζοντας τον αγώνα για:


-την άμεση απόσυρση της αγωγής της εργοδοσίας κατά του εργαζομένου και


-την ικανοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων του εργαζομένου 


Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι παρά μόνο ένα από τα χιλιάδες περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν μόνο εργαζόμενο με λίγες αξιώσεις κατά μιας μικρής εμπορικής επιχείρησης σε μια γειτονιά της Αθήνας. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά ο εργαζόμενος δεν σιώπησε, δεν φοβήθηκε και κατήγγειλε τις παραβιάσεις των εργατικών του δικαιωμάτων. Και στο πλευρό του βρέθηκε οργανωμένο το εργατικό κίνημα. Απέναντι στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της σιωπής και της ανοχής, αλλά ο δρόμος της αλληλεγγύης και της συλλογικής διεκδίκησης.

*δικηγόρος