Διασπαστική πρακτική στο φοιτητικό κίνημα


του επίμονου

Μου είπαν ότι την Τρίτη 22/10 και την Τετάρτη 23/10 έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι. Διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική και την κατάντια της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα αιτήματα είναι τέτοια ή αλλιώτικα, ανάλογα με τις απόψεις που επικράτησαν στις διάφορες γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι φοιτητές κινητοποιούνται.

            Όμως, μου κακοφαίνεται το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται δυο διαφορετικές μέρες αντί να γίνονται σε μια μέρα, όλοι μαζί. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί επικράτησε και πάλι η παραταξιακή λογική.

            Σημαντική, όχι τη μοναδική, ευθύνη γι' αυτό έχει το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) που καθοδηγείται από την ΚΝΕ. Ενώ υπήρχαν ήδη αποφάσεις συλλόγων για διαδήλωση την Τρίτη, το ΜΑΣ, όπως κάνει συνήθως τα τελευταία 10 χρόνια, προώθησε στους συλλόγους διαφορετική μέρα για διαδήλωση, προφανώς για είναι μόνο του στο δρόμο.

            Για ποιο λόγο; Ποιον εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Δεν αντιλαμβάνεται η ηγεσία της ΚΝΕ ότι δυστυχώς με αυτό τον τρόπο αποθαρρύνονται οι φοιτητές να συμμετέχουν καθώς βλέπουν ότι το φοιτητικό κίνημα γίνεται αντικείμενο παραταξιακών σκοπιμοτήτων; Τι είναι πιο σημαντικό εν τέλει; Οι σκοπιμότητες αυτές ή η ενθάρρυνση των φοιτητών να κατέβουν στους δρόμους; Τι θα έβλαπτε να συνυπάρχουν, όπως γινόταν επί δεκαετίες, σύλλογοι με διαφορετικές αποχρώσεις στα αιτήματά τους; Δεν βλέπουν ότι με τέτοιες πρακτικές οι φοιτητές απομακρύνονται από τους συλλόγους, ακόμη και από τις εκλογές των συλλόγων και το κίνημα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλει η κυβέρνηση και όλες οι συντηρητικές δυνάμεις;