Ρατσιστικές και απάνθρωπες απόψεις

 

της Γεωργίας Καλαρά

Φιλόξενο βήμα βρήκε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, στον Real Fm, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το ρατσιστικό παραλήρημα του δημοτικού σύμβουλου της πλειοψηφίας Χίου, Γιώργου Τσάκου.  Ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος, μας συστήθηκε ως καπετάνιος πολυταξιδεμένος, μη ρατσιστής, άνθρωπος που έχει βοηθήσει πολύ κόσμο και απόγονος προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Αφού λοιπόν μας παρέθεσε τα «διαπιστευτήρια» του ανθρωπισμού του ξέσπασε σε ρατσιστικό ντελίριο μιλώντας για «αραπιά» που πρέπει να σηκωθεί να φύγει από τη χώρα, για «γκαστρωμένες» που «κυκλοφοράνε» απειλώντας μας με «επιμειξία», ενώ διερωτήθηκε «τι δουλειά έχει ο μαύρος» εδώ, αφού «μας χωρίζει το χρώμα». Συνέχισε μιλώντας για «εισροή ανθρώπων που πάνε να κατακλύσουνε την Ευρώπη και που δεν είναι μετανάστες» για να μας αποκαλύψει τελικά την υφαινόμενη παγκόσμια συνομωσία: «Εδώ υπάρχει ένα σχέδιο να μας ρημάξουνε, το λέω καθαρά» Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, που κάθε άλλο παρά τον δυσκόλευε, από ποιους θεωρεί πως έχει οργανωθεί ένα τέτοιο σχέδιο, η εμπεριστατωμένη, θεσμική και όλο γρίφους απάντησή του ήταν: «αα…ααα…σκέψου το λίγο εσύ…και αυτό».

            Σκέψου εσύ λίγο κύριε δημοτικέ σύμβουλε που εκφέρεις δημόσιο λόγο και εκπροσωπείς τους ψηφοφόρους σου, σκέψου ένα αλλότριο παράδειγμα σχολειών που δεν δέχονται τα ξανθά παιδάκια, τα κοντά παιδάκια, τα μυωπικά παιδάκια, τα δυσλεκτικά παιδάκια, τα εύσωμα παιδάκια, τα παιδιά των αγροτών, των καπεταναίων, τα φτωχά ή τα πλούσια παιδιά, τα παιδιά με φακίδες…, το δικό σου παιδί. Σου φαίνεται αστείο; Παράλογο; Ηλίθιο επιχείρημα; Είναι ευθέως ανάλογο και το ίδιο ηλίθιο με τον διαχωρισμό σου σε μαύρα και λευκά παιδιά. Εσύ το είπες άλλωστε πως τίποτε άλλο δεν μας χωρίζει παρά μόνο το χρώμα! Και ασφαλώς είσαι ρατσιστής. Είσαι ο ορισμός του φυλετικού ρατσιστή. Πιο ξεκάθαρα δεν γινόταν να το διατυπώσεις. Ελπίζω μόνο και εύχομαι ο δικός σου εγγονός που δεν θες να καθίσει στα ίδια θρανία με τα προσφυγόπουλα να μην βιώσει ποτέ του αποκλεισμό, μίσος και ρατσισμό λόγω της οποιασδήποτε ετερότητάς του.

            Στον αντίποδα της μεμονωμένης αυτής ρητορικής μίσους ήταν το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Χίου, το οποίο καταψήφισε ο Τσάκος, με αφορμή ένα εξώδικο που υπογράφουν ορισμένοι γονείς και κάτοικοι του νησιού κατά της λειτουργίας των δομών υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ), με πληρεξούσια δικηγόρο, μέλος της αυτοαποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, γνωστής για τις ρατσιστικές τακτικές της που σπέρνουν το μίσος για τα προσφυγόπουλα. Παραθέτουμε ολόκληρο το ψήφισμα που αποτελεί και ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ:

«Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου της Χίου (είναι οκταμελής και απαρτίζεται από εκπροσώπους του Δήμου της Χίου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, της Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης Χίου, της Ε.Λ.Μ.Ε. Χίου, του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου και της Ένωσης Γονέων Χίου) επικροτεί την ουσιαστική έναρξη και λειτουργία (ζητά από την Κυβέρνηση την οικονομική στήριξη, την πλήρη στελέχωση σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης προσφύγων του νησιού μας) του προγράμματος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός σχολικών διδακτηρίων κατά το απογευματινό ωράριο, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Μια θετική υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως το Σύνταγμα και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να υπηρετήσουν το εν λόγω έργο και, ταυτόχρονα, απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου.

Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των «ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων» που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου των 1130 υπογραφών, ενός εξώδικου που επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ, καθώς και στους Προϊσταμένους των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού μας.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων το 1922.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τις καραβιές χιλιάδων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών ανά την υφήλιο σε περιόδους μεγάλης ύφεσης.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τη χειρότερη αιμορραγία στην Ελλάδα της κρίσης, όπου χιλιάδες νέοι επιστήμονες και όχι μόνο αναγκάζονται να ξενιτευτούν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ως λαός καλούμαστε για μία ακόμα φορά να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα ταχθούμε. Απορρίπτουμε το «πρόσωπο του τέρατος» που εμφανίζεται με τη μορφή της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοφασισμού. Συστρατευόμαστε με την πλευρά της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων ιδανικών γιατί πιστεύουμε ότι το σχολείο διαδραματίζει ένα συνεκτικό ρόλο, καλλιεργεί το ήθος και απαντά με πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα.»

            Να κλείσουμε με ένα σχόλιο σχετικά με τις ΔΥΕΠ. Κατά τη γνώμη μας αποτελούν ένα πρόχειρο ημίμετρο που δεν αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Αντιθέτως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω γκετοποίησής τους. Δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, χρηματοδοτείται δε από έκτακτα κονδύλια εκτός προϋπολογισμού. Ωστόσο παραθέσαμε το ανωτέρω ψήφισμα για να αναδείξουμε το γεγονός πως ρητορικές και απόψεις μίσους σαν του δημοτικού συμβούλου δεν αποτελούν την κυρίαρχη αντίληψη και πρέπει να απομονώνονται αντί να βρίσκουν χώρο να εκφράζονται.