Τα μέτρα της Β΄ αξιολόγησης και η απάντηση του κινήματος

 

 

του Φάνη Παππά

 

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 15/5 στη Βουλή και ολοκληρώνεται Τετάρτη- Πέμπτη η ψήφιση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης. Πρόκειται για συνέχεια της εφαρμογής των 3 μνημονίων, που πετσοκόβει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος ΕΕ- ΔΝΤ, ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με περισσό πολιτικό θράσος ισχυρίζεται (Βερναρδάκης) ότι αν έρθει ο Μητσοτάκης θα φέρει κι άλλα μνημόνια, λες και αυτοί τα «έσκισαν», όπως υπόσχονταν, επαίρεται δε για το τέλος της νέας διαπραγμάτευσης μιλώντας εντελώς αποϊδεολογικοποιημένα για ανάπτυξη. Έχει ουσιαστικά μετατοπίσει τον πολιτικό άξονα της συζήτησης προς τα δεξιά, καθώς ερωτήματα όπως «ανάπτυξη σε ποια κατεύθυνση και προς όφελος τίνος» έχουν εξοβελιστεί από τον πολιτικό της λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση της επικαιρότητας.

Συγκεκριμένα, πρόσθετα μέτρα από το 2018 θα είναι νόμος του ελληνικού κράτους σε λίγες μέρες:

1. Από 1/1/2019 θα περικοπεί η προσωπική διαφορά και η μείωση στις συντάξεις θα είναι έως και 18%. Θα πληγούν περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι. Η μέση μείωση της κύριας σύνταξης θα είναι 9%.

2. Από 1/1/2020, (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι), θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.861 από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και θα πληρώνουν φόρο εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές από 490 € και πάνω.

3. Το 2018 θα κοπούν κοινωνικά επιδόματα (447 εκατ. ευρώ), όπως επιδόματα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών. Κατά 58 εκατ. ευρώ θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, με αποτέλεσμα φορολογική επιβάρυνση πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

4. Όσον αφορά τα εργασιακά συνεχίζουν μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο 2018 οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους κι επεκτείνεται το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη θέσπιση νομοθεσίας για την ταχύτερη εκδίκαση απ’ τα δικαστήρια της νομιμότητας των απεργιών. Επιπλέον, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου μειώνονται κι άλλο, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Στο Δημόσιο δε, μπαίνουν ξανά αξιολόγηση και κινητικότητα. 

5. Πωλείται το 30%- 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβερνητική προπαγάνδα εστιάζει στα λεγόμενα αντίμετρα, (όπως οι προηγούμενοι στα ισοδύναμα). Αυτά όμως είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», γιατί, για να δοθούν, αφ’ ενός, θα πρέπει να πιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ το 2018, τη στιγμή που το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 2,2%- 2,6% του ΑΕΠ. Αφ’ ετέρου δε, κινούνται στη «λογική πτωχοκομείου» (π.χ. για το χαμηλό φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων προβλέπεται μείωση από το 22% στο 20%, που ωστόσο δεν έχει πρακτική αξία αφού θα έχει μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο), για να μην πούμε για την μείωση φορολογικού συντελεστή από 29% στο 26% το 2019 για τις επιχειρήσεις. 

Η πολιτική διέξοδος, τέλος, στον μνημονιακό εφιάλτη της εξαρτημένης από τον αμερικάνικο κι ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό Ελλάδας μπορεί να δοθεί με την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού αντιιμπεριαλιστικού- αντιμονοπωλιακού- δημοκρατικού Μετώπου που θα έρθει σε ρήξη με τα δεσμά αυτής της εξάρτησης και θα επιβάλλει με τους αγώνες του μια άλλη πορεία για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.

Εδώ και η ευθύνη του καθενός από εμάς προσωπικά να συμβάλλει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

 

  •     να καταργηθούν μνημόνια κι εφαρμοστικοί νό μοι,
  •     μόνιμη και σταθερή εργασία,
  •     αυξήσεις μισθών,
  •     διαγραφή του χρέους,
  •     έξοδο από ευρώ, ΕΕ, ΔΝΤ,
  •     εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις,
  • αποτροπή του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που κλιμακώνονται.