Ανακοίνωση του Συλλόγου Διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης "Γιάνης Κορδάτος" για τις Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές του 2019


Image result for Σύλλογος γιαννησ κορδατος


O ελληνικός λαός συνεχίζει να πλήττεται από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Η φτώχεια, η ανεργία, η περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων και το γκρέμισμα κατακτήσεων δεκαετιών, είναι μερικά μόνο αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, παρά τα όποια ψίχουλα επιχειρεί να μοιράσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Η εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές της (με την επιβολή δυσβάστακτων μέτρων) δεν αφήνει ψευδαισθήσεις για την εθνική της ανεξαρτησία και για το μέλλον.

 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις της ΕΕ, η ίδια η ουσία της, εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ευρωπαϊκής επικράτειας και κυρίως των πιο ισχυρών. Δεν υπάρχει απόφαση και οδηγία της ΕΕ που να μην οδήγησε στη συγκέντρωση του πλούτου, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου, στην αρπαγή εργατικών κατακτήσεων, στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, στην καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων.

Η ΕΕ δεν είναι ένωση της αλληλεγγύης, αλλά χαρακτηρίζεται από την ανισοτιμία στις σχέσεις της, την απώλεια της εθνικής-πολιτικής κυριαρχίας των κρατών – μελών της, την ανισομετρία στην ανάπτυξή της, τους σκληρούς ανταγωνισμούς.

Η ΕΕ έχει αναγάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία με την ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό, με την ποινικοποίηση της ύπαρξης και δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων και συμβόλων σε διάφορες χώρες, με την προβολή αντικομμουνιστικών εκδοχών και την παραχάραξη της Ιστορίας, με τη μόνιμη καμπάνια συκοφάντησης του εργατικού και  κομμουνιστικού κινήματος.

Μεθόδευσε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, τον ακόλουθο εμφύλιο πόλεμο, καθώς και αμέτρητες επεμβάσεις και πολέμους (ειδικά τα τελευταία χρόνια) στην Αφρική και Μέση Ανατολή.

Με τη συμφωνία και στήριξη των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων των κρατών – μελών, επιβάλλονται στους λαούς συνεχώς και πιο αντιδραστικά μέτρα.

Είναι μια ένωση που δεν μπορεί να αλλάξει, να εκδημοκρατιστεί και να εξανθρωπιστεί.

Οι δυνάμεις του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου έχουν κάθε συμφέρον να μην διακυβευθεί το ουσιαστικό «μνημονιακό κεκτημένο» σε όλους τους τομείς της κοινωνίας για να αποκομίζουν επιπλέον κέρδη κυρίως μέσω της εσωτερικής υποτίμησης των μισθών και της λιτότητας.

 

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι Δήμοι έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα εδώ και καιρό. Μετατρέπονται ολοένα σε μηχανισμούς εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες της περιοχής να νιώθουν ότι οι Δήμοι όχι μόνο δεν είναι συμπαραστάτες στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά τους, αλλά με την στάση τους συμβάλλουν στη χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Χρόνια τοπικά προβλήματα όχι μόνο δεν βρίσκουν λύση, αλλά δεν υπάρχει στοιχειώδης πρωτοβουλία από τους Δήμους, προκειμένου να δρομολογηθούν διαδικασίες επίλυσής τους.

Η Τ.Α. και μια δημοτική ή περιφερειακή κίνηση πρέπει να είναι δίπλα στα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματα του λαού και να παλεύει για:

·      Την κατάργηση των Καλλικράτη & Κλεισθένη. Η Τ.Α. να μην χρησιμοποιείται σαν το μακρύ χέρι του κράτους.

·      Χρηματοδότηση των Δήμων. Αυτή πρέπει να προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Να μειωθούν δραστικά οι δημοτικοί φόροι και τα δημοτικά τέλη.

·      Ενάντια στο σπάσιμο των εργασιακών σχέσεων στον Δήμο, για την στήριξη των ανέργων. Η Τ.Α. έχει αποτελέσει επί 25ετίας τον πολιορκητικό κριό για την διάλυση των σχέσεων εργασίας και τη γενίκευση της μερικής & ελαστικής απασχόλησης.  Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών. Να καταργηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

·      Έργα υποδομής & συγκοινωνίας που πρέπει να πραγματοποιηθούν, να γίνουν με διεκδίκηση πόρων από την κυβέρνηση και όχι με νέους φόρους ή με το ξεπούλημα των ΣΔΙΤ.

·      Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια. Δημόσια σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια. Αναβάθμιση της κοινωνικής φροντίδας και προστασίας στις ευπαθείς ομάδες και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων.

·      Την προστασία του περιβάλλοντος (δομημένου και αδόμητου), του δασικού και φυσικού πλούτου (αντιπυρική προστασία, δενδροφυτεύσεις, κλείσιμο χωματερών). Να προστατευθούν και να μείνουν ελεύθερες οι παραλίες, με  ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, χωρίς αντίτιμο. Οργάνωση υποδομών και μέτρων πρόληψης και πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες).

·      Πολιτισμός - Αθλητισμός - Νεολαία. Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα και πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Να προωθηθούν, προβληθούν και στηριχθούν ερασιτεχνικές πολιτιστικές δημιουργίες. Η πολιτιστική δραστηριότητα να μην εξαντλείται στις συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών. Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός προϋποθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις και ελεύθερους χώρους για την νεολαία. Να δημιουργηθούν παιδικές χαρές σε όλες τις γειτονιές.

·      Να συνδέεται η δράση των κινήσεων με επιτροπές αγώνα/λαϊκές επιτροπές στο επίπεδο του δήμου, της συνοικίας, και της γειτονιάς, συμμετέχοντας στους αγώνες για τις βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, πχ ενάντια σε πλειστηριασμούς/εξώσεις, για λαϊκή αλληλεγγύη ώστε να μη λείψουν τρόφιμα ή φάρμακα από καμία οικογένεια, για ελεύθερους χώρους, για τα σχολεία, για χώρους εργατικού/λαϊκού πολιτισμού κοκ.

 

Καταδίκη της κυβέρνησης, των μνημονιακών κομμάτων, της ΧΑ 

Στις επικείμενες εκλογές ο λαός καλείται να καταδικάσει την κυβέρνηση αλλά και όλες τις μνημονιακές δυνάμεις  ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛΛ οι οποίες σπεύδουν πάντοτε, με τον πιο χυδαίο και αντιδημοκρατικό τρόπο να ευθυγραμμιστούν με τα κελεύσματα και τις υποδείξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.

Καλείται επίσης να καταδικάσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χ.Α., τους μπράβους των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Η στάση της την περίοδο του δημοψηφίσματος του ’15 είναι αποκαλυπτική, όταν πίεζε να υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές και στη συνέχεια, εντελώς υποκριτικά, θυμήθηκε μια ψεύτικη αντιμνημονιακή ρητορεία, όπως και με τις συχνές τοποθετήσεις της υπέρ της φοροασυλίας των εφοπλιστών.

Οι πολιτικές όλων αυτών των κομμάτων μόνο νέα δεινά θα συσσωρεύσουν στον λαό, και νέα υπερκέρδη στην ντόπια πλουτοκρατία και στους ξένους δυνάστες: ακραία φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς, κέρδη για μια ισχνή μειοψηφία. Οι πολιτικές αυτές, καθώς και οι εκφραστές τους, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής είτε της τοπικής υλοποίησής τους σε δήμους και περιφέρειες, πρέπει να καταδικαστούν και να ανατραπούν.

 

Για τα κόμματα της Αριστεράς

Δυστυχώς τα υπάρχοντα κόμματα της Αριστεράς, παρά την όποια συμβολή τους στους λαϊκούς αγώνες, αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικές προτάσεις για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, για ριζική αλλαγή της κατάστασης.

Το ΚΚΕ συνεχίζει την πορεία αρκετών ετών να αρνείται οποιαδήποτε μετωπική προσέγγιση και ανάλογα με τις περιστάσεις ή την συγκυρία προβαίνει καιροσκοπικά σε κινήσεις ή τοποθετήσεις. Επιμένει να αρνείται την υιοθέτηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετωπικού προγράμματος εξόδου από την κρίση και επιμένει να τοποθετεί το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ στο απώτερο σοσιαλιστικό μέλλον. Η άρνηση συμμαχιών φαίνεται και από την απουσία οποιασδήποτε από κοινού συζήτησης και κατάληξης των προγραμμάτων στην Τ.Α. παρά τις όποιες καινούργιες συστρατεύσεις ή το υποτιθέμενο κλίμα “διεύρυνσης”.

Η ΛΑΕ παρά τις όποιες πρόσφατες διακηρύξεις που δείχνουν μια ανατοποθέτηση γενικά σε θετική κατεύθυνση, χαρακτηρίζεται από αμφισημίες, ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις. Χαρακτηριστικότερες από όλες είναι οι αμφιταλαντεύσεις στο κομβικό ζήτημα εξόδου από την ΕΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση οποιουδήποτε ενωτικού εγχειρήματος τον αντικαπιταλιστικό του χαρακτήρα αναπαράγοντας σε μικρότερη κλίμακα τον σεχταρισμό του ΚΚΕ.

 

Τι χρειάζεται να γίνει

Έχουμε σημειώσει ότι απαιτείται η δημιουργία και ενίσχυση ενός μαζικού ενωτικού ρεύματος για:

·      Μετωπικά δημοτικά και περιφερειακά σχήματα και λαϊκά μαχητικά ψηφοδέλτια, για την ανάπτυξη αγώνων στις πόλεις, για την επίδραση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων πριν, αλλά και μετά τις εκλογές.

·      Μια μαχητική μαζική και εκλογική κίνηση υπέρ της εξόδου από ευρώ και ΕΕ, ενάντια τόσο στο νεοφιλελεύθερο φιλο-ΕΕ όσο και στο ακροδεξιό «ευρωσκεπτικιστικό» μέτωπο.

·      Τη συγκρότηση ενός αντίστοιχου ενωτικού, αντιιμπεριαλιστικού, ανατρεπτικού πόλου για τις εθνικές εκλογές.

Στις συνθήκες αυτές ο σύλλογος Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ συμμετέχει στο Συντονισμό διαλόγου και δράσης κομμουνιστικών δυνάμεων μαζί με το Κομμουνιστικό Σχέδιο, την ΑΡΑΝ, την Παρέμβαση, τον Εργατικό Αγώνα. Στόχος της προσπάθειας αυτής πρέπει να είναι η συγκρότηση επαναστατικού φορέα που θα διαθέτει σύγχρονη, μετωπική, αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πρόταση διεξόδου και που θα συμβάλλει στη σύγκλιση και συνεργασία όλων των σχετικών δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών.

Η προσπάθεια θα πρέπει να προχωρήσει πιο τολμηρά μετά τις εκλογές, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις και δεσμεύσεις του παρελθόντος, κάνοντας τα αναγκαία βήματα για την οργανωτική της συγκρότηση και την ενοποίηση των δυνάμεών της. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουν οι λαϊκές αντιστάσεις διέξοδο και να μπορέσουν να γίνουν προοπτικά ανατρεπτικό ποτάμι.

Αυτό που θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές, είναι η ανάπτυξη ενός ενωτικού μαζικού κινήματος ενάντια στην επιτροπεία της χώρας μας και στην καταλήστευση του λαού από το ντόπιο και διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Ο λαός έχει ανάγκη ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενάντια στην ολιγαρχία και στον ιμπεριαλισμό, που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές και τομές.

Πρόγραμμά του δεν μπορεί παρά να είναι αυτό που αποτελεί προϋπόθεση για τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας μας:

·      Μονομερής διαγραφή του χρέους.

·      Απελευθέρωση – αποδέσμευση από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

·      Εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

·      Ριζική αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας, αναστύλωση και διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

·      Ριζικός, εκ βάθρων εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και του κράτους.

Μόνο με ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκές εξελίξεις, για μια Ελλάδα της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην προοπτική της επαναστατικής αλλαγής και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.