Ο εργασιακός μεσαίωνας και η αξιοπρέπεια

Το ξέρουμε όλοι, ότι μετά τα μνημόνια οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί. Η υψηλή ανεργία αλλά και η αφαίρεση των εργασιακών κατακτήσεων έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Δεν είναι μόνο οι εξευτελιστικοί μισθοί. Είναι και οι συμπεριφορές των εργοδοτών που γίνονται ολοένα και πιο αυθαίρετες, πιο βάναυσες.

                                                                                                       

Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα. Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, πιο έντονα από κάθε άλλη περίοδο. Αλλά και γενικότερα, οι απειλές, οι βρισιές, οι προσβολές της προσωπικότητας των εργαζομένων είναι καθημερινότητα.

 

Πολλοί εργαζόμενοι σκύβουν το κεφάλι, από το φόβο της απόλυσης. Άλλοι αντιδρούν, όπως μπορεί ο καθένας. Το ζήτημα είναι σοβαρό. Χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση. Χρειάζεται να οικοδομείται σταθερά η συλλογική προάσπιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Χρειάζεται επίσης τα περιστατικά αυτά να δημοσιοποιούνται, να καταγγέλλονται. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η αυθαιρεσία των εργοδοτών. Χρειάζεται επίσης, τα συνδικάτα, όπου υπάρχουν, και όπου είναι άξια του ονόματός τους, να ασχοληθούν σοβαρά με τέτοια φαινόμενα και καταγγελίες.

 

Παρά τη δύσκολη γενική κατάσταση μπορεί να υπάρξουν μικρές νίκες. Και αυτές θα είναι σημαντικές, τόσο για τους εργαζόμενους που υφίστανται αυτή τη μεταχείριση όσο και γιατί θα δυναμώσει το αίσθημα της αντίστασης και η προοπτική της αλλαγής της κατάστασης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι εργάτες το 1917, ξεκίνησαν τις απεργίες και με τέτοια αιτήματα. Ας προχωράμε με ψηλά το κεφάλι!

 

Δ.Κ.