Αρπαχτικά

 

του Φώτη Τσικριτέα

 

Ένα από τα πιο επαίσχυντα τμήματα της επίθεσης των ξένων και ντόπιων ολιγαρχών ενάντια στο λαό μας ετοιμάζεται να εξαπολύσει η εντολοδόχος κυβέρνηση, μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Όχι πέντε, αλλά, τριάντα πέντε επιδόματα και παροχές έχουν μπει στο «μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μας ενημερώνει γνωστή αστική οικονομική εφημερίδα. Η αρχή, όμως, θα γίνει με τη μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών, πρώτος τομέας μίας γενικότερης αναδιάταξης του «προνιακού χάρτη», δέσμευση που καταγράφεται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ας δούμε, ωστόσο, όλες τις παροχές που μπαίνουν στο στόχαστρο ξεκινώντας από τον «οικογενειακό τομέα». Ο κατάλογος είναι μεγάλος:

1. Τέκνου 2. Τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών 3. Ειδικής προστασίας μητρότητας                               4. Εισοδήματος για παιδιά που σπουδάζουν 5. Φοιτητικό στεγαστικό

6. Επιδόματα γάμου που δίνουν τα Ταμεία 7. Απροστάτευτα τέκνα

8. Κάρτες μεταφοράς σε πολύτεκνους (ΚΤΕΛ) 9. Εκπαιδευτικές δαπάνες

10. Ενίσχυση σε παιδιά φτωχών οικογενειών

11. Επιδόματα αναπηρίας 12. Επικουρικές συντάξεις αναπηρίας – ολικής ανικανότητας                                  13. Συμπληρωματικές επικουρικές συντάξεις για τυφλούς – παροχές αναπηρίας

14. Θέρμανσης  15. Μακροχρόνια ανέργων 16. Χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων                                           17. Νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (κόπηκε)

18. Διακοπών σε ανέργους 19. Διακοπών σε συνταξιούχους

20. Διακοπών σε συνταξιούχους με ειδικές ανάγκες 21. Κοινωνικός Τουρισμός

22. Επιταγές τουρισμού σε ηλικιωμένους 23. Κατασκηνώσεων 24. Κατασκήνωσης για παιδιά

25. Κατασκήνωσης για αναπήρους

26. Μεταφορές μαθητών 27. Στήριξη σε φτωχούς και απροστάτευτα παιδιά

28. Βοήθεια σε ομογενείς – επαναπατριζόμενους Έλληνες

29. Στήριξη νοικοκυριών ορεινών περιοχών 30. Περίθαλψη ανασφάλιστων

31. Πίστωση φόρου για ιατρικές δαπάνες (καταργήθηκε)

32. 1,5% παρακράτηση έκπτωσης (καταργήθηκε)

33. Ειδικός φορολογικός συντελεστής για τους ναυτικούς

34. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης (μειώθηκε)

35. Γεωργικό ντίζελ, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

  
    

 

Τη δουλειά ανέλαβαν τα τσακάλια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με τη δική τους έκθεση προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα ποιες παροχές μπορούν να επανεξεταστούν, να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να εξορθολογιστούν. Όπως μας διαβεβαιώνουν, ο στόχος τους δεν είναι άλλος από την προστασία των φτωχών νοικοκυριών. Μεταξύ των κριτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι πραγματικές ανάγκες, η ισότητα και η δικαιοσύνη αλλά και ο κατακερματισμός και η επικάλυψη.

Όσο για αυτά, είμαστε απόλυτα σίγουροι. Άλλωστε, ποτέ πριν δεν έδρασαν έχοντας διαφορετικούς σκοπούς στο μυαλό τους  για μας, οι «μισθωμένοι δολοφόνοι» της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.                         

 

 

ΠΗΓΗ: Στο στόχαστρο 35 επιδόματα με την αναδιάταξη του προνοιακού χάρτη, Ρούλα Σαλούρου, Οικονομική, Η Καθημερινή, Αθήνα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2017