Η μορφή του ελληνικού αστικού κράτους και το πολιτικό πρόταγμα του λαϊκού κινήματος (Α' ΜΕΡΟΣ)

Δημοσιεύτηκε: 17/10/2017


του 
Βασίλη Λιόση

Εξετάζοντας κάποιος τη μορφή του ελληνικού αστικού κράτους δεν μπορεί παρά να τη δει αλληλένδετα με την ελληνική αστική τάξη και τον ελληνικό καπιταλισμό. Αυτό επιτάσσει η διαλεκτική και η ιστορία.


Ο Τσε και η σοσιαλιστική οικονομία

Δημοσιεύτηκε: 9/10/2017

του Δημήτρη Καλτσώνη

 

Ο Τσε δεν ήταν μόνο άνθρωπος της δράσης. Ήταν και άνθρωπος των ιδεών, της θεωρίας, της ενότητας θεωρίας και πράξης. Ανήσυχο πνεύμα, δεν αρκούνταν στην έτοιμη τροφή και στις απαντήσεις των εγχειριδίων αλλά αναζητούσε διαρκώς, εναγώνια, νέες λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα. Υπήρξε δηλαδή και θεωρητικός της επανάστασης.

Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση

Δημοσιεύτηκε: 6/10/2017

 

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Με την αφορμή αυτή, είναι ευκαιρία να σκύψουμε ξανά στη δράση αλλά και στο θεωρητικό του έργο.

Βιβλιοπαρουσίαση: Ζητήματα Τακτικής και Στρατηγικής

Δημοσιεύτηκε: 16/9/2017
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
6:30 μ.μ., Polis Art Café

Βιβλιοπαρουσίαση: "Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε"

Δημοσιεύτηκε: 10/9/2017

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, 19.30
Αλκυονίς New Star Art Cinema

Η «Σοβιετία» ως εφιάλτης του βαθέος καθεστώτος...

Δημοσιεύτηκε: 23/8/2017

του Δημήτρη Πατέλη 
(αναδημοσίευση)

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την αποικία χρέους: το φάντασμα της «Σοβιετίας»! Στη βάση των κυρίαρχων ιδεολογημάτων, ο σοσιαλισμός απέτυχε οριστικά, πετάχτηκε στα απόβλητα της Ιστορίας. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: εφ' όσον το όλο εγχείρημα της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού ήταν τόσο αποτυχημένο, φαύλο και η ήττα του αμετάκλητη, προς τι τόσο μένος και μίσος προς τη μνήμη του;


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΔΙΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ (με αφορμή ένα άρθρο και μία συνέντευξη)

Δημοσιεύτηκε: 5/8/2017

του Βασίλη Λιόση


Στις 29 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ένα κείμενο του ΑμίρΣαμίν(ΑΣ) (ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος, ίσως, του περιοδικού 
MonthlyReview) και μία συνέντευξη του Ντέιβιντ Χάρβεϊ (ΝΧ) (γνωστός ακαδημαϊκός από το συγγραφικό του έργο και στην Ελλάδα). 

Οι δυνατότητες της Συντακτικής Συνέλευσης

Δημοσιεύτηκε: 24/7/2017

του Δημήτρη Καλτσώνη

 

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι Συντακτική Συνέλευση συγκαλείται σε μια χώρα ύστερα από μια πολιτική καμπή, μια επανάσταση, μια εξέγερση, την εθνική απελευθέρωση ή κάποιο άλλο κομβικής σημασίας γεγονός.

Δίκαιο και αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ

Δημοσιεύτηκε: 10/7/2017

του Δημήτρη Καλτσώνη

 

Η έναρξη οικοδόμησης μιας νέου τύπου κοινωνικής οργάνωσης μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία έθετε, μαζί με άλλα, το ζήτημα του δικαίου, των νομικών κανόνων. Οι θεμελιωτές του μαρξισμού είχαν αναφερθεί ακροθιγώς αλλά με αρκετή σαφήνεια στο θέμα. Οι πρακτικές ανάγκες της διαχείρισης της πραγματικότητας ωθούσαν στη χρήση νομικών κανόνων για την επίλυση των διάφορων προβλημάτων. Περισσότερο και από τη θεωρητική ανάλυση, η πραγματικότητα έδειχνε ότι η νέα κοινωνική οργάνωση είχε ανάγκη τη νομική ρύθμιση και τον κρατικό καταναγκασμό στην περίπτωση παραβίασής της.

 

Τo ιστορικό του παρόντος προγράμματος… Ιστορικό μίας αναγκαίας σύντηξης*

Δημοσιεύτηκε: 8/7/2017

του Θεόδωρου Μαριόλη  

καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

 

Σας καλωσορίζουμε σε αυτήν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου μας: Μετωπικό Πρόγραμμα Δι-Εξόδου από την Κρίση: Για έναν Ελεύθερο Λαό σε μία Ελεύθερη Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ο τίτλος συμπυκνώνει όλο το περιεχόμενό του, και, όπως θα φανεί στη συνέχεια, δεν είναι συμπτωματικό ή συναισθηματικό ότι συνοδεύουμε τον τίτλο του βιβλίου με το στίχο εκείνων, οι οποίοι ανέβηκαν τον Γολγοθά του 1940-1949: «Θέλουμε λεύτερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».