Τι σημαίνει στα αλήθεια η ‘Τιμή Κίνας’

Δημοσιεύτηκε: 1/12/2018 

του Τόνι Νόρφιλντ[1]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

επιμέλεια: Διονύσης Περδίκης

Αναδημοσιεύεται από το ιστολόγιο economicsofimperialism.blogspot.com

 

[...] Ένα χαρακτηριστικό-κλειδί της ιμπεριαλιστικής παγκόσμιας οικονομίας είναι το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων, κυριαρχούντων δυνάμεων και των φτωχότερων, υφιστάμενων χωρών. Αυτή η διαίρεση αντιστοιχεί καλά με τα νούμερα που παρουσιάστηκαν παραπάνω για τις διαφορές μισθών. Ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας ευνοεί τις πλουσιότερες δυνάμεις, παρόλο που κάποιοι κεφαλαιοκράτες που προμηθεύουν τις εγχώριες αγορές τους παραπονιούνται για απώλειες λόγω των εισαγωγών χαμηλού κόστους. Ευνοεί τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παρέχοντας προνομιούχα ποσοστά κέρδους για τις εταιρίες τους, φτηνές προμήθειες για τα εργοστάσιά τους, το εργατικό δυναμικό τους και τους καταναλωτές τους, και πεδίο για να συλλέξουν φόρους οι κυβερνήσεις τους που να συμβάλουν στις κρατικές δαπάνες. [...]

 

Ελλάδα: το φάντασμα του χρέους

Δημοσιεύτηκε: 19/11/2018του Μάικλ Ρόμπερτς[i]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

επιμέλεια: Διονύσης Περδίκης

 

Αναδημοσιεύεται από το ιστολόγιο thenextrecession.wordpress.com ενώ η αρχική δημοσίευση ήταν στις 22/5/2018.

[...] Η πραγματικότητα είναι ότι με την ελληνική οικονομία απίθανο να μεγεθύνεται με περισσότερο από 2% ανά έτος μετά πληθωρισμού για το προβλέψιμο μέλλον και με το βάρος χρηματοδότησης του χρέους να βρίσκεται στο 15% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο και να αυξάνει, δεν υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός καπιταλισμός να δραπετεύσει από το φάντασμα της φυλακής των οφειλετών. [...]

Διαστάσεις του Ιμπεριαλισμού του Δολαρίου

Δημοσιεύτηκε: 10/11/2018


του Τόνι Νόρφιλντ[i]
μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας
επιμέλεια: Φώτης Τσικριτέας


Αναδημοσιεύεται από το ιστολόγιο economicsofimperialism.blogspot.com

 

Οι ΗΠΑ επί μακρόθεν θεωρούνται ότι απολαμβάνουν ένα ‘υπερβολικό προνόμιο’ βασισμένο στο ρόλο του δολαρίου ως το κύριο παγκόσμιο νόμισμα[ii]. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα διαφορετικά στοιχεία του δολαριακού προνομίου και πως αυτά λειτουργούν, όχι μόνο σε ‘ήρεμους’ καιρούς αλλά, ειδικά, στην παρούσα κρίση.

Η ιστορία των μισθών των 5$ την ημέρα του Χένρι Φορντ: Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Δημοσιεύτηκε: 31/10/2018

Henry ford 1919.jpg

 

του Τιμ Γουόρσταλ 

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

Αναδημοσιεύεται από το www.forbes.com

 

 

«Εκείνη την εποχή, οι εργάτες λάμβαναν περίπου 2,25$ την ημέρα, για τα οποία δούλευαν βάρδιες των εννέα ωρών. Ήταν αρκετά καλά λεφτά για εκείνες τις μέρες, αλλά η κούραση ήταν τόσο μεγάλη που πολλοί δεν άντεχαν. Ο ρυθμός αλλαγής του προσωπικού του Φόρντ ήταν πολύ υψηλός. Το 1913, η εταιρία Φορντ προσέλαβε περισσότερους από 52.000 άντρες για να διατηρήσει ένα εργατικό δυναμικό των 14.000 μόνο. Καινούργιοι εργάτες χρειάζονταν μια δαπανηρή περίοδο προσαρμογής, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για την εταιρία. Επίσης, κάποιοι εργαζόμενοι απλά έφευγαν από την αλυσίδα παραγωγής για να παραιτηθούν και να ψάξουν για δουλειά αλλού. Τότε η αλυσίδα σταματούσε και η παραγωγή αυτοκινήτων έπαυε. Το αυξημένο κόστος και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή απέτρεπαν τον Φορντ να πουλάει τα αυτοκίνητά του στη χαμηλή τιμή που ήθελε. Δραστικά μέτρα απαιτούνταν αν ήταν να αυξήσει την παραγωγή»[i].

 


Εκμετάλλευση και υπερεκμετάλλευση

Δημοσιεύτηκε: 20/10/2018

του Τζον Σμιθ[i]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

επιμέλεια: Διονύσης Περδίκης

 

Αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο mronline.org

[...] 

η μονοπωλιακή παρόρμηση των κεφαλαιοκρατών, δηλαδή η επιθυμία να συλλάβουν υπεραξία εις βάρος άλλων κεφαλαιοκρατών, παρέα με την ακόρεστη επιθυμία τους για υπερεκμεταλλεύσιμη εργασία, συνδυάζονται για να ορίσουν την εγγενή στον καπιταλισμό, αδυσώπητη ιμπεριαλιστική τροχιά. Οι μετασχηματισμοί της νεοφιλελεύθερης εποχής αντιπροσωπεύουν όχι την αντικατάσταση του ιμπεριαλισμού, όπως λεγεώνες αρνητών του ισχυρίζονται ενώ δηλώνουν πίστη στο μαρξισμό, αλλά την αποκορύφωσή του.


Επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπόριο Μεξικό-ΗΠΑ-Καναδά. Επιβεβαιώνεται ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ είναι κίβδηλος.

Δημοσιεύτηκε: 10/10/2018


του Τζακ Ράσμους [1]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

 

Αναδημοσιεύεται από το ιστολόγιο jackrasmus.com

Ο ‘εμπορικός πόλεμος’ του Τραμπ με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου των Μεξικό-Καναδά, ήταν και παραμένει ένας κίβδηλος εμπορικός πόλεμος. Ένας πόλεμος λέξεων με σκοπό την κατανάλωσή τους από την εγχώρια πολιτική βάση του Τραμπ πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ παίζει το χαρτί του ‘οικονομικού εθνικισμού’ του, που τον βοήθησε να κερδίσει την εκλογή του, για άλλη μια φορά. Η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό της [προπερασμένης, σ.τ.μ.] Παρασκευής και η συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά που ανακοινώθηκε σήμερα [την 1η  Οκτώβρη, σ.τ.μ.], επιβεβαιώνουν ελάχιστες διαφορές από την εμπορική συμφωνία της NAFTA [Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, σ.τ.μ.]. Ο Τραμπ θα υπερβάλει και θα πει ψέματα και για τις δυο απευθυνόμενος στην εγχώρια πολιτική του βάση, αλλά οι όροι και της συμφωνίας με το Μεξικό και αυτής με τον Καναδά μόλις μετά βίας δείχνουν κάποια αλλαγή.

Ο ιμπεριαλισμός στραγγίζει τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Τρίτο Κόσμο

Δημοσιεύτηκε: 7/10/2018


tpp1

 

του Μπάρναμπι Φίλιπς[i]

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας,
επιμέλεια: Διονύσης Περδίκης

 

Αναδημοσιεύεται από την Fight Racism! Fight Imperialism!, issue 256, April/May 2017 και το ιστολόγιο Redline 

 

Στο ‘Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού’, ο Λένιν έγραψε ότι «ο κόσμος χωρίστηκε σε μια χούφτα κράτη-τοκογλύφους και σε μια τεράστια πλειοψηφία κράτη-οφειλέτες»[ii]. Μετά την τυπική αποαποικιοποίηση της δεκαετίας του 1960, το έργο του απορρίπτονταν σαν απαρχαιωμένο, ακόμα και ανάμεσα σε τμήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τώρα το 2017 [το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2017, σ.τ.μ.] με το καπιταλιστικό σύστημα να βουλιάζει στην βαθύτερή του κρίση από την εποχή του Λένιν, μια νέα μελέτη στο παγκόσμιο εμπόριο δείχνει ότι η ανάλυσή του είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Αποκάλυψε ότι μεταξύ 1980 και 2012 οι συνολικές εκροές, από ‘αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες’ καταπιεζόμενες χώρες που διοχετεύονταν στα ‘ανεπτυγμένα’ ιμπεριαλιστικά έθνη έφταναν τα 16,3 τρισεκατομμύρια $. Η αλήθεια για τον δήθεν μετα-αποικιακό κόσμο μας είναι ότι οι φτωχές χώρες ακόμα αναπτύσσουν τις πλούσιες χώρες, το αντίθετο από αυτό που μας λένε τόσο συχνά.

Δείκτης Ισχύος

Δημοσιεύτηκε: 25/9/2018


του Τόνι Νορφιλντ

μετάφραση: Άρης Ντα Κούνια Ντα Κώστα Ντίας

Το ακόλουθο διάγραμμα δίνει μια “φωτογραφία” των κορυφαίων 30 χωρών, διαβαθμισμένων με βάση τον δείκτη ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Αναγνώστες αυτού του μπλογκ ή του βιβλίου μου The City, θα έχουν ξανασυναντήσει αυτή την έννοια[ii], αλλά εδώ τα δεδομένα είναι ανανεωμένα για το 2016-17.

Μελέτες στο Έργο του Δημήτρη Μπάτση «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε: 12/6/2018

 

Από τις Εκδόσεις Τζιόλα κυκλοφόρησε τόμος τριάντα δοκιμίων δεκαοκτώ συγγραφέων για το έργο του Δημήτρη Μπάτση: «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα», Επιμέλεια Θεόδωρος Μαριόλης, Εκδόσεις Τζιόλα, Μάιος 2018, σελ. 680.. Ακολούθως παρατίθενται ο Πρόλογος και ο Κατάλογος Περιεχομένων του τόμου.

(https://www.tziola.gr/book/meletes-sto-ergo-tou-dimitri-batsi-varia-viomichania-stin-ellada/)

 

Θ. Μ.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟ

Δημοσιεύτηκε: 30/8/2017

του Βασίλη Λιόση

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του ΕρίκΤουσέν[1] με τίτλο ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση, εκδ. 
redmarks. Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο ασχολείται με την ιστορία του ελληνικού δημόσιου χρέους και το δεύτερο με τη σημασία του χρέους στη σημερινή κρίση.