Τελικά πόσο ψεύτης είναι ο Τσίπρας;

του Βασίλη Λιόση

 

 

Στην εφημερίδα Documento (3/9/17) δημοσιεύτηκε άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο «Τελικά πόσο ψεύτης ήταν ο Ανδρέας;». Από την ανάγνωση του άρθρου ανακύπτουν τέσσερα σοβαρά ζητήματα.

 

Το πρώτο είναι κατά πόσο είναι σωστή μία πολιτική ανάλυση αν περιορίζεται στο ζήτημα των ψευδών εξαγγελιών από την πλευρά ενός πολιτικού ή ενός κόμματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μία πολιτική αντιπαράθεση περιορίζεται στο δίπολο ψεύδους-αλήθειας κι έτσι υποβαθμίζεται η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η αναφορά σε ψευδείς εξαγγελίες αποκτά αξία υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι εξαγγελίες είχαν φιλολαϊκό περιεχόμενο που στη συνέχεια αναιρέθηκε.

 

Το δεύτερο είναι πως το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα δεν απαντά στο ερώτημα που θέτει αρχικά. Σε κανένα σημείο του κειμένου δεν παίρνει καθαρή θέση για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ψεύτης και σε τι βαθμό. Μάλιστα αθωώνει το ΠΑΣΟΚ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Εξετάζοντας αυτή την πορεία από το άπειρο στο μηδέν, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τις τεράστιες προσπάθειες του κατεστημένου της εποχής, αφού δεν κατάφερε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ με τη συκοφαντία και κατά μέτωπο, να το εξουδετερώσει με την “αγάπη” και τους “εναγκαλισμούς”». Έτσι, η πορεία εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του επιλογή να ταχθεί με την πλευρά της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας δεν ήταν αποτέλεσμα του συγχρωτισμού του με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά αποτέλεσμα της έξυπνης τακτικής του κατεστημένου. Το ΠΑΣΟΚ εν ολίγοις ήταν «αθώο του αίματος».

 

Το τρίτο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας «ξεχνά» να μας περιγράψει την αντιλαϊκή εφαρμοζόμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την πορεία εκφυλισμού του, όχι τόσο όσον αφορά τις μίζες που κι αυτές είναι άξιες λόγου αλλά το σκληρό πυρήνα της ταξικής του πολιτικής. Για παράδειγμα «ξεχνά» να μας πει πως το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, την κοινωνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, την κατάργηση της ιδιωτικής παιδείας κ.ά.. Κι ενώ είχαμε αυτές τις διακηρύξεις στην πράξη ζήσαμε: τις βάσεις που έμειναν ενώ θα έφευγαν, το «σταθεροποιητικό» πρόγραμμα λιτότητας του 1985, την αφόρητη μπόχα που ανέδιδαν τα κάθε λογής σκάνδαλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εφαρμογή των νέων ευέλικτων μορφών εργασίας, την επιδότηση των επιχειρήσεων κι όχι της ανεργίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών παροχών, την περικοπή των συντάξεων, τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία και την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παιδείας με διάφορες μορφές, τα Ίμια και την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, το χρηματιστήριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε μία σοβαρότατη ανακατανομή του εισοδήματος προς όφελος των ισχυρών, την κατασπατάληση χρημάτων στους Ολυμπιακούς και πολλά άλλα. Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την άνδρωση του συγκροτήματος Κουρή που δημιούργησε μια νέα σχολή κίτρινης δημοσιογραφίας που άγγιζε τα όρια του φασισμού.

 

Το τέταρτο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι «ξεχνά» να μας πει τις τερατώδεις ασυνέπειες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια που θα καταργούνταν με ένα άρθρο και σε ένα νόμο και που εφαρμόζονται κανονικά· όχι μόνο τα παλιά αλλά και νέα. Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργείτο, συνεχίζει την αφαίμαξη των ελληνικών οικογενειών. Η διακηρυσσόμενη αποκατάσταση του εργατικού εισοδήματος έχει μετατραπεί σε μισθούς ακόμη και των 100 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Τα “go back Merkel” άλλαξαν εν μία νύκτα και η καγκελάριος έχει μία αξιόπιστη και σημαντική πολιτικός.  Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι πλειστηριασμοί σπιτιών έχουν καταντήσει τρόμος και βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το μεγαλειώδες ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που στηρίχθηκε κυρίως από τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο και υποταγμένο ΝΑΙ.

 

Εμείς θα είμαστε συνεπείς ως προς το ερώτημα που θέσαμε: Ο Αλέξης Τσίπρας με βάση το τι έλεγε και με βάση το τι κάνει, είναι ένας κοινός ψεύτης.