Οι δυνατότητες της Συντακτικής Συνέλευσης

του Δημήτρη Καλτσώνη

 

περ.

Chavez Vive, Μάιος 2017

 

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι Συντακτική Συνέλευση συγκαλείται σε μια χώρα ύστερα από μια πολιτική καμπή, μια επανάσταση, μια εξέγερση, την εθνική απελευθέρωση ή κάποιο άλλο κομβικής σημασίας γεγονός.

 

Η πρόβλεψη, από το ίδιο το Σύνταγμα, για τη δυνατότητα σύγκλησης Συντακτικής Συνέλευσης είναι μια πρωτοποριακή δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας. Έτσι, η εξουσία του λαού δεν περιχαρακώνεται στα όρια του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο μπορεί μόνο να αναθεωρηθεί μέχρι κάποιο όριο. Θεωρητικά τουλάχιστον, ο λαός μέσω μιας Συντακτικής Συνέλευσης μπορεί να αμφισβητήσει πλήρως το νομικο-πολιτικό και κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, ακόμη και τις προηγούμενες αποφάσεις του. Αυτό μπορεί να γίνει βέβαια σε θετική αλλά και σε αρνητική κατεύθυνση ανάλογα με τις συνθήκες και τους συσχετισμούς.

 

Βάσει των άρθρων 347 επ. του Συντάγματος της Βενεζουέλας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το 15% των εκλογέων, ή τα 2/3 της Εθνοσυνέλευσης ή τα 2/3 των δημοτικών συμβουλίων  μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η εκλεγμένη από το λαό Συντακτική Συνέλευση μπορεί να χαράξει αδέσμευτη από το προηγούμενο συνταγματικό και νομικό καθεστώς την πορεία της χώρας. Μπορεί να υιοθετήσει ένα νέο Σύνταγμα, να χαράξει μέσω αυτού νέους ορίζοντες για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας.

 

Είναι φανερό ότι στις συνθήκες της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας, η σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης και οι  εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων σε αυτήν μπορούν να αποτελέσουν μια δημοκρατική διέξοδο. Μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση των εντάσεων. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την αποσόβηση των σχεδίων της ακροδεξιάς και των ΗΠΑ οι οποίες με κάθε τρόπο ωθούν στη βία, προσπαθώντας να ανατρέψουν τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και απεργάζονται λύσεις πραξικοπηματικές ή ακόμη και σχέδια ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

 

Είναι γνωστό ότι τα Συντάγματα δεν λύνουν από μόνα τους τα προβλήματα των λαών. Μπορούν όμως να συμβάλλουν στην αναζήτηση λύσεων και στη χάραξη κατευθύνσεων. Τι ακριβώς θα αποφασίσει ο λαός της Βενεζουέλας είναι δική του αποκλειστικά υπόθεση και των αντιπροσώπων που θα επιλέξει για τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι, όπως πάντα, και ζήτημα συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

 

Σημασία έχουν επίσης οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Θα πρέπει να ευνοούν τη γνήσια δημοκρατική έκφραση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, την ελεύθερη συζήτηση στο λαό μακριά από καταναγκασμούς και την έμμεση επιβολή που ασκούν συνήθως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ολιγαρχίας και το μεγάλο κεφάλαιο.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανοίγεται μια ευκαιρία, ένα παράθυρο για το μέλλον. Η Συντακτική Συνέλευση θα μπορούσε να αξιοποιήσει στοιχεία από την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε υποβάλλει το 2007 η κυβέρνηση Τσάβες. Δυστυχώς εκείνη η πρόταση δεν ευδοκίμησε, αφού, για μια σειρά λόγους, απορρίφθηκε οριακά στο σχετικό δημοψήφισμα. Σήμερα ίσως τα πράγματα είναι πιο ώριμα ώστε να γίνει ένα βήμα μπροστά.

 

Ο έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας -όχι μόνο του πετρελαίου- από το κράτος, ο εργατικός έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις, η παλλαϊκή συμμετοχή στον έλεγχο της οικονομίας και στο σχεδιασμό της παραγωγικής ανάπτυξης είναι πλευρές που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από τα σημερινά οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εκμεταλλεύονται ακριβώς οι δυνάμεις της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού για να στρέψουν το τιμόνι της χώρας πίσω στην ιδιωτικοποίηση και στην καταλήστευση του πετρελαίου από τις πολυεθνικές και τους συνεργάτες τους.