Ανακοίνωση της Kίνησης για την Απελεύθερωση του Λαού για την «Κοινωνική Συμμαχία» ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσειςΑπό την πρώτη στιγμή που υπήρξαν κοινωνίες όπου οι οικονομικά ισχυροί εκμεταλλεύονταν τους «από κάτω» για να «αυγατίσουν» τα πλούτη τους, υπήρχε και μια σταθερή προσπάθεια από τους πρώτους να «ρίχνουν γέφυρες συμμαχίας και συνεργασίας» προς τους δεύτερους, συνήθως κάτω από τον μανδύα του «συλλογικού συμφέροντος», ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι «συγκρουσιακές τάσεις» των «από κάτω» στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η σημερινή «Κοινωνική Συμμαχία» των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ με εργοδοτικές οργανώσεις. Μια ματιά μόνο στους τίτλους αρκεί: ΓΣΕΒΕΕ (Επαγγελματοβιοτέχνες), ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός και Φαρμακευτικός σύλλογος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία συνταξιούχων, δηλ. συνομοσπονδίες, επιμελητήρια και σύλλογοι που συστηματικά συμπλέουν με το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια ουσιαστικά στα συμφέροντα και των απλών μικρομεσαίων μελών τους. 

 Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δέκα κοινωνικών φορέων οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν «εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση». «…Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία. Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης. Βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας είναι η ανθρωποκεντρική, διατηρήσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη,…..», μας λένε. Κι όπως πολλές φορές έχει πει τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «Αναζητούμε και άλλους τρόπους δράσης πλην των απεργιών. Μας έχει καταπνίξει η υπερφορολόγηση και η λιτότητα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με προτάσεις οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.»

Μπορούμε να «βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;». Στις 30 Μάη, οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καλούν σε μια φιέστα πασπαλισμένη με απεργία, χωρίς να λένε ούτε μια λέξη ενάντια στα μνημονιακά μέτρα! Τη στιγμή που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ περνούν την 4η αξιολόγηση! Τη στιγμή που λένε ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», αλλά θα παραμείνουν άθικτοι οι 1.000 μνημονιακοί νόμοι και η εποπτεία των τραπεζιτών, των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ!  Τη στιγμή που η ανάπτυξη για την οποία μας μιλούν θα γίνει πάνω στα τσακισμένα μας εργατικά δικαιώματα! Η απεργία που  αποφασίστηκε από την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα κίνηση του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού να μας ενσωματώσει στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, να ποδοπατήσει οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής αντίστασης και πάλης. Η «Κοινωνική Συμμαχία» τους είναι ένα αντιδραστικό μέτωπο, όπου τον πρώτο λόγο έχει το μεγάλο  κεφάλαιο, οι εργοδότες και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μαύρο μέλλον - κάθε χρόνο και χειρότερο- που περιμένει την πλειοψηφία της κοινωνίας, σε μια Ελλάδα όλο και πιο φτηνής εργασίας και κεφαλαίου, φυσικού και μη . Θέλουν να βάλουμε εμείς «πλάτη», να θυσιάσουμε τις δικές μας ανάγκες για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών μας. Να αποδεχτούμε ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί, τα εργατικά μας δικαιώματα, η  Υγεία, η Ασφάλιση, η Παιδεία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο πάρα βαρίδια για την «ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Μπορούμε όμως από την άλλη να τους χαρίσουμε την απεργία να την ξεφτιλίσουν περισσότερο απ΄ όσο το ΄χουν κάνει τα τελευταία χρόνια που ναρκοθετούν τους αγώνες δια…. των αγώνων χωρίς πρόγραμμα και προετοιμασία που εξαγγέλλουν;;;!!!

Σε καμία περίπτωση!!! Η απεργία ήταν, είναι και θα παραμείνει το βασικότερο όπλο του εργαζόμενου για να διεκδικήσει, να εξαναγκάσει να του δώσουν ένα μέρος απ’ αυτά που του ΄χουν κλέψει και στερήσει, να αμυνθεί απέναντι σε προσπάθειες, ειδικά σήμερα, να του πάρουν κι άλλα!!! Ο ρόλος των κυρίαρχων παρατάξεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πάντα ο ίδιος ήταν. Να «ρίξει στάχτη στα μάτια» ότι, και καλά, όλοι τα ίδια συμφέροντα έχουμε, οπότε ας κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για το μέγεθος του ξεροκόμματου που ίσως μας δώσουν. Για να μην κάνουμε ιστορική αναδρομή σε όλον τον 20ο αιώνα, αρκεί μόνο να θυμηθούμε ένα δύο παραδειγματάκια προσπάθειας «κοινωνικών συμμαχιών»: δοτή, από τη Δικαιοσύνη, διοίκηση ΓΣΕΕ Ραυτόπουλου 1985 και δεκάδες κοινωνικοί διάλογοι για οικονομία ή επιμέρους θέματα σε όλη τη Μεταπολίτευση….

Συμπέρασμα: στις 30 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ καταγγέλλοντας την «Κοινωνική Συμμαχία», απαιτώντας να φύγουν οι ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ απ΄ αυτήν και διαδηλώνοντας- διεκδικώντας μέσα από τα σωματεία μας τα πραγματικά εργατικά και φιλολαϊκά αιτήματα:

·                 Σταθερή Εργασία για όλους. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. 751 βασικός μισθός. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών.

·                Άμεσα μαζικές προσλήψεις. Απαγόρευση των απολύσεων.

·                6ωρο-5μερο για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών υπερεκμετάλλευσης.

·                Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο διαρκεί η ανεργία.

·                Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

·                Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου.

·                Παιδεία κι υγεία δημόσια-δωρεάν. Νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, δημόσια αγαθά, φθηνά και ποιοτικά για όλο το λαό. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην καταστροφή της φύσης.

·                Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

·                Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων. Άμεση επιστροφή των κατακτήσεων των εργαζομένων καταρχήν στο επίπεδο του 2008. Μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

·                Πλήρη αποκατάσταση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

·                Αντίθεση στις παρεμβάσεις και την εποπτεία των «θεσμών».

·                Διαγραφή του χρέους.

·                Αντίθεση και απειθαρχία στην ΕΕ!

·                Ειρήνη στους λαούς! Μείωση των δαπανών για Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

 

Ξέρουμε, τέλος, πως όλα τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο πάλης ενός πλατύτατου Λαϊκού, πατριωτικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου, το οποίο είναι το μόνο που, εφόσον οικοδομηθεί, μπορεί τελικά να επιβάλλει την πραγμάτωσή τους. Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού είναι αποφασισμένη σε μια τέτοια κατεύθυνση να δράσει και να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις.


Η Κίνηση για την Απελευθέρωση του Λαού Καλεί τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστές να ακυρώσουν το αντεργατικό σχέδιο της “Κοινωνικής συμμαχίας”, που αποτελεί μια αντιδραστική μεθόδευση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Καλεί σε συμμετοχή στην απεργία με όρους κοινής δράσης και συντονισμού για την ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής.

 

Καλεί τα ταξικά σωματεία κάθε απόχρωσης σε ενωτικές διαδηλώσεις στις 30 Μάη.

Με ενότητα και αγώνα θα έρθει η νίκη!