Καταστατικό ίσον Κομμουνιστικό Κόμμα


της Ελένης Πασσά


Να ‘μαστε λοιπόν στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας να χτιστεί ένα νέο κομμουνιστικό κόμμα στη χώρα μας. Γιατί όσο και αν καμιά φορά φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτό στη πραγματικότητα θέλουμε όλοι. Αυτό νιώθουμε όλοι ότι χρειάζεται ο λαός και η ιστορία. Ένα κομμουνιστικό κόμμα.

Όσοι από εμάς θητεύσαμε στο παρελθόν σε τέτοια κόμματα ή (και) υπήρξαμε μάρτυρες – συμμετείχαμε και σε άλλα «γεννητούρια» τέτοιων κομμάτων, έχουμε πράγματα να καταθέσουμε, να «φοβηθούμε», να ελπίσουμε. Όλοι ξέρουμε ανθρώπους, με τους οποίους ήμασταν μαζί στα «άλλα» αυτά κόμματα, πραγματικούς συνειδητούς κομμουνιστές, που σήμερα δεν είναι μαζί μας. Κάποιοι δεν είναι παρόντες γιατί βαρέθηκαν να παρευρίσκονται στα «γεννητούρια» θνησιγενών προσπαθειών. Αν όμως η νέα αυτή προσπάθεια περπατήσει και σταθεί στα πόδια της, θα τους ξαναβρούμε όλους.

Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να κάνει τη νέα προσπάθεια να έχει διαφορετική τύχη από τις προηγούμενες; Κατά τη γνώμη μου μόνο ένα πράγμα θα κρίνει τη δυνατότητα της νέας προσπάθειας να προχωρήσει και να γίνει αυτό που όλοι προσδοκούμε. Και είναι το καταστατικό. Το νέο κόμμα θα πρέπει, πάνω από όλα και πριν από όλα, να έχει ένα δημοκρατικό – επαναστατικό καταστατικό, τέτοιο που να εξασφαλίζει ότι το κόμμα αυτό θα είναι το σπίτι μας και το σπίτι κάθε κομμουνιστή στη χώρα μας. Που θα εξασφαλίζει την πραγματική δυνατότητα συζήτησης για κάθε ζήτημα, τη πραγματική δυνατότητα ελέγχου σε βάθος κάθε λειτουργίας του κόμματος και του τρόπου δράσης κάθε στελέχους. Που θα μπορεί να εγγυηθεί ότι οι επεξεργασίες και οι θέσεις του κόμματος θα είναι θέσεις και επεξεργασίες του κάθε μέλους, αφού θα έχει συμμετάσχει σε αυτές ισότιμα και δημοκρατικά. Ένα καταστατικό που θα τηρείται από όλους και για όλους. Ένα καταστατικό που θα εξασφαλίζει ότι ακόμα και όσοι διαφωνούσαν στη συζήτηση με το εκάστοτε τελικό αποτέλεσμα, θα νιώθουν ότι η δημοκρατία πραγματώθηκε μέσα σε ειλικρινή και γόνιμο διάλογο και θα νιώθουν δεσμευμένοι από το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Η έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού στα μέλη τους στέρησαν από πολλές τέτοιες προσπάθειες χτισίματος κομμουνιστικών φορέων πολλούς αγωνιστές, που δεν ήταν διατεθειμένοι να μετατραπούν από κομμουνιστές σε χειροκροτητές ηγετικών ομάδων ή ηγετίσκων. Άλλωστε η υποχώρηση της δημοκρατίας στα κομμουνιστικά κόμματα σήμανε, ουσιαστικά, το τέλος της επαναστατικής τους πορείας διεθνώς.

Γι’ αυτό λοιπόν, στη πορεία για το νέο αυτό κόμμα, ας επιμείνουμε στη συζήτηση για τη δημοκρατία, στη συζήτηση για το καταστατικό. Ας βάλουμε στη συζήτηση αυτή όλη τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τις γνώσεις μας και την ορμή μας. Μόνο αν φτιάξουμε ένα κόμμα ικανό να στεγάσει τις αγωνίες και τους πόθους όλων των κομμουνιστών, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες για πολιτικά ή ιστορικά ζητήματα, ένα σπίτι που θα νιώθουν όλοι οι κομμουνιστές ελεύθεροι να συζητάνε, να κρίνουν, να κατακρίνουν και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική γραμμή, μόνο τότε η προσπάθεια μας θα έχει επιτύχει. Γιατί μόνο τότε θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τη πρωτοπορία της εργατικής τάξης σε ένα κόμμα. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τη νέα εργατική βάρδια και να την κάνουμε, μαζικά, να στρατευθεί στον αγώνα για το σοσιαλισμό και την επανάσταση.

Για να αστειευτούμε λίγο, αντιγράφοντας τη συνήθεια άλλων εποχών να ταυτίζεται ο τακτικός στόχος με τον στρατηγικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «καταστατικό ίσον κομμουνιστικό κόμμα».