Ανακοίνωση Συλλόγου Μαρξιστικής Σκέψης "Γιάνης Κορδάτος" για την Πρωτομαγιά 2019


Image result for εργατικοί αγώνες


ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2019!!!

Κοντεύουμε 1,5 αιώνα περίπου από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, μια Πρωτομαγιά που η εργατική τάξη με το αίμα της κατέκτησε να είναι σύμβολο συνεχούς αγώνα για τα δικαιώματά της, τα οποία ιδιαίτερα σήμερα βάλλονται από την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας και διεθνώς.

Εκείνη την Πρωτομαγιά κατακτήθηκε το “8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνος, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος”, δικαίωμα που το υπερασπιζόταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της για πάνω από ένα αιώνα και που σήμερα μάλλον σαν ανέκδοτο ακούγεται μέσα στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και του εργάσιμου χρόνου. Αποδιάρθρωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πολιτικό της προσωπικό (ΠΑΣΟΚ ΝΔ παλιότερα, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα) απεργάζονταν επί 3 δεκαετίες τουλάχιστον και σήμερα αποτελεί “Μεσαιωνική” πραγματικότητα στους τόπους δουλειάς!!!!

Σε εκείνη την Πρωτομαγιά ήρθαν να προστεθούν άλλες, όπως π.χ. των καπνεργατών του 36 ή της Καισαριανής του 44, Πρωτομαγιές- ορόσημα που με την τραγικότητά τους δίδαξαν πως σε ό,τι αφορά τους εργάτες – οικονομικά αιτήματα, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη – “ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ , ΑΛΛΆ ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ” με τον μαζικό , ενωτικό αγώνα!!!

Ειδικά στις μέρες μας, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας εθίσει σε μια λογική “ξεροκόμματου” ως δήθεν “αριστερής έως και.... επαναστατικής” πολιτικής, αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός της Πρωτομαγιάς ως απεργίας και η επαναδιεκδίκηση όλων των βασικών, πρωτόλειων αιτημάτων που επί δεκαετίες ήταν κεκτημένα αλλά στον 21ο αιώνα τίθενται υπό αίρεση.

Στις μέρες μας που η “αριστερή” μας κυβέρνηση έχει κάνει το Αιγαίο “ξέφραγο αμπέλι” στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, αναγορεύοντας αυτές – άκουσον άκουσον – σε αρωγούς στους δύσμοιρους μετανάστες, και ο κίνδυνος περαιτέρω πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται, και με αφορμή την Πρωτομαγιά αποτελεί ζωτική ανάγκη η σύμπηξη ενός αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού μετώπου ενάντια στα σχέδια ΝΑΤΟ, Ισραήλ και ΕΕ.

Όντας υπό την σκέπη των κυρίαρχων παρατάξεων της ΓΣΕΕ - που προσπαθούν να βάλουν νόθους εργοδοτικούς αντιπροσώπους στα συνέδριά της, που έχουν πει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, υπέρ της ΕΕ και των μνημονίων, που στήνουν φιέστες “Κοινωνικής Συμμαχίας” αφεντικών- εργατών, που υπονομεύουν τους εργατικούς αγώνες καλώντας σε αυτούς χωρίς καμία πραγματική προετοιμασία τους – η μόνη μας απάντηση, φόρος τιμής στο αίμα που έχει χυθεί αλλά κυρίως υπέρτατη σύγχρονη εργατική ανάγκη, πρέπει να είναι:

 • ΜΑΖΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ.
 • Ένα σωματείο, ένα Εργατικό Κέντρο, μια ομοσπονδία που περιλαμβάνει τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
 • Σταθερή Εργασία για όλους. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. 751 βασικός μισθός.
 • Ενιαία εργασιακά, ασφαλιστικά μισθολογικά δικαιώματα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσα από συλλογικές συμβάσεις Ενιαία συλλογική σύμβαση για όλους, που να καθορίζει τη βάση των εργατικών δικαιωμάτων.
 • Μείωση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5μερο για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.Κατάργηση των ελαστικών μορφών υπερεκμετάλλευσης.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα σε όλες τις χρόνια υποστελεχωμένες κοινωνικές δομές του Δημόσιου Τομέα. 'Οχι στην διευκόλυνση των απολύσεων στην εργασιακή ζούγκλα του Ιδιωτικού Τομέα.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου.
 • Παιδεία και υγεία αποκλειστικά δημόσια-δωρεάν.
 • Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1ης ΜΑΗ 10.30 στο (Αρχαιολογικό) Μουσείο, με τα πρωτοβάθμια σωματεία