Ο Χίτλερ σε σακούλα του ΤΖΑΜΠΟ!
του Βασίλη Λιόση *

 

Το έχουμε ξαναγράψει σε κείμενό μας. Η σωρεία των γεγονότων που συνδέονται με φασιστικές και φασίζουσες συμπεριφορές είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

                  

Ναζιστικά σύμβολα των SS στα ελληνικά γήπεδα, ξυλοδαρμοί μεταναστών, οδηγοί λεωφορείων που ζητάνε λεωφορεία ειδικά για μετανάστες κ.λπ. Πολλά περιστατικά για να είναι τυχαία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε κάποια συνεννόηση, αν και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Σημαίνει κυρίως πως οι ναζιστικές ιδέες έχουν εισβάλει σε βαθμό ανησυχητικό στην ελληνική κοινωνία και ότι οι θύλακες που εκτοξεύουν πάνω μας τον ναζιστικό οχετό, έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά.

                  

Το τελευταίο «κατόρθωμα» είναι από τη γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών, τα καταστήματα Τζάμπο. Αφού ταλαιπωρούν με βάναυσο τρόπο εδώ και χρόνια την αισθητική μας και αφού έχουν γεμίσει τα ράφια τους με κακής ποιότητας παιχνίδια, τώρα αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μία σακούλα τους στην οποία απεικονίζεται σε ένα γραμματόσημο ο Χίτλερ. Δίπλα και πάνω στο γραμματόσημο υπάρχει και μία σφραγίδα με γνωστό ναζιστικό σύμβολο. Αφού ξεσηκώθηκε διαμαρτυρία, το Τζάμπο αναγκάστηκε να αποσύρει τη σακούλα με την εξής ανακοίνωση:

 

Αναφορικά  με  δημοσίευμα  που  αναφέρεται  σε  αισθητική  απεικόνιση σακουλίτσας δώρου από τα καταστήματα και το eshop μας, η Jumbo AEE διευκρινίζει τα κάτωθι :

- H συγκεκριμένη σακουλίτσα δώρου επωλείτο στα καταστήματα μας χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό ούτε από τον αγοραστή, ούτε από τους πελάτες μας που την αγόραζαν για πολύ καιρό ότι μια σφραγίδα και ένα  γραμματόσημο  εποχής μπορούσε να δημιουργήσει  λάθος συνειρμούς.   

- Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από πελάτη και μας υποδείχθηκε αποφασίστηκε να αποσυρθεί και να καταστραφεί.

 

 Η διεύθυνση των καταστημάτων καταφανώς ψεύδεται και αυτό για τους εξής λόγους:


1.      Ας προσέξουμε το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης. Για την ακρίβεια γράφουν όχι ότι δεν έγινε αντιληπτό το πρόσωπο του Χίτλερ αλλά οι συνειρμοί που θα δημιουργούνταν! Επομένως το πρόβλημα δεν ήταν η απεικόνιση του Χίτλερ, αλλά ότι κάποιοι θα το παρεξηγούσαν! Άλλωστε όταν βλέπεις το πρόσωπο του Χίτλερ θα πρέπει συνειρμικά να σου έρθει στο μυαλό μία συνταγή για μουσακά και όχι οι σφαγές στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα.


2.      Μήπως, όμως, είμαστε υπερβολικοί και κατανοούμε λανθασμένα την ανακοίνωση; Μα τότε πώς να πιστέψουμε ότι το πρόσωπο του Χίτλερ πέρασε απαρατήρητο από τόσα μάτια;


3.      Θα μπορούσαμε, ίσως, να δεχτούμε τη δικαιολογία αυτή, δηλαδή ότι μπορεί και κάτι να μην το δεις, αλλά το πρόσωπο του Χίτλερ βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Και να μην θέλεις το βλέπεις.


4.     Η εταιρεία θα πάρει μέτρα για τον προμηθευτή της; Δεν βλέπουμε να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην ανακοίνωσή της.


5.     Μήπως, είδε κανείς κάποια συγγνώμη στην ανακοίνωση της εταιρείας; Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν υπάρχει η λέξη συγγνώμη… Αν ζητηθεί στη συνέχεια θα είναι κατόπιν εορτής και θα αποτελεί προϊόν πίεσης και όχι ειλικρινούς μεταμέλειας.

 

Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει γνωστό και τα καταστήματα Τζάμπο να μην τα επισκεφτεί ποτέ ξανά κανείς. Αφήστε τους νεοναζί να ψωνίζουν από το συγκριμένο κατάστημα. Εμείς ας είμαστε σε εγρήγορση. Το ερπετό σέρνεται στους δρόμους μας και μας απειλεί…* Η φωτογραφία είναι από δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών